... ZPĚT

18. 5. Vinaři z Dolních a Horních Věstonic

Vinařství Langr

Profesně se Ladislav Langr zabývá vinařstvím po celý život, své vlastní víno vyrobil poprvé v patnácti letech. V 50. letech dostal jako potomek sedláka na vybranou: buď se stát havířem, nebo jít do zemědělství. Zvolil druhou variantu a nakonec pracoval 20 let v Moravských vinařských závodech v Mikulově. Současné rodinné vinařství vzniklo v roce 1995, když Langrovi začali investovat do vinic. Dnes hospodaří vlastními silami a za pomoci mechanizace a brigádníků na ploše 5 ha. Bílá vína vyrábějí Langrovi pouze ze surovin z katastru obce Dolní Věstonice. Cílem je totiž představit zákazníkům unikátní chutě svěžích mladých bílých vín založené na vápencovém podloží místních vinic. Vinařství si vystačí s pomocí rodinných příslušníků, především manželky Blanky a dcer Pavlíny, která absolvovala valtickou vinařskou školu, a Blanky. Vína se zpracovávají v pronajatém sklepě v Dolních Věstonicích a zrají v historickém sklepě po rodičích. Tento sklep pochází z roku 1867. První lahvovaný ročník vinařství byl 2001, kvalitativní skok přinesl rok 2008, kdy Ladislav Langr poprvé lahvoval vína ročníku 2007 na pojízdné lahvovací lince z Rakouska. Výroba probíhá tradičními metodami bez řízeného kvašení, s použitím přirozených kvasinek, pouze s pomocí moderních čiřidel. Vína zrají v nerezových tancích, akátových a dubových sudech. Langrovi v Dolních Věstonicích provozují malý kemp, vyhlášenou denní vinárnu s posezením a penzion. Vinařství se specializuje na přívlastková vína v menších partiích čítajících kolem 2 - 2 500 lahví. Tipem bude určitě Ryzlink vlašský, který je pro Dolní Věstonice nejtypičtější odrůdou. Z ročníku 2012 doporučujeme výrazně aromatickou polosladkou Pálavu ve výběru z hroznů či Ryzlink vlašský v pozdním sběru (rovněž polosladký). Menší skupiny zájemců si mohou řízenou degustaci domluvit přímo ve sklepě, větším skupinám poskytne zázemí vinárna vzdálená kousek od sklepa.
 

Vinný sklep u Ředinů

Sklep patří do skupiny habánských sklepů, které byly stavěny v 17. až 19. století. Pro využití celého sklepního prostoru byla postavena na začátku dvacátého století nová vstupní hala – lisovna – přímo na klenbě sklepa. Nová a původní část je propojena zahnutou chodbou a schodištěm. Toto netradiční stavební pojetí je velmi ojedinělé a zvláštní a přináší řadu výhod při výrobě vína. V nedávné době jsme nad sklepem postavili malý penzion s kapacitou 8 osob, jehož přímé spojení s vinným sklepem ocení nejen tradiční znalci a přátelé vína, ale i návštěvníci, kteří teprve krásy a bohatství jižní Moravy objevují.
Jsme tradiční malé vinařství, které se zabývá výrobou vína již po čtyři generace. Po 2. světové válce oba moji dědové začali vyrábět vína pro vlastní potřebu, příbuzné a známé. Držíme se jejich odkazu a zachováváme při pěstování, zpracování i výrobě vína tradiční metody obohacené o moderní postupy.
Od začátku devadesátých let minulého století každoročně zvyšujeme množství vyrobeného vína. Zpočátku jsme se specializovali na výrobu sudových vín, ale po roce 2000 při přechodu na systém integrované produkce jsme část výroby převedli na jakostní odrůdová vína. Vína jsou především z vlastních vinic z úbočí Pálavy o rozloze dvou hektarů. Pro rozšíření sortimentu dokupujeme zbývající část hroznů z blízkého okolí od osvědčených pěstitelů. K hlavním bílým odrůdám patří Müller Thurgau, Neuburg, Veltlínské zelené, Savignon a Ryzling vlašský, mezi červené odrůdy patří Svatovavřinecké, Frankovka, André. Pro zpestření chuti je v omezené míře v nabídce Muškát Ottonel, Rulandské šedé a Cabernet Moravia. Vína prodáváme přímo ze sklepa nebo zasíláme na dobírku při objednání přes internet. Pro širokou veřejnost od jara do podzimu pořádáme degustační večery a na přání jsou pro skupiny max. 15 lidí organizovány řízené degustace.
 
 

Vinařství Svobodovi

Rodinné vinařství založil Ing. Pavel Svoboda v roce 1990. Vína vyráběná klasickým způsobem zrála v dubových sudech v historických sklepech z 16. století, nacházejících se na habánském náměstíčku nazývaném Husí plácek v Dolních Věstonicích. Jeho Modrý Portugal se zde stal šampionem výstavy v roce 2008.
Syn Vladislav, absolvent vinařské školy ve Valticích, se zaměřil na výrobu přívlastkových vín, vyráběných řízeným kvašením v nerezových tancích. Nejvyšším oceněním byla stříbrná medaile z celostátní výstavy v Litoměřicích pro Frankovku rosé.
Hospodaříme v systému integrované produkce na 12 ha vinic, které všechny leží na úbočích Pálavy.
Lokalita U tří panen se nachází v místech vyhlášené památkové rezervace života lovců mamutů. I oni věděli, že se jim mezi vysokou horou a širokou řekou bude dařit dobře, stejně tak i nám a našim vinohradům. Od letošního roku nabízíme ubytování nad sklepy a ochutnávky vína.
 

Moravčíkova vína

Rodinné vinařství založil Ing. Vladislav Moravčík v r. 1997. V r. 2002 předal otec vinařství synům Vladislavovi a Miroslavovi, kteří mají mezi sebou rozdělen obchod, marketing a starost o vinice, ve sklepě hospodaří společně. Moravčíkovi v posledních letech vysadili další vinice a nyní hospodaří integrovaným způsobem na 9 hektarech, z toho šesti plodících. Specializace vinařství vychází plně z místních podmínek (všechna vína mají původ v katastru Horních Věstonic), takže celých 30 % odrůdové skladby spočívá na odrůdách Pálava a Ryzlink vlašský. Široký sortiment celkem 25 odrůd je založen na myšlence ukázat milovníkům vína, jak se jednotlivé odrůdy projevují na místním pískovcovém podloží. Vinifikace probíhá šetrným rychlým zpracováním bez naležení, kolem 40 % produkce se připravuje s použitím selektovaných kvasinek, u zbytku určenému k delšímu ležení využívají Moravčíkovi přirozených kvasinek. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená rok v klasických dubových sudech. Objem výroby se pohybuje kolem 40 000 lahví, cílová kapacita je připravena na 75 000 lahví. Od vinobraní 2011 je ve vinařství v provozu nová moderní hala. Moravčíkovi zprovoznili v roce 2008 nově vybudovaný archivní sklep s možností uspořádání degustací a ubytováním pro 16 návštěvníků. Specialitou je klasickou metodou kvašením v lahvi vyrobený sekt Hornuše, pojmenovaný podle mystické postavy - sošky z Horních Věstonic podobné dolnověstonické Venuši. Bohužel tato soška zatím nebyla nalezena, ale podle pravidla, že každá významná žena má mít svůj vlastní významný nápoj, je její objevení již nachystáno.
 

Vinařství Červinka

Naše rodinné vinařství pokračuje v tradici pěstování révy vinné a výrobě vína. Naše vinice rostou na vápenitých svazích pálavských vrchů a dodávají našim vínům nezaměnitelný charakter.

Vinařství je členem VOC PÁLAVA!
 

Rodinné vinařství Gorčíkovi

Výroba a pěstování vína v RODINNÉM VINAŘSTVÍ GORČÍKOVI má dlouhou tradici. Naše vína jsou vyráběna z hroznů vypěstovaných ve vlastních vinicích, které se rozkládají pod Pálavskými vrchy.
Při výrobě vína se snažíme spojit moderní prvky s klasickou metodou. Vyrábíme vína odrůdová i přívlastková. V naší nabídce vín naleznete z bílých odrůd: Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Pálava, Děvín, Sauvignon, Ryzlink rýnský; z červených: Zweigeltrebe, Frankovka, SVatovavřinecké a Modrý Portugal. 
Po předchozí telefonické domluvě pro Vás rádi uspořádáme firemní či soukromu degustaci. Dozvíte se něco o pěstování a výrobě vína, tradičních odrůdách mikulovské oblasti a o historii vinařství Gorčíkovi.
 

Vinařství Levíček

Vinařství provozuje svoji činnost od roku 1980. Oficiální registrace vinařské firmy proběhla k 1. 4. 2005. Původní motivací pro vinařskou činnost byla záliba a zachování rodinných tradic. Koníček časem vyrostl a zmohutněl, ale ani v současné době není hlavním předmětem obživy vinaře. Vyrábíme vína výhradně z vlastní produkce hroznů. Vinice jsou začleněny ve 4 tratích katastru Dolních Věstonic, mají celkovou rozlohu 1,7 hektarů a jsou zařazeny do programu integrované produkce. Hlavními pěstovanými odrůdami jsou Moravský muškát, Ryzlink vlašský, Neuburg, Müller Thurgau, Sauvignon, Rulandské šedé, Cabernet moravia a Zweigeltrebe. Všechna bílá vína jsou odrůdová a červenou směsku - cuvée Cabernet moravia + Zweigeltrebe nabízíme pod jménem nejstarší vnučky a značkou „Isabell“.

Při výrobě vín používáme tradiční postupy od ručního sběru hroznů, naležení pomletých odstopkovaných bobulí, šetrné lisování na hydraulickém lisu Lange a odkalení moštů po lisování, v kombinaci s moderním sklepním hospodářstvím vybaveným nerezovými tanky s možností chlazení kvasících moštů.

Našim cílem je výroba kvalitních vín v cenově přijatelných úrovních. Nejsme stoupenci jednoduchého a bezduchého systému klasifikace vín převzatého z německy mluvících zemí, neboť tento systém srovnává do jedné úrovně odrůdy první až třetí kategorie a opomíjí územní podmínky jednotlivých oblastí. Proto u nás nenaleznete jakostní přívlastková vína, ale můžete popíjet neméně dobrá zemská vína z kabinetních a pozdních sběrů.

Připomeňme si přísloví našich předků:
„Lahvička vína denně doktora zažene!“
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!
Jedná se o spojení zpěvu, strunného a dechového nástroje. Jsou to tři muzikanti inspirovaní především latinsko-americkou muzikou, neméně však jazzem a groovem. Vvyužívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě.
 

info pro vinaře

 

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz