... ZPĚT

13. 7. Vinaři z Moravské Nové Vsi

Vinařství Nešpor & Rajský

Vinařství Nešpor & Rajský vzniklo v roce 2010 spojením velmi zkušeného a mladého vinaře s cílem vyrábět vína, která nebudou výtvorem moderních přípravků a technologií, ale odrazem odrůdy, místního prostředí a vinaře. Usměrněný řez na jeden kmínek a jeden tažeň spolu s důslednou redukcí hroznů zajišťují dobré vyzrávání hroznů a jsou zárukou kvalitní suroviny. Hrozny jsou ručně sbírány v době jejich vrcholné fenolické zralosti a vína jsou plně vyzrálá, ovocná, extraktivní a s dlouhou perzistencí. Vinařství Jaroslava Nešpora ml. a Jana Rajského zpracovává pouze vlastní hrozny, roční objem produkce je přibližně 10 000 lahví od jakostních až po ledová vína. Červená vína zrají 2-3 roky v sudech, bílá několik měsíců. Nehledejte zde moderní navoněná tuctová vína, ale pokud máte zájem o opravdu kvalitní přírodní vína, tak se stavte "na skleničku". Sklepní hospodářství se nachází v domácím zázemí na okraji nejstarší části Moravské Nové Vsi, mezi pitoreskními domky místní části Medlov. Původní sklep, vybudovaný v r. 1939, doznal za desetiletí několik proměn. Krátký kvelbený sklep Jan Rajský dvakrát prodlužoval, dnes je postupný sestup do podzemí zakončený rotundou, pýchou každého vinaře. Zde oba vinaři mohou na řízených degustacích přivítat až patnáctičlenné skupiny návštěvníků. Vína z tohoto vinařství se už objevila v Národním salonu vín ČR, v TOP 77, získala ocenění na Vinoforu, Sauvignonforu i Valtických vinných trzích. 
 

Vinaart – Michal Uher

Spojení tradice s moderním dynamickým přístupem je základní charakteristika vinařství Vinaart Michala Uhra. Vinařství vzniklo nedávno, ale svou strategií se hned od začátku přihlásilo k nepřehlédnutelným firmám na Moravě. Michal Uher hospodaří na 2 ha vinic v tratích Vinohrady a Stará hora. Vína vyrábí pouze z vlastních hroznů. Odrůdovou skladbu tvoří především Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Rulandské šedé, Sauvignon, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon a Merlot. Zázemí pro výrobu, zrání vína i prezentaci má v nově zrekonstruovaném sklepě ve sklepní uličce Výmol vybudované 30. letech. Michal Uher zachoval všechny typické prvky zdejší sklepní architektury, vnitřní prostor doplněný prvky z nerezové oceli však nenechá nikoho na pochybách, že se toto ambiciózní vinařství ubírá svou vlastní cestou. To zdůrazňuje také design lahví a etiket. Výroba probíhá kombinací klasických a moderních metod vinifikace a po vylisování na pneumatickém lisu je založena na odkalení moštů, zakvášení čistými kulturami kvasinek, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Vína zrají v nerezových tancích a dřevěných sudech, zčásti starších barikových. Roční objem produkce představuje kolem 15 000 lahví. Některé menší partie jsou deklarovány jako zemské víno, přestože hrozny byly sklizeny při cukernatostech i přes 26° ČNM. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných vinotékách, restauracích, zásilkovou i rozvážkovou službou, brzy bude spuštěn vlastní e-shop. Na degustaci jsou vítány skupiny od 8 do 16 návštěvníků. 
 

Vinařství Tomanovi

Ing. Ivana Tomanová, absolventka Střední vinařské školy ve Valticích a Mendelovy zemědělské univerzity, obhospodařuje 1,5 ha vinohradů v duchu integrované produkce. Vinařství se zaměřuje na pečlivé ruční práce ve vinici, díky kterým se daří udržet kvalitní a zdravé hrozny. Zkušenosti a cennou praxi získává Ivana Tomanová spoluprací se svým otcem a také v zahraničí. Zpracovává vlastní hrozny, při redukci úrody experimentuje s červenými. Degustační sklep ve sklepní uličce Výmol byl postaven v roce 1920. Sklep v uličce U Myslivny je produkční, ale současně do něj chodí návštěvy na degustace, v patře může být ubytováno až patnáct hostů. Ivana Tomanová vyrábí ročně kolem 6 500 lahví. Vína jsou deklarována jako zemská, za kvalitu sklizených hroznů i výsledného vína ručí osobně svým jménem. Ve sklepě upřednostňuje tradiční metody vinifikace. Návštěvníci sklepa mohou sami posoudit, jak se diplomová práce Ivany Tomanové projevila na jejích vínech – zkouší exkluzivní červení cuvées z odrůd Zweigeltrebe, Cabernet Moravia a Frankovka. V barikových sudech v letošním roce zraje Zweigeltrebe a Chardonnay. Víno se prodává přímo ve vinařství (v ulici Polní 31), lze ho ochutnat v degustačním sklepě ve sklepní uličce Výmol nebo přímo ve Vinařství Tomanovi. Sklep je možné i bez ohlášení navštívit v době konání vinařských akcí v Moravské Nové Vsi. Z ročníků 2010 a 2011 upozorňujeme na červené Cuvée . Vinařství zdokonalilo zásilkovou službu vín ve speciálních boxech. Novinkou ve vinařství je otevření penzionu „Domeček“ se 14 lůžky a degustační místností. 
 

Vinařství Jiří Fila

Mladý vinař Jiří Fila je nejméně čtvrtou generací vinařů v rodině, což dokazuje diplom z vinařské výstavy z r. 1948 udělený pradědovi. Vyrůstal s rodiči ve vinici, praktické zkušenosti ve sklepě získal od otce a dědy a doplnil si je vlastním studiem. Do nedávna měl vinařství jako hobby, ze kterého přešel na profesionální činnost. Jiří Fila se s bratrem stará o hektar vinohradů ve viničních tratích Stará hora a Vinohrady. Sklizně jsou pravidelně redukovány a vinice v roce 2013 přejdou do plné bioprodukce. Základ odrůdové skladby tvoří Rulandské šedé a dále Chardonnay, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe. Ve sklepním hospodářství mimo tradiční novoveské areály vyrábí vína kombinací tradičních a moderních postupů - od zakvášení čistými kulturami kvasinek, které usnadňují průběh kvašení, se postupně vrací zpátky k přirozeným kvasinkám z vinice vystihujícím lépe terroir. Odkalení moštů probíhá prostou sedimentací, bez čiření. Bílá vína se školí v nerezu a ve dřevě, červená v dřevěných sudech, dílem starších barikových. V sortimentu Jiřího Fily jsou také svěží růžová vína. Roční objem produkce představuje kolem 3 000 litrů, z toho asi 3000 lahví. Z nejlepších vín ročníku 2012 doporučujeme především Rulandské šedé, které je nejen jeho oblíbenou, ale také úspěšnou odrůdou. Při rozšiřování vinic se zaměřuje na snižování počtu odrůd, z menšího počtu pak chce nabízet širší spektrum stylů. Nově zakoupený prezentační sklep v lokalitě Výmol slouží pro řízené degustace, na nichž preferuje malé skupiny do 10 návštěvníků, nebude odmítnuta ani dvojice.
 

Vinařství ENVIRO

Vinařství ENVIRO je malé vinařství rodinného typu se sídlem v Moravské Nové Vsi. Jeho historie sahá na začátek 20. století kolem roku 1900. Miroslava Ježková se jako mladší dcera pana Ing. Miroslava Košuta snaží převzít a pokračovat v rodinné tradici vinařství. Samozřejmě s podporou celé rodiny a především s dlouholetými a cennými zkušenostmi svého otce. Vinařství obhospodařuje 9 ha vinic. Je zařazeno do integrované produkce révy vinné, podle něhož vznikl i jeho název. Nejstarší vinice je z roku 1932, z níž bylo vyrobeno víno ze starých odrůd s názvem Dědovo červené a Dědovo růžové. Nejmladší vinice je z roku 2014. Při zpracování hroznů vychází z tradičních poznatků výroby vína s použitím moderních technologií – šetrné lisování, odkalení i řízené kvašení moštu.
V nabídce jsou různé odrůdy vín. Stejně jako jsou zastoupeny staré odrůdy, např. RV, SG, MP, FR, tak i oblíbené odrůdy RR, CHA, DOR, CMO, CSG, ale i slovenské odrůdy DĚVÍN, VÁH, NORIA, DUNAJ, NITRA. Vinařství vlastní sklep ve sklepních uličkách Výmol, který bývá otevřen veřejnosti při různých vinařských akcích v Moravské Nové Vsi. Dále může nabídnout i řízenou degustaci s posezením v počtu 20ti lidí.
 

Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství s tradicí sahající do 19. stol., působí v obcích Prušánky a Moravská Nová Ves. Hlavními představiteli vinařství jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi lednické fakulty Mendelovy univerzity Brno. Cennými zkušenostmi bratrům pomáhá otec Jan. Ve vinařských obcích Prušánky a Moravská Nová Ves pěstují Košutovi révu vinnou v integrované produkci na 15 ha vlastních vinic. Veškeré hrozny se zpracovávají moderními technologiemi ve vlastním provozu vybaveném pneumatickým lisem, vinifikátory na nakvášení červených vín či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo komorovým filtrem pro filtraci moštů či filtrem Cross-flow. V nabídce jsou i vína školená v barrique sudech. Roční objem produkce je kolem 70 000 lahví. K nejlepším odrůdám vinařství patří Aurélius, který je zároveň vlajkovou lodí vinařství, burgundské odrůdy zejména Chardonnay a Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a Tramín červený. Z červených odrůd  André, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Frankovka.  Naším cílem je kladení důrazu na co nejvyšší kvalitu vín, o čem svědčí uznání na prestižních vinařských výstavách: pravidelná umístnění vín v Národním salonu vín ČR, zlaté, stříbrné a bronzové medaile z Valtických vinných trhů, medaile a diplomy z AWC Vienna, zlaté a stříbrné medaile na Weinparade Poysdorf nebo např. 3. místo v kategorii Národní soutěže vín ČR a medaile z národní soutěže vín ze Slovácké podoblasti.  
 

Hudební program

Neoveská cimbálová muzika

Neoveská cimbálová muzika vznikla na podzim roku 2008 v Moravské Nové Vsi, v samém srdci slovácké národopisné oblasti. Regionálně se řadíme do oblasti Podluží, odkud čerpáme převážnou část svého repertoáru, ale hrajeme také písně z jiných českých a zahraničních regionů a také moderní písně upravené pro potřebu lidové muziky. Volíme repertoár tak, aby oslovil co nejvíce posluchačů, hrajeme nejznámější písničky, které lidé znají, a rádi si je s námi zazpívají.

Více informací: www.neoveskacm.cz
 

katalog vinařů

fotogalerie

videogalerie

Tip pro vás:
Partner a spolupořadatel:

info pro vinaře

Pokyny ZIMA 2017

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz