Osobnosti současného vinařství

Ocenění v roce 2021

Luboš Oulehla


24.06.2021
„Dobrý den, su Luboš Oulehla z vinařství Trpělka Oulehla z Nových Bránic. Révu pěstujeme na Dolnokounicku téměř 30 let. Získali
jsme titul Vinařství roku za rok 2017 v kategorii střední vinařství. Rád bych vám nabídl víno odrůdy Merlot ročníku 2015 ve výběru
z hroznů. Toto víno se dostalo mezi 100 nejlepších vín do národního salónu a na londýnském Decanteru získalo v hodnocení 96 bodů. Přeji vám hodně štěstí, abyste toto víno mohli ochutnat.“ Dobrý den, já jsem Juraj Flamik a přání ochutnat vína Luboše Oulehly vám můžu splnit již tento čtvrtek na Víně z blízka v naší Otevřené zahradě.
 

Radomír Nepraš


22.07.2021
Radek je pro mne především myslitel, což jde s vinařstvím i jeho profesí architekta památek dobře dohromady. V Pavlově se našel světový unikát a on si ho dal do loga vinařství – mamutí kel s vůbec nejstarším dochovaným vyobrazením krajiny v dějinách lidstva. Je na něm hřbet Pálavy, kopce a meandry Dyje. Pochází z doby 29 tisíc let před naším letopočtem. Marně přemýšlím, kde jinde by tento renesanční člověk mohl dělat svoje vína, když ne pod Pálavou. Jsou minerální, slaná, mnohdy adstringentní, s vyšší kyselinou a nízkým obsahem reziduálního cukru. Červená mají minimalizovaný obsah síry a zásadně jsou stáčena do lahví bez filtrace. Jen Ryzlink rýnský, jen Sauvignon blanc, jen cuvéečka – ale jaká!
 

Bořek Svoboda


12.08.2021
Když se člověk podívá na výsledky těch nejprestižnějších vinařských soutěží u nás, velmi často se zde opakuje stále stejné jméno. Zámecké vinařství Bzenec je držitelem titulu Vinařství roku, Vinař roku a mnohonásobným finalistou těchto soutěží. Stejně tak se i samotná vína tohoto vinařství umisťují na předních místech tuzemských klání, včetně úžasného triumfu – sedminásobného zisku šampióna Národní soutěže vín – Salon vín České republiky. Zámecké vinařství Bzenec tak patří mezi absolutně neúspěšnější vinařství u nás. Možná je tajemství skryté v citátu ředitele Bořka Svobody: Víno beru jako součást života, není to povolání, ve kterém si odbudete povinnosti a pak myslíte na něco jiného. Já o vínu přemýšlím pořád. Jak dodává: nejvíce si cení kvalitního vína, i když žádnou medaili nemá. Buď proto, že ho nenominovali do soutěže, nebo jiná vína měla větší štěstí. Kolik takových nepoznaných šampiónů má vinařství ve svých sklepech? Kdo vína pro výstavy vybírá a jak? To nám z pódia prozradí Rastíno Janovíček z marketingového oddělení.
 

Stanislav Lancouch


19.08.2021
Vinařství LAHOFER spolu s firmou Vinice LAHOFER obhospodařuje 430 hektarů v několika obcích na Znojemsku a stará se i o Rajskou vinici na historických terasách pod chrámem svatého Mikuláše v centru Znojma. V části bývalého pivovaru provozuje Enotéku znojemských vín jako největší samoobslužný degustační prostor v Česku. Součástí firmy je i vinařství Hanzel a ročně spolu produkují 800 000 lahví vína. Když letos přebíral marketingový ředitel Daniel Smola cenu Vinařství roku 2020 v kategorii velkých vinařství, v děkovačce řekl: poděkování si zaslouží náš předseda Stanislav, díky kterému všechno to, co u nás je, můžeme mít a nabízet to našim zákazníkům. Poslední publikovaný rozhovor s oním Stanislavem, majitelem vinařství panem Lancouchem, jsem našel z roku 2011. Od loňského roku jsou pod heslem Lahofer média plná nejen článků o víně, ale i o architektuře. Vinařství totiž přesídlilo do nového centra s v jimečnou architekturou, do betonové vlny uprostřed vinohradů. Říká se, že dům je takový, jaký je majitel, čili pan Stanislav. O víně, stavitelských počinech i kultuře, kterou Lahofer kolem sebe šíří, si na pódiu budu povídat s ředitelem obchodu a marketingu Danielem Smolou.
 

Ocenění v roce 2020

Tomáš Vican


25.06.2020
​Letos 9. března mě Tomáš Vican pozval na předpremiéru svého filmu 3obule (čti Bobule 3). Následující den se kvůli koronaviru zavřela všechna kina. 25. června měl být Tomáš konečně na první premiéře, ale byl s námi, na Víně z blízka. Popovídáme si o tom, jak svým podnikáním v oboru nadmíru pozitivně vybočuje z řady ostatních vinařství, protože právě proto obdržel titul Vinařství roku 2019. Za stálou vynikající kvalitu vín, za tuzemské a zahraniční úspěchy, za významný počin ve prospěch oboru, za inovativní technologické řešení. Tím vybočením je například unikátní Kvevri sekt ve verzích Light a Medium, podle podílu vína z nádoby kvevri. V nominaci do Salónu vín ČR se nominovalo celkem 23 šarží, z čehož 6 jich získalo zlatou medaili a 2 stříbro. Za víno Chardonnay 2015 výběr z bobulí získal Championa soutěže Král vín 2019 s bodovým ziskem 95,2. Jednoho z degustátorů víno okouzlilo natolik, že mu dal poprvé v životě 100 bodů. Tak uvidíme, jak vína vinařství Vican okouzlí dnes večer nás.
 

Kamil Prokeš


23.07.2020
Rodinná vinařská historie Kamila Prokeše začíná takto: v roce 1884 přichází Bartoloměj Stávek z Čejkovic do Němčiček. Bartoloměj byl spolužákem Tomáše Garrigue Masaryka a po uvedení prezidenta do úřadu od něj dostal první jízdní kolo. Po 120 letech historie pokračuje: v roce 2004 Kamil vysazuje ve Velkých Němčicích ve viniční trati Punty svoji první vinici o výměře 0,33 ha s odrůdami Ryzlink vlašský, Tramín červený, Dornfelder, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Tolik historie a teď budoucnost: Kamil Prokeš, mistr sabráže a sommeliér roku 2017 a 2019, bude ve čtvrtek 23. července u nás v zahradě. Vše, co jsme zde vynechali, vám o sobě dopoví.
 

Jakub Šamšula


20.08.2020
Malí vinaři jsou v kurzu. Vítězem soutěže Vinařství roku se v posledních třech letech stala malá vinařství. Ve finálovém výběru byl dvakrát i Jakub Šamšula. Vyjde to napotřetí? Sám o sobě říká, že jeho příběh není úplně typicky moravský. V dětství netoužil být vinařem, ale nakonec vystudoval vinařskou školu a pak ho to, ale úplně, chytlo. A ze všeho nejvíce mu záleží na kvalitě. To, po čem touží, není zvyšování produkce a lahví, má mnohem neskromnější cíl, aby se, jak doufá, jeho vinařství stalo legendou.
 

Marek Špalek


10.09.2020
Ani jsem to tak původně neplánoval, ale letošní přesuny termínů to zařídily samy: Vinařství Špalek patří velké finále letošní sezóny v Otevřené zahradě. Rodinné BIO vinařství hospodaří na 12 ha vinic na Kraví Hoře u Znojma. Kromě tradičních vyrábí i vína speciální, ledová, vína zrající na kvasnicích a v dubových sudech (sur lie), vína likérová (Šaler) a vína přírodní, vyráběná ze šlapaných hroznů a kvašená divokými kvasinkami (Edelspitz). Vyhlášeným červeným je rodinné cuvée Gryllus. Pod značkou Der Ilgner… však o tom nejlépe povídá on sám.
 

Oceněni v roce 2019

Petr Ptáček


30.05.2019
Když v roce 2005 nastupoval mladý enolog Petr Ptáček do Zámeckého vinařství Bzenec, v Drnholci bylo právě založeno Nové Vinařství. Po dobu svého desetiletého působení pomohl bzeneckému vinařství ke čtyřem titulům šampióna v Národní soutěži vín. V roce 2012 ve svých 32 letech získal titul Enolog roku. Když potom v roce 2015 přešel do Nového Vinařství, odborný tisk psal, že na vínech se hned projevil jeho osobitý rukopis: „vína s mohutnějším tělem, harmonická, s typickým odrůdovým výrazem“. Tak se originalita samotných vín skloubila s originalitou designu vinařství. Dnes jsou vína s moderní etiketou a pod skleněnou zátkou vin-lok zárukou top kvality. Všechna pochází ze 100 hektarů vlastních vinic pod svahy Pálavy a Dunajovických kopců. Podle kvality hroznů jsou zatříděna jako základní, přívlastková a selektivní. Základní surovina je použita na výrobu řad Village, což jsou vína lehká, šťavnatá a nekomplikovaná. Další fáze sklizně přináší vína přívlastková, řady Cépage a Cuvée. Optimálně vyzrálá surovina je pak duší pro nejvyšší terroirovou řadu Petanque.
 

Olda Drápal


27.06.2019
Je z vinařské rodiny, otec je slavným výrobcem speciálek – slámových a ledových vín. Na webu o Oldovi najdete velmi málo. Vlastně jen to, že první zážitek s burčákem měl v osmi letech; vystudoval Vinařské učiliště v Bzenci a maturoval na SViŠ ve Valticích. Nejprve pracoval ve vinařství Kolby a od roku 2003 tvoří vína na Sonberku v Popicích. Je členem Unie enologů. Vše ostatní se snad dozvíme naživo, na dnešním Víně z blízka. Ochutnáme s ním plody snoubení země a slunce ve vinicích – tak pojmenovává svoje vína vinařství Sonberk. Tzv. redukce na keři vede k tomu, že na jedné hlavě dozraje pouze 1,5 kg a všechny hrozny jsou sbírány ručně. Už takhle od začátku tiskne vínům svůj rukopis Oldřich Drápal. Ta nejlepší z nich pak vybírá do světových soutěží vín.
 

Leoš Horák


25.07.2019
Mluví stroze a o sobě velmi málo. Zní to asi takto: k úspěchu vede kvalita, ta začíná ve vinohradu. Chce to redukci (omezení počtu hroznů na keři), lásku a trochu štěstí. Řídím se selským rozumem. Máme 1 ha vlastních vinic, ostatní je od souseda, hrozny výlučně z Vrbice, všechno lahvujeme, produkci navyšovat nechceme. Takový jednoduchý je návod na zisk šampióna na nejprestižnější soutěži vín Vinalies Internationales v Paříži. Dosáhl toho jako doposud jediný z Moravy a jako jediný dvakrát po sobě v historii soutěže. Říká, že se modlil, aby byl syn vinařem. Syn říká, že ničím jiným být nechtěl. Pro oba je podnikání radostí. Otec Leoš a syn Lukáš jsou třetí a čtvrtou generací vinařů v rodině, jmenují se Vinařství Horák a budou dnes u nás v Otevřené zahradě, samozřejmě s celou svojí produkcí.
 

Josef Švéda


22.08.2019
„Nevěřím na náhody,“ říká s lehkým úsměvem Josef Švéda, vedoucí výroby společnosti BOHEMIA SEKT s.r.o.  Je přesvědčen, že ten kdo nedělá u vína alespoň 20 let, jako by byl pořád začátečník. Sám pracuje ve firmě již téměř třicet let a výrobou si prošel od začátku. Zkušenosti začal čerpat během praxe při studiu biochemie výroby lihu a vína a po jeho ukončení začal pracovat ve sklepě při tvorbě cuvée, filtracích a při zakvášení sektů. Po čase pracoval jako sklepmistr a dnes je jako vedoucí výroby zodpovědný za kompletní produkci šumivých vín a všech dalších výrobků značky BOHEMIA SEKT. Se svojí manželkou má velkou rodinu a kromě vína mezi jeho záliby patří hudba, divadlo a historie zajímavých míst.
 

Oceněni v roce 2018

Vladimír Tetur


07.06.2018
„Odjakživa si nás dobírali za to, že jako jediní v okolí máme slípku a ne slépku či slepici.“ – lépe asi těžko vystihnout originalitu, společenského ducha a humor velkobílovických vinařů. Je to svět ve světě. Jsou největší vinařskou obcí, mají největší výměru vinohradů, mají svůj etický kodex, sklepů je prý 680 a těch otevřených bývá 54. Vladimír Tetur a Jan Kachyňa jsou jedněmi z nich. Vladimír to vidí tak, že se u něj vše vyvíjelo přirozenou cestou od malého sklepa po moderní vinařství. Od beček pod klenbou s černou plísní po sterilní haly se šesti speciálními francouzskými ležáckými sudy na červené a produkcí 400 000 lahví ročně. Asi od roku 2011 je každoročně nominován do finále soutěže vinařství roku. Je vtipný a milovníkům vína radí, ať nehledí na analytiku, vše je jenom o tom, jestli víno chutná či nechutná. Jako hosta si pozval kamaráda Jana Kachyňu. Z akcí prý spolu odchází mezi posledními. Dnes to rádi otestujeme.
 

Jiří Kopeček


02.08.2018
Informace o vinaři Jiřím Kopečkovi vám Google zobrazí na jedné a půl stránce. O bohatém životě tohoto enologa, dlouholetého vinařského pedagoga, autora vinařských publikací, mezinárodního degustátora, prezidenta Vinařské akademie Valtice a „malého“ vinaře to vypovídá jen málo. Obraz se rozšíří, když zmíníme, že roku 2012 byl zapsán do síně slávy českého a moravského vinařství. Své vinařství vede pod značkou Vinum Bonum, nepoužívá čisté kultury kvasinek a minimalizuje použití ostatních látek. V poslední době ho zlákala přírodní vína, dá hodně na intuici, pohrává si s biodynamikou a vůči vinařskému mainstreamu je zapšklý. Říká, že přírodní víno může dělat jen člověk hodně znalý a statečný. Proč? To se dozvíte na výjimečném setkání s tímto výjimečným člověkem. A taky proč nemá rád PIWI odrůdy a jak chutná to, co ze své produkce vybral jako „vína mého srdce“. Hostem Jiřího Kopečka bude mladé Vinařství Plenér, představené sklepmistryní a vinohradnicí v jedné osobě – Dominikou Černohorskou.
 

František Mádl


30.08.2018
Hledáte vinařství František a Hana Mádlovi? Oficiálně neexistuje. Hledáte vinaře Františka Mádla? Jděte za paní Mádlovou. Popis cesty: směr Čejkovice, v polovině kopce mezi sklepy doprava. Viz cedule Hana Mádlová. Když se v roce 2011 stal vítězem soutěže Vinařství roku, na plaketě měl sice napsáno Vinař František Mádl, ale sítě vás přesměrují na obchodní značku Malý vinař. Stránka má čtyři odstavečky: o nás, o vinařství, o půdě a o práci. O víně ani slovo! Ani to „malý“ není moc návodné, protože má 15 ha vinic, hrozny ještě přikupuje a ročně vyrobí 200 tisíc lahví. Malým byl v roce 1992, kdy začínal s několika demižóny a bečičkami ve sklípku po rodičích. Dnes to prý platí jen v tom smyslu, že si s hrozny pořád hraje jako malý. Navíc to Malý vinař zní jako dobrý vtip, protože žije ve Velkých Bílovicích ve Velkopavlovické oblasti, mezi malé vinaře nepatří, rozhodně však patří mezi velké odborníky a legendy, uvedené do Síně slávy vinařů. Dokonce i betónové nádrže, v kterých nechává zrát bílá vína, jsou spíš obrovské než malé. Mají objem 4 000 litrů, jejich stěny jsou tlusté 17 cm a prázdné váží bezmála 8 tun. Přivezl do Česka odrůdu Hibernal, však ji taky na poslední chvíli zařadil mezi Vína svého srdce. Je členem spolku Velkobílovičtí vinaři, členem odborné komise soutěže Vinařství roku a expertem na PIWI odrůdy. Když mluví o víně, je napůl básníkem a napůl chemikem. Ale má smysl i pro marketing, prý dnes slavnou Bílovickou slípku – symbol místních vinařů, vymyslel právě on.
 

Oceněni v roce 2017

Miroslav Volařík


01.06.2017
Do vinařství vstoupil na plno pouze před deseti lety (2007). Již po čtyřech letech (2011) dosáhl na svůj první titul Vinař roku a opětovně ho získal v roce 2014, o jednu příčku mu hattrick unikl v roce 2016. Za nejlepší kolekce vín získal titul Král vín již šestkrát, Šampionem Mikulovské vinařské podoblasti byl v letech 2013 a 2014, Šampionem Valtických vinných trhů se stal v letech 2011, 2013 a 2014. Z posledních úspěchů jmenujme 10 medailí z Valtických vinných trhů 2017, 4 zlaté, 5 stříbrných a Velkou zlatou medaili za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016 z viniční trati Věstonsko - šarže 1628. Z prestižní světové soutěže Decanter World Wine Awards 2017 si přinesla stříbrnou medaili Pálava U Venuše 2014.
 

Miloš Michlovský


29.06.2017
Říká, že nejlepší vinař je ten, který se vínu co nejméně plete do cesty. Sám je ale šlechtitel, vědec, experimentátor, pedagog, vinař a vinohradník a ve vinicích tráví velkou část svého života. Takže nezbývá dodat, že trochu se do cesty vínu přece jen plést musí, protože víno není přirozený produkt a nevznikne samo. Hlásá, že víno se zrodí nejdřív v hlavě a pak se ve vinohradě tvoří. Zakladatel VOC Pálava a Unie enologů ČR, propagátor, ale i obchodník, na jehož bedrech leží produkce 1 milionu lahví vína ročně. „Nejsme jedno velké, ale deset malých vinařství. Ke každé řadě vín přistupujeme jako k samostatné značce, zastřešené Vinselektem Michlovský. Každá z nich jde svojí vlastní cestou – z vinohradu až do láhve“. Má vlastní genobanku s odrůdami, které jsou nositeli nejvyšší kvality. A vínem jeho srdce je víno ze svahů Pálavy – Ryzlink vlašský.
 

Pavel Vajčner


27.07.2017
To, že Znojemsko bylo slavné okurkami, si pamatují už jen lidé o generaci starší. Před 25 lety by představa, že se tento region proslaví výlučně vínem, vyvolávala úsměv. Nestalo se tak náhodou. Onen muž, který z erbu Znojemska vymazal okurku, nastoupil v roce 1992 na pozici ředitele společnosti Znovín Znojmo. Pozvali jsem ho na předání ocenění Osobnost současného vinařství a máme ho za co pochválit: udělal ze Znovínu vítěze mnoha titulů šampióna vín, do sklepů a vinic Znovínu přivádí na slavné Putování ročně téměř 10 000 návštěvníků, přišel s privátními boxy i rozesílkovou službou, jako první zavedl ve vinařské firmě úspěšný vinařský turistický program, Znovín je několikanásobným finalistou a nositelem ceny Vinařství roku, v prostorech Louckého kláštera snoubí víno s historií a uměním a kromě toho obdělává 500 ha svých vinic a prodává 17 tisíc lahví vína denně. Již mnoho let téměř výhradně vysoce kvalitního, za odpovídající ceny.
 

Jan Stávek


24.08.2017
Když si informace o působení enologa, vinaře, pedagoga, odborného autora, organizátora, specialisty na fortifikovaná vína a mistra vín rosé, inovátora i nositele tradic Jana Stávka dáme hezky na hromadu, je v tom jakýsi samospád. Něco přirozeného, podobně jako tzv. gravitační vinařství, které v Němčičkách buduje. Posuďte sami: region Duoro (severní Portugalsko) – zde se zamiloval do portského; Česká zemědělská univerzita v Praze a Vinařská akademie ve Valticích – zde své znalosti předává dál; je vítězem kategorie malých vinařství v soutěži Vinařství roku 2016; jeho rosé Novobočky se stalo nejlepším rosé Prague Wine Trophy 2015; jeho rosé vína jsou na špici každého ročníku v Salonu vín; založil VOC Modré Hory, napsal degustační příručku Jak přijít vínu na jméno, průvodce Velkopavlovickou podoblastí i publikace o vínech rosé a vínech fortifikovaných; je pátou generací rodinné tradice vinařů v rodných Němčičkách.