26.10.2015
Brno (26. říjen 2015) – Mimořádnou sérii tří Duelů vinařství i zážitek z degustačního víkendu pro všechny milovníky vín přináší letošní zimní část festivalu Víno z blízka v Brně. V Duelech se potká v kategoriích malí, střední a velcí celkem 6 vinařství, z toho 5 držitelů titulu Vinařství roku. Již 5.11. rozehrají první Duel Vinařství Špalek a Víno J. Stávek  v brněnské restauraci Bohéma. Druhý Duel bude patřit Sonberku a Žernoseckému vinařství a třetí bude setkáním velikánů. Miloš Michlovský a Pavel Vajčner vybrali asi z 200 vín ze své produkce 8 dvojic a sami je formou řízené degustace ze dvou sklenic najednou také uvedou. Festival pak zakončí Mikulášská sobotní degustace v restauracích a vinárnách v centru Brna a Nedělní trh s vínem, na kterém nabídne vína 25 vinařství z Moravy.

„Jsem poctěn tím, že tato vinařství přijala pozvání do Duelů, bude to degustátorská událost roku“ říká se spokojeným úsměvem Juraj Flamik za pořadatelskou Nadaci Partnerství. V Otevřené zahradě v centru Brna tato organizace uskutečnila v létě již 5 podobných duelů. „Dvěma rukama pozvednete dvě skleničky, v jedné Ryzlink ze Znojemska a v druhé z vinic pod Pálavou“ komentuje Flamik „přímo vinaři pak představí terroir a prozradí něco i z vlastního rukopisu, kterým víno tvoří. Je to velmi poučné, názorné, zajímavé i zábavné. Dialog je vlastně odbornou vinařskou talk show, které nechybí ani humor“ dodává organizátor vinařských akcí Flamik.

Duely podle něho nejsou konfrontací, ale spíše představením rozmanitosti a odlišnosti podmínek viničních tratí i technologických fines jednotlivých vinařství. Přiznává však, že první duely přinesly i překvapení: „držet dvě vína najednou je jiné, než je degustovat s odstupem hodin nebo dnů. Ve stejném světle vidíte jejich jiskru a barvu a chuť srovnáváte okamžitě. Chtě nechtě a bez ohledu na nejvyšší kvalitu obou, je vám jedno víno osobně bližší. Může to mít nečekaný výsledek“. K zážitku patří i to, že restaurace, kde se duely konají, připraví k několika vybraným vínům nasnoubené kanapky. O účast na duelech mají zájem i zaměstnanci ze samotných vinařství, takže do prodeje je vpuštěn jen omezený počet vstupenek.

Duely předchází samotnému festivalovému víkendu, který obsahuje Mikulášskou degustační sobotu, známou již z předešlých ročníků. Ve festivalových restauracích, vinárnách a sklepech v centru Brna bude 18 hostujících moravských vinařů. Pochůzka centrem Brna se podobá akcím otevřených sklepů, kdo je projde všechny, ochutná kolekcí téměř 200 vín z blízka, čili z vinařských obcí Moravy.

Pro všechny Brňany je pak na závěr připravený Nedělní trh s vínem. Co nestihnete ochutnat za degustační sobotu, můžete ještě olíznout na trhu a nakoupit pro vánoční stůl nebo pod stromeček. Všichni festivaloví vinaři budou v Atriu Fakulty sociálních studií MU na Joštově 10.

Program festivalu Víno z blízka:
5.11. Duel Vinařství Špalek a Víno J. Stávek
19.11. Duel Sonberk a Žernosecké vinařství
3.12. Duel Vinselekt Michlovský a Znovín Znojmo
5.12. Mikulášská degustační sobota
6.12. Nedělní trh s vínem

Kontakt:
Juraj Flamik, ředitel festivalu, odborník na vinařskou turistiku, e-mail: juraj.flamik@nap.cz, tel.: 606 763 117
Zdeňka Prokopová, PR a komunikace festivalu, e-mail: zdenka.prokopova@nap.cz, tel.: 515 903 121

Fotografie z minulého ročníku

info pro vinaře