Osobnosti současného vinařství

Letos budou oceněni

Petr Ptáček


30.05.2019
Když v roce 2005 nastupoval mladý enolog Petr Ptáček do Zámeckého vinařství Bzenec, v Drnholci bylo právě založeno Nové Vinařství. Po dobu svého desetiletého působení pomohl bzeneckému vinařství ke čtyřem titulům šampióna v Národní soutěži vín. V roce 2012 ve svých 32 letech získal titul Enolog roku. Když potom v roce 2015 přešel do Nového Vinařství, odborný tisk psal, že na vínech se hned projevil jeho osobitý rukopis: „vína s mohutnějším tělem, harmonická, s typickým odrůdovým výrazem“. Tak se originalita samotných vín skloubila s originalitou designu vinařství. Dnes jsou vína s moderní etiketou a pod skleněnou zátkou vin-lok zárukou top kvality. Všechna pochází ze 100 hektarů vlastních vinic pod svahy Pálavy a Dunajovických kopců. Podle kvality hroznů jsou zatříděna jako základní, přívlastková a selektivní. Základní surovina je použita na výrobu řad Village, což jsou vína lehká, šťavnatá a nekomplikovaná. Další fáze sklizně přináší vína přívlastková, řady Cépage a Cuvée. Optimálně vyzrálá surovina je pak duší pro nejvyšší terroirovou řadu Petanque.
 

Olda Drápal


27.06.2019
Je z vinařské rodiny, otec je slavným výrobcem speciálek – slámových a ledových vín. Na webu o Oldovi najdete velmi málo. Vlastně jen to, že první zážitek s burčákem měl v osmi letech; vystudoval Vinařské učiliště v Bzenci a maturoval na SViŠ ve Valticích. Nejprve pracoval ve vinařství Kolby a od roku 2003 tvoří vína na Sonberku v Popicích. Je členem Unie enologů. Vše ostatní se snad dozvíme naživo, na dnešním Víně z blízka. Ochutnáme s ním plody snoubení země a slunce ve vinicích – tak pojmenovává svoje vína vinařství Sonberk. Tzv. redukce na keři vede k tomu, že na jedné hlavě dozraje pouze 1,5 kg a všechny hrozny jsou sbírány ručně. Už takhle od začátku tiskne vínům svůj rukopis Oldřich Drápal. Ta nejlepší z nich pak vybírá do světových soutěží vín.
 

Leoš Horák


25.07.2019
Leoš Horák se kolem vína profesionálně pohybuje od roku 1990. Se synem Lukášem (absolventem valtické vinařské školy) vyrábí kolem 50 000 lahví vína ročně. Používá zčásti vlastní hrozny z malých vinohradů ve vrbické trati Ochoze. Druhou část tvoří hrozny od tří stálých dodavatelů z okolí. Bílá a červená vína jsou v produkci zastoupena přibližně napůl, odrůdová skladba je velmi široká. Od roku 2009 se hrozny zpracovávají ve zcela novém stylovém vinařském dvoře vybaveném moderními technologiemi – do vinařství přibyl pneumatický lis, vinifikátory, traktor a sklízecí vana, vybudovány byly klimatizované sklady na nalahvovanou produkci. Vinařství používá nerezové tanky, akátové a nové i starší barikové sudy (na bílá i červená vína). Bílé hrozny se macerují za nízkých teplot v novém maceračním tanku 12–48 hodin. Červená vína se školí v sudech standardně rok. Špičkou nabídky jsou bílá a červená Cuvée Horák, která se vyrábějí v proměnlivé skladbě odrůd jen v nejlepších letech. Novinkou je SEKT vyrobený tradiční metodou kvašením v láhvi. Velká část produkce je zamluvena předem a prodá se do konce následujícího roku. Kromě sklepa lze vína Leoše Horáka zakoupit ve vybraných vinotékách a prestižních gastronomických provozech včetně michelinského Alcronu. Degustace pořádá vinařství pro menší skupiny v reprezentativním degustačním sklepě. Do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde se vína Leoše Horáka dostala tři poslední roky po sobě. Letos v Paříži na Vinalies Internationales zlatá medaile na Chardonnay ps 2013 a 3x stříbrná na RV, VZ a ROSÉ (vše 2014).
 

Josef Švéda


22.08.2019
Společnost BOHEMIA SEKT patří k nejvýznamnějším výrobcům sektů a vín střední a východní Evropy. Ročně prodáváme kolem 26 milionů lahví. Ocenění udělovaná našim sektům a vínům na významných mezinárodních a tuzemských vinařských soutěžích potvrzují jejich vysokou kvalitu. Bohemia Sekt je dlouhodobě a se značnou převahou nejoblíbenější značkou sektů v České republice, když dosahuje až 70 procent podílu na trhu šumivých vín. Tichá vína značek Víno Mikulov, Habánské sklepy, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov získávají na věhlasu a díky své kvalitě, tradici a moravskému původu ovládly český trh tichých vín. Naše distribuční síť pokrývá všechny regiony České republiky a zahrnuje nejvýznamnější obchodní subjekty na domácím trhu. Za hranicemi Česka nabízíme naše produkty ve více jak třicítce zemí od střední a východní Evropy přes země EU až po Asii a Severní a Střední Ameriku.

Spojení vinařů ze Starého Plzence, Mikulova, Velkých Bílovic, Bzence a Pavlova vytvořilo ideální základ pro širokou nabídku kvalitních vín a sektů. Kombinace přírodních podmínek, tradic, lidí a nápadů pak tomuto cíli dává jasné kontury. Ve skupině BOHEMIA SEKT najdete mimo jiné značky Víno Mikulov, Habánské sklepy, Vinařství Pavlov a Chateau Bzenec.
 

Oceněni v roce 2018

Vladimír Tetur


07.06.2018
„Odjakživa si nás dobírali za to, že jako jediní v okolí máme slípku a ne slépku či slepici.“ – lépe asi těžko vystihnout originalitu, společenského ducha a humor velkobílovických vinařů. Je to svět ve světě. Jsou největší vinařskou obcí, mají největší výměru vinohradů, mají svůj etický kodex, sklepů je prý 680 a těch otevřených bývá 54. Vladimír Tetur a Jan Kachyňa jsou jedněmi z nich. Vladimír to vidí tak, že se u něj vše vyvíjelo přirozenou cestou od malého sklepa po moderní vinařství. Od beček pod klenbou s černou plísní po sterilní haly se šesti speciálními francouzskými ležáckými sudy na červené a produkcí 400 000 lahví ročně. Asi od roku 2011 je každoročně nominován do finále soutěže vinařství roku. Je vtipný a milovníkům vína radí, ať nehledí na analytiku, vše je jenom o tom, jestli víno chutná či nechutná. Jako hosta si pozval kamaráda Jana Kachyňu. Z akcí prý spolu odchází mezi posledními. Dnes to rádi otestujeme.
 

Jiří Kopeček


02.08.2018
Informace o vinaři Jiřím Kopečkovi vám Google zobrazí na jedné a půl stránce. O bohatém životě tohoto enologa, dlouholetého vinařského pedagoga, autora vinařských publikací, mezinárodního degustátora, prezidenta Vinařské akademie Valtice a „malého“ vinaře to vypovídá jen málo. Obraz se rozšíří, když zmíníme, že roku 2012 byl zapsán do síně slávy českého a moravského vinařství. Své vinařství vede pod značkou Vinum Bonum, nepoužívá čisté kultury kvasinek a minimalizuje použití ostatních látek. V poslední době ho zlákala přírodní vína, dá hodně na intuici, pohrává si s biodynamikou a vůči vinařskému mainstreamu je zapšklý. Říká, že přírodní víno může dělat jen člověk hodně znalý a statečný. Proč? To se dozvíte na výjimečném setkání s tímto výjimečným člověkem. A taky proč nemá rád PIWI odrůdy a jak chutná to, co ze své produkce vybral jako „vína mého srdce“. Hostem Jiřího Kopečka bude mladé Vinařství Plenér, představené sklepmistryní a vinohradnicí v jedné osobě – Dominikou Černohorskou.
 

František Mádl


30.08.2018
Hledáte vinařství František a Hana Mádlovi? Oficiálně neexistuje. Hledáte vinaře Františka Mádla? Jděte za paní Mádlovou. Popis cesty: směr Čejkovice, v polovině kopce mezi sklepy doprava. Viz cedule Hana Mádlová. Když se v roce 2011 stal vítězem soutěže Vinařství roku, na plaketě měl sice napsáno Vinař František Mádl, ale sítě vás přesměrují na obchodní značku Malý vinař. Stránka má čtyři odstavečky: o nás, o vinařství, o půdě a o práci. O víně ani slovo! Ani to „malý“ není moc návodné, protože má 15 ha vinic, hrozny ještě přikupuje a ročně vyrobí 200 tisíc lahví. Malým byl v roce 1992, kdy začínal s několika demižóny a bečičkami ve sklípku po rodičích. Dnes to prý platí jen v tom smyslu, že si s hrozny pořád hraje jako malý. Navíc to Malý vinař zní jako dobrý vtip, protože žije ve Velkých Bílovicích ve Velkopavlovické oblasti, mezi malé vinaře nepatří, rozhodně však patří mezi velké odborníky a legendy, uvedené do Síně slávy vinařů. Dokonce i betónové nádrže, v kterých nechává zrát bílá vína, jsou spíš obrovské než malé. Mají objem 4 000 litrů, jejich stěny jsou tlusté 17 cm a prázdné váží bezmála 8 tun. Přivezl do Česka odrůdu Hibernal, však ji taky na poslední chvíli zařadil mezi Vína svého srdce. Je členem spolku Velkobílovičtí vinaři, členem odborné komise soutěže Vinařství roku a expertem na PIWI odrůdy. Když mluví o víně, je napůl básníkem a napůl chemikem. Ale má smysl i pro marketing, prý dnes slavnou Bílovickou slípku – symbol místních vinařů, vymyslel právě on.
 

Oceněni v roce 2017

Miroslav Volařík


01.06.2017
Do vinařství vstoupil na plno pouze před deseti lety (2007). Již po čtyřech letech (2011) dosáhl na svůj první titul Vinař roku a opětovně ho získal v roce 2014, o jednu příčku mu hattrick unikl v roce 2016. Za nejlepší kolekce vín získal titul Král vín již šestkrát, Šampionem Mikulovské vinařské podoblasti byl v letech 2013 a 2014, Šampionem Valtických vinných trhů se stal v letech 2011, 2013 a 2014. Z posledních úspěchů jmenujme 10 medailí z Valtických vinných trhů 2017, 4 zlaté, 5 stříbrných a Velkou zlatou medaili za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016 z viniční trati Věstonsko - šarže 1628. Z prestižní světové soutěže Decanter World Wine Awards 2017 si přinesla stříbrnou medaili Pálava U Venuše 2014.
 

Miloš Michlovský


29.06.2017
Říká, že nejlepší vinař je ten, který se vínu co nejméně plete do cesty. Sám je ale šlechtitel, vědec, experimentátor, pedagog, vinař a vinohradník a ve vinicích tráví velkou část svého života. Takže nezbývá dodat, že trochu se do cesty vínu přece jen plést musí, protože víno není přirozený produkt a nevznikne samo. Hlásá, že víno se zrodí nejdřív v hlavě a pak se ve vinohradě tvoří. Zakladatel VOC Pálava a Unie enologů ČR, propagátor, ale i obchodník, na jehož bedrech leží produkce 1 milionu lahví vína ročně. „Nejsme jedno velké, ale deset malých vinařství. Ke každé řadě vín přistupujeme jako k samostatné značce, zastřešené Vinselektem Michlovský. Každá z nich jde svojí vlastní cestou – z vinohradu až do láhve“. Má vlastní genobanku s odrůdami, které jsou nositeli nejvyšší kvality. A vínem jeho srdce je víno ze svahů Pálavy – Ryzlink vlašský.
 

Pavel Vajčner


27.07.2017
To, že Znojemsko bylo slavné okurkami, si pamatují už jen lidé o generaci starší. Před 25 lety by představa, že se tento region proslaví výlučně vínem, vyvolávala úsměv. Nestalo se tak náhodou. Onen muž, který z erbu Znojemska vymazal okurku, nastoupil v roce 1992 na pozici ředitele společnosti Znovín Znojmo. Pozvali jsem ho na předání ocenění Osobnost současného vinařství a máme ho za co pochválit: udělal ze Znovínu vítěze mnoha titulů šampióna vín, do sklepů a vinic Znovínu přivádí na slavné Putování ročně téměř 10 000 návštěvníků, přišel s privátními boxy i rozesílkovou službou, jako první zavedl ve vinařské firmě úspěšný vinařský turistický program, Znovín je několikanásobným finalistou a nositelem ceny Vinařství roku, v prostorech Louckého kláštera snoubí víno s historií a uměním a kromě toho obdělává 500 ha svých vinic a prodává 17 tisíc lahví vína denně. Již mnoho let téměř výhradně vysoce kvalitního, za odpovídající ceny.
 

Jan Stávek


24.08.2017
Když si informace o působení enologa, vinaře, pedagoga, odborného autora, organizátora, specialisty na fortifikovaná vína a mistra vín rosé, inovátora i nositele tradic Jana Stávka dáme hezky na hromadu, je v tom jakýsi samospád. Něco přirozeného, podobně jako tzv. gravitační vinařství, které v Němčičkách buduje. Posuďte sami: region Duoro (severní Portugalsko) – zde se zamiloval do portského; Česká zemědělská univerzita v Praze a Vinařská akademie ve Valticích – zde své znalosti předává dál; je vítězem kategorie malých vinařství v soutěži Vinařství roku 2016; jeho rosé Novobočky se stalo nejlepším rosé Prague Wine Trophy 2015; jeho rosé vína jsou na špici každého ročníku v Salonu vín; založil VOC Modré Hory, napsal degustační příručku Jak přijít vínu na jméno, průvodce Velkopavlovickou podoblastí i publikace o vínech rosé a vínech fortifikovaných; je pátou generací rodinné tradice vinařů v rodných Němčičkách.
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz