... ZPĚT

Vinařství Klobása


Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 320 metrů nad mořem s jihozápadní orientací, se sprašovou půdou a vysokým obsahem vápníku a hořčíku  má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína se spoléhá hlavně na to, že zná důvěrně každý keř ve vinici a rukama mu prochází každý hrozen, který doprovází až do lahve. Pak může aplikovat zdravou míru selskosti a dodržovat neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sběr a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé z hroznů v pozdním sběru. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, pneumatický lis, nerezové tanky, dřevěné a barikové sudy. Vybrané odrůdy bílých vín zrají v dřevěných sudech. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku a v Praze. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Z posledních vín upozorňujeme na typický minerální Ryzlink rýnský 2014 s petrolejovými tóny a z mimořádného ročníku 2015 na všechna tři vína, která ležela čtyři měsíce s mícháním na zdravých kvasničních kalech: Chardonnay, Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský.    

kontakt

Nikolčice 59, 691 71
tel.: +420 739 623 327
klobasa@vinarstviklobasa.cz
www.vinarstviklobasa.cz
 

katalog vinařů

fotogalerie

videogalerie

Tip pro vás:
Partner a spolupořadatel:

info pro vinaře

Pokyny ZIMA 2017

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz