katalog festivalových vinařů

Podoblast:
Obec:
Festival:
Zobrazeny výsledky 1-10 (z 404)
 |<  < 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10  >  >| 

Adámkovo vinařství, s. r. o.

Adámkovo vinařství začalo od roku 1997 vysazovat vinohrady ve Višňovém v trati Nová hora (5,5 ha, dnes v průměru desetileté) a oficiálně vyrábět víno. Působí na okraji Znojemské podoblasti v místech, kde klima dává vzniknout vínům s výrazným odrůdovým aroma. Počátky vinařské tradice spadají až k prapředkům. Bratři Adámkovi vyráběli od 90. let víno pro potřebu rodiny a postupně začali nakupovat hrozny, až rozběhli vlastní podnikání. Část surovin pochází z pečlivého výběru od místních vinohradníků. V sortimentu je kolem 20 odrůd (naposledy přibyl Dornfelder a Aurelius). Ročně Adámkovi vyrobí kolem 70 000 lahví, malá část se prodává jako sudové víno do vináren. Při výrobě se využívá programovatelný pneumatický lis, nový kalolis, nový cross-flow filtr, řízené kvašení, vinifikátory, nerezové tanky, některé partie zrají v sudech typu barrique. Firemním mottem je „Svět vína umění“ (společník vinařství je například producentem seriálu Vinaři). Vinařství úzce spolupracuje s Vinnou galerií v Brně, se kterou například v minulosti připravilo červené víno Bonarda pro populární film Rafťáci, zahrálo si ve filmu Bobule a 2Bobule. Ve spolupráci s hercem Karlem Rodenem vyrábějí Adámkovi exkluzivní řadu vín Roden. Adámkovo vinařství prodává většinu své produkce do vinoték, vináren a restaurací především v Praze a v Brně. Symbolem etiket je sv. Jan z Nepomuku - z každé prodané lahve přispívá vinařství na opravu soch tohoto světce. Ve Višňovém mají Adámkovi v pronájmu obecní sklep, který se používá jako archiv a degustační místnost.
 

AGROLIP a.s.

Vinohradnictví a vinařství je jednou z hlavních činností akciové společnosti Agrolip. Vinice o rozloze 115 hektarů se nacházejí na jižních a jihozápadních svazích předhůří Bílých Karpat v katastrech obcí Lipov a Louka. Část vinic přezvala firma po dřívějším družstvu, v letech 1998, 2004 a 2010 restrukturalizovala a vysadila nové, na rok 2017 je připravena obnova dalších deseti hektarů. Těžké jílovito-kamenité půdy zde dávají vínům výrazný minerální charakter. K hlavním odrůdám patří Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Tramín červený a Chardonnay. Pod vedením Ing. Pavla Macháčka nastartovalo vinařství v roce 2012 novou etapu. Do modernizovaného sklepního hospodářství přibyla nerezová šneková násypka, pneumatický lis, chlazené nerezové tanky, vinifikátory, filtrační zařízení a plnicí linka s desinfekční jednotkou a etiketovačkou. Nalahvovaná produkce putuje do klimatizovaného skladu. Skokové zvýšení kvality umožnilo změnu obchodního konceptu a zvýšení odbytu. Nejnověji jsou v plánu investice do vinohradnické techniky a vinohradů, ve kterých by se vedle typických místních odrůd měl objevit také rezistentní Solaris. Do sklepa se plánuje pořízení nových sudů. Agrolip Lipov nyní vyrábí ročně kolem 20 000 lahví vína, přibližně 150 000 litrů dodává velkým vinařským podnikům k dalšímu zpracování a lahvování, část hroznů ještě prodává. Vína jsou k dostání ve vinotéce v centru obce, cenové relace nepřevyšují 150 korun za lahev. Na degustace se mohou do vinařství ohlásit menší skupiny do 20 návštěvníků. V plánu je také zřízení nové degustační místnosti.
 

Arte Vini, spol. s r. o.

Arte Vini, spol. s r. o. je mladé progresivní vinařství, které si od počátku klade za cíl nabízet jen vína nejlepší kvality v atraktivní adjustáži. Pro svou produkci si vybírá hrozny především z ekologicky obhospodařovaných viničních tratí Znojemské podoblasti. Za vyhledání a výběr surovin ke zpracování je zodpovědný Dipl. Ing. René Vrátil, který je zároveň enologem. Od ročníku 2011 se vína zpracovávají v rekonstruovaném moderně vybaveném sklepě v Novém Šaldorfu. Důraz je kladen na tradiční a přirozené postupy, jako je samoodkalování a pomalé vyzrávání. Bílé hrozny se po odstopkování za studena macerují až dvanáct hodin kvůli výrazné koncentraci vůní a komplexnost. Po jemném lisování a sedimentaci kalů se vyčeřený mošt přečerpává do nerezových kvasných tanků a dubových sudů, v nichž probíhá přírodní kvašení. Tímto postupem ještě sklepmistr dále zdůrazní vyhledávanou typickou „moravskou“ kyselinku, svěžest, komplexnost a ovocité aroma. Po fermentaci vína odpočívají v nerezových nádržích na jemných kvasinkách až do lahvování. Rmuty odstopkovaných modrých hroznů kvasí v dřevených nádobách po dobu až dvou týdnů za pravidelného přečerpávání moštu přes slupky a míchaní rmutu. Po alkoholickém kvašení následuje jablečnomléčná fermentace, díky níž získávají červená vína své hedvábně měkké třísloviny, rafinovanost a eleganci. Roční objem výroby stoupnul za poslední dva roky na 85 000 lahví. Novinkou je Rosé A (část výtěžku jde na Nadační fond Alzheimer), Pink Bubbles (frizzante z odrůdy Zweigeltrebe), z ročníku 2014 se bude zakládat na sekt.
 

B\V vinařství a. s.

Vinařství B\V bylo založeno v r. 2012, kdy osud svedl dohromady vášnivého milovníka vín Zdeňka Bábíčka a vinaře Petra Vacenovského, který navazuje na dlouholetou rodinnou tradici pěstování vinné révy a výroby vína. Vinařství získává hrozny z vlastních vinic o rozloze 44 ha rozkládajících se v ratíškovské trati Hrubé pole a mutěnické trati Úlehle. Stáří jednotlivých vinic je různé, od mladších (cca deset let, Mutěnice) až po starší vinice (cca 40 let, Ratíškovice). Veškeré hospodaření na obou viničních tratích probíhá pod dohledem zkušeného vinohradníka Petra Vacenovského. Svou strukturou jsou vinice vhodné k pěstování bílých i modrých odrůd a díky teplému podnebí tzv. „Moravské sahary“ s malým množstvím srážek mají v rámci Slovácké vinařské podoblasti předpoklad dobrého vyzrávání i u tak pozdních odrůd, jako je Ryzlink rýnský.
Sklepní hospodářství se nachází v historické budově bývalé zámecké sýpky v Miloticích, která pochází z poč. 18. století. Při vinifikaci respektuje Petr Vacenovský současné trendy i historické zkušenosti předků a spolu s moderní vinařskou technologií a šetrným zpracováním hroznů vytváří předpoklad pro jedinečné víno, které svým projevem dokonale vyjadřuje místo, odkud pochází a charakter odrůdy, ze které je vyrobeno. Roční objem produkce je přibližně 70 000 lahví. Vybrané partie se školí a zušlechťují zráním ve francouzských dubových sudech typu barrique. Vína jsou k dispozici kromě sklepa také plošně ve vinotékách po celé republice. Pro návštěvníky jsou připraveny v Miloticích dva základní degustační programy spojené s prohlídkou vinařství a doplněné vhodnou gastronomií zaměřenou na lokální produkty. K nejbližším plánům vinařství patří rekonstrukce sklepního hospodářství.
 

Bílé Karpaty vinařství

Vinný sklep a vinice se dědily v rodině Matuštíků z generace na generaci. V 90. letech rodiče bratrů Jakuba, Ondřeje a Radka poprvé zvažovali profesionalizaci výroby vína, rozšíření vinic a výrobních kapacit. Kvůli pracovnímu vytížení ale plán nerealizovali, takže až v roce 2012 se tři bratři rozhodli začít na rodinných základech a zkušenostech budovat osobité vinařství. Zkušenosti a nové poznatky sbírají častými návštěvami jiných vinařství, veletrhů, studiem literatury s nejnovějšími trendy a také cestováním za vínem po celém světě. Dnes mají v tratích Roháče, Nová Hora, Rybníčky a Plachty dva hektary vinohradů a před sebou perspektivu je rozšiřovat a vysazovat tradiční odrůdy VOC Blatnice (Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé) a o rezistentní novošlechtěnce. K původní půlhektarové ploše postupně nákupem přibývaly další starší vinice v plodném stavu, které rodina postupně podsazuje. Sklepní hospodářství je umístěno v Blatnici v hospodářských budovách statku, který rodina vlastní již ve čtvrté generaci. Celková kapacita je připravena až na 50 000 litrů. Výroba vína odpovídá spíše tradičním postupům - sice se šlechtěnými kvasinkami, ale bez řízené fermentace, u bílých odrůd se dle možností používá metoda battonage. Bílá vína zrají v nerezu, červená ve dřevě. Výrobní operace jsou podřízeny nejen požadované kvalitě, ale také tomu, aby výsledná vína měla odrůdový charakter a zachovala si typický zdejší terrior, kdy se do nich promítá ojedinělá kombinace vápencového podloží a teplých větrů vanoucích přes Bílé Karpaty. Vína z tohoto vinařství je možné ochutnat při oblíbených vinařských akcích Putování po blatnických búdách, Blatnické búdy pod hvězdami či Do Blatnice k vinařovi. Pro malé skupiny návštěvníků je možné domluvit degustaci ve více než tři sta let starém autentickém vinném sklepě.
 

Bílý sklep rodiny Adámkovy

Jiří Adámek, absolvent lednické fakulty u profesora Krause se během studií seznámil se svou manželkou Annou, která studovala sadovnictví. Znojemsku ve vrboveckém družstvu zakotvili po působení ve východních Čechách a na Slovensku. Dnes má Jiří Adámek svou původní profesi jako koníčka. Sklep ve chvalovickém sklepním areálu koupili v 70. letech a zrekonstruovali ho na původních základech. Specializují se na bílé odrůdy, především na Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon a Tramín, z červených hlavně na Dornfelder a André (jako rosé). Adámkovi hospodaří integrovaným způsobem na celkové ploše 2,5 ha vinic v trati U svatého Urbana (naposledy přibylo přibližně 0,5 ha staršího vinohradu s Vetlínským zeleným, který podsadili také Hibernalem a Rulandským šedým). Vinařství používá klasické technologie s minimem zásahů a stabilizace a s důrazem na co nejpřirozenější vývoj vína, experimentuje s různými typy zrání jednotlivých partií. Roční objem výroby se pohybuje kolem 7 000 lahví. Vína jsou pro zjednodušení deklarována jako zemská a Adámkovi k nim mohou doložit, že cukernatost hroznů každoročně dosahovala přívlastkových kvalit. Větší část produkce z každého ročníku se vždy lahvuje do archivu. Možnost porovnávání stejných odrůd ze stejných poloh z jednotlivých let je pak specialitou při degustacích. Anna Adámková se zabývá rozsáhlými aktivitami spojenými s vinařskou turistikou - doprovází skupiny, zajišťuje programy s přednáškami, návštěvami vinařů a degustacemi na Znojemsku, v dalších částech jižní Moravy i v Rakousku, zabývá se tlumočením. 
 

Biovíno Abrle

Josef Abrle se do Pavlova přistěhoval z východních Čech. První vinařské zkušenosti sbíral při obdělávání záhumenkové vinice. V r. 1993 získali Abrlovi certifikát BIO a stali se tak zakladateli nové tradice v pěstování odrůd v biokvalitě. Pěstují odrůdy Pálava, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia, André na celkové výměře 5,4 ha. Vinice má krásnou polohu v trati Slunný vrch v nadmořské výšce cca 330 m s výhledem na hrad Děvičky a jezero pod Pálavou. I zde probíhají degustace vín. Vysoký obsah vápníku a dostatek slunce dává našim vínům charakteristickou vůni a chuť. Naším cílem jsou vína, která v sobě nesou otisk země, kde rostla, a citlivý přístup člověka, který je spoluvytvářel, proto je každý ročník vín originální. Jako ochranný pás jsme vysadili na hranici vinice řadu mandloní, které chrání vinici proti úletu postřiku a zároveň tvoří pěkný krajinný prvek. Když se zadaří, sklízíme mandle, které rozšíří naši nabídku. V loňském roce jsme otevřeli zrekonstruovaný historický sklep, ve kterém probíhají řízené degustace.
Co je to BIOVÍNO - víno z vinic chráněných dravými roztoči, slunéčky, bakteriemi a povolenými přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi. Je zakázáno použití herbicidů, akaricidů a nepovolených fungicidů. Pěstitelské práce se soustředí na dosažení maximální kvality a cukernatosti hroznů a zachování přirozené úrodnosti půdy. Při zpracování hroznů nepoužíváme enzymy, šlechtěné kvasinky, nepřirozené čeřící a stabilizační látky mimo SO2 v povolené výši.
 

Bisenc, s. r. o.

Rodinné vinařství vzniklé v roce 1998 nese historický název města Bzenec, který údajně pochází od Cyrila a Metoděje. Pověst vypravuje, že slovanští věrozvěstové stanuli na vrchu zvaném Starý hrad a spatřili osadu, která jim svým položením v krajině evokovala vzpomínky na jejich rodný kraj a město a z jejich rtů splynul povzdech: „bisenc“.  Majitel firmy Petr Kunc navázal na letité zkušenosti svého otce a v současné době hospodaří na rozloze 16,5 ha vinic postupně vysazovaných od roku 2002. Celá plocha je od roku 2009 v režimu bioprodukce, ve kterém muselo vinařství zcela změnit pohled na pěstování révy. Petr Kunc je současně vinohradníkem i sklepmistrem. Sice využívá ve sklepě moderní technologie, ale snaží se do vína zasahovat co nejméně, aby zachoval terroir bzeneckých vín.
Vinařství uvádí na trh vína ve třech kategoriích. Řada „6“ reprezentuje moravská zemská vína, která zraji nejméně šest měsíců a jsou určena k okamžité spotřebě. Řada „9“ zahrnuje přívlastková bio vína, která zrají devět měsíců a mohou být i déle archivována. Vína z této řady jsou vzletná, nevázaná a svěží ve vůni a v chuti. V řadě „18 Grand bio Collection“ jsou přívlastková vína vyrobená z hroznů nejvyšší kvality, nazrálá osmnáct měsíců, s výrazným terroir Bzenecka. Tato vína se skvěle hodí k několikaletému uložení do archivu. Vinařství momentálně vyrábí a skladuje vína na několika místech. Do budoucna Petr Kunc plánuje soustředit vše pod jednu střechu do areálu ve Vracově, který má pro zpracování hroznů ideální polohu - leží stejně daleko od vinic v bzeneckém i vracovském katastru.
 

Bohemia Canopus, spol. s r. o.

V roce 2004 si Josef Vrátil – milovník vína – uskutečnil svůj sen a založil s manželkou Lenkou ve Starovicích vinařskou společnost Bohemia Canopus, spol. s r. o. Již v roce 1995 si Vrátilovi koupili prvních 12 ha vinic v lokalitě Středohoří. Před vstupem ČR do EU vysadili v exkluzivních polohách v tratích Zádvorník a Výsluní dalších 14 ha nových vinohradů. Celkově má nyní vinařství 33 ha průměrně osmiletých vinic. Od roku 2009 pracuje ve firmě Ing. Adam Bednář, absolvent vysoké školy v Lednici. Ve vinařství se sedmi zaměstnanci se stará o vinohrady a o sklepní hospodářství. Jeho mezinárodní zkušenosti a citlivý přístup ke zdejšímu terroir přispívají k tomu, že se vinařství může pochlubit unikátními víny. Bohemia Canopus používá klasické technologie v nejmodernějším provedení v celém procesu. Zpracovává pouze vlastní hrozny, přísně redukuje úrodu. Vinařství rodiny Vrátilů proslavily Ryzlinky rýnské - v současné nabídce jsou v nejrůznějších podobách od suchých po sladká vína a v celé škále přívlastků. Ryzlinky rýnské patří vždy k nejlepším vzorkům každého ročníku. Dále je třeba upozornit na tato vína ročníku 2011: Sauvignon pozdní sběr, Sylvánské zelené a Tramín červený pozdní sběr úspěšný na Vinum Juvenale. V sortimentu jsou také šumivá vína typu prosecco. Vrátilovi mají výrobu umístěnou ve dvě stě let starém habánském sklepě ve Starovicích. Od roku 2009 disponuje vinařství novými prodejními a prezentačními prostory a čtyřmi apartmány pro šestnáct hostů. V ročníku 2011 vinařství vyrobilo 150 000 lahví, plánovaná cílová kapacita je 250 000 lahví. Toto zvýšení objemu výroby je spojeno s rekonstrukcí sklepního hospodářství a pořízením nových technologií – pneumatického lisu s chlazením, odkalovacích a nakvášecích nádrží, nerezových tanků s řízeným kvašením, barikových sudů, cross-flow filtru a plnicí linky s ochrannou dusíkovu atmosférou. Vinařství získalo certifikaci HACCP a BIO. Vína z bioprodukce hroznů se značkou Bohemia Canopus se prodávají ze sklepa, v gastronomických podnicích a vinotékách a exportují se na prestižní zahraniční trhy.
 
 

Bzenecké rodinné vinařství, s. r. o.

Vinařství JUDr. Blanky Ďurinové bylo založeno v roce 2001, v r. 2015 se transformovalo do společnosti Bzenecké rodinné vinařství. Rodina vlastní vinice s celkovou rozlohou jeden hektar v bzenecké trati Psí hora, která má specifické mikroklima a příznivé podmínky pro přívlastková vína. Kromě toho vinařství nakupuje hrozny ze smluvně zajištěných ploch od vinohradníků z obcí Čejč, Terezín, Svatobořice-Mistřín, Bzenec a Ostrožská Lhota. Z bílých odrůd zpracovává především Rulandské bílé, Müller-Thurgau, Neuburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Sauvignon, z modrých Svatovavřinecké, Frankovku, Zweigeltrebe, André, Modrý Portugal. Celá produkce se zpracovává moderní technologií řízeného kvašení, díky němuž vína získávají čistou vůni a chuť specifickou pro jednotlivé odrůdy. Firma se řídí zásadami redukované sklizně, řízeného kvašení a s lahvováním čeká vždy na optimální zralost. Oldřich Kuchař a sklepmistr Stanislav Šimeček používají moderní technologii odkalování všech moštů před začátkem kvašení. Zvolené postupy vinifikace pak „vytahují“ ve víně vyšší vůně, další chutě a extraktivnost. Vína vhodných odrůd dozrávají v sudech typu barrique (např. Chardonnay, Rulandské šedé, Merlot). Vinařství provozuje vlastní rozvážkovou službu, vína lze zakoupit také ze sklepa (Po-Pá 8-15) nebo přes internet (www.vinarstvi-bzenec.cz). Na řízené degustace se mohou ohlásit skupiny do 70-100 osob. Možnost vybírat a ochutnat při degustaci až 100 vzorků přiláká zejména milovníky vína, kteří mají zájem porovnávat mezi sebou nejen odrůdy, ale také jejich ročníky z jedné lokality a použité technologie. Z posledních vín upozorňujeme zejména na Rulandské bílé a Pálavu (2013, pozdní sběry). Novinkou v produkci je frizzante Bzenecká perla.
 
Zobrazeny výsledky 1-10 (z 404)
 |<  < 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10  >  >| 

info pro vinaře

 

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz