... ZPĚT

21. 6. Vinaři z obce Kobylí

Vinařství Herzánovi

Vinařství VÍNA HERZÁNOVI hospodaří na vinicích o rozloze tří hektarů v rámci integrované produkce, s budoucí vizí ekologického zemědělství. Filozofií vinařství je produkce vín z tradičních odrůd, za použití minimálních technologií, s jasným projevem ročníku, původem hroznu, typickým odrůdovým charakterem vína a přístupem k jeho výrobě. V sortimentu naleznete vína několika stylů. Lehká, šťavnatá vína se svěží aromatikou květin a ovoce, lahvovaná většinou po šesti měsících zrání ve sklepě. Dále pak vína komplexní, s kulatou chutí i vůní, zrající alespoň osm měsíců na jemných kvasničních kalech a v neposlední řadě vína zrající minimálně rok na kvasnicích, v dubových sudech či keramice. Ta se vyznačují vrstevnatým aroma a robustním tělem. Stěžejní odrůdy vinařství jsou Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Neuburské, z červených pak Frankovka a Modrý Portugal.
 

Vinařství Vajbar Kobylí

Ve vinařské obci Kobylí proslulé svými vynikajícími víny sídlí velmi netradičně pojaté rodinné vinařství bratrů Libora a Petra Vajbarových – Vinařství Vajbar Kobylí. Vinařství, které již dokázalo nejen svýmilahodnými víny, ale i moderní architekturou vlastního vinařského provozu oslovit spoustu milovníků a přátel vína.

Prolíná se zde příběh dvou bratrů, kteří v samém srdci obce Kobylí vytvořili unikátní vinařskou stavbu několika propojených tradičních vinných sklepů rodinných předků a obohatili ji o zcela nový architektonicky odvážný prvek nadčasového moderního vinařského domu. Příběh jejich vinařství, které vzniklo na čtvrtině hektaru vlastních vinic a vzešlo ze starého polorozpadlého sklepa po jejich dědečkovi a stojí určitě za povšimnutí a krátkou návštěvu.

Vinařství Vajbar Kobylí v současnosti hospodaří na sedmi hektarech vinic a je jedním z turistických lákadel mikroregionu Modré Hory.
 

Vinařství Petr Tomčala

Najdete nás na svazích Modrých Hor ve velkopavlovické vinařské podoblasti v malebné vinařské obci Kobylí, provoněné ovocem a vinicemi. Myšlenka, že se budeme zabývat výrobou vlastních vín vznikla v roce 1997. V této době jsme začínali výrobou sudového vína a od roku 2003 lahvujeme vysoce kvalitní přívlastková vína.

Vlastníme tři hektary vinic, kde pěstujeme hrozny v nejlepších podmínkách pro zrání. Na tom, jaké hrozny se sklidí, záleží nejvíce, protože se odráží v kvalitě vína. Díky unikátní poloze vinic a specifickému mikroklimatu se zde výborně daří pěstování červeného vína a mezi bílými víny zde vynikají odrůdy, které mají kořenitý charakter s typickou ovocnou vůní.

Vína jsou určena především pro privátní klientelu, soustředíme se na konečného zákazníka. Kontakt s vinařem je pro nás důležitým prvkem, proto převážně prodáváme víno přímo ze sklepa. Věříme, že společný čas strávený s našimi víny vám navodí příjemné chvíle a naplní vás filozofií, která se do těchto vín od počátku vkládá. Vína doporučujeme zejména v kombinaci s gastronomickým vyžitím. Konkrétní doporučení kombinace vína a jídla najdete v každé charakteristice vína.
 

Vinařství Ondřej Brdečko

Ondřej Brdečko své vlastní vinařství založil v roce 2011. Jako nejmladšímu vnukovi vinaře Antonína Mikulici mu zprvu bylo líto „pouze“ nepokračovat v rodinné tradici, ale postupně si vybudoval vlastní filosofii spočívající v tom, že je možné jít proti hlavnímu proudu, pokud jsou nejdůležitější technologií hlava a ruce vinaře. Na vinohradech v tratích Nivky a Nivky u větřáku a sklepě po dědečkovi založil celý současný provoz. Ve vinohradech hospodaří v duchu integrované produkce, experimentuje s některými bio-postupy. V lokalitě Pod Padělky zrekonstruoval rodinný sklep a přikoupil k němu ještě sousední. Zde vznikají vína tradičními způsoby s co nejmenšími zásahy do přirozených procesů. Bílé hrozny macerují až dva dny na slupkách, dále kvasí bez řízené teploty. Většina bílých a růžových vín zraje v nerezu a plastu, ale například Rulandské šedé sur lie leží dva roky v barikových sudech. Modré hrozny macerují co nejdéle na slupkách v otevřených kádích, vinař u nich pracuje s jemnými kaly, přirozenou cestou nechává u červených vín proběhnout jablečno-mléčné kvašení, během výroby nesíří a jejich nejlepší „konzervací“ je dlouhodobé, před lahvováním až tříleté ležení v dřevěných sudech. Vína jsou k dispozici v několika vybraných vinotékách, převážnou část ze 7 000 lahví ročně odebírá privátní klientela přímo ze sklepa. Ondřej Brdečko se chystá obnovovat a na vyhlédnutých pozemcích vysazovat nové vinohrady a dosáhnout cílové kapacity kolem 20 000 lahví, což si stanovil jako limit, kdy ještě může dohlédnout na každý hrozen a na každou lahev.
 

Vinařství Marcel Lanžhotský

Rodinné vinařství navazuje na dlouhou vinařskou tradici zděděnou po několika generacích předků a též na profesionální působení Marcela Lanžhotského jako technologa v PATRII Kobylí a jeho otce Miloše jako vedoucího celé vinohradnické a vinařské divize ve stejném podniku. Marcel Lanžhotský absolvoval zemědělské učiliště a dvouletou nástavbu v Lednici a od té doby se mu vinařství stalo zároveň profesí i koníčkem. S otcem postupně od roku 1995 vysadili 2 ha vinohradů v tratích Nivky, Holý kopec, Lumperky a Padělek. Spektrum dvanácti hlavních odrůd doplňují rarity Regent a Roesler. Práce ve vinici jsou zaměřeny na kvalitu (redukce sklizně, ruční přebírka hroznů přímo ve vinici). Sklepní hospodářství se nachází v novém objektu za rodinným domem. Bílé odrůdy zpracovává Marcel Lanžhotský technologií řízeného kvašení za pomoci čistých kultur kvasinek, vína se zpracovávají v nerezových nádobách. Vhodné partie dále zrají v lehce pálených francouzských barikových sudech. Červená vína vznikají otevřenou macerací rmutu s ručním promícháváním, probíhá v nich jablečno-mléčná fermentace. Podle odrůdy zrají červená v klasických dubových nebo barikových sudech s intenzivnějším pálením (některá až čtyři roky) a pak ještě nějaký čas v lahvích.
Každé vinařství má nějakou tradici a svůj vývoj. Vinaři se mezi sebou odlišují svými víny, vinicemi, technologií a mnohdy tím nejdůležitějším, vztahem a láskou k tomu co milovníkům vína nabízejí. Vaším cílem je určitě najít to lahodné a upřimné víno. Přijďte ochutnat, ptát se a budu moc rád, pokud Vás vína zaujmou, potěší a přidáte se k naším spokojeným zákazníkům. Vaše spokojenost je to, co nás těší. 
 

Vinařství Rusňákovi

Malé rodinné vinařství ukrývající se v srdci vinařské obce Kobylí ve Velkopavlovické vinařské oblasti. Tato oblast nabízí výborné podmínky pro pěstování révy vinné, což věděli i naši předkové, kteří dali základy tomuto vinařství. Můj otec mi pak mohl předat podstatné základy pro vše kolem vinaření a bylo jen na mne, zda se budu rozvíjet a takzvaně „půjdu s dobou“. 

Nyní naše vína děláme tradičními metodami v souladu s přírodou, snažíme se ale inovovat a využívat také moderní, šetrné technologie, které posouvají naše hranice dále. O celkový chod vinařství se staráme vlastními silami, od práce ve vinicích, ve sklepě až po vyřizování objednávek, tvoření propagace a jiné „neviditelné“ samozřejmosti. Ale protože s láskou jde všechno lépe a nás spojuje především láska rodinná a ta k vínu, tak se nám daří každým rokem posouvat vinařství dál a dál a kdoví, kde budeme za pár let.

Hrozny pro vína, která později lahvujeme dosahují přívlastkových kvalit a jsou citlivě a odborně zpracována. Každému vínu se dostává individuální péče tak, aby byl zachován jeho charakter a podpořeny ty nejlepší rysy. Žádná z odrůd pro nás není upřednostňována před jinou, každá má totiž své osobité kouzlo, které si vždy najde svého obdivovatele.
 
 

Kobylské vinařství Čačík

Kobylské vinařství Čačík je malé přírodní vinařství, kde vína vznikají autentickým způsobem. Hospodaří na 2,5 ha vinohradů v Kobylí. Vyrábí vína ryze přírodní, bez zvláštních zásahů člověka. Vinařství na vína nespěchá a nechává vínům čas a prostor ukázat, co všechno v sobě schovávají. Vína jsou připravena na dlouhé ležení v lahvích. Kromě tradičních bílých odrůd, jako je Veltlínské zelené, Neuburské, Sauvignon, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Pálava, Muškát moravský, vinařství nabízí také vína růžová a samozřejmě vína červená jako Modrý Portugal, Frankovka, Cabernet Moravia nebo Svatovavřinecké.
 

PATRIA Kobylí, a.s.

Vinařská společnost PATRIA Kobylí vznikla za první republiky, kdy se drobní vinaři spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Vinařství pěstuje na ploše 152 ha nejtradičnější odrůdy, jako například Frankovku, Tramín nebo Modrý Portugal, ale i další časem prověřené odrůdy - Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Neuburské, Sauvignon, Ryzlink rýnský i vlašský, Sylvánské zelené, Moravský muškát, Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Ideální poloha vinic dovoluje hroznům dobře vyzrát a vytvořit víno jedinečné chuti a aroma. S roční produkcí 700 000 lahví jsme se PATRIA Kobylí stala jedním z významných tuzemských výrobců vína.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Čerstvé suroviny, sezónní potraviny a jejich šetrné zpracování. Takové je občerstvení z nového Bistra Otevřená zahrada. K dostání jsou speciality k vínu, sladké dobroty, lehké obědy v podobě rozmanitých sendvičů, polévek a dalších pokrmů. Nabídka se neustále obměňuje podle toho, co tým bistra zaujme, napadne nebo jim zachutná při objevování.
 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz