... ZPĚT

7. 9. Vinaři z Dolnokounicka

Regina Coeli - Vinařství Trpělka & Oulehla

Typické rodinné dvougenerační vinařství  sídlí v Nových Bránicích, obci navazující na vinařské město Dolní Kounice, kde se réva vinná pěstuje od roku 1181, kdy byl založen klášter Rosa coeli – Růže nebeská.  Lahev z Vinařství Trpělka & Oulehla poznáte snadno podle etikety Regina coeli – Královna nebes.   Vinařství bylo založeno v roce 1991 a dnes hospodaří na 28 ha. Většina vinic leží v katastru Dolních Kounic. V roce 1993 bylo započato se stavbou klenutého sklepa a následně lisovny. S novým tisíciletím byla do sklepa instalována i nová technologie.  
Vyrábí zde krásná rustikální vína s čistým charakterem a většinou nespěchají s jejich uvedením na trh. Ročně vyprodukují  80 tisíc lahví. Největší  úspěchy sbírá Merlot v červeném i růžovém provedení, Rulandské modré, Svatovavřinecké či vyhlášená  kounická Frankovka.  Z bílých vín doporučujeme Chardonnay,  Sauvignon,   Rulandské šedé či Pálavu, kterou můžete ochutnat v sladším i v suchém provedení. 
Každým rokem jsou vína Regina coeli zařazena mezi nejlepších 100 vín ČR v  Salonu vín  ve Valticích. V letošním Průvodci nejlepšími  víny ČR časopisu WINE & Degustation bylo Vinařství Trpělka & Oulehla oceněno nejvyšším hodnocením ***  - jako etablované vinařství , které dlouhodobě produkuje vynikající až excelentní vína. Toto ocenění bylo uděleno pouze 18 producentům z počtu 191 vinařství. Vizitkou je také výběr vín do gastronomických podniků  pana Zdeňka Pohlreicha. Nezbývá než ochutnat.
 

Rajhradské klášterní

Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009 a navazuje na staletou tradici, která sahá až k českému králi Přemyslu Otakaru I. a jeho ženě Konstancii, spolu se kterou v roce 1222 potvrdil rajhradským benediktinům desátek z vinice v Miroslavi. Zásadním mezníkem rajhradského vinařství je výsadba vlastních vinohradů v katastru obce Rajhrad v době relativního klidu po husitských válkách a především výstavba mohutných sklepů, realizovaná v letech 1690 - 1692 na popud tehdejšího probošta Placida Novotného. V těchto sklepích probíhá výroba, školení a zrání vína dodnes. 
Ve vínech se soustřeďujeme na odrůdovou čistotu a terroirový charakter. Moderní výroba probíhá v nerezu se zráním v klasických dřevěných sudech i sudech barrique. Doménou jsou vína bílá aromatická a minerální ze spraší v Blučině a Rajhradu a červená kořenitá z Dolních Kounic, obce vyhlášené právě svými modrými odrůdami. Kromě nabídky tradičních odrůdových vín stojí za zmínku také několik známkových cuvée: Pinot 333 – víno vyrobené ze tří burgundských odrůd, z hroznů od 3 vinohradníků ze 3 vinařských tratí, sv. Scholastika a rosé Placidus. Vína si můžete vychutnat ve dvou řadách – Classic a Exclusive. V obou z nich jde většinou o pozdní sběry. Vína do jednotlivých řad vybíráme při jejich profilaci během vegetačního cyklu ve vinici, nicméně finální zařazení do jednotlivých řad probíhá až po dokvašení.
O vysoké kvalitě zvolených postupů a celkovém přístupu svědčí ocenění v řadě prestižních soutěží u nás i v zahraničí. 
V areálu vinařství najdete vinotéku a degustační sklep s krbem. Logem vinařství je klíč, symbol horenského - vinařského práva, města Rajhrad a atribut sv. Petra, spolupatrona klášterního kostela. 
 

Vinařství Jan Plaček

Rodinné vinařství Jan Plaček bylo založeno v roce 2001, i když první vinohradnické krůčky sahají do 80. let minulého století. Od prvních soudků s víny pro rodinu a přátele došlo po absolutoriu Jana Plačka na MZLU k významnému posunu při
zpracování vinné révy, což nakonec přirozeně vyústilo ve vznik moderního rodinného vinařství Jan Plaček. Naše vinařství je založeno na znalostech a zkušenostech pana Jana Plačka, který prosazuje jednoduchý přístup k vinařství a vnímá, že splňovat a překračovat očekávání našich zákazníků ve všem, co děláme, je nezbytné.

Naše rodinné vinařství se nachází ve znojemské podoblasti, ve vinařské obci Moravské Bránice, která leží mezi městy Ivančice a Dolní Kounice. Révu vinnou pěstujeme ve vlastních vinohradech o rozloze 36 ha ve dvou obcích - Moravských Bránicích a Mělčanech. Kombinací rozmanitosti poloh našich vinic, optimální půdy, správného výběru odrůdy a naší nepřetržité píli a starostlivosti dosahují naše hrozny nejlepší kvalitu již na vinici. Díky tomu vyrábíme širokou škálu prvotřídních vín čistých a ovocných tónů z mnoha odrůd.

Jsme si vědomi, že dobré víno se rodí ve vinicích. Proto na našich vinicích dodržujeme pravidla integrovaného pěstování révy vinné - v praxi to znamená minimum chemických zásahů a maximální podporu vlastních obranných mechanismů v ekosystému vinice 
 
Filozofií našeho vinařství je výroba vysoce kvalitních odrůdových vín s ohledem na ekologické pěstování hroznů ve vinici. Vyrábíme moderními technologickými postupy. Vína zrají převážně v nerezových tancích, část červených vín v dřevěných (barikových) sudech, což jim během zrání propůjčuje jedinečné aroma a chuť. Každoročně uvádíme na trh mladá „svatomartinská vína“ pod registrovanou známkou. Mezi velmi oblíbená vína naší produkce patří rosé a klaret vína. Naše vinařství se může pochlubit specialitami, kterými jsou sekt kvašený v lahvi, perlivé víno nebo hroznový mošt bez alkoholu. 
 

Víno Tichý

Rodinná firma byla založena v roce 1997 Jaroslavem Tichým starším. Ten své dlouholeté zkušenosti v oblasti zpracování a výroby vína získal v bývalých Moravských vinařských závodech ve Znojmě a v Šatově, později jako sklepmistr v zemědělském družstvu Moravský Krumlov. V současnosti zde pracují také oba synové Jaroslav a Lukáš. Syn Jaroslav má na starosti technologické zpracování a výrobu vína. Lukáš začal pracovat ve firmě od roku 2011 na pozici prodejce vín.
V roce 2009 firma investovala do nového technologického vybavení. Nákup nových čerpadel, mlýnkoodzrňovače, lisu a filtru jistě přispívá ke zlepšení výsledných produktů.
Vína, která zde vyrábíme, plně reprezentují severozápadní terroir znojemské vinařské pod-oblasti. Vznikají tu vína plná, aromatická, se svěžími kyselinkami, ovocitými a květinovými tóny. Naši snahou je vyrábět lehká, svěží vína s důrazem na čistotu a harmonii.
Vinařství je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín. Rozmanitou skladbu odrůd tvoří 15 druhů bílých a červených vín. Největší zastoupení mají odrůdy Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Pálava, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe.
V objektu barokního mlýnu se nachází hlavní sklep, který je umístěný ve spodní části budovy a druhý menší sklep, který byl vytesán do skály. Vína jsou zde uložena ve velkoobjemových dubových sudech a v nerezových tancích. V přízemní části je posezení pro skupinku asi 30 osob. 
Vinařství je známé svými výraznými minerálními víny, které jsou typické pro severní oblast znojemské vinařské podoblasti. S roční produkcí 40 000 litrů se řadíme k malým vinařstvím, avšak na krumlovsku patříme s touto výrobou k největším. Navštivte nás, rádi vás přivítáme.
 

Dva duby

Velký terroir – Velká vína
Základem kounického terroir je bezpochyby kámen. Starohorní, ~700 milionů let starý, granodiorit. Masivní skála, která je starší než podloží v Bordeaux, starší než podloží v Burgundsku a starší než pálavské vápence. V našich vinohradech je tato skála v hloubce od 40 cm do 2,5 metru.
Znamená to, že takové místo je pro vinnou révu velmi drsné, její kořeny musí ve skále hledat praskliny a skrz ně místa, kde se dostane k vodě. A to vše pak réva přenáší do hroznů, jsou menší a jejich chuť je intenzivnější, odráží se v ní právě terroir.

Pro velké víno musí být základem právě silný terroir. Z něj dostává víno veškeré chuťové a aromatické látky, které jej činí výjimečným. Proto je výjimečný, vlašák z Pálavy, proto jsou výjimečná kounická vína. Práce vinaře i vinohradníka umí terroir a jeho projev ve vínech potlačit, dokonce i úplně zničit. Proto ve vinohradech uměle nehnojíme, nepoužíváme herbicidy či pesticidy ani systémové postřiky.
A podobně se chováme i ve sklepě. Ve vínech nejsou použita žádná aditiva (s výjimkou síry, u některých vín), žádné selektované kvasinky, žádné přípravky na změnu chutí či urychlení celého procesu vzniku vína. Všechna naše vína zrají v dubových či akátových sudech a jejich zrání nijak neurychlujeme. Hrozen, sud a čas. Takto se rodí naše vína.
 

Vinařství Komarov

Naše vinařství se svou velikostí řadí mezi malá rodinná vinařství. Obděláváme 7,2 hektarů vinic ve znojemské podoblasti, vinařské obci Ivančice a v trati Pod Jakubem.Kopec Svatý Jakub je stará viniční hora na které bylo v minulosti mnoho viničních tratí, dnes je pouze jedna. Pěstujeme tři bílé odrůdy révy-Chardonnay, Sauvignon a Muller-Thurgau. Z modrých odrůd: Rulandské modré, Neronet a Svatovavřinecké. Další hrozny nakupujeme z Ivančic, Dolních Kounic a Mělčan. V roce 2015 jsme nakoupili první hrozny i z mého rodiště, městyse Drnholce.
 
Mošty pro výrobu bílých a růžových vín jsou zbaveny hrubých kalů a při kvašení jsou chlazeny. Zrání probíhá většinou již v nerezových tancích, na jemných kalech, některé šarže se nechávají vydechnout v dřevěných sudech. Rmuty červených vín kvasí v kádích, kde promíchávání provádíme ručně. Po promíchání se kádě uzavřou plastovými víky, aby se zamezil přístup mušek. Po vylisování rmutu je víno ponecháno na jemných kvasničných kalech minimálně 6 měsíců. Naše červená vína lahvujeme vždy nejméně po roce zrání ve starých dubových sudech. Lisovnu a kvasírnu máme v Hrubšicích u Ivančic, sklep na Palackého náměstí, přímo v centru Ivančic.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

Pavla Roof + Otakar Holec

Pavlu Roof, zpěvačku mnoha žánrů, nyní vystupující s Big Bandem konzervatoře Brno, The Young Pekáč Mojmíra Bártka či Besedy brněnské zde můžete slyšet v komorním uskupení s doprovodem pianisty Otakara Holce a dalších překvapivých hostů. K tanci i poslechu Vám zahrají písně známé nejen od Elly Fitzgeraldové....

Více o Pavle Střechové
 

info pro vinaře

 

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz