... ZPĚT

1. 6. Miroslav Volařík - Osobnost současného vinařství

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 90 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Jindřich Kadrnka, sklepmistrem Filip Mlýnek. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality. Z ročníku 2016 upozorňujeme na tři šarže této odrůdy ze tří různých tratí vždy v pozdním sběru. K nejvýznamnějším oceněním za ročník 2016 patří velká zlatá medaile z Valtických vinných trhů za Ryzlink rýnský (Věstonsko, š. 1628), velká zlatá medaile z Grand Prix Vinex za Ryzlink vlašský (Purmice, š. 1633), Prague Premium Gold z Prague Wine Trophy za Veltlínské zelené (Věstonsko, š. 1603) a Sauvignon (š. 1606) a titul nejlepší mladé suché bílé víno z Oenofora za Ryzlink rýnský (Ořechová hora, š. 1624). 
 

Rodinné vinařství Srholec

Vinařství Srholec založil Jaromír Fučík s manželkou Markétou v roce 2015. Po prvních vlastních pokusech s vínem kolem roku 2013 se jim rodinné vinice, vinohradnická a vinařská tradice po dědečkovi Stanislavu Srholcovi, vášeň a koníček staly živobytím. Oba manželé opustili své původní zdravotnické profese a založili rodinné vinařství s cílem vytvářet osobitá vína při zachování jejich terroir a duše. Vinařství dnes hospodaří na deseti hektarech vinohradů v okolí Mikulova a také Velkých Pavlovic a Bořetic, postupně nakupovaných v průběhu mnoha desítek let především od drobných vlastníků. Vinařství se snaží orientovat na pěstování odrůd, které patří do této oblasti a dávají tak možnost vzniknout vínům typickým pro tento kraj – základem portfolia je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Velká část hroznů se prodává, menší se zpracovává co nejšetrnějšími metodami ve velkém kvelbeném sklepě pod Svatým kopečkem s historií vzniku kolem poloviny devatenáctého století. Jednotlivé prostory sklepa slouží jako lisovna, tanková hala, místnost se sudy a degustační místnost. Vinařství využívá pneumatický lis, periostatické čerpadlo, řízené kvašení, ale v metodách vinifikace se vrací i zpět k metodám bez zbytečných operací, s myšlenkou, že víno by se nemělo přizpůsobovat člověku, ale člověk vínu. Bílá vína zrají v nerezových tancích, akátových a dubových sudech, červená v sudech. Vzhledem k tomu, že vinařství bylo založeno teprve nedávno, tak právě červená vína stále čekají v sudech na ten správný čas k lahvování. Současný objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví, v plánu je rozšíření výrobní kapacity až na dvojnásobek, který manželé Fučíkovi považují za stropní hranici, při které ještě mohou osobně pečlivě kontrolovat každý hrozen a vše, co se děje s moštem a vínem od lisování přes zrání, až po každou lahev.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

B.O.P. - členové různých hudebních formací

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.
Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec

 
 

katalog vinařů

fotogalerie

videogalerie

Tip pro vás:
Partner a spolupořadatel:

info pro vinaře

Pokyny ZIMA 2017

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz