5. 12. Mikulášská degustační sobota

2 | Regina Coeli - Vinařství Trpělka & Oulehla

Typické rodinné dvougenerační vinařství  sídlí v Nových Bránicích, obci navazující na vinařské město Dolní Kounice, kde se réva vinná pěstuje od roku 1181, kdy byl založen klášter Rosa coeli – Růže nebeská.  Lahev z Vinařství Trpělka & Oulehla poznáte snadno podle etikety Regina coeli – Královna nebes.   Vinařství bylo založeno v roce 1991 a dnes hospodaří na 28 ha. Většina vinic leží v katastru Dolních Kounic. V roce 1993 bylo započato se stavbou klenutého sklepa a následně lisovny. S novým tisíciletím byla do sklepa instalována i nová technologie.  
Vyrábí zde krásná rustikální vína s čistým charakterem a většinou nespěchají s jejich uvedením na trh. Ročně vyprodukují  80 tisíc lahví. Největší  úspěchy sbírá Merlot v červeném i růžovém provedení, Rulandské modré, Svatovavřinecké či vyhlášená  kounická Frankovka.  Z bílých vín doporučujeme Chardonnay,  Sauvignon,   Rulandské šedé či Pálavu, kterou můžete ochutnat v sladším i v suchém provedení. 
Každým rokem jsou vína Regina coeli zařazena mezi nejlepších 100 vín ČR v  Salonu vín  ve Valticích. V letošním Průvodci nejlepšími  víny ČR časopisu WINE & Degustation bylo Vinařství Trpělka & Oulehla oceněno nejvyšším hodnocením ***  - jako etablované vinařství , které dlouhodobě produkuje vynikající až excelentní vína. Toto ocenění bylo uděleno pouze 18 producentům z počtu 191 vinařství. Vizitkou je také výběr vín do gastronomických podniků  pana Zdeňka Pohlreicha. Nezbývá než ochutnat.
 

2 | Vinařství U Kapličky

Vinařský areál spojující vinohrady, zpracovatelské kapacity, restauraci, vinotéku, reprezentační degustační prostory a zázemí pro pořádání nejrůznějších akcí včetně komfortního penzionu vybudoval v Zaječí Rostislav Žďárský. První vinobraní proběhlo ve Vinařství U kapličky v roce 2006. Z původního záměru postavit malé vinařství nakonec vznikla firma s kapacitou 300 000 lahví ročně, sklepy o celkové délce 260 metrů a s necelými 40 hektary průměrně sedmiletých vlastních vinohradů v tratích U kapličky, Plochovy, Kalvárie a Novomlýnský svah. Bílá vína se zpracovávají v nerezových tancích technologií řízeného kvašení, červená nejdříve ve vinifikátorech a poté zrají v dubových sudech. Vinohradníkem i sklepmistrem firmy je syn R. Žďárského Dalibor Babáček. Nejvyšší řada Víno Dalibor se prodává v cenových relacích 269 - 999 Kč. Mladá svěží vína v řadě Fresh Wine jsou za 169 - 239 Kč, vína řady Selection reprezentující prestižní viniční tratě pod Pálavou stojí 149 Kč. Řízené degustace pro jednotlivce a skupiny až 120 návštěvníků vede Ing. Stanislav Vdoleček nebo sommelier společnosti Stanislav Holub. Prostory vinařství jsou předurčeny pro pořádání rodinných a firemních akcí, svateb, školení apod. Naráz se jich může zúčastnit až 200 hostů, z toho až 183 může přespat ve stylových dvoulůžkových pokojích nebo apartmánech. Mezi novinky ve vinařství patří Wellness centrum Relax uprostřed vinohradů, které se svým bazénem s protiproudem či dvěma typy saun nabídne oddych a zpříjemnění pobytu. Dále je možné využít služeb solária. V roce 2011 byl otevřen stylový Retro music Club s kapacitou až 300 osob. Zajímavostí je, že návštěvníci z okolí 40 km mají dovoz a zase odvoz Retro kárami zdarma. Další novinkou bylo otevření stylové restaurace Retro Gril s dvěma bowlingovými dráhami v zimě 2011. Vinařství pravidelně získává ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích (Např. AWC Vienna, Vinalies Internationales Paris, Weinparade Poysdorf, Terravino Israel, Riesling du monde Strasbourg, Femmes et Vins du Monde Monaco aj.
 

3 | SONBERK

Sonberk (původně Sonnenberg - slunečný kopec) je historicky jedna z nejkvalitnějších viničních tratí v České republice, osázená révou již ve 13. století. Nyní na 40 hektarech vinice pěstujeme odrůdy z geologického hlediska nejvhodnější - Ryzlink rýnský, Pálava, Tramín, Sauvignon, Rulandské šedé…
Výjimečnost tohoto terroir je dána nadmořskou výškou 210 až 260 m, orientací na jih až jihozápad. Půda je spraš s vysokým obsahem vápníku, draslíku a minerálních látek. Réva je ošetřována pouze ručně za dodržení všech zásad ekologického hospodaření šetrného k životnímu prostředí. Dokonalý hrozen s vyrovnaným obsahem kyselin, cukru a aromatických složek je cílem. Nejkrásnější pohled na pohoří Pálavy a na Novomlýnské nádrže na Mikulovsku je třešinkou na dortu Sonberku. Uprostřed vinohradů, tak, aby byly hrozny při sklizni co nejdříve „pod střechou", byl postaven nový vinařský dům místo staršího sídla Sonberku v klasických sklepích nedaleké obce. Jedná se o první moderní vinařskou architekturu v ČR, vytvořenou Josefem Pleskotem, architektem snoubení přírody a tvorby člověka.
Vinařství Sonberk vyrábí vína pro každodenní doušek, které zákazník najde v produktové řadě Stříbrný Sonberk. Vína z řady Velký Sonberk jsou vína výjimečná, plná minerality, extraktu a originality dané polohy, pravidelně oceňována doma i ve světě. Díky jejich kvalitě a přirozenému charakteru se těmto vínům dostává velké prestiže. Vína byla v posledních letech podávána při příležitosti mezinárodních jednání prezidentů a ministrů, nechybí v nabídce předních restaurací a jsou s velkým úspěchem exportována do zahraničí.
 

4 | Vinařství Simenon

Malé mladé ambiciózní vinařství odkazuje v názvu na jméno chvalovického rychtáře Simenona Numbfruhna, který roku 1717 písemně stvrdil, že se v obecní šenkovně budou dodržovat podmínky stanovené pro výčep vína louckým klášterem. Vinař Lukáš Kovalský se tím přihlásil k bohatým místním tradicím, ze kterých si vybírá to nejlepší - viniční tratě, odrůdy i metody výroby vína. Absolvent střední zemědělské školy se specializací na vinařství pracuje ve vinohradech v sousedním Rakousku. V roce 2011 si vyrobil malou zkušební partii vína v rodinném sklepě a ročník 2012 byl pak jeho prvním oficiálním - za pomoci otce Karla a matky Bohumily. Zdrojem hroznů je vlastní malý vinohrad v trati U sv. Urbana a nákup od smluvních vinohradníků z blízkého okolí. Vinařství se specializuje pouze na bílé odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay a Pálava. V současnosti Lukáš Kovalský využívá možnost prvotního zpracování ve vinařství Arte vini (současně s poradním hlasem zkušeného enologa René Vrátila) a lahvováni ve společnosti Vinice Hnanice. Bez kompletního zázemí tak může již v začátcích dosáhnout požadovaných kvalitativních parametrů, efektní adjustáže v lahvích se šroubovým uzávěrem a stability i u vín s vyšším zbytkovým cukrem. Celý proces vinifikace ve vlastním prostředí bude mít Lukáš Kovalský k dispozici od roku 2015, kdy byl měla být hotova stavba vlastního sklepa ve chvalovické sklepní uličce nedaleko současného. Kapacita sklepního hospodářství se zvýší na 10 000 litrů, degustační místnosti na 20 návštěvníků, k dispozici bude i ubytování. 
 

5 | Víno Holec

Jsme malé rodinné vinařství hospodařící v Dolních Dunajovicích na 3,7ha vinic převážne vlastních, v integrované produkci. Všechny vinice leží v Mikulovské vinařské podoblasti. Část vinic je vysazena v letech 2004-2009 cca 1,5ha. Ostatní naše vinice jsou starší a produkují úrodu vysoké jakosti. Pro nás je hodnotou kvalita zpracovávaných hroznú a vína z nich vyrobeného.

Naše vína jsou vyrobena výhradně z vlastní produkce, část hroznů prodáváme jiným odběratelům. Již při řezu keře na jeden tažen se redukuje násada hroznů na keři, který není přetížen a hrozny lépe vyzrávají. Sběr se provádí ručně a vína se vyrábí klasickou metodou (po odkalení moštu a přidání kvasinek). Velká část vinic (2.5ha) leží na jedné z nejlepších viničních tratí Zimní vrch, proto klademe velký důraz na tvz.terroir nejlepších vinic (poloh).

 
 

7 | Vinařství Konečný

Vinařství Konečný Čejkovice začalo plnit vína do lahví v roce 2003, nicméně rodina vyrábí vína již několik generací. Současný produkční sklep byl vybudován v 90. letech. Obhospodařují 4 ha vinic v tratích Noviny, Helezný díl, Novosády a Odměry. Vinařství pěstuje široké spektrum 20 odrůd v integrované produkci se zaměřením na Hibernal, Tramín červený, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Dornfelder, Cabernet Moravia, Neronet, Alibernet a Frankovku. Na práci ve vinici se s pomocí kompletního agrotechnického zařízení podílejí všichni členové rodiny, od řezu až po ruční sběr je vše podřízeno požadované kvalitě. Malé sklepní hospodářství je vybaveno moderními technologiemi pro šetrné zpracování hroznů, kvašením při řízené teplotě a vinifikátory. Mošty se odkalují, zakvášejí ušlechtilými kvasinkami, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Bílá vína se vyrábějí v nerezových tancích, červená vína zrají v dřevěných sudech, část v sudech typu barrique. Vinařství vyrábí zejména přívlastková a speciální vína a to v počtu asi 25 000 lahví. Prodávají se ze sklepa, ve vybraných vinotékách a gastronomických provozech. Vinařství Konečný pořádá degustace pro skupiny do 22 osob spojené s odborným výkladem, prohlídkou sklepa a cateringem. Nejlepším vínem tohoto vinařství je Cuveé Pinot Cab 2011, který získal na Valtických vinných trzích pohár Agrární komory za nejlepší červené víno, dále na Králi vín cenu – Vítěz kategorie za nejlepší červené víno a stříbrnou medaili na největší soutěži na světě AWC Vienna, další víno Alibernet 2008 získal titul Champion Vinum Juvenale, pravidelné úspěchy na soutěžích  získávají téměř všechna vína. Specialitou vinařství je bylinný nápoj Pistorcio, víno portského typu Forte Wine a džem z vinných hroznů.
 

8 | Rodinné vinařství Jedlička

Rodinné vinařství založené v roce 2000 hospodaří na 45 ha vinohradů v tratích Terasy, Čtvrtě a Kraví hora. Sídlem vinařství v Bořeticích je historický areál prvorepublikového vinařského družstva VINOPA vybudovaný v roce 1932, který byl v roce 2005 kompletně zrekonstruován pro potřeby současného vinařství při zachování původní podoby hlavní budovy. Uzavřený soubor výrobních, skladovacích a prezentačních prostor patří k nejmodernějším u nás a ve své kategorii snese mezinárodní srovnání. Novým technologem a enologem firmy je Jaroslav Suský. Veškerá produkce je zpracovávána kvalitní a šetrnou technologií. Při výrobě červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - používá například delší nakvášení rmutu. Bílá vína se vyrábějí technologií řízeného kvašení s použitím terroirních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir. Typická jsou pro vinařství červená vína, plná a strukturovaná, vhodná do gastronomie. V nabídce je kolem 40 položek ročníkových vín včetně vín slámových a ledových. Vyhledávanou specialitou vinařství jsou Cuvée Kácary z Rulandského modrého, Svatovavřineckého a André a Cuvée Túfary z Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Svatovavřineckého. Na degustaci nejen těchto vín mohou přímo do vinařství přijet skupiny do 50 osob. Návštěvníky čeká posezení ve stylovém sklepě ze 30. let minulého století. V létě je navíc k dispozici venkovní posezení s 50 místy.
 

9 | Vinařství Rodina Kölbelova

V třetí generaci po dědovi Arnoštovi a otci Milošovi pokračuje František Kölbel ve vinohradnické a vinařské tradici, kterou se snaží cílevědomě rozvinout a posunout na vyšší příčku. Miloš Kölbel začal v 90. letech vysazovat méně známé odrůdy Merlot, Cabernet franc, Scheurebe, Kerner, Bouvierovo hrozno, Dunaj, Garanoir, Gamay... František Kölbel na toto pro Moravu netradiční spektrum navázal zpracováním i typičtějších odrůd z rodinných vinohradů v Kyjově, pronajatých ve Strážovicích a nakoupených hroznů z širšího okolí. A zatímco dědečkova produkce zůstávala u několika malých demižónů pro vlastní potřebu a otcova produkce nepřesáhla 500 litrů, František Kölbel nyní vyrábí kolem 6 000 lahví a má svůj dlouhodobý plán vysazovat na nakoupených pozemcích hlavně v kyjovské trati Slíny další vinice a zvyšovat objem produkce.
Jako vinař-samouk se začal vzdělávat na školeních, jezdit pro inspiraci do Rakouska, učit se od jiných vinařů. Technologicky je vinařství založeno na nerezových technologiích, starších barikových sudech a hlavně na myšlence důsledně pracovat s každou partií odděleně podle charakteru hroznů. Ve sklepě tak najdeme svěží aromatická vína vyrobená za pomoci ušlechtilých kvasinek určená k pití v mladém stavu vedle plných vín dlouhodobě ležících na kalech určených na delší archivaci až po vína slámová. Sklepní hospodářství v Čelakovského ulici vzniklo rekonstrukcí pobořeného pronajatého sklepa. Pozemek s lisovnou umožňují gravitační systém výroby. Cílem je dosažení přibližně sedmihektarové plochy vinic se zajímavými odrůdami a vzácnými klony jinak běžných odrůd, na kterých bude moci ilustrovat pestrou škálu způsobů vinifikace a vůní a chutí vín.
 

10 | Vinařství Petr Bunža

Jsme rodinná firma založená v roce 1993 Ing. Vlastimilem Bunžou a jeho synem Petrem. Navázali jsme tak na dlouholetou tradici naší rodiny v pěstování vinné révy a výrobě vína. V současné době se vinařství věnuje výrobě všech kategorií vín, jak vína zemské, jakostní, přívlastková, slámová a ledová. Již druhým rokem jsme dosáhli stupně zralosti výběru z cibéb s rekordní cukernatostí na vinici 37 NM. Rulandské šedé 2007 a 2008 bylo oceněno na mnohých zahraničních i domácích soutěžích. Pro příklad uvádím: Zlatá medaile Valtice, Stříbrná medaile Izrael, diplom Londýn, Zlatá medaile Truňfest Bratislava atd. V našem sortimentu vín také najdete botrytická vína, která jsou velmi oblíbená a v nabídce vinařství nezůstávají dlouho. V roce 2000 jsme zavedli výrobu známkového vína Bunžolé, jedná se o mladé víno, které se začíná prodávat v období svátku svatého Martina. V současné době je vinařství přestěhované v nových moderních prostorách vinařství. Ve vinohradech a vinařství pracuje celá rodina Bunžová včetně nejmladší generace.

 
 

13 | Bohemia Canopus, spol. s r. o.

V roce 2004 si Josef Vrátil – milovník vína – uskutečnil svůj sen a založil s manželkou Lenkou ve Starovicích vinařskou společnost Bohemia Canopus, spol. s r. o. Již v roce 1995 si Vrátilovi koupili prvních 12 ha vinic v lokalitě Středohoří. Před vstupem ČR do EU vysadili v exkluzivních polohách v tratích Zádvorník a Výsluní dalších 14 ha nových vinohradů. Celkově má nyní vinařství 33 ha průměrně osmiletých vinic. Od roku 2009 pracuje ve firmě Ing. Adam Bednář, absolvent vysoké školy v Lednici. Ve vinařství se sedmi zaměstnanci se stará o vinohrady a o sklepní hospodářství. Jeho mezinárodní zkušenosti a citlivý přístup ke zdejšímu terroir přispívají k tomu, že se vinařství může pochlubit unikátními víny. Bohemia Canopus používá klasické technologie v nejmodernějším provedení v celém procesu. Zpracovává pouze vlastní hrozny, přísně redukuje úrodu. Vinařství rodiny Vrátilů proslavily Ryzlinky rýnské - v současné nabídce jsou v nejrůznějších podobách od suchých po sladká vína a v celé škále přívlastků. Ryzlinky rýnské patří vždy k nejlepším vzorkům každého ročníku. Dále je třeba upozornit na tato vína ročníku 2011: Sauvignon pozdní sběr, Sylvánské zelené a Tramín červený pozdní sběr úspěšný na Vinum Juvenale. V sortimentu jsou také šumivá vína typu prosecco. Vrátilovi mají výrobu umístěnou ve dvě stě let starém habánském sklepě ve Starovicích. Od roku 2009 disponuje vinařství novými prodejními a prezentačními prostory a čtyřmi apartmány pro šestnáct hostů. V ročníku 2011 vinařství vyrobilo 150 000 lahví, plánovaná cílová kapacita je 250 000 lahví. Toto zvýšení objemu výroby je spojeno s rekonstrukcí sklepního hospodářství a pořízením nových technologií – pneumatického lisu s chlazením, odkalovacích a nakvášecích nádrží, nerezových tanků s řízeným kvašením, barikových sudů, cross-flow filtru a plnicí linky s ochrannou dusíkovu atmosférou. Vinařství získalo certifikaci HACCP a BIO. Vína z bioprodukce hroznů se značkou Bohemia Canopus se prodávají ze sklepa, v gastronomických podnicích a vinotékách a exportují se na prestižní zahraniční trhy.
 
 

14 | Vinařství Herzánovi

V rodině Herzánů se vinařilo odedávna, coby přivýdělek k zaměstnání. Otec Bronislav s manželkou Šárkou přenesli své hobby na děti Zuzanu a Jakuba. Postupem času se pěstování hroznů a výroba vína stala rodinnou vášní, koníčkem a nakonec i hlavní pracovní činností. V roce 1996 vysadili Herzánovi svoji první vinici a od té doby plochy postupně rozšiřují. Nyní obhospodařují v duchu integrované produkce 15 000 keřů na zhruba 3 ha v tratích Nivky, Rokytí, Padělky, U Skalky. Zakládají si na včasném a precizním provádění zelených prací a dalších agronomických zásahů ve vinici, protože jedině tak se dá docílit produkce těch nejkvalitnějších hroznů, které jsou základem pro výrobu velkých vín. Bílá vína se u Herzánů vyrábějí převážně metodou sur lie, kdy mladé víno zraje na jemných kvasničních kalech minimálně půl roku za občasného promíchávání. Lahvuje se potom zhruba po roce zrání. Červená vína se vyrábějí klasickým způsobem kvašením v otevřených kádích, při čemž se klade důraz na co nejdelší kontakt vína se slupkami a kvasnicemi. V této fázi dochází k biologickému odbourání jablečné kyseliny. Po vylisování pak vína zrají jeden až dva roky v dřevěných sudech a poté se bez filtrace lahvují. Roční objem produkce je zhruba 15 000 lahví. Řízené degustace vinařství pořádá v prostorách své degustační místnosti s kapacitou přibližně 25 osob. Po domluvě je možné v rámci degustace uspořádat exkurzi do vinohradů s odborným výkladem. Herzánovi chtějí do budoucna rozšířit výrobní prostory s udržením klasických metod výroby vína a v rámci kapacity těchto prostor pokračovat v osazování nových ploch révou vinnou.
 

15 | Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství s tradicí sahající do 19. stol., působí v obcích Prušánky a Moravská Nová Ves. Hlavními představiteli vinařství jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi lednické fakulty Mendelovy univerzity Brno. Cennými zkušenostmi bratrům pomáhá otec Jan. Ve vinařských obcích Prušánky a Moravská Nová Ves pěstují Košutovi révu vinnou v integrované produkci na 15 ha vlastních vinic. Veškeré hrozny se zpracovávají moderními technologiemi ve vlastním provozu vybaveném pneumatickým lisem, vinifikátory na nakvášení červených vín či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo komorovým filtrem pro filtraci moštů či filtrem Cross-flow. V nabídce jsou i vína školená v barrique sudech. Roční objem produkce je kolem 70 000 lahví. K nejlepším odrůdám vinařství patří Aurélius, který je zároveň vlajkovou lodí vinařství, burgundské odrůdy zejména Chardonnay a Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a Tramín červený. Z červených odrůd  André, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Frankovka.  Naším cílem je kladení důrazu na co nejvyšší kvalitu vín, o čem svědčí uznání na prestižních vinařských výstavách: pravidelná umístnění vín v Národním salonu vín ČR, zlaté, stříbrné a bronzové medaile z Valtických vinných trhů, medaile a diplomy z AWC Vienna, zlaté a stříbrné medaile na Weinparade Poysdorf nebo např. 3. místo v kategorii Národní soutěže vín ČR a medaile z národní soutěže vín ze Slovácké podoblasti.  
 

16 | Vinařství LAHOFER, a. s.

Vinařství LAHOFER je jedním z největších pěstitelů vinné révy v České republice. Společně s firmou Vinice LAHOFER obhospodařuje 410 ha vinohradů např. v tratích Babičák, U Hájku, Volné pole, Waldberg či Lampelberg. Právě tam umístilo Vinařství LAHOFER vinařský program „Mějte svoji hlavu“ (www.mejtesvojihlavu.cz). LAHOFER se stará i o Rajskou vinici na historických terasách pod chrámem svatého Mikuláše nedaleko centra Znojma. Své jméno odvodilo vinařství od rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Jana Lahofera. Ten na konci 18. století vytvořil unikátní barokní knihovnu, která je klenotem premonstrátského kláštera na pražském Strahově. Vinařství se opírá o silnou tradici, kterou rozvíjí pomocí nejmodernějších vinařských postupů a technologií. LAHOFER vyrábí veškerá vína všech hlavních středoevropských odrůd výhradně z hroznů z vlastních vinic (s výjimkou speciální řady francouzských vín), část produkce hroznů navíc prodává dalším výrobcům vína. V roce 2012, po nákupech vinohradů a dovybavení vinařského dvora novými technologiemi, byla výrobní kapacita vinařství stanovena na maximální roční produkci 800 000 lahví. Novinkami, které v poslední době doplnily sortiment vinařství, jsou nealkoholické stoprocentní hroznové mošty a jednoodrůdové džemy vyráběné rovněž z hroznů vinné révy.
Vína je možné v turistické sezóně denně ochutnat ve vinném hrádku Lampelberg u Vrbovce, v degustačním altánu Rajská vinice u centra města Znojma pod chrámem sv. Mikuláše, nebo celoročně v Hotelu LAHOFER ve Veselé ulici ve Znojmě. Poslední novinkou je majetkový vstup do miroslavského Vinařství HANZEL.
 

21 | Rodinné vinařství U Samsonů

Rodina Samsonů z Velkých Němčic se věnuje vinařství bez přerušení již v páté generaci - tradice byla založena kolem roku 1880. Jaroslav Samson dnes vede malé rodinné vinařství za pomoci syna Pavla. Hrozny zpracovávají Samsonovi z 0,4 ha vlastních průměrně dvaceti až pětatřicetiletých, jihozápadně orientovaných vinic v trati Punty na sprašových půdách. Další suroviny pro výrobu celkem přibližně 12 000 litrů vína ročně (podle ročníku) vykupují od smluvních partnerů. Pro zpracování hroznů, školení a skladování vína používá vinařství dva sklepy. Jeden z nich byl postaven v roce 2003 a Samsonovi ho postupně vybavili novou technologií. Například za poslední dva roky vinařství pořídilo šetrný mlýnkoodstopkovač a uzavřený pneumatický lis se středovým plněním a možností lisování celých hroznů. Samsonovi používají ve sklepě tradiční postupy vinifikace, bez umělých kvasinek, s minimalizací chemie, doplněné moderními stroji, které snižují pracnost a nenarušují filozofii firmy. Vinařství nesází na maximální cukernatost hroznů při sklizni, ale na fenologicky a technologicky zralé hrozny s příjemnou kyselinkou a odpovídající cukernatostí. Při výrobě pak preferuje postupy, které umožňují získat čistá odrůdová vína s vlastnostmi, jaké jsou popsány šlechtitelem ve Státní odrůdové knize a s výhledem archivace na dvacet let. Součástí vinařského dvora je reprezentační posezení. Filosofií vinařství je „Kvalita a harmonie“ a mottem "Tradiční vína s kořeny". Víno se prodává ze sklepa, významnou část odbytu tvoří restaurace a vybraná gastronomie, vinotéky a firemní klientela. Na degustaci a posezení se mohou do vinařství ohlásit skupiny do 30 návštěvníků. Vinařství se zařadilo do programů „Cyklisté vítáni“, „Vína z Moravy, Vína z Čech“ a pořádá individuální turistické programy. Se svými víny se Samsonovi účastní různých benefičních akcí k získávání financí na projekty zaměřené na ochranu přírody, do sociální oblasti, ve prospěch mládeže, na obnovu místních tradic a velkoněmčického kroje. Vinařství je držitelem „Certifikátu vinařské turistiky“ a spolutvůrcem projektu „Kraj kvetoucí révy“.    
 

Restaurace

Restaurace Bohéma

V restauraci Bohéma na vás v příjemném prostředí čeká pozorná obsluha, dobré jídlo a kvalitní nápoje. Pod vedením Daniely Kundrové se v restauraci zformoval tým, který je připraven nabídnout vše, co k moderní gastronomii patří. Při své druhé návštěvě v Bohémě při natáčení televizního pořadu Už dost šéfe! Zdeněk Pohlreich ocenil úroveň restaurace dvěma hvězdami a dal tak zapomenout na neslavnou pověst, kterou Bohéma získala díky předchozím provozovatelům. Jídla nabízená v restauraci jsou týmem kuchařů připravována ze sezónních regionálních surovin. Brno má z tohoto hlediska přímo strategickou polohu - na jihu a na východě jsou ti nejlepší producenti vína, zeleniny a ovoce, na západě pak masa, sýrů a brambor, na severu jsou ty nejlepší houbařské „revíry“. V sezóně se dá počítat s tím, že na jídelníčku bude zvěřina. Snahou restaurace je tyto jedinečné předpoklady Moravy plně využít.
 
 

La Bouchée

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!
 

Café Mezzanine

Café Mezzanine je nekuřácká bezbariérová kavárna s přesahem do kuřáckého absintového baru Absenter. Jsme první kavárna v České republice oceněná prestižním certifikátem „Espresso Italiano Locale Abilitato“. Díky tomu si právě u nás můžete vychutnat to pravé italské espresso nebo neodolatelné cappuccino.
 
 

PETIT CRU wine bar & shop

"Petit Cru" je slovní hříčka, malá drzost, ale s těmi nejušlechtilejšími úmysly. Slůvko "Cru" ve Francii úředně označuje špičkové vinice, rodící vždy skvělé víno. A slůvko „Petit“ znamená ve francouzštině „malý“. Petit Cru je tedy taková naše malá vinice v srdci Brna, v jejichž řádcích zraje – bez ohledu na rozmary počasí – to nejlepší víno z celého světa. 
Petit Cru je wine bar, kde návštěvníci mohou ochutnat tzv. „na skleničku“ minimálně 40 různých druhů vín z celého světa, ale i wine shop, který nabízí přibližně 600 druhů vín. Při návštěvě Petit Cru Vás obslouží profesionální sommeliéři, kteří v oboru pracují již řadu let. K vínu můžete vybírat z řady delikates, krájených italských uzenin, domácích sýrů, ručně dělaných paštik... a nakoupit si dobroty i domů. Vydejte se s Petit Cru na cestu kolem světa: z naší  Moravy přes dnes módní Rakousko, nedaleké Maďarsko, samozřejmě také slavnou Francii a Itálii, dál do nedostižného Alsaska až po exotické Chille, Argentinu, Afriku, Austrálii či Nový Zéland. Těšíme se na vás!
 

Kabaret Špaček

Restaurace, kavárna a kabaret, které si zakládá na příjemném prostředí a především výborné kuchyni. To je právě Kabaret Špaček. K přípravě pokrmů jsou používány především čerstvé regionální produkty. Každý pátek můžete ochutnat rybí delikatesy připravené rovněž z čerstvých ryb. Mimo výtečného jídla nabízí kabaret také širokou škálu oblastních vín. 
 

Kavárna a restaurace Savoy

Stačí málo a člověk lehce podlehne kouzlu kavárny Savoy. Vnitřní prostor navržený architektem Jindřichem Kumpoštem v roce 1929 je nadčasový a bez kompromisů. Zároveň vybízí k posazení u kávy a vychutnání atmosféry. Hlavou se pak honí myšlenka, jak to tu asi vypadalo v počátcích kavárny Savoy s kapacitou až 1.000 míst na sezení. V době, kdy brněnská kavárna Savoy patřila k absolutní kavárenské špičce nejen v Brně, ale i Evropě.
 
 

Vinný bar DEGU

DEGU je nově otevřený vinný bar s vinárnou, který se specializuje na kvalitní lahvová vína zejména ze Znojemské vinařské podoblasti. Každodenní nabídka přívlastkových vín k degustaci čítá stále okolo čtyř desítek vzorků. Je zde zastoupeno dvanáct vinařství s celkovým počtem 150 vín. Vzorky určené k degustaci rozlévají po deci. Kromě toho je možné ochutnat takzvané rychlé menu, což jsou tématicky zaměřené sady šesti vzorků po půldeci. Příjemné sklepní prostředí s cihelnou klenbou je jako stvořené k pořádání večírků a oslav.

V sobotu 5.12. se těšte na škvarkovou pomazánku a tři nové veganské pomazaánky.   
 

Castellana trattoria

Na počátku byla láska. Láska k dobrému jídlu a vaření. S ní se Sergio už narodil – asi jako každý správný Ital. A přestěhoval se do Brna, kde potkal svou druhou životní lásku: Renatu. Ta podlehla Sergiovu kouzlu stejně jako jeho nadšení pro kulinářské umění. Rozhodla se podělit s ostatními o jejich společná gastronomická tajemství a otevřela si internetový obchod Itálie na stole. Sergio a Renata, dnes už manželé Bellini, jako správní Italové často hostili své přátele, známé i zákazníky. Sergio vařil a společně s hosty degustoval vína, která právě přivezl z Itálie. Lidé tyto degustace milují. Zvláště oblíbené jsou ty, které pravidelně pořádá v brněnské vinotéce Petit Cru, kde je možné k vínu přikusovat i čerstvě nakrájené salámy, prosciutto, parmigiano regianno a domácí chleba či focacciu. Od degustací byl jen malý krůček k otevření vlastního bistra Castellana. Bistra protože Renata i Sergio jsou rodinné typy. Chtějí zákazníkům poskytnout příjemné domácí prostředí. To jim bistro umožňuje lépe než anonymní restaurace. Navíc má bistro větší šmrnc. Nabízí prostor pro kreativitu a improvizaci. MENU se tu mění každý den, kuchař se nikdy nenudí a nedovolí to ani vám. Navíc se v Bistru Castellana vaří z čerstvých a převážně italských surovin. Nově byl na ulici Novobranská otevřen winebar Castellana Piano Wine, kde je možné degustovat vína z Moravy, ale i Itálie, Rakouska, Německa, Francie, Španělska a dalších Evropských zemí. Podává se zde aperitiv v italském stylu, a doprovodný program s živou hudbou.
 
 

Klášterní vinárna

Vinárna se nachází v klášteře sv. Voršily a přináší Vám ty nejlepší vína z Moravy, tradiční delikatesy, akce plné folklóru a zábavy. V Klášterní vinárně již 18 let ochutnáváte moravská a zahraniční vína. V naší vinárně se můžete setkat s cimbálovou muzikou Líšňáci, Pajtáš, Za Oponou, Májek a dalšími. 
 

l'Eau Vive

Restaurace l'Eau Vive provozují francouzské misionářky Misijní rodiny Donum Dei. Jejich posláním je obnovit dialog mezi Bohem a lidstvem. Ve snaze posvěcovat svět a rodiny se misionářky Donum Dei angažují v nejrůznějších společenstvívh na třiceti místech pěti kontinentů - v restauracích Živá voda (l'Eau Vive), v centrech pro poutníky, v jeslích, ve studentských střediscích, i jako katechetky.

Restaurace je poklidným místem plným rozjímání, které přímo vybízí k tomu zastavit se během pracovního dne a v klidu v pomalém tempu si zde vychutnat polední menu, vinný sklípek pak můžete využít pro nejrůznější oslavy.
 

Pod Radničním kolem

Vinárna Pod Radničním kolem nabízí posezení v tradičním moravském vinném sklípku přímo v historickém centru jihomoravské metropole. V těchto krásných prostorách Staré radnice byla vinárna od nepaměti. Sklepní prostory protkané mnoha pověstmi nabídnou všem návštěvníkům zažít něco opravdu moravského. Každý páteční večer živá cimbálová muzika, široký výběr kvalitních moravských vín, výborná kuchyně zásobovaná čerstvými surovinami od menších moravských dodavatelů a v neposlední řadě příjemná obsluha přispěje k tomu, aby si hosté odnesli pěkný zážitek. V letních měsících možnost posezení na útulné zahrádce.
 

Akademická kavárna s vinotékou

Akademická kavárna s vinotékou vás zve na šálek dobré kávy, skleničku moravského vína a domácí jablkový závin. Také nabízíme vína sebou.

 
 

Café Pilát

Kavárna a vinotéka Café Pilát je naplněná tužba jejího majitele Ondřeje „Čestmíra“ Piláta. Mnohokrát rokoval v protějším Café Tungsram o tom, že by si přál mít kavárnu svého jména v prostorách kapucínského kláštera, až se glosa stala skutečností. Spojení názvu s historickými postavami je tedy čistě náhodné. Antické a biblické motivy se nicméně otiskly do celkového pojetí podniku. Architekt Martin Hrdina se při návrhu interiéru inspiroval motivy starořímské fresky a mozaiky. Vinotéka spolupracuje s jihomoravskými a severorakouskými vinaři, kteří ctí tradiční vinařské výrobní postupy. Ve stálé nabídce návštěvníci objeví lahvová vína z velkobílovického vinařství Hrdina a dcera, vína mešní, košer i portská. Kromě toho se v Café Pilát pravidelně konají vinné degustace, při nichž se návštěvníci seznámí přímo s vinaři a jejich produkty. Ty pak mohou ochutnávat v následujících týdnech. (Vinotéka je také příznivcem takzvaného soukromého požitkářství, a proto lahvová vína nabízí za zvýhodněnou cenu s sebou na doma.) Středomořské chuťové variace z čerstvých surovin a rozličné tappas z místní kuchyně dokreslují přítomný okamžik. Při štěbetání bílých rýžovníků zjistíte, že tiché klášterní usebrání a opulentní římský hédonismus se nevylučují, ale naopak dokonale snoubí.



 
 

Trapas bar

Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Název tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. Můžete vybírat z mnoha druhů a vybrat si na co máte chuť. Kombinace jsou originální a dobře vyladěné. Kromě tapas zde nabízejí polední menu, saláty a mořské speciality.
Široká nabídka výborného španělského, italského a moravského vína a ciderů.

V sobotu 5.12. se těšte na bohatý výběr z tapas.
 
 

Barceló Brno Palace

Hotel Barceló Brno Palace 5*Superior má skvělou polohu přímo v centru města Brna. Hotel nabízí celkem 119 luxusních pokojů , v nichž najdete bezplatné Wi-Fi připojení, klimatizaci, minibar, trezor a hygienické potřeby. Všichni naši hosté mohou využít bezplatný vstup do naší tělocvičny a sauny. Kulinářské speciality si můžete vychutnat jak v naší restauraci Palazzo, tak v našem B-Lounge Lobby baru.
 
 

Vinotéka U Žíznivého mnicha

Vinotéka U žíznivého mnicha je stylový vinný sklep, který nabízí příjemné posezení a širokou nabídku kvalitních sudových i lahvových vín z více než 20 moravských vinařství. Víno je možné doplnit občerstvením ve formě studené kuchyně (olivy, uzeniny, sýry, moravské müsli, jemné pečivo atd.), a pokud máte opravdový zájem o hlubší poznávání vín, můžete zavítat na zdejší pravidelné řízené degustace zastoupených vinařů a tematické přednášky v rámci Vinné školy.
 
 

Borgo shop

Borgo shop je volným pokračováním úspěšného projektu restaurace Borgo Agnese, nacházející se taktéž v budově Anenských teras v Brně na ulici Kopečná, kterou nastartoval a vede šéfkuchař a spolumajitel v jedné osobě, pan Michal Prachař již od roku 2008.
Jedná se o velice útulný obchůdek s nejen italským sortimentem zboží. V Borgo shopu si můžete posedět nad skleničkou vína nebo si dát kvalitní kávu Hausbrandt, kterou si můžete vzít i sebou. V Borgo shopu naleznete velké množství těch nejlepších vín, které Vám spolu s ostatními delikatesami můžeme dárkově zabalit.

 
 
 
 
pro návštěvníky pro média pro vinaře
napište nám tiskové zprávy Přihláška zima 
novinky na e-mail akreditace Pokyny zima
o vínu z blízka    
     
e-shop Nadace Partnerství
vstupenky Údolní 33, Brno 602 00
  tel.: 515 903 121
  vinozblizka@nap.cz
 
minulá vína z blízka budoucí vína z blízka festival otevřených sklepů     Kentico CMS