... ZPĚT

24. 5. Vinaři Hustopečska

Vinařství u Harmáčků

Malé rodinné vinařství s velkým srdcem - to je Vinařství u Harmáčků. Manželé Renata a Jiří Harmáčkovi měli k vínu blízko už od dětství. Jejich rodiče stále vlastní vinice pod Pálavskými vrchy, kde na ploše 1,5 pěstují převážně červené odrůdy. Hrozny nejprve prodávali a až později se zrodil nápad vyrábět vlastní víno. Proto Harmáčkovi v roce 2012 koupili sklep v Hustopečích pod Křížovým kopcem, který kompletně zrekonstruovali. Vína mají díky vápenatému podloží vinic osobitý minerální charakter a projevují se v nich rysy typické pro danou odrůdu.
 

Vinařství Sedláček Kurdějov

Radek Sedláček se vínu věnuje celý život. Při výrobě si zakládá na citlivém přístupu, aby si vína zachovala svůj charakter. Vinařství provozuje i se synem Markem, který vyrábí menší partie vín podle své vlastní filosofie. Část vína nechává zrát v akátových a dubových sudech, a to nejen červená vína, ale i vína bílá. Základ tvoří suchá vína, pouze malá část produkce jsou vína se zbytkovým cukrem. Pokud  to ročník dovolí, během výroby uplatňuje metodu „sur lie“ neboli batonáž, při které vína zrají na jemných kvasničných kalech, čímž získají plný a tělnatý charakter a jsou vhodná k archivaci.  Ročně vyrobí zhruba 17 000 lahví, z toho 1/3 červených a 2/3 bílých vín.
 

Vinařství Vrátil

V roce 2004 si Josef Vrátil – milovník vína – uskutečnil svůj sen a založil s manželkou Lenkou ve Starovicích vinařskou společnost Bohemia Canopus, spol. s r. o. Již v roce 1995 si Vrátilovi koupili prvních 12 ha vinic v lokalitě Středohoří. Před vstupem ČR do EU vysadili v exkluzivních polohách v tratích Zádvorník a Výsluní dalších 14 ha nových vinohradů. Celkově má nyní vinařství 33 ha průměrně osmiletých vinic. Od roku 2009 pracuje ve firmě Ing. Adam Bednář, absolvent vysoké školy v Lednici. Ve vinařství se sedmi zaměstnanci se stará o vinohrady a o sklepní hospodářství. Jeho mezinárodní zkušenosti a citlivý přístup ke zdejšímu terroir přispívají k tomu, že se vinařství může pochlubit unikátními víny. Bohemia Canopus používá klasické technologie v nejmodernějším provedení v celém procesu. Zpracovává pouze vlastní hrozny, přísně redukuje úrodu. Vinařství rodiny Vrátilů proslavily Ryzlinky rýnské - v současné nabídce jsou v nejrůznějších podobách od suchých po sladká vína a v celé škále přívlastků. Ryzlinky rýnské patří vždy k nejlepším vzorkům každého ročníku. Dále je třeba upozornit na tato vína ročníku 2011: Sauvignon pozdní sběr, Sylvánské zelené a Tramín červený pozdní sběr úspěšný na Vinum Juvenale. V sortimentu jsou také šumivá vína typu prosecco. Vrátilovi mají výrobu umístěnou ve dvě stě let starém habánském sklepě ve Starovicích. Od roku 2009 disponuje vinařství novými prodejními a prezentačními prostory a čtyřmi apartmány pro šestnáct hostů. V ročníku 2011 vinařství vyrobilo 150 000 lahví, plánovaná cílová kapacita je 250 000 lahví. Toto zvýšení objemu výroby je spojeno s rekonstrukcí sklepního hospodářství a pořízením nových technologií – pneumatického lisu s chlazením, odkalovacích a nakvášecích nádrží, nerezových tanků s řízeným kvašením, barikových sudů, cross-flow filtru a plnicí linky s ochrannou dusíkovu atmosférou. Vinařství získalo certifikaci HACCP a BIO. Vína z bioprodukce hroznů se značkou Bohemia Canopus se prodávají ze sklepa, v gastronomických podnicích a vinotékách a exportují se na prestižní zahraniční trhy.
 
 

Vinařství U Vrbů

Rodinné Vinařství U Vrbů vzniklo v roce 1997. Vyrábíme kvalitní vína z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Vinohrady se nacházejí ve viničních tratích Růženy, Stará hora, Štarvicary a celkem tvoří plochu 4,5 ha. Pěstovanými odrůdami jsou Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Hibernal, Muller Thurgau, Rulandské šedé, Sauvignon, Pálava, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Frankovka. Vinařství zastává ekologické vinohradnictví, vinice jsou tedy ošetřovány bez použití pesticidů. Aby bylo zajištěno šetrné zacházení s keřem a hrozny, jsou zelené práce a sklizeň prováděny ručně. Vinařství se zaměřuje na produkci vín vysoké kvality vyráběných tradiční a přirozenou cestou, především na produkci vín suchých. Degustace ve vinařství vede vinař Jan Vrba nebo dcera Libuše. Spolu s odborným výkladem jsou ochutnávána vybraná lahvová vína, hosté mají také možnost prohlídky celého vinařství.
 

Vinařství Aurora

Od roku 2013 je vinařská mapa na Hustopečsku bohatší o nové rodinné vinařství. Tradice zakořeněné v Šakvicích, talent a ambice mladého perspektivního vinaře Víta Nevěděla, reprezentační sklep Aurora v Hustopečích a ekonomické zázemí Miroslava Nevěděla se spojily v projektu Vinařství Aurora, s. r. o. Malý výrobní sklep v Šakvicích sloužící původně pro hobby vinaření byl vybaven mlýnkoodzrňovačem, nerezovým lisem, rmutovým čerpadlem, chlazenými nerezovými tanky a staršími barikovými sudy. V tomto prostředí vyrábí Vít Nevěděl, absolvent inženýrského studia na lednické fakultě Mendelovy univerzity, z hroznů od vybraných dodavatelů z Hustopečska desítku šarží vín tradičními postupy. V prvních ročnících zpracovával především Veltlínské zelené, Chardonnay, Ryzlink rýnský a Zweigeltrebe, později se spektrum rozšířilo například o Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Sauvignon a další modré odrůdy na rosé i červená vína. V roce 2015 přibyly odrůdy Tramín Červený a Solaris. Vinařství má vyhlédnuté pozemky ve viničních tratích vhodné k výsadbě vlastních vinic a další plány na zvyšování výroby, hledání biokvality, modernizaci vybavení, budování vinařského dvora a rozšiřování prodeje do gastronomie. Degustace se konají především v reprezentačním sklepě AURORA v ulici Na hradbách v Hustopečích. Jedním z předchozích majitelů sklepa byl pan MUDr. František Hošek, první český starosta Hustopečí, věhlasný vinař a zakladatel 1. českého vinařství a révové školky v Hustopečích. Pestrá historie více než třicet metrů dlouhého sklepa v tradiční lokalitě byla nedávno završena citlivou rekonstrukcí podle dobových materiálů, která má dokázat, že AURORA je vycházejícím světlem pro všechny milovníky vína.
 

Vinařství Starý vrch

V roli majitele úspěšné stavební firmy si Petr Polický, vášnivý hobby-vinař se sklípkem v Popicích, splnil svůj celoživotní sen a vybudoval v roce 2014 na okraji Hustopečí u Mandloňové stezky moderní vinařství. Podle projektu architekta Jana Podešvy vznikl jednoduchý betonový kvádr s dubovými obklady ze starých trámů, v jehož rastrovaném skleněném průčelí se zrcadlí meruňkový sad. Objekt spojuje výrobní část s degustačními prostory a navazuje na něj letní kamenná terasa. Vinařství Starý vrch využívá postupně obnovovaný tříhektarový vinohrad v těsném sousedství a další vinice v trati Šusfeldy ve Strachotíně. Ve sklepním hospodářství disponuje enolog Ondřej Lukeš nejmodernějším vybavením s kapacitou kolem 100 000 litrů (aktuální produkce je přibližně 80 000 lahví). Vinařství se zpočátku zaměřilo na bílá a růžová vína, spektrum v roce 2016 nově rozšířilo také o červená vína (Svatovavřinecké, Cabernet Moravia, Dornfelder, Frankovka). Ta po zpracování ve vinifikátoru vznikají jako technologické kupáže, z nichž vždy jednu polovinu tvoří víno vyzrálé v barikovém sudu a druhou víno školené v nerezu. Špičkou produkce je Cuvée Starý vrch složené z Ryzlinku rýnského a Sauvignonu, z hroznů sklizených na vinici kolem objektu vinařství (odrůdy pro toto víno plánuje vinařství dále dosadit v roce 2017). Řízené degustace pro skupiny do 30 osob vinařství doplňuje o možnost snoubení vín s vybranými specialitami. Dále je Vinařství Starý vrch možné uspořádat také rodinné, firemní a společenské akce.
 

SONBERK

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Průměrná sklizeň 1,5 kg hroznů na rostlinu odpovídá celkové roční produkci 30 000–150 000 lahví dle kvality ročníku.

Sonberk je držitelem platinové medaile Best in Show v kategorii suchých aromatických vín (Pálava 2015 VOC tak byla prohlášena za nejlepší suché aromatické víno světa), dále platinové medaile Best in Category v regionální kategorii sladkých vín a Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy z oborově nejprestižnější soutěže Decanter World Wine Awards.

Sonberk je zatím jediné moravské vinařství uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014. Pravidelně nechybí v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem největší tuzemské soutěže Prague Wine Trophy hodnotící domácí a dovozová vína. Má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.
 

Vinařství Klobása

Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 320 metrů nad mořem s jihozápadní orientací, se sprašovou půdou a vysokým obsahem vápníku a hořčíku  má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína se spoléhá hlavně na to, že zná důvěrně každý keř ve vinici a rukama mu prochází každý hrozen, který doprovází až do lahve. Pak může aplikovat zdravou míru selskosti a dodržovat neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sběr a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé z hroznů v pozdním sběru. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, pneumatický lis, nerezové tanky, dřevěné a barikové sudy. Vybrané odrůdy bílých vín zrají v dřevěných sudech. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku a v Praze. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Z posledních vín upozorňujeme na typický minerální Ryzlink rýnský 2014 s petrolejovými tóny a z mimořádného ročníku 2015 na všechna tři vína, která ležela čtyři měsíce s mícháním na zdravých kvasničních kalech: Chardonnay, Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský.    
 

Rodinné vinařství U Samsonů

Rodina Samsonů z Velkých Němčic se věnuje vinařství bez přerušení již v páté generaci - tradice byla založena kolem roku 1880. Jaroslav Samson dnes vede malé rodinné vinařství za pomoci syna Pavla. Hrozny zpracovávají Samsonovi z 0,4 ha vlastních průměrně dvaceti až pětatřicetiletých, jihozápadně orientovaných vinic v trati Punty na sprašových půdách. Další suroviny pro výrobu celkem přibližně 12 000 litrů vína ročně (podle ročníku) vykupují od smluvních partnerů. Pro zpracování hroznů, školení a skladování vína používá vinařství dva sklepy. Jeden z nich byl postaven v roce 2003 a Samsonovi ho postupně vybavili novou technologií. Například za poslední dva roky vinařství pořídilo šetrný mlýnkoodstopkovač a uzavřený pneumatický lis se středovým plněním a možností lisování celých hroznů. Samsonovi používají ve sklepě tradiční postupy vinifikace, bez umělých kvasinek, s minimalizací chemie, doplněné moderními stroji, které snižují pracnost a nenarušují filozofii firmy. Vinařství nesází na maximální cukernatost hroznů při sklizni, ale na fenologicky a technologicky zralé hrozny s příjemnou kyselinkou a odpovídající cukernatostí. Při výrobě pak preferuje postupy, které umožňují získat čistá odrůdová vína s vlastnostmi, jaké jsou popsány šlechtitelem ve Státní odrůdové knize a s výhledem archivace na dvacet let. Součástí vinařského dvora je reprezentační posezení. Filosofií vinařství je „Kvalita a harmonie“ a mottem "Tradiční vína s kořeny". Víno se prodává ze sklepa, významnou část odbytu tvoří restaurace a vybraná gastronomie, vinotéky a firemní klientela. Na degustaci a posezení se mohou do vinařství ohlásit skupiny do 30 návštěvníků. Vinařství se zařadilo do programů „Cyklisté vítáni“, „Vína z Moravy, Vína z Čech“ a pořádá individuální turistické programy. Se svými víny se Samsonovi účastní různých benefičních akcí k získávání financí na projekty zaměřené na ochranu přírody, do sociální oblasti, ve prospěch mládeže, na obnovu místních tradic a velkoněmčického kroje. Vinařství je držitelem „Certifikátu vinařské turistiky“ a spolutvůrcem projektu „Kraj kvetoucí révy“.    
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Čerstvé suroviny, sezónní potraviny a jejich šetrné zpracování. Takové je občerstvení z nového Bistra Otevřená zahrada. K dostání jsou speciality k vínu, sladké dobroty, lehké obědy v podobě rozmanitých sendvičů, polévek a dalších pokrmů. Nabídka se neustále obměňuje podle toho, co tým bistra zaujme, napadne nebo jim zachutná při objevování.
 

Hudební program

Pavla Roof

Zpěvačka skupin Ozvěna, Bokomara, Progres, Besedy Brněnské, Big bandu konzervatoře, či Young Pekáče Mojmíra Bártka ve svém sólovém pořadu "A la Ella", ve kterém se vrací ke kořenům swingu a verzím známých písní dle jejich původních předloh. Na piano ji doprovodí Otakar Holec.



Více o Pavle Střechové
 
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz