... ZPĚT

15. 6. Vinaři z Velkých Pavlovic

Rodinné vinařství Suský

Rodinné vinařství Suský, kde pokračovatelem dlouholeté tradice je nyní Marek Suský, hospodaří na 2,5 ha vinohradů v nejcennější velkopavlovické trati Stará hora a další hrozny pro výrobu zhruba 10 000 lahví vína nakupuje od vinohradníků zase pouze z této trati. Zatravněné vinice, řez na jeden tažeň, odstraňování prvních dvou listů na letorostu, redukce úrody a další agrotechnické práce jsou starostí maminky Marie. Na chodu rodinné firmy se podílí také manželka Martina a v roli rádce a enologa bratr Jaroslav. Způsob vinifikace spojuje tradiční metody s moderními technologickými poznatky. Bílá vína se vyrábějí za pomoci řízeného kvašení, červená vznikají několikatýdenní macerací rmutu a zrají v dubových sudech ve stabilních klimatu historického sklepa ze 16. stol. v ulici V údolí. Výsledkem jsou plná, jemně tříslovinová červená vína s výrazným ovocitým aroma. V konečné produkci tvoří červená vína asi 80 procent. K nejcennějším pokladům ve sklepě patří Modrý Portugal, který je „vlajkovou lodí“ vinařství. Vedle něj se řadí prestižní Cuvée Suský, v bílé, růžové i červené variantě. Do příjemného prostředí sklepa s historickým dřevěným lisem z 19. století se mohou na degustaci objednat skupiny do dvaceti návštěvníků. V sezóně má sklep pravidelnou otvírací dobu a vinařství je zapojeno do programu otevřených sklepů. Na vinobraní 2015 bude připraven v domácím zázemí nový zpracovatelský provoz vybavený moderními technologiemi. V roce 2016 po pozemkových úpravách vinařství rozšíří obhospodařované plochy o další 2 ha.
 

Vinařství Mikulica

Založení vinařství bylo završením dlouholeté praxe Miroslava Mikulici a zužitkováním zkušeností, které získal stálým potkáváním se s vínem během času. Vlastní firmu založil roku 1993 spolu se ženou Marií. Dnes přebral vedení rodinného podnikání syn Petr, který vystudoval MZLU a dal tím malému vinařství další potenciál. V současné době Mikulicovi obhospodařují 15 000 keřů révy vinné na rozloze 4 ha. Kvůli ucelení šarží přívlastkových vín pochází část surovin od smluvních vinohradníků, hlavně z Velkých Pavlovic.

U modrých odrůd se sklizeň výrazně redukuje pro nejoptimálnější vyzrálost hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd se včasným sběrem dosahuje harmonie cukrů a kyselin a zachování svěžesti. Sklepní hospodářství mají Mikulicovi v nově vybudovaných sklepních prostorech v zadním traktu rodinného domu, součástí je také komfortní degustační místnost pro 30 hostů. Při postupném rozšiřování a modernizaci se zaměřují na nové technologie – řízené kvašení, klimatizaci, výměnu nádob apod. Vína se školí v nerezových tancích, červená určená k lahvování zrají kvůli mikrooxidaci půl až jeden a půl roku v dubových sudech, především starších barikových. Bílá vína a lehčí červená se lahvují v následujícím roce po sklizni hroznů, špička červené produkce se dostává na trh po dvou až tříletém zrání v sudech a lahvích. Rulandské bílé 2011 bylo na základě úspěchu na pařížské soutěži Vinalies zařazeno pro rok 2012 mezi tisícovku nejlepších vín světa. K plánům vinařství patří především výměna pronajatých vinohradů za vlastní a dosazení nových ploch.
 

Vinařství Helena

Mladé Vinařství Helena sídlí na samém okraji Velkých Pavlovic. Název dostalo podle jména majitelky Heleny Bednaříkové, která všechna vína vyrábí sama a zastává všechny práce od samotné orby ve vinicích až po zpracování hroznů ve finální produkt. Především společná výroba vína s dědečkem Bedřichem Hanušem stojí za vznikem vinařství v roce 2008. Víno se v rodině vyrábělo od nepaměti a pro sebe a známé v tom pokračovala i Helena Bednaříková, která si vzala vinařský úděl za způsob obživy a nyní hospodaří dle pravidel integrované produkce na 1,5 hektaru vinohradů v pavlovických tratích Nová hora a Stará hora. Technologické zázemí má vinařka doma. Využívá kombinaci moderních a tradičních způsobů vinifikace – na bílá vína řízené kvašení, na červená metodu otevřené macerace v kádích. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená ve starších barikových sudech. Vinařství vyrábí ročně kolem 13 000 lahví vína (veškerá produkce se lahvuje). Helena Bednaříková je členkou VOC Modré hory a z vín pod touto apelací k jejím nejlepším patří Svatovavřinecké a Cuvée Helena (Frankovka/Svatovavřinecké/Modrý Portugal). Vína se prodávají jak ze sklepa, tak i na různých prodejních akcích a ve vinotékách v cenových relacích 100 – 180 korun. Vína je možné si také objednat jako dárkový předmět s vlastní etiketou. Na degustace do zrekonstruovaného prezentačního sklepa jsou vítány skupiny do dvaceti návštěvníků. K nejbližším plánům Heleny Bednaříkové patří rozšíření plochy vinohradů a návazně na to i zvýšení objemu produkce.
 

Vinařství Buchtovi

Vinařství manželů Evy a Jaroslava Buchtových těží z tradice po rodičích z obou stran, především z naslouchání a přebírání zkušeností po Jaroslavu Buchtovi st. a Cyrilu Prokešovi. Oba manželé se v domácím malovinařství pohybovali od malička, takže časem vyměnili své původní profese za profesionální vinařství, do kterého se zapojila také dcera Lenka, absolventka střední vinařské školy ve Valticích. Buchtovi hospodaří na 4 ha vinohradů v tratích Staré hory, Nadzahrady a Išperky. Nejnovější výsadby pocházejí z roku 2012, v roce 2015 se bude vysazovat Kerner a Agni. Všechny hlavní práce vykonávají členové rodiny osobně. Vína se vyrábějí pouze z vlastních hroznů. Sklepní hospodářství se rozkládá ve Velkých Pavlovicích na zlatém kříži velkopavlovického vinařství. Výrobní část se přestěhovala v roce 2009 z praktických důvodů na povrch do zcela nového provozu. Hosté znají především nový velký klenutý reprezentativní degustační sklep. V tomto sklepě, jehož rekonstrukce byla dokončena v roce 2006, je místo u stolu až pro 30 osob. V roce 2012 po opravě horní vstupní části začaly sloužit nové prostory pro návštěvníky s krytou předzahrádkou (v sezóně denní provoz) a byl zprovozněn osmipokojový penzion. Roční produkce vinařství manželů Buchtových se pohybuje stabilně kolem 25 000 lahví. V postupně modernizovaném sklepní hospodářství vznikají bílá vína s pomocí ušlechtilých kvasinek a řízeného kvašení, červená ve vinifikátoru. V letní sezóně lze vinařství navštívit od pondělí do soboty (15 – 21 hod.) i bez ohlášení.
 

Vinařství Lacina

Vinařství Lacina je rodinné vinařství, jehož vína jsou zárukou medailové kvality. Lacinovi si zakládají na poctivé práci, úctě k půdě a respektu k rodinné tradici. Zakváší pomocí vlastních zákvasů z daných odrůd, čímž docilují odrůdové čistoty, která je tak odlišuje. Hrozny se zpracovávají moderními metodami vinifikace kombinovanými s vinařskou klasikou. Sklepní hospodářství je vybavené špičkovými technologiemi počínaje příjmem hroznů až po samotné lahvování. Bez použití šetrných technologií by si Lacinovi nevozili cenné medaile z velkých světových výstav, například ze San Francisca nebo z nejprestižnějších OIV Paříž výstav. Svých úspěchů by ale také nedosahovali bez vlastních vinohradů a pokud by se se svými víny nemazlili. Lacinovi hospodaří na pěti hektarech vinohradů v tratích Staré hory, Lizniperky, Bedřišky, Radlice, Išperky, ročně vyrobí kolem 25 000 lahví. Svá vína představují v historickém sklepě, který patří ke skvostům Velkých Pavlovic. Sklep, ve kterém na návštěvníky dýchá atmosféra uplynulých pěti staletí, byl vystavěn v první polovině 16. století. Jako rodinné dědictví byl zrekonstruován v roce 2011 a byl oceněn třetím místem v soutěži o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje. Sklep se sýpkou může pohostit až 45 návštěvníků a přes léto je otevřen denně k řízeným degustacím. Posledními novinkami v produkci Vinařství Lacina jsou vína typu frizzante, meruňkové víno nebo adjustáž do lahví s uzávěrem Vinolok, skleněné zátky české výroby. Vinařství má pro své zaregistrované příznivce připraven věrnostní program vinného klubu s nejrůznějšími výhodami.
 

Vinařství Halm

Tradice po dědečkovi Jindřichu Rozinkovi, otci Janovi a prostředí, ve kterém od mala vyrůstal, stály v roce 1996 na začátku nové profesionální dráhy Pavla Halma. S otcem a manželkou Jaroslavou se tehdy pustili naplno do vinohradnictví a vinařství. Koupili sklep a vybudovali v něm sklepní hospodářství, ke kterému ještě v poslední době přibyl vinařský dvůr v ulici Trávníky. Od roku 1998 do roku 2004 Halmovi vysadili celkem 11 ha vinic, dohromady i s pronajatými plochami hospodaří na ploše 18 ha v tratích Lizniperky, Staré hory, Nadzahrady a Bojanovska. Od roku 2009 se ve vinohradech používají biopřípravky. Různorodost půd umožňuje Pavlu Halmovi experimentovat s jejich projevem ve vínech ze stejných odrůd. Skladba zpracovávaných odrůd je pestrá, v nabídce je celkem dvacet položek. Pavel Halm používá řízené kvašení a další moderní technologie, je ale zároveň zastáncem klasických způsobů vinifikace a co nejmenších zásahů do přírodních procesů. Červená vína se delší dobu míchají na matolinách a zrají v dřevěných sudech. Roční objem produkce je kolem 60 000 litrů, z toho asi 25 000 lahví (2014). Nedávno bylo vinařství transformováno do společnosti s ručením omezeným a tato změna umožnila další rozvoj vinařství. Nenápadná dvířka ve zdi v Trávníkách ve Velkých Pavlovicích skrývají rodinné vinařské „království“ - rozlehlý dvůr s možností posezení, velkou degustační místnost s barem a za ní mohutný kvelbený sklep s dalšími prostorami, ve kterých zrají v sudech červená vína, některé partie i v sudech typu barrique.
 

Vinařství Turek & Šiška

Jsme mladé malé rodinné vinařství. Naše vinice se nachází v nejlepších tratích vinařské obce Velké Pavlovice. Při obdělávání vinic se snažíme o co nejmenší používání chemie. Své hrozny sbíráme ručně a další odrůdy nakupujeme od producentů hroznů. Každoročně vybíráme ty nejlepší hrozny z mikulovské, znojemské a velkopavlovické oblasti. úrodu šetrně zpracováváme ve vlastním sklepním hospodářství za pomocí moderní technologie "řízeného kvašení". Vína vyrábíme kombinací tradičních a nejmodernějších postupů. Naší snahou je vyrábět kvalitní přívlastková vína bílá, červená a růžová.
Poněvadž vinařství a práce s ním spojená je naším koníčkem, chceme, aby naše víno lidem chutnalo, a aby ho pili pro radost i pro zdraví.
O tom se nakonec můžete sami přesvědčit, když si z naší nabídky vín některé vyberete a ochutnáte. Můžete navštívit i naše sklepní prostory a posedět s přáteli při ochutnávce vín. Zajistíme také pohoštění, případně ubytování. Degustace vzorků vín je možná vždy po dohodě (minimální počet - 6 osob, maximální – 20).
 

Vinařství Miroslav Hlávka

Vinařství Miroslav Hlávka vzniklo v roce 1995 jako malý rodinný podnik. Obhospodařujeme 4 ha vinic, z toho je asi polovina nově vysazených, všechny se nacházejí v katastru Velké Pavlovice. Při obdělávání vinic se snažíme o co nejmenší používání chemie, všechny vinice jsou zatravněné.
Víno vyrábíme pouze z vlastní produkce vinic, hrozny se sklízí ručně a veškerou produkci hroznů sami zpracováváme na co nejkvalitnější vína. Ročně vyrobíme asi 10000 litrů vína, které se většinou lahvuje, část úrody se prodá ve formě burčáku.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!
Jedná se o spojení zpěvu, strunného a dechového nástroje. Jsou to tři muzikanti inspirovaní především latinsko-americkou muzikou, neméně však jazzem a groovem. Vvyužívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě.
 

info pro vinaře

 

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Nadace Partnerství

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz