... ZPĚT

24. 8. Jan Stávek - Osobnost současného vinařství

Vinařství Uřičář

Vinařství ve Tvarožné Lhotě má tradici už od 17. století. Od roku 1993 na tuto tradici navazuje rodina Ing. Jiřího Uřičáře, která koupila od restituentů dvacetihektarovou zemědělskou usedlost na kopci zvaném Dúbravka. Dříve toto místo bylo známé nejenom pěstováním ovoce a révy vinné, ale také tím, že zde žil malíř Antoš Frolka, nadaný výtvarník, žák a následovník Joži Úprky. V pohnuté minulosti statku je zapsána každodenní práce Frolkovy rodiny, stejně jako devastace za družstevních časů. Dnes Dúbravka zahrnuje ovocné sady, 6,5 ha vinic, vše je zčásti lemováno nedávno vysazeným lesíkem, sloužícím jako ochrana proti ostrým severním větrům. Součástí farmy jsou pole s pšenicí, ječmenem a řepkou. Od roku 1995 do roku 2004 vysadili Uřičářovi vinice v odrůdové skladbě Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské šedé, Dornfelder, Svatovavřinecké a Frankovka. Od roku 2014 je nově vysazen Solaris, Kerner, Hibernal, Irsai Oliver a Tramín. Vinice se obhospodařují v integrované produkci, ale s použitím biopostřiků. Až do roku 2011 se většina hroznů prodávala a pouze malou část zpracovávala rodina pro vlastní potřebu. S vynaložením velkých investic na opravy hospodářských budov, nákup zemědělské techniky a vybavení sklepa zpracovali Uřičářovi poprvé po sklizni ročníku 2011 větší množství hroznů sami a uvedli na trh první vlastní zemská vína. Dnešní objem produkce se pohybuje kolem 7 000 lahví. Vinařství používá klasické metody vinifikace, bez řízené teploty, u červených vín s otevřenou macerací. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Specialitou vinařství jsou sekty Dúbravka brut (Chardonnay/Ryzlink rýnský) a Dúbravka rosé sec (Svatovavřinecké) vyráběné s vysokým podílem ruční práce v malých šaržích do 1 000 lahví tradiční metodou kvašení v lahvi. Vinařství nabízí ovocný sirup a jablečný mošt, švestky, broskve a další. K vidění je dříve typické slovácké ovoce - mišpule a kdoule. V roce 2016 budou Uřičářovi vysazovat další hektar s odrůdami Rulandské šedé a Müller-Thurgau. Představí také několik šarží vín se skleněným uzávěrem s novým typem etiket. Vinařství plánuje v nejbližší době dobudovat degustační a archivní sklep s boxy na uložení vín a dále rozšířit vinice.
 

Víno J. Stávek

Vinařský dvůr Ing. Jana Stávka, Ph.D. je rodinným vinařstvím navazujícím na staletou tradici výroby vína v Němčičkách a na odkaz po předcích. Vinařství je zaměřeno na originální vína v malých šaržích - s rosé sklízí medailová ocenění, rodinná cuvées podle receptury předků jsou žádanou stálicí v nabídce, ve fortifikovaných vínech je na přední příčce mezi tuzemskými výrobci (jemnější a vyzrálejší Solera z muškátů je směs několika ročníků vytvořená postupem solera, Juveano je spíš aperitivní svěží a ovocný ročníkový muškát, červený Lokus pak je mohutné víno s intenzivním aroma, podpořeným zráním v barikových sudech). Vinařství vyrábí ročně kolem 40 000 lahví. Hrozny pocházejí především z vlastních vinic v katastru obce Němčičky, hlavně z tratí Bočky, Novosad, Nad Zahrady. Při zpracování vychází enolog Jan Stávek z osvědčených klasických technologií, které kombinuje s novými metodami. Zrání bílých a růžových vín probíhá v nerezových tancích s řízenou teplotou, zušlechťování sladkých a červených vín se odehrává v dřevěných sudech v klasickém sklepě. Vinařský dvůr je vybaven několika degustačními prostory včetně krytého venkovního posezení a je připraven uspokojit i větší skupiny vybranými gastronomickými lahůdkami. Celoročně se zde pořádají společenské a gastronomické akce, k nejvýznamnějším se řadí festival Růžové léto, věnovaný rosé vínům, tanci, hudbě a sezónním specialitám. 
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

B.O.P. - členové různých hudebních formací

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.
Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec

 
 

katalog vinařů

fotogalerie

videogalerie

Tip pro vás:
Partner a spolupořadatel:

info pro vinaře

Pokyny ZIMA 2017

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz