... ZPĚT

6. 12. Nedělní trh s vínem

Rodinné vinařství U Samsonů

Rodina Samsonů z Velkých Němčic se věnuje vinařství bez přerušení již v páté generaci - tradice byla založena kolem roku 1880. Jaroslav Samson dnes vede malé rodinné vinařství za pomoci syna Pavla. Hrozny zpracovávají Samsonovi z 0,4 ha vlastních průměrně dvaceti až pětatřicetiletých, jihozápadně orientovaných vinic v trati Punty na sprašových půdách. Další suroviny pro výrobu celkem přibližně 12 000 litrů vína ročně (podle ročníku) vykupují od smluvních partnerů. Pro zpracování hroznů, školení a skladování vína používá vinařství dva sklepy. Jeden z nich byl postaven v roce 2003 a Samsonovi ho postupně vybavili novou technologií. Například za poslední dva roky vinařství pořídilo šetrný mlýnkoodstopkovač a uzavřený pneumatický lis se středovým plněním a možností lisování celých hroznů. Samsonovi používají ve sklepě tradiční postupy vinifikace, bez umělých kvasinek, s minimalizací chemie, doplněné moderními stroji, které snižují pracnost a nenarušují filozofii firmy. Vinařství nesází na maximální cukernatost hroznů při sklizni, ale na fenologicky a technologicky zralé hrozny s příjemnou kyselinkou a odpovídající cukernatostí. Při výrobě pak preferuje postupy, které umožňují získat čistá odrůdová vína s vlastnostmi, jaké jsou popsány šlechtitelem ve Státní odrůdové knize a s výhledem archivace na dvacet let. Součástí vinařského dvora je reprezentační posezení. Filosofií vinařství je „Kvalita a harmonie“ a mottem "Tradiční vína s kořeny". Víno se prodává ze sklepa, významnou část odbytu tvoří restaurace a vybraná gastronomie, vinotéky a firemní klientela. Na degustaci a posezení se mohou do vinařství ohlásit skupiny do 30 návštěvníků. Vinařství se zařadilo do programů „Cyklisté vítáni“, „Vína z Moravy, Vína z Čech“ a pořádá individuální turistické programy. Se svými víny se Samsonovi účastní různých benefičních akcí k získávání financí na projekty zaměřené na ochranu přírody, do sociální oblasti, ve prospěch mládeže, na obnovu místních tradic a velkoněmčického kroje. Vinařství je držitelem „Certifikátu vinařské turistiky“ a spolutvůrcem projektu „Kraj kvetoucí révy“.    
 

Regina Coeli - Vinařství Trpělka & Oulehla

Typické rodinné dvougenerační vinařství  sídlí v Nových Bránicích, obci navazující na vinařské město Dolní Kounice, kde se réva vinná pěstuje od roku 1181, kdy byl založen klášter Rosa coeli – Růže nebeská.  Lahev z Vinařství Trpělka & Oulehla poznáte snadno podle etikety Regina coeli – Královna nebes.   Vinařství bylo založeno v roce 1991 a dnes hospodaří na 28 ha. Většina vinic leží v katastru Dolních Kounic. V roce 1993 bylo započato se stavbou klenutého sklepa a následně lisovny. S novým tisíciletím byla do sklepa instalována i nová technologie.  
Vyrábí zde krásná rustikální vína s čistým charakterem a většinou nespěchají s jejich uvedením na trh. Ročně vyprodukují  80 tisíc lahví. Největší  úspěchy sbírá Merlot v červeném i růžovém provedení, Rulandské modré, Svatovavřinecké či vyhlášená  kounická Frankovka.  Z bílých vín doporučujeme Chardonnay,  Sauvignon,   Rulandské šedé či Pálavu, kterou můžete ochutnat v sladším i v suchém provedení. 
Každým rokem jsou vína Regina coeli zařazena mezi nejlepších 100 vín ČR v  Salonu vín  ve Valticích. V letošním Průvodci nejlepšími  víny ČR časopisu WINE & Degustation bylo Vinařství Trpělka & Oulehla oceněno nejvyšším hodnocením ***  - jako etablované vinařství , které dlouhodobě produkuje vynikající až excelentní vína. Toto ocenění bylo uděleno pouze 18 producentům z počtu 191 vinařství. Vizitkou je také výběr vín do gastronomických podniků  pana Zdeňka Pohlreicha. Nezbývá než ochutnat.
 

Vinařství Melchrt

Rodinné vinařství založeno na tradici předků, která sahá do poloviny 20. století. V současné době hospodaří na vinicích o rozloze cca 1,5 ha v katastru Prušánky, převážně v trati Čtvrtky. Hrozny pro výrobu vína jsou výhradně z vlastní produkce. Zpracování probíhá v nově vybudovaném vinném sklepě klasickým způsobem za pomocí moderní technologie. Roční produkce 4500 lahví o obsahu 0,75 lt. Vinařství se zaměřuje na výrobu vín s přívlastkem v menších šaržích. Dále také provádí degustace lahvových i sudových vín spojené s prohlídkou vinného sklepa s výkladem vinaře až pro 45 osob. Odrůdy: Neuburské, Muškát Moravský, Hibernal, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Dornfelder, Frankovka
 

Bohemia Canopus, spol. s r. o.

V roce 2004 si Josef Vrátil – milovník vína – uskutečnil svůj sen a založil s manželkou Lenkou ve Starovicích vinařskou společnost Bohemia Canopus, spol. s r. o. Již v roce 1995 si Vrátilovi koupili prvních 12 ha vinic v lokalitě Středohoří. Před vstupem ČR do EU vysadili v exkluzivních polohách v tratích Zádvorník a Výsluní dalších 14 ha nových vinohradů. Celkově má nyní vinařství 33 ha průměrně osmiletých vinic. Od roku 2009 pracuje ve firmě Ing. Adam Bednář, absolvent vysoké školy v Lednici. Ve vinařství se sedmi zaměstnanci se stará o vinohrady a o sklepní hospodářství. Jeho mezinárodní zkušenosti a citlivý přístup ke zdejšímu terroir přispívají k tomu, že se vinařství může pochlubit unikátními víny. Bohemia Canopus používá klasické technologie v nejmodernějším provedení v celém procesu. Zpracovává pouze vlastní hrozny, přísně redukuje úrodu. Vinařství rodiny Vrátilů proslavily Ryzlinky rýnské - v současné nabídce jsou v nejrůznějších podobách od suchých po sladká vína a v celé škále přívlastků. Ryzlinky rýnské patří vždy k nejlepším vzorkům každého ročníku. Dále je třeba upozornit na tato vína ročníku 2011: Sauvignon pozdní sběr, Sylvánské zelené a Tramín červený pozdní sběr úspěšný na Vinum Juvenale. V sortimentu jsou také šumivá vína typu prosecco. Vrátilovi mají výrobu umístěnou ve dvě stě let starém habánském sklepě ve Starovicích. Od roku 2009 disponuje vinařství novými prodejními a prezentačními prostory a čtyřmi apartmány pro šestnáct hostů. V ročníku 2011 vinařství vyrobilo 150 000 lahví, plánovaná cílová kapacita je 250 000 lahví. Toto zvýšení objemu výroby je spojeno s rekonstrukcí sklepního hospodářství a pořízením nových technologií – pneumatického lisu s chlazením, odkalovacích a nakvášecích nádrží, nerezových tanků s řízeným kvašením, barikových sudů, cross-flow filtru a plnicí linky s ochrannou dusíkovu atmosférou. Vinařství získalo certifikaci HACCP a BIO. Vína z bioprodukce hroznů se značkou Bohemia Canopus se prodávají ze sklepa, v gastronomických podnicích a vinotékách a exportují se na prestižní zahraniční trhy.
 
 

Vinařství Špalek

V roce 1991 František Špalek spolu se dvěma syny (Markem Špalkem a Petrem Ilgnerem) založil malé tradiční rodinné vinařství orientované na menší množství vysoce kvalitních vín. Tradici převzal od svého otce Josefa, takže příběh vinařství sahá k roku 1945, kdy Špalkovi přišli do Nového Šaldorfu. Vinařství Špalek nyní hospodaří v bioprodukci na 10,5 ha vinic na Kraví hoře – jedné z nejlepších poloh na Znojemsku. Nízké keře, jejich malé zatížení, důsledné zelené práce a osobní dozor ve vinici napomáhají kvalitě hroznů, stejně jako ruční sklizeň a rychlé zpracování díky malým vzdálenostem. 300 až 600 let staré sklepy se nacházejí v šaldorfské lokalitě Modré sklepy. Produkční sklep byl kompletně zrekonstruován na gravitační provoz s nejmodernější technologií. V nabídce jsou odrůdová vína, cuvées, vína bariková, sur lie, vína ledová a známá likérová vína Šaler. Specialitou jsou vína vyráběná technologií z konce 19. stol. uváděná na trh pod názvem Edelspitz. Celkový objem výroby nyní stoupnul na 70 000 lahví. V poslední době Špalkovi vysadili na Kraví hoře Veltlínské zelené (sazenice z Rakouska, rakouské klony) a Pinot noir (sazenice z Francie, burgundské klony) a pořídili novou myčku lahví z archivního sklepa. Archivní produkce je kolem 10 % a putuje tak k zákazníkům ještě čistější než dříve. Vinařství Špalek je zakládajícím členem sdružení Cech vinařů Nový Šaldorf, spolku Šaldorfské sklepy (www.saldorfske-sklepy.cz) a Znojmo VOC (www.vocznojmo.cz). Z ročníku 2017 upozorňujeme na Sauvignon a na Ryzlink rýnský. V roce 2017 se vinařství vrátilo zpět do Salonu vín ČR mezi stovku nejlepších vín.
 

Vinařství SIMENON

Malé mladé ambiciózní vinařství odkazuje v názvu na jméno chvalovického rychtáře Simenona Numbfruhna, který roku 1717 písemně stvrdil, že se v obecní šenkovně budou dodržovat podmínky stanovené pro výčep vína louckým klášterem. Vinař Lukáš Kovalský se tím přihlásil k bohatým místním tradicím, ze kterých si vybírá to nejlepší – viniční tratě, odrůdy i metody výroby vína. Absolvent střední zemědělské školy se specializací na vinařství pracuje ve vinohradech v sousedním Rakousku. Zdrojem hroznů je vlastní vinohrad v trati U sv. Urbana a nákup od smluvních vinohradníků z blízkého okolí. V poslední době Lukáš Kovalský vysadil další dva hektary vinic v trati Dívčí hora. Vinařství se specializuje na bílé odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay a Pálava. Celý proces vinifikace ve vlastním prostředí má Lukáš Kovalský k dispozici od roku 2015, kdy dokončil stavbu nového sklepa ve chvalovické sklepní uličce. Kapacita sklepního hospodářství se zvýšila na 10 000 lahví, degustační místnosti na 20 návštěvníků, k dispozici je i ubytování. Kompletní moderní výrobní zázemí zahrnuje např. pneumatický lis, chlazení, nerezové nádoby a barikové sudy (hlavně na Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Chardonnay), pouze lahvování probíhá ve společnosti Vinice Hnanice. Lukáš Kovalský tak může lépe dosáhnout požadovaných kvalitativních parametrů, efektní adjustáže v lahvích se šroubovým uzávěrem a potřebné stability u vín s vyšším zbytkovým cukrem. Potvrzením správného směru vinařství byla ocenění Ryzlinku rýnského a Sauvignonu z ročníku 2016 v těžké konkurenci na AWC Vienna. Z posledních vín upozorňujeme na Pinot cuvée RESERVE 2016, který ležel osm měsíců v barikovém sudu na kvasnicích.
 

Víno Holec

Jsme malé rodinné vinařství hospodařící v Dolních Dunajovicích na 3,7ha vinic převážne vlastních, v integrované produkci. Všechny vinice leží v Mikulovské vinařské podoblasti. Část vinic je vysazena v letech 2004-2009 cca 1,5ha. Ostatní naše vinice jsou starší a produkují úrodu vysoké jakosti. Pro nás je hodnotou kvalita zpracovávaných hroznú a vína z nich vyrobeného.

Naše vína jsou vyrobena výhradně z vlastní produkce, část hroznů prodáváme jiným odběratelům. Již při řezu keře na jeden tažen se redukuje násada hroznů na keři, který není přetížen a hrozny lépe vyzrávají. Sběr se provádí ručně a vína se vyrábí klasickou metodou (po odkalení moštu a přidání kvasinek). Velká část vinic (2.5ha) leží na jedné z nejlepších viničních tratí Zimní vrch, proto klademe velký důraz na tvz.terroir nejlepších vinic (poloh).

 
 

Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství s tradicí sahající do 19. stol., působí v obcích Prušánky a Moravská Nová Ves. Hlavními představiteli vinařství jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi lednické fakulty Mendelovy univerzity Brno. Cennými zkušenostmi bratrům pomáhá otec Jan. Ve vinařských obcích Prušánky a Moravská Nová Ves pěstují Košutovi révu vinnou v integrované produkci na 15 ha vlastních vinic. Veškeré hrozny se zpracovávají moderními technologiemi ve vlastním provozu vybaveném pneumatickým lisem, vinifikátory na nakvášení červených vín či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo komorovým filtrem pro filtraci moštů či filtrem Cross-flow. V nabídce jsou i vína školená v barrique sudech. Roční objem produkce je kolem 70 000 lahví. K nejlepším odrůdám vinařství patří Aurélius, který je zároveň vlajkovou lodí vinařství, burgundské odrůdy zejména Chardonnay a Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a Tramín červený. Z červených odrůd  André, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Frankovka.  Naším cílem je kladení důrazu na co nejvyšší kvalitu vín, o čem svědčí uznání na prestižních vinařských výstavách: pravidelná umístnění vín v Národním salonu vín ČR, zlaté, stříbrné a bronzové medaile z Valtických vinných trhů, medaile a diplomy z AWC Vienna, zlaté a stříbrné medaile na Weinparade Poysdorf nebo např. 3. místo v kategorii Národní soutěže vín ČR a medaile z národní soutěže vín ze Slovácké podoblasti.  
 

Vinařství Konečný

Vinařství Konečný Čejkovice začalo plnit vína do lahví v roce 2003, nicméně rodina vyrábí vína již několik generací. Současný produkční sklep byl vybudován v 90. letech. Obhospodařují 4 ha vinic v tratích Noviny, Helezný díl, Novosády a Odměry. Vinařství pěstuje široké spektrum 20 odrůd v integrované produkci se zaměřením na Hibernal, Tramín červený, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Dornfelder, Cabernet Moravia, Neronet, Alibernet a Frankovku. Na práci ve vinici se s pomocí kompletního agrotechnického zařízení podílejí všichni členové rodiny, od řezu až po ruční sběr je vše podřízeno požadované kvalitě. Malé sklepní hospodářství je vybaveno moderními technologiemi pro šetrné zpracování hroznů, kvašením při řízené teplotě a vinifikátory. Mošty se odkalují, zakvášejí ušlechtilými kvasinkami, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Bílá vína se vyrábějí v nerezových tancích, červená vína zrají v dřevěných sudech, část v sudech typu barrique. Vinařství vyrábí zejména přívlastková a speciální vína a to v počtu asi 25 000 lahví. Prodávají se ze sklepa, ve vybraných vinotékách a gastronomických provozech. Vinařství Konečný pořádá degustace pro skupiny do 22 osob spojené s odborným výkladem, prohlídkou sklepa a cateringem. Nejlepším vínem tohoto vinařství je Cuveé Pinot Cab 2011, který získal na Valtických vinných trzích pohár Agrární komory za nejlepší červené víno, dále na Králi vín cenu – Vítěz kategorie za nejlepší červené víno a stříbrnou medaili na největší soutěži na světě AWC Vienna, další víno Alibernet 2008 získal titul Champion Vinum Juvenale, pravidelné úspěchy na soutěžích  získávají téměř všechna vína. Specialitou vinařství je bylinný nápoj Pistorcio, víno portského typu Forte Wine a džem z vinných hroznů.
 

Rodinné vinařství Jedlička

Rodinné vinařství založené v roce 2000 hospodaří na 45 ha vinohradů v tratích Terasy, Čtvrtě a Kraví hora. Sídlem vinařství v Bořeticích je historický areál prvorepublikového vinařského družstva VINOPA vybudovaný v roce 1932, který byl v roce 2005 kompletně zrekonstruován pro potřeby současného vinařství při zachování původní podoby hlavní budovy. Uzavřený soubor výrobních, skladovacích a prezentačních prostor patří k nejmodernějším u nás a ve své kategorii snese mezinárodní srovnání. Novým technologem a enologem firmy je Jaroslav Suský. Veškerá produkce je zpracovávána kvalitní a šetrnou technologií. Při výrobě červeného vína se vinařství vrací k tradičním postupům - používá například delší nakvášení rmutu. Bílá vína se vyrábějí technologií řízeného kvašení s použitím terroirních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir. Typická jsou pro vinařství červená vína, plná a strukturovaná, vhodná do gastronomie. V nabídce je kolem 40 položek ročníkových vín včetně vín slámových a ledových. Vyhledávanou specialitou vinařství jsou Cuvée Kácary z Rulandského modrého, Svatovavřineckého a André a Cuvée Túfary z Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Svatovavřineckého. Na degustaci nejen těchto vín mohou přímo do vinařství přijet skupiny do 50 osob. Návštěvníky čeká posezení ve stylovém sklepě ze 30. let minulého století. V létě je navíc k dispozici venkovní posezení s 50 místy.
 

Vinařství Rodina Kölbelova

V třetí generaci po dědovi Arnoštovi a otci Milošovi pokračuje František Kölbel ve vinohradnické a vinařské tradici, kterou se snaží cílevědomě rozvinout a posunout na vyšší příčku. Miloš Kölbel začal v 90. letech vysazovat méně známé odrůdy Merlot, Cabernet franc, Scheurebe, Kerner, Bouvierovo hrozno, Dunaj, Garanoir, Gamay... František Kölbel na toto pro Moravu netradiční spektrum navázal zpracováním i typičtějších odrůd z rodinných vinohradů v Kyjově, pronajatých ve Strážovicích a nakoupených hroznů z širšího okolí. A zatímco dědečkova produkce zůstávala u několika malých demižónů pro vlastní potřebu a otcova produkce nepřesáhla 500 litrů, František Kölbel nyní vyrábí kolem 6 000 lahví a má svůj dlouhodobý plán vysazovat na nakoupených pozemcích hlavně v kyjovské trati Slíny další vinice a zvyšovat objem produkce.
Jako vinař-samouk se začal vzdělávat na školeních, jezdit pro inspiraci do Rakouska, učit se od jiných vinařů. Technologicky je vinařství založeno na nerezových technologiích, starších barikových sudech a hlavně na myšlence důsledně pracovat s každou partií odděleně podle charakteru hroznů. Ve sklepě tak najdeme svěží aromatická vína vyrobená za pomoci ušlechtilých kvasinek určená k pití v mladém stavu vedle plných vín dlouhodobě ležících na kalech určených na delší archivaci až po vína slámová. Sklepní hospodářství v Čelakovského ulici vzniklo rekonstrukcí pobořeného pronajatého sklepa. Pozemek s lisovnou umožňují gravitační systém výroby. Cílem je dosažení přibližně sedmihektarové plochy vinic se zajímavými odrůdami a vzácnými klony jinak běžných odrůd, na kterých bude moci ilustrovat pestrou škálu způsobů vinifikace a vůní a chutí vín.
 

Vinařství HANZEL

Vinařství HANZEL navazuje na dlouholetou tradici výroby vína. Zásadní přelom v rozvoji firmy nastal v roce 2012, kdy proběhla rozsáhlá rekonstrukce historických budov v Miroslavi a bylo pořízeno kompletně nové vybavení pro příjem hroznů, jejich zpracování a pro školení a skladování vína. V roce 2014 do Vinařství HANZEL majetkově vstoupilo Vinařství LAHOFER, díky čemuž byl zaručen přísun vlastní kvalitní suroviny, hroznů z vinohradů v okolí Miroslavi a z dalších poloh Znojemské vinařské podoblasti, především z tratí Volné pole, Na vyhlídce, Weinperky či Olbramovická hora. Vinařství HANZEL vyrábí menší šarže vín z běžně známých odrůd pěstovaných v regionu. Soustředí se však také na produkci vín z méně častých druhů hroznů, jakými jsou například Muškát žlutý, Kerner, Hibernal, Sylvánské zelené nebo Rotgipfler. V předchozích letech bylo ve vinařství investováno i do nových dřevěných sudů z dubu, akátu a jedlého kaštanu, ve kterých probíhá nazrávání bílých vín. Kapacita stávajících nerezových tanků se tak rozšířila o tradiční způsob vinařské výroby. Aktuální roční produkce Vinařství HANZEL je přibližně 80 000 lahví. Na historických základech stojí v Miroslavi společně s vinařstvím i budova Hotelu HANZEL nabízející komfortní ubytování, stylovou restauraci, degustační sklep s původním trámovým lisem a jedinečné prostory pro pořádání oslav, svateb nebo seminářů a jiných firemních akcí. Z aktuálních vín ročníku 2016 upozorňujeme na Chardonnay (je zařazeno v Národním salonu vín ČR), Kerner (pozdní sběr), Rotgipfler a Muškát žlutý (zemská vína). Koncem loňského roku uvedlo vinařství na trh novou kolekci vín pod názvem HANZEL DNA. Jedná se o dárkovou dřevěnou kazetu obsahující čtyři láhve jedné odrůdy vína (Tramín červený), z nichž každé nazrávalo v jiném prostředí – v dubovém nebo akátovém sudu a v nerezovém tanku. Čtvrtá láhev je pak ideální cuvée těchto tří druhů připravené sklepmistrem Františkem Kabelou.
 

Vinařství Petr Bunža

Jsme rodinná firma založená v roce 1993 Ing. Vlastimilem Bunžou a jeho synem Petrem. Navázali jsme tak na dlouholetou tradici naší rodiny v pěstování vinné révy a výrobě vína. V současné době se vinařství věnuje výrobě všech kategorií vín, jak vína zemské, jakostní, přívlastková, slámová a ledová. Již druhým rokem jsme dosáhli stupně zralosti výběru z cibéb s rekordní cukernatostí na vinici 37 NM. Rulandské šedé 2007 a 2008 bylo oceněno na mnohých zahraničních i domácích soutěžích. Pro příklad uvádím: Zlatá medaile Valtice, Stříbrná medaile Izrael, diplom Londýn, Zlatá medaile Truňfest Bratislava atd. V našem sortimentu vín také najdete botrytická vína, která jsou velmi oblíbená a v nabídce vinařství nezůstávají dlouho. V roce 2000 jsme zavedli výrobu známkového vína Bunžolé, jedná se o mladé víno, které se začíná prodávat v období svátku svatého Martina. V současné době je vinařství přestěhované v nových moderních prostorách vinařství. Ve vinohradech a vinařství pracuje celá rodina Bunžová včetně nejmladší generace.

 
 

Vinařství Herzánovi

V rodině Herzánů se vinařilo odedávna, coby přivýdělek k zaměstnání. Otec Bronislav s manželkou Šárkou přenesli své hobby na děti Zuzanu a Jakuba. Postupem času se pěstování hroznů a výroba vína stala rodinnou vášní, koníčkem a nakonec i hlavní pracovní činností. V roce 1996 vysadili Herzánovi svoji první vinici a od té doby plochy postupně rozšiřují. Nyní obhospodařují v duchu integrované produkce 15 000 keřů na zhruba 3 ha v tratích Nivky, Rokytí, Padělky, U Skalky. Zakládají si na včasném a precizním provádění zelených prací a dalších agronomických zásahů ve vinici, protože jedině tak se dá docílit produkce těch nejkvalitnějších hroznů, které jsou základem pro výrobu velkých vín. Bílá vína se u Herzánů vyrábějí převážně metodou sur lie, kdy mladé víno zraje na jemných kvasničních kalech minimálně půl roku za občasného promíchávání. Lahvuje se potom zhruba po roce zrání. Červená vína se vyrábějí klasickým způsobem kvašením v otevřených kádích, při čemž se klade důraz na co nejdelší kontakt vína se slupkami a kvasnicemi. V této fázi dochází k biologickému odbourání jablečné kyseliny. Po vylisování pak vína zrají jeden až dva roky v dřevěných sudech a poté se bez filtrace lahvují. Roční objem produkce je zhruba 15 000 lahví. Řízené degustace vinařství pořádá v prostorách své degustační místnosti s kapacitou přibližně 25 osob. Po domluvě je možné v rámci degustace uspořádat exkurzi do vinohradů s odborným výkladem. Herzánovi chtějí do budoucna rozšířit výrobní prostory s udržením klasických metod výroby vína a v rámci kapacity těchto prostor pokračovat v osazování nových ploch révou vinnou.
 

SONBERK

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Průměrná sklizeň 1,5 kg hroznů na rostlinu odpovídá celkové roční produkci 30 000–150 000 lahví dle kvality ročníku.

Sonberk je držitelem platinové medaile Best in Show v kategorii suchých aromatických vín (Pálava 2015 VOC tak byla prohlášena za nejlepší suché aromatické víno světa), dále platinové medaile Best in Category v regionální kategorii sladkých vín a Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy z oborově nejprestižnější soutěže Decanter World Wine Awards.

Sonberk je zatím jediné moravské vinařství uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014. Pravidelně nechybí v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem největší tuzemské soutěže Prague Wine Trophy hodnotící domácí a dovozová vína. Má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.
 

Vinařství LAHOFER

Své jméno odvodilo vinařství od rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Jana Lahofera. Ten na konci 18. století vytvořil unikátní barokní knihovnu, která je dnes klenotem premonstrátského kláštera v Památníku národního písemnictví na pražském Strahově.  Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i firem Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER, jež v souhrnu zaměstnávají více než stovku lidí. LAHOFER vyrábí vína pouze z hroznů z vlastních vinic, což je základní předpoklad pro vytvoření prvotřídních vín. Celoroční péče o vinice je tak zárukou zajištění kvality sklizených a zpracovaných hroznů. Ve Znojemské vinařské podoblasti obhospodařuje 430 ha vinohradů, mezi nimi i takové špičkové viniční tratě jakými jsou Babičák, Lampelberg, U Hájku či Volné pole. Práce lahoferáckých vinařů pod vedením sklepmistra Jiřího Lancmana se opírá o specifické přírodní podmínky a unikátní půdní složení vlastních vinohradů a o silnou vinařskou tradici Znojemska, kterou dále rozvíjí pomocí nejmodernějších postupů a technologií. Roční produkce činí přibližně 550 000 lahví. Stejně jako je pro vinařství radostí vyrábět dobrá a kvalitní vína, je pro něj zábavou i hledání a nabídka příležitostí pro to, kde si je v patřičném prostředí vychutnat. S víny vinařství LAHOFER se zákazníci mohou celoročně setkat v Hotelu LAHOFER ve Veselé ulici ve Znojmě, v degustační zastávce Obrokovka v centru města, v hlavní turistické sezoně pak také na Rajské vinici v historickém centru pod Mikulášským kostelem, ve vinném sklepě ve Chvalovicích nebo u vinného hrádku Lampelberg, kde navíc vinařství prezentuje svůj zážitkově-naučný vinařský program Mějte svoji hlavu. Novinkou v řadě specialit je vinný nápoj LAHOFER červený Sladký, z posledních vín upozorňujeme na Sauvignon VOC, Rulandské šedé pozdní sběr, Pálavu pozdní sběr a Tramín červený pozdní sběr z ročníku 2016 a Ryzlink rýnský VOC z ročníku 2015, který je zařazen v Národním salonu vín ČR. Vinařství LAHOFER zahájilo nedávno výstavbu nového moderního vinařského provozu ve vinici U Hájku (předpokládaný termín dokončení je v první polovině roku 2019).
 

Rodinné vinařství Turzík

Rodinné vinařství Turzík reprezentují Ladislav Turzík st., Ladislav Turzík ml. se svým synem Robinem a dcerou Simonou. Vinaření se stalo nedílnou součástí jejich života. Všichni z rodiny mají svá vlastní zaměstnání a vinařství provozují pro své potěšení. Zpracovávají výhradně hrozny z vlastních i pronajatých vinic, současná roční produkce kolem osmi tisíc lahví se blíží k plánovanému vrcholu. V nabídce mají Turzíkovi na 21 odrůd přívlastkových i zemských vín vyráběných tradiční metodou, kterou ale také propojují s moderními technologickými postupy. Jedná se o přírodní lehká vína se svěží kyselinkou, která si zachovávají svůj původní odrůdový charakter. Mladá vína zrají v dřevěných sudech i nerezových nádobách. V nabídce převažují bílá vína, v každém ročníku je ale doplňuje i několik růžových a červených vín. Rodinné vinařství Turzík nabízí návštěvníkům také ubytování v malém stylovém penzionu, který v roce 2017 prošel celkovou proměnou. Na degustace mohou zavítat skupiny do cca dvaceti hostů. Momentálně sídlí ve sklepě postaveném v roce 1979 dědečkem Ladislavem, do budoucna zvažují přesun výroby do nových prostorů a také rozšíření ubytovacích kapacit.  
 

Bílý sklep rodiny Adámkovy

Jiří Adámek, absolvent lednické fakulty u profesora Krause se během studií seznámil se svou manželkou Annou, která studovala sadovnictví. Znojemsku ve vrboveckém družstvu zakotvili po působení ve východních Čechách a na Slovensku. Dnes má Jiří Adámek svou původní profesi jako koníčka. Sklep ve chvalovickém sklepním areálu koupili v 70. letech a zrekonstruovali ho na původních základech. Specializují se na bílé odrůdy, především na Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon a Tramín, z červených hlavně na Dornfelder a André (jako rosé). Adámkovi hospodaří integrovaným způsobem na celkové ploše 2,5 ha vinic v trati U svatého Urbana (naposledy přibylo přibližně 0,5 ha staršího vinohradu s Vetlínským zeleným, který podsadili také Hibernalem a Rulandským šedým). Vinařství používá klasické technologie s minimem zásahů a stabilizace a s důrazem na co nejpřirozenější vývoj vína, experimentuje s různými typy zrání jednotlivých partií. Roční objem výroby se pohybuje kolem 7 000 lahví. Vína jsou pro zjednodušení deklarována jako zemská a Adámkovi k nim mohou doložit, že cukernatost hroznů každoročně dosahovala přívlastkových kvalit. Větší část produkce z každého ročníku se vždy lahvuje do archivu. Možnost porovnávání stejných odrůd ze stejných poloh z jednotlivých let je pak specialitou při degustacích. Anna Adámková se zabývá rozsáhlými aktivitami spojenými s vinařskou turistikou - doprovází skupiny, zajišťuje programy s přednáškami, návštěvami vinařů a degustacemi na Znojemsku, v dalších částech jižní Moravy i v Rakousku, zabývá se tlumočením. 
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz