Vinaři zimního festivalu Víno z blízka

2. 12. Víno z blízka na Špilberku

VINO HORT s. r. o.

Vinařství VINO HORT bylo založeno roku 1999. U zrodu vína stojí vinohradníci, kteří své práci maximálně rozumí. Hrozny pocházejí z předem dohodnutých vinic. Vinařství klade důraz na výběr zdravé suroviny s fyziologickou vyzrálostí. Výnosnost na jednom keři se pohybuje pod 2 kg s možností další redukce. Při výrobě se zaměřuje na ovocitost, přirozenost, battonage a metodu sur-lie. Největší úspěchy sbírá VINO HORT v technologii růžových vín, na která se mimo jiné specializuje. Sloganem se stala slova „Když rosé, tak ROSÉ HORT“. Vína se prodávají ve čtyřech řadách. Základní je bílé a růžové Veselé víno s veselou kostičkovou etiketou. Řada VINO HORT se dělí etiketou pro bílá a růžová vína, speciální řadou jsou vína apelace VOC Znojmo (vinařství je zakládajícím členem). Odrůdy pro VOC jsou Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. V nejvyšší řadě je Chardonnay sur lie. Roku 2009 počalo vinařství produkci červených vín v jižní Francii. Mimořádným produktem je tak výsledek nového trendu, spojení vinaře a negocianta - červená cuvée původem z Languedocu, která zaujmou svým bohatým projevem, od nádherné vůně, přes mohutnou chuť, sametové taniny až po plnou a dlouhou dochuť: Nature (Merlot), Selection (Merlot/Syrah) a Premium (Syrah/Grenache). Od roku 2012 VINO HORT nabízí ve spojení s moštárnou Jaro park nealkoholické vinné mošty z bioprodukce hroznů (bílý z Mülleru-Thurgau a červený z Pinotu Noir). Vinařství každoročně sbírá spoustu ocenění z mezinárodních výstav.
 

Vinařství Špalek

Vinařství Špalek – malé, tradiční a především rodinné vinařství, jehož příběh sahá až do roku 1945 (příchod Špalků do Nového Šaldorfa). Novodobá historie však začíná až rokem 1991, kdy František Špalek, Marek Špalek a Petr Ilgner založili v nových politických poměrech klasický vinařský podnik. V současnosti hospodaří Vinařství Špalek na 10 ha vinic a ve třech sklepích ve sklepní uličce Modré sklepy v Novém Šaldorfu u Znojma. Vinařství Špalek je od září 2015 certifikovaným BIO vinařstvím. Roční produkce čítá cca 50 tisíc lahví. Specialitou jsou vína vyráběná technologií z konce 19. století, uváděná na trh pod názvem Edelspitz. Vinařství je aktivně zapojeno do výroby vína pod značkou Šaldorfský Kravák (typický Sauvignon z Kraví hory).
Až 600 let staré sklepy vinařství se nacházejí v šaldorfské lokalitě Modré sklepy.
Vinařství Špalek je zakládajícím členem několika sdružení: Cech vinařů Nový Šaldorf, Šaldorfské sklepy (www.modre-sklepy.cz) a Znojmo VOC (www.vocznojmo.cz).
 

ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.

Znovín Znojmo, a. s. vznikl v roce 1992 a navazuje na bohaté znojemské vinařské tradice. Vína tohoto vinařství pocházejí z vyhlášených viničních tratí na Znojemsku a Hustopečsku. Znovín vlastní část výsadeb v trati Staré vinice, unikátní vinici Šobes v NP Podyjí, vinice Weinperky, Dívčí vrch, Kokusové hory a vinice kolem Hustopečí. Hlavní středisko Znovínu s největší výrobní kapacitou a lahvovnou je umístěno v Šatově. Sklepní hospodářství v Příměticích se nachází v historickém Křížovém sklepě. V Jaroslavicích ve sklepě tokajského typu se zpracovávají modré hrozny. V menším sklepě v Novém Šaldorfu - Sedlešovicích zrají sekty. Znovín Znojmo je nerozlučně spojen s Louckým klášterem - v jeho podzemí zrají vybrané partie vín, v přízemí je expediční středisko a samoobslužná prodejna. Vinařství vyrábí vína v široké cenové škále a ve všech jakostních stupních: známková i odrůdová, jakostní i přívlastková, suchá i s vysokým obsahem zbytkového cukru, speciální typu ledové a slámové, dále vína šumivá a archivní. K novinkám z poslední doby patří kryomacerace (chladné naležení rmutu) a kvašení a zrání bílých vín ve velkých akátových sudech. Mezi tuzemskými vinařstvími hraje Znovín prim v marketingové péči o své zákazníky a v propracovaném turistickém programu určeném pro jednotlivce i skupiny. Vinařství je zakládajícím členem VOC Znojmo a vína této apelace z odrůd Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský patří každoročně ke špičce produkce. Upozorňujeme na nové produktové řady Robinia, Ledňáček říční a dva nově uvedené sauvignony „green“ a „tropical“.
 

Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství s tradicí sahající do 19. stol., působí v obcích Prušánky a Moravská Nová Ves. Hlavními představiteli vinařství jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi lednické fakulty Mendelovy univerzity Brno. Cennými zkušenostmi bratrům pomáhá otec Jan. Ve vinařských obcích Prušánky a Moravská Nová Ves pěstují Košutovi révu vinnou v integrované produkci na 15 ha vlastních vinic. Veškeré hrozny se zpracovávají moderními technologiemi ve vlastním provozu vybaveném pneumatickým lisem, vinifikátory na nakvášení červených vín či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo komorovým filtrem pro filtraci moštů či filtrem Cross-flow. V nabídce jsou i vína školená v barrique sudech. Roční objem produkce je kolem 70 000 lahví. K nejlepším odrůdám vinařství patří Aurélius, který je zároveň vlajkovou lodí vinařství, burgundské odrůdy zejména Chardonnay a Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a Tramín červený. Z červených odrůd  André, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Frankovka.  Naším cílem je kladení důrazu na co nejvyšší kvalitu vín, o čem svědčí uznání na prestižních vinařských výstavách: pravidelná umístnění vín v Národním salonu vín ČR, zlaté, stříbrné a bronzové medaile z Valtických vinných trhů, medaile a diplomy z AWC Vienna, zlaté a stříbrné medaile na Weinparade Poysdorf nebo např. 3. místo v kategorii Národní soutěže vín ČR a medaile z národní soutěže vín ze Slovácké podoblasti.  
 

Vinařství Klobása

Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 320 metrů nad mořem s jihozápadní orientací, se sprašovou půdou a vysokým obsahem vápníku a hořčíku  má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína se spoléhá hlavně na to, že zná důvěrně každý keř ve vinici a rukama mu prochází každý hrozen, který doprovází až do lahve. Pak může aplikovat zdravou míru selskosti a dodržovat neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sběr a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé z hroznů v pozdním sběru. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, pneumatický lis, nerezové tanky, dřevěné a barikové sudy. Vybrané odrůdy bílých vín zrají v dřevěných sudech. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku a v Praze. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Z posledních vín upozorňujeme na typický minerální Ryzlink rýnský 2014 s petrolejovými tóny a z mimořádného ročníku 2015 na všechna tři vína, která ležela čtyři měsíce s mícháním na zdravých kvasničních kalech: Chardonnay, Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský.    
 

Vinařství Krásná hora

Moderní vinařství, ve kterém je jasná filozofie vidět na každém kroku, má nakročeno mezi absolutní špičku v ČR.   
Průvodce nejlepšími víny České republiky 2014-2015, Šetka, Dvořák, Přibyl, Novotný, Süss  

Krásná hora je rodinné vinařství hospodařící na 5 hektarech ve viniční trati Krásná hora ve Starém Poddvorově. V trati, založené Cisterciáckými mnichy už ve 13. století, pěstují tradiční francouzské odrůdy – Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot.  Hospodaří se zde ekologicky a k vinicím se chovají tak, aby na nich vyrostlo jen to nejlepší. Umělá hnojiva zde nahradili bylinami, postřiky pomerančovým olejem, hrozny jsou sbírány a tříděny ručně- maximum jednoho keře je 1 kg zdravých hroznů. Milují přírodně suchá vína zrající na jemných kvasničných kalech a proto zde ani jiná nenajdete.
 
 

SONBERK

Sonberk (původně Sonnenberg - slunečný kopec) je historicky jedna z nejkvalitnějších viničních tratí v České republice, osázená révou již ve 13. století. Nyní na 40 hektarech vinice pěstujeme odrůdy z geologického hlediska nejvhodnější - Ryzlink rýnský, Pálava, Tramín, Sauvignon, Rulandské šedé…
Výjimečnost tohoto terroir je dána nadmořskou výškou 210 až 260 m, orientací na jih až jihozápad. Půda je spraš s vysokým obsahem vápníku, draslíku a minerálních látek. Réva je ošetřována pouze ručně za dodržení všech zásad ekologického hospodaření šetrného k životnímu prostředí. Dokonalý hrozen s vyrovnaným obsahem kyselin, cukru a aromatických složek je cílem. Nejkrásnější pohled na pohoří Pálavy a na Novomlýnské nádrže na Mikulovsku je třešinkou na dortu Sonberku. Uprostřed vinohradů, tak, aby byly hrozny při sklizni co nejdříve „pod střechou", byl postaven nový vinařský dům místo staršího sídla Sonberku v klasických sklepích nedaleké obce. Jedná se o první moderní vinařskou architekturu v ČR, vytvořenou Josefem Pleskotem, architektem snoubení přírody a tvorby člověka.
Vinařství Sonberk vyrábí vína pro každodenní doušek, které zákazník najde v produktové řadě Stříbrný Sonberk. Vína z řady Velký Sonberk jsou vína výjimečná, plná minerality, extraktu a originality dané polohy, pravidelně oceňována doma i ve světě. Díky jejich kvalitě a přirozenému charakteru se těmto vínům dostává velké prestiže. Vína byla v posledních letech podávána při příležitosti mezinárodních jednání prezidentů a ministrů, nechybí v nabídce předních restaurací a jsou s velkým úspěchem exportována do zahraničí.
 

Vinařství Tanzberg

Vinařská společnost Tanzberg Mikulov byla založena v roce 1999 znalcem a milovníkem vína dr. Vladimírem Železným. Základní filozofií vinařství je vyrábět co nejpřírodnější kvalitní přívlastková vína s typickou svěžestí a charakteristickým terroir Mikulovské podoblasti. Sklepní hospodářství pod vedením enologa Ing. Zdeňka Tréška je vybaveno technologií s řízeným kvašením se zpracovatelskou kapacitou 240 000 litrů. Zpracování hroznů probíhá ihned po ručním sběru s částečným nakvášením rmutu, odkalením pomocí sedimentace a využitím čistých kultur kvasinek. Od roku 2003 vyrábí vinařství klasické sekty. Hlavní zázemí se nachází v Bavorech v atraktivním objektu, který vznikl citlivou rekonstrukcí původního desátkového sklepa Dietrichsteinů, dřívějších majitelů mikulovského panství. V těchto prostorách mají také možnost návštěvníci ochutnat vybrané vzorky z aktuální produkce. Vína se dodávají do prestižní gastronomie, vinoték, privátní klientele a jsou žádána také v zahraniční. V roce 2014 Tanzberg Mikulov uvedl poprvé vína i do obchodního řetězce MAKRO (řada Bavory) a KAUFLAND (řada Nikolsburg) – se zcela odlišnou adjustáží a snahou o větší přiblížení se k odběratelům. Od roku 2010 je Tanzberg Mikulov členem sdružení VOC Pálava, které preferuje pouze odrůdu Ryzlink vlašský z oblasti Pálavy. Ročník 2013 byl prvním, kdy Tanzberg Mikulov toto víno z viniční tratě Goldhamer zatřídil do této apelace. V roce 2013 bylo uvedeno do prodeje červené víno „francouzského typu“ s názvem MAHARAL 2009 (60 % CS, 38 % Mer, 2 % Fr). Poté následoval ročník 2011 (54 % Mer, 46 % CS), nyní je v prodeji ročník 2013 (45 % CS, 45 % Mer, 10 % Fr). V roce 2016 bylo uvedeno do prodeje bílé cuvée PERELEH 2015 (50 % Rb, 25 % Rm, 25 % PM). Růžové cuvée nese název RÁCHEL a z ročníku 2016 je komponováno z odrůd Pinot Meunier a Merlot.
 

Štěpán Maňák

Rodinné vinařství ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří integrovaným způsobem na 20 ha vinic ve třech tratích s příznivou polohou chráněnou od severu pohořím Chřibů. Na celé ploše používá vinařství štípané akátové sloupky. Na doplnění sortimentu se používají hrozny z nákupu od (výhradně)  moravských pěstitelů, například z Novosedel na Mikulovsku nebo z Miroslavi na Znojemsku. Ve vykupovaných odrůdách jsou zastoupeny i raritní odrůdy (Rotgipfler, Scheurebe). Vinařství původně začínalo v malém sklepě zrekonstruovaném v roce 1991, dnes víno vyrábí v nadzemní hale zahrnující všechno potřebné pro vinohradnický i vinařský provoz. Kapacita je připravena na roční objem 200 000 lahví, momentální výroba kolísá podle sezóny od 130 do 150 000 lahví.
Vinařství používá nejmodernější dostupné technologie - chlazený pneumatický lis s ochrannou atmosférou, nerezové tanky s chlazením, vinifikátory, každý rok se obnovuje třetina z osmdesátky barikových sudů, ve kterých zrají bílá i červená vína a dokonce slámové víno (vinařství se tak v ČR řadí k významným producentům vín vyzrálých v sudech barrique). Sklepmistrem firmy s devíti zaměstnanci je Karel Novotný, manželka Helena Maňáková pomáhá s administrativou a s vinicemi, do práce je zapojen také syn Štěpán. Specialitou vinařství je od roku 2006 cuvée Modrý Fěruňk - pochází z vinice, kde dozrávají hrozny tří odrůd: Rulandského modrého, Cabernetu Moravia a Svatovavřineckého. Vinařství nabízí také nealkoholické hroznové mošty. Z ročníku 2014 upozorňujeme na Hibernal, Irsai Oliver, Veltlínské zelené a Rulandské šedé.
 

VINSELEKT MICHLOVSKÝ a. s.

Vinařství Vinselekt Michlovský, a. s. bylo založeno Milošem Michlovským v roce 1993. Založení předcházela více než třicetiletá cesta Miloše Michlovského profesionálním vinařským světem. V roce 2004 bylo vinařství přetransformováno v akciovou společnost s jediným akcionářem. Zvýšila se produkční a skladovací kapacita, která nyní činí zhruba 2,5 milionu litrů vína. Vinselekt Michlovský pěstuje vinnou révu na 125 ha vinic v nejteplejších oblastech jižní Moravy ve Velkopavlovické a Mikulovské podoblasti, hlavně v okolí Pálavy. Hospodaření v integrované produkci doplňuje systém bioprodukce v Břeclavi, Perné a v Klentnici. Díky snoubení nových technologií s tradicí produkuje vinařství pod vedením sklepmistra Pavla Holuba originální odrůdová vína, která vynikají svěžestí, ovocnými i květinovými tóny, a rovněž vína plná, extraktivní a kořenitá. V roce 2010 byla společnost Vinselekt Michlovský zvolena nejlepším vinařstvím roku 2009.

 
 

Vinařství Trávníček & Kořínek

Dva vinaři spojili své síly a od roku 2016 působí pod jménem Vinařství Trávníček & Kořínek. Snaží se využít unikátní podmínky pro révu vinnou v Podyjí, postupně se rozrůstají, ale přitom nechtějí ustoupit ze svých dosavadních zásad. O vinice se starají šetrně, místo chemie je chrání příroda. Ve sklepě využívají jak moderní technologie, tak i klasické zrání v dřevěných sudech včetně barikových. Rádi si také zaexperimentují, třeba s tisíce let starou gruzínskou technologií kvevri. Viniční tratě Knížecí vrch, Fládnická a U Chlupa v Hnanicích dávají díky své poloze a místnímu klimatu plná vína s vyšší aromatičností. V současnosti ale vinařství těchto dvacet hektarů v Hnanicích nestačí, proto vysadilo v Podyjí dalších třicet hektarů. Plány do budoucna jsou ještě mnohem ambicióznější. Vinařství Trávníček & Kořínek rovněž nabízí možnost vychutnat si sklenku dobrého vína u dobrého jídla a mezi dobrými přáteli. Pro své hosty připravuje řízené degustace ve sklípku mezi vinohrady, ale také zážitkové sezónní menu snoubené s víny.
 

Víno Botur

Vinařství Luďka Botura vzniklo na základě rodinné tradice postupným nenápadným vývojem. Jako vinař - profesionál působí Luděk Botur od roku 2000. Vinařství ve třech lidech zpracovává hrozny z deseti hektarů smluvně zajištěných vinohradů ve Starém Poddvorově, které jsou obhospodařovány v systému integrované produkce a od dalších smluvních vinohradníků ze Strážnicka. Vzhledem k tomu, že platba dodavatelům se odvíjí od počtu keřů, nikoliv od množství hroznů, může si Luděk Botur určit způsob redukce úrody a požadovaný výnos, kvalitu nebo nechat hlavy některý ročník odpočinout. Hrozny se sklízejí ručně. Sklepní hospodářství v rozsáhlém dvoře v centru Strážnice je vybaveno technologií řízeného kvašení, při vinifikaci se používají ušlechtilé kvasinky, modré hrozny se zpracovávají pouze jako samotoky, vybrané partie červených i bílých vín zrají v barikových sudech (v poslední době pořízeny nové od firem Vicard a Mercier). Vína se lahvují zpravidla po dvou letech, sezónně však prodává i burčák a Svatomartinská vína, do vinoték putují také sudová vína. Podle sezóny vinařství vyrobí ročně kolem 50 000 lahví. Vína jsou k dispozici v gastronomických provozech a dalších vinotékách po celé republice. Luděk Botur se snaží uložit do archivního sklepa co největší část produkce a umožnit tak vínům v klidu dozrát do optimální kondice. K tomu má ideální podmínky, neboť pod svým areálem v centru Strážnice postupně prokopal složitý sklepní labyrint, jehož návštěva je nezapomenutelným zážitkem. Podzemní prostory umožňují nejen skladování vína, ale také ochutnávky a akce s většími skupinami a nabízejí nejrůznější atrakce, jako například přímé průhledy od stolu ke Slunci v době slunovratu a jiné astronomické a astrologické zajímavosti. K plánům vinařství patří kromě nárůstu produkce také pořízení velkých sudů na nazrávání bílých vín a rozšíření sortimentu o vína plněná do bag in boxů. 
 

Malý vinař - František a Hana Mádlovi

Naše firma působí od roku 1992 v obci Velké Bílovice, která se nachází na jihovýchodním okraji velkopavlovické vinařské podoblasti. Patří mezi tradiční vinařské obce s rozsáhlými vinicemi. V České republice je dnes vůbec největší s rozlohou vinic- přes 750 ha a také počtu vinařů 933. /údaj z 1.1.2007/  Půdy pro pěstování révy jsou převážně tvořeny navátými sprašemi, místy obnaženými na vápenatý jíl. V nižších polohách jsou zastoupeny také černozemě a slíny. Tato půdní různorodost dává dobré předpoklady pro pěstování většiny odrůd zapsaných v Odrůdové knize. Vína jak bílá, tak především červená se vyznačují tělnatostí a příjemným, typickým buketem. Naše firma se snaží podchytit vlastnosti těchto lokalit v charakteru vín. 
Révu vinnou pěstujeme na ploše 15 ha a to co nejvíce ekologicky šetrným způsobem. Vína jsou kvašena a školena v nerezových tancích, část červených vín zraje v dubových sudech. Vína jsou nabízena především v gastronomických zařízeních. 

Naší filosofií je tvořit víno v co největším souladu s přírodou, tak aby pozvedalo náladu a mysl. Tomu odpovídá i název „Malý vinař“ který vyjadřuje doslova hravý přístup k révě vinné a vínu a jeho milovníkům a vinotékách. Roční produkce do 200 000 lahví. 
 

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov vyrábí víno z vlastních vinohradů rozkládajících se v chráněných krajinných oblastech Pálava a Dunajovské kopce. Od svého vzniku v devadesátých letech se zaměřuje na unikátní terroir nejlepších viničních tratí, s filozofií zaměřenou na šetrný přístup k révě i k přírodě a ve spojení s vysokou invencí vinaře. Vinařství jako první začalo prodávat predikátní a ledová vína u nás a jeho největším úspěchem je dlouhodobý věhlas Ryzlinku vlašského z vinic Železná, Goldhamer, Ořechová hora nebo Liščí vrch. V této odrůdě je na Pálavě ukryt poklad světového významu. Následuje Veltlínské zelené z vinice Daniel, Ryzlink rýnský z vinice Za cihelnou, Chardonnay z Rosentického a další. Mikrosvín má ve svém portfoliu čtrnáct bílých a čtyři modré odrůdy, celkový roční objem výroby je díky přísným nárokům na kvalitu omezen na přibližně 150 000 lahví ročně. U vín s etiketou Flower line je při výrobě kladen vysoký důraz na ovocitý charakter vín s jasně definovanou odrůdovou typičností. Pro řadu Traditional line se vybírají hrozny z nejlepších tratí, jsou to vína s projevem specifického terroir, mají minerální charakter a jsou vhodná k archivaci. Řada Premium line – Legia X Gemina je výběrová řada a vyrábí se jen v nejlepších ročnících. Vinařství drží dlouhodobě špičkovou a zároveň vyrovnanou kvalitu vín s dlouhým potenciálem zrání v lahvích. Jednotlivé kolekce sbírají medaile na významných domácích i zahraničních soutěžích. S víny Vinařství Mikrosvín Mikulov se zákaznící setkávají v nejlepších vinotékách a špičkových gastronomických provozech. V posledním roce vinařství uvedlo nové logo a nové etikety, ve vinicích pokračovaly výsadby Ryzlinku vlašského v nejlepších polohách a rozšířila se nabídka degustací i pracovní tým. Vinařství chystá přestavbu a dostavbu sklepů, včetně kompletního zázemí v Dolních Dunajovicích.
 

Vinařství Červinka

Současné Vinařství Červinka přímo navazuje na vinohradnickou a vinařskou činnost firmy ZMIKO - univerzálního zemědělského podniku, který hospodařil na 600 hektarech půdy, z čehož byla přibližně pětina vinohradů. ZMIKO založil v roce 1993 na základech bývalého zemědělského družstva v Horních Věstonicích Jaroslav Červinka st., otec dnešního majitele Jaroslava Červinky. Padesátiletá malovinařská tradice v rodině, vinařské vzdělání a nové možnosti v odbytu přivedly Jaroslava Červinku k tomu, že s otcem začal od roku 1998 obnovovat a vysazovat vinohrady. Základ odrůdové skladby Vinařství Červinka tvoří Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské modré a Modrý Portugal. V nových výsadbách jsou rezistentní odrůdy včetně raritního Johanniteru, Muscarisu nebo Solarisu. Naposledy bylo vysazeno Sylvánské zelené a Souvignier gris. Velkou část hroznů odebírá akciová společnost Víno Mikulov. Bývalé družstvo vyrábělo menší množství vína ve sklepě v Pavlově. Červinkovi se rozhodli posunout vinařskou produkci na vyšší úroveň kolem roku 2001 – začali nakupovat nerezové tanky, dobudovali novou halu, pořídili filtraci a další technologické prvky, v tom naposledy dřevěné sudy o objemu 3 000 l a plnicí linku. Plány na zpracování co největšího objemu vlastních hroznů a tím zvýšení produkce se naplnily s nastupující generací – syn Lukáš vystudoval vinařství na lednické fakultě MZLU, mladší Jakub absolvoval na střední škole ve Valticích. Vinařství produkuje vína ve třech základních řadách v objemu kolem 120 000 lahví ročně, v Horních Věstonicích nabízí ubytování ve spojení s degustacemi a návštěvou vinic a programy pro firemní kolektivy. V plánu je vybudování nové vinotéky s vinnou kavárnou. Z vín ročníku 2016 upozorňujeme na cuvée Charvel v pozdním sběru.
 
 

katalog vinařů

fotogalerie

videogalerie

Tip pro vás:
Partner a spolupořadatel:

info pro vinaře

Pokyny ZIMA 2017

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz