... ZPĚT

7. 9. Vinaři z Dolnokounicka

Regina Coeli - Vinařství Trpělka & Oulehla

Typické rodinné dvougenerační vinařství  sídlí v Nových Bránicích, obci navazující na vinařské město Dolní Kounice, kde se réva vinná pěstuje od roku 1181, kdy byl založen klášter Rosa coeli – Růže nebeská.  Lahev z Vinařství Trpělka & Oulehla poznáte snadno podle etikety Regina coeli – Královna nebes.   Vinařství bylo založeno v roce 1991 a dnes hospodaří na 28 ha. Většina vinic leží v katastru Dolních Kounic. V roce 1993 bylo započato se stavbou klenutého sklepa a následně lisovny. S novým tisíciletím byla do sklepa instalována i nová technologie.  
Vyrábí zde krásná rustikální vína s čistým charakterem a většinou nespěchají s jejich uvedením na trh. Ročně vyprodukují  80 tisíc lahví. Největší  úspěchy sbírá Merlot v červeném i růžovém provedení, Rulandské modré, Svatovavřinecké či vyhlášená  kounická Frankovka.  Z bílých vín doporučujeme Chardonnay,  Sauvignon,   Rulandské šedé či Pálavu, kterou můžete ochutnat v sladším i v suchém provedení. 
Každým rokem jsou vína Regina coeli zařazena mezi nejlepších 100 vín ČR v  Salonu vín  ve Valticích. V letošním Průvodci nejlepšími  víny ČR časopisu WINE & Degustation bylo Vinařství Trpělka & Oulehla oceněno nejvyšším hodnocením ***  - jako etablované vinařství , které dlouhodobě produkuje vynikající až excelentní vína. Toto ocenění bylo uděleno pouze 18 producentům z počtu 191 vinařství. Vizitkou je také výběr vín do gastronomických podniků  pana Zdeňka Pohlreicha. Nezbývá než ochutnat.
 

Rajhradské klášterní

Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009 a navazuje na staletou tradici, která sahá až k českému králi Přemyslu Otakaru I. a jeho ženě Konstancii, spolu se kterou v roce 1222 potvrdil rajhradským benediktinům desátek z vinice v Miroslavi. Zásadním mezníkem rajhradského vinařství je výsadba vlastních vinohradů v katastru obce Rajhrad v době relativního klidu po husitských válkách a především výstavba mohutných sklepů, realizovaná v letech 1690 - 1692 na popud tehdejšího probošta Placida Novotného. V těchto sklepích probíhá výroba, školení a zrání vína dodnes. 
Ve vínech se soustřeďujeme na odrůdovou čistotu a terroirový charakter. Moderní výroba probíhá v nerezu se zráním v klasických dřevěných sudech i sudech barrique. Doménou jsou vína bílá aromatická a minerální ze spraší v Blučině a Rajhradu a červená kořenitá z Dolních Kounic, obce vyhlášené právě svými modrými odrůdami. Kromě nabídky tradičních odrůdových vín stojí za zmínku také několik známkových cuvée: Pinot 333 – víno vyrobené ze tří burgundských odrůd, z hroznů od 3 vinohradníků ze 3 vinařských tratí, sv. Scholastika a rosé Placidus. Vína si můžete vychutnat ve dvou řadách – Classic a Exclusive. V obou z nich jde většinou o pozdní sběry. Vína do jednotlivých řad vybíráme při jejich profilaci během vegetačního cyklu ve vinici, nicméně finální zařazení do jednotlivých řad probíhá až po dokvašení.
O vysoké kvalitě zvolených postupů a celkovém přístupu svědčí ocenění v řadě prestižních soutěží u nás i v zahraničí. 
V areálu vinařství najdete vinotéku a degustační sklep s krbem. Logem vinařství je klíč, symbol horenského - vinařského práva, města Rajhrad a atribut sv. Petra, spolupatrona klášterního kostela.
 

Vinařství Jan Plaček

Rodinné vinařství Jan Plaček bylo založeno v roce 2001, i když první vinohradnické krůčky sahají do 80. let minulého století. Od prvních soudků s víny pro rodinu a přátele došlo po absolutoriu Jana Plačka na MZLU k významnému posunu při
zpracování vinné révy, což nakonec přirozeně vyústilo ve vznik moderního rodinného vinařství Jan Plaček. Naše vinařství je založeno na znalostech a zkušenostech pana Jana Plačka, který prosazuje jednoduchý přístup k vinařství a vnímá, že splňovat a překračovat očekávání našich zákazníků ve všem, co děláme, je nezbytné.
Naše rodinné vinařství se nachází ve znojemské podoblasti, ve vinařské obci Moravské Bránice, která leží mezi městy Ivančice a Dolní Kounice. Révu vinnou pěstujeme ve vlastních vinohradech o rozloze 36 ha ve dvou obcích - Moravských Bránicích a Mělčanech. Kombinací rozmanitosti poloh našich vinic, optimální půdy, správného výběru odrůdy a naší nepřetržité píli a starostlivosti dosahují naše hrozny nejlepší kvalitu již na vinici. Díky tomu vyrábíme širokou škálu prvotřídních vín čistých a ovocných tónů z mnoha odrůd.
Jsme si vědomi, že dobré víno se rodí ve vinicích. Proto na našich vinicích dodržujeme pravidla integrovaného pěstování révy vinné - v praxi to znamená minimum chemických zásahů a maximální podporu vlastních obranných mechanismů v ekosystému vinice 
Filozofií našeho vinařství je výroba vysoce kvalitních odrůdových vín s ohledem na ekologické pěstování hroznů ve vinici. Vyrábíme moderními technologickými postupy. Vína zrají převážně v nerezových tancích, část červených vín v dřevěných (barikových) sudech, což jim během zrání propůjčuje jedinečné aroma a chuť. Každoročně uvádíme na trh mladá "svatomartinská vína“ pod registrovanou známkou. Mezi velmi oblíbená vína naší produkce patří rosé a klaret vína. Naše vinařství se může pochlubit specialitami, kterými jsou sekt kvašený v lahvi, perlivé víno nebo hroznový mošt bez alkoholu. 
 

Víno Tichý

Rodinná firma byla založena v roce 1997 Jaroslavem Tichým starším. Ten své dlouholeté zkušenosti v oblasti zpracování a výroby vína získal v bývalých Moravských vinařských závodech ve Znojmě a v Šatově, později jako sklepmistr v zemědělském družstvu Moravský Krumlov. V současnosti zde pracují také oba synové Jaroslav a Lukáš. Syn Jaroslav má na starosti technologické zpracování a výrobu vína. Lukáš začal pracovat ve firmě od roku 2011 na pozici prodejce vín.
V roce 2009 firma investovala do nového technologického vybavení. Nákup nových čerpadel, mlýnkoodzrňovače, lisu a filtru jistě přispívá ke zlepšení výsledných produktů.
Vína, která zde vyrábíme, plně reprezentují severozápadní terroir znojemské vinařské pod-oblasti. Vznikají tu vína plná, aromatická, se svěžími kyselinkami, ovocitými a květinovými tóny. Naši snahou je vyrábět lehká, svěží vína s důrazem na čistotu a harmonii.
Vinařství je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín. Rozmanitou skladbu odrůd tvoří 15 druhů bílých a červených vín. Největší zastoupení mají odrůdy Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Pálava, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe.
V objektu barokního mlýnu se nachází hlavní sklep, který je umístěný ve spodní části budovy a druhý menší sklep, který byl vytesán do skály. Vína jsou zde uložena ve velkoobjemových dubových sudech a v nerezových tancích. V přízemní části je posezení pro skupinku asi 30 osob. 
Vinařství je známé svými výraznými minerálními víny, které jsou typické pro severní oblast znojemské vinařské podoblasti. S roční produkcí 40 000 litrů se řadíme k malým vinařstvím, avšak na krumlovsku patříme s touto výrobou k největším. Navštivte nás, rádi vás přivítáme.
 

Dva duby

Velký terroir – Velká vína
Základem kounického terroir je bezpochyby kámen. Starohorní, ~700 milionů let starý, granodiorit. Masivní skála, která je starší než podloží v Bordeaux, starší než podloží v Burgundsku a starší než pálavské vápence. V našich vinohradech je tato skála v hloubce od 40 cm do 2,5 metru.
Znamená to, že takové místo je pro vinnou révu velmi drsné, její kořeny musí ve skále hledat praskliny a skrz ně místa, kde se dostane k vodě. A to vše pak réva přenáší do hroznů, jsou menší a jejich chuť je intenzivnější, odráží se v ní právě terroir.
Pro velké víno musí být základem právě silný terroir. Z něj dostává víno veškeré chuťové a aromatické látky, které jej činí výjimečným. Proto je výjimečný, vlašák z Pálavy, proto jsou výjimečná kounická vína. Práce vinaře i vinohradníka umí terroir a jeho projev ve vínech potlačit, dokonce i úplně zničit. Proto ve vinohradech uměle nehnojíme, nepoužíváme herbicidy či pesticidy ani systémové postřiky.
A podobně se chováme i ve sklepě. Ve vínech nejsou použita žádná aditiva (s výjimkou síry, u některých vín), žádné selektované kvasinky, žádné přípravky na změnu chutí či urychlení celého procesu vzniku vína. Všechna naše vína zrají v dubových či akátových sudech a jejich zrání nijak neurychlujeme. Hrozen, sud a čas. Takto se rodí naše vína.
 

Vinařství Komarov

Naše vinařství se svou velikostí řadí mezi malá rodinná vinařství. Obděláváme 7,2 hektarů vinic ve znojemské podoblasti, vinařské obci Ivančice a v trati Pod Jakubem. Kopec Svatý Jakub je stará viniční hora na které bylo v minulosti mnoho viničních tratí, dnes je pouze jedna. Pěstujeme tři bílé odrůdy révy - Chardonnay, Sauvignon a Müller Thurgau. Z modrých odrůd: Rulandské modré, Neronet a Svatovavřinecké. Další hrozny nakupujeme z Ivančic, Dolních Kounic a Mělčan. V roce 2015 jsme nakoupili první hrozny i z mého rodiště, městyse Drnholce. 
Mošty pro výrobu bílých a růžových vín jsou zbaveny hrubých kalů a při kvašení jsou chlazeny. Zrání probíhá většinou již v nerezových tancích, na jemných kalech, některé šarže se nechávají vydechnout v dřevěných sudech. Rmuty červených vín kvasí v kádích, kde promíchávání provádíme ručně. Po promíchání se kádě uzavřou plastovými víky, aby se zamezil přístup mušek. Po vylisování rmutu je víno ponecháno na jemných kvasničných kalech minimálně 6 měsíců. Naše červená vína lahvujeme vždy nejméně po roce zrání ve starých dubových sudech. Lisovnu a kvasírnu máme v Hrubšicích u Ivančic, sklep na Palackého náměstí, přímo v centru Ivančic.
 

Víno z Trboušan

Rozpad Státního statku Brno v roce 1993 umožnil návrat půdy i s porosty vinic vlastníkům a tak jsme v katastru Dolních Kounic začali sami postupně obdělávat 3,75 ha vinic. Je to dědictví našich předků, kteří si na pozemky vydělali věhlasným pěstováním chřestu v dobách Rakousko-Uherska a první republiky.
Zakladatelé vinařství Víno z Trboušan dlouhá léta vinohradnictví provozovali jako vedlejší činnost při zaměstnání. Do dnešních dnů vzrostla rozloha novými výsadbami na 13 hektarů a vinohradnictvím už se živí. Škálu pěstovaných odrůd tvoří Rulandské šedé, Pálava, Hibernal, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Muškát Ottonel, Tramín červený, Sauvignon, Rulandské bílé, Rulandské modré, Frankovka, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Při ošetřování vinic dodržujeme zásady Integrované produkce.
Po kolaudaci vinařství v září 2015 vyrábí také vlastní vína. Kapacita vinařského zázemí umožňuje zpracovat většinu úrody, avšak samotné vinohradnictví vytěžuje natolik, že vinařství omezuje roční produkci vína do 10 000 lahví. Ručně sklizené hrozny
se po odstopkování ihned lisují pneumatickým lisem, červený rmut kvasí v otevřených kádích s ručním mícháním. Bílé a růžové mošty se odkalují sedimentací do momentu spontánního rozkvašení. Po odkalení se lisuje kal v lisovacím vaku a výtěžek se vrací k odkalenému moštu. Nevzniká tedy žádný materiál pro výrobu podřadných vín z kalů. Dokvášející mošty vinařství stáčí dle úmyslu zachování zbytkových cukrů. Všechna červená vína po alkoholovém kvašení podstupují bakteriální odbourávání kyseliny jablečné. Během zrodu vína od hroznu do láhve vinařství uplatňuje postupy, kterými se vyhýbá preparátům. Mladá bílá a růžová vína se na jaře jednorázově lahvují pojízdnou lahvovací linkou, červená vína zrají o rok déle. Vinařství Víno z Trboušan prodává všechna vyráběná vína v čiré láhvi pod šroubovým uzávěrem jako zemská.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

Pavla Roof + Otakar Holec

Pavlu Roof, zpěvačku mnoha žánrů, nyní vystupující s Big Bandem konzervatoře Brno, The Young Pekáč Mojmíra Bártka či Besedy brněnské zde můžete slyšet v komorním uskupení s doprovodem pianisty Otakara Holce a dalších překvapivých hostů. K tanci i poslechu Vám zahrají písně známé nejen od Elly Fitzgeraldové....

Více o Pavle Střechové
 

katalog vinařů

fotogalerie

videogalerie

Tip pro vás:
Partner a spolupořadatel:

info pro vinaře

Pokyny ZIMA 2017

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz