Osobnost současného vinařství

... ZPĚT

Olda Drápal

27.06.2019
Je z vinařské rodiny, otec je slavným výrobcem speciálek – slámových a ledových vín. Na webu o Oldovi najdete velmi málo. Vlastně jen to, že první zážitek s burčákem měl v osmi letech; vystudoval Vinařské učiliště v Bzenci a maturoval na SViŠ ve Valticích. Nejprve pracoval ve vinařství Kolby a od roku 2003 tvoří vína na Sonberku v Popicích. Je členem Unie enologů. Vše ostatní se snad dozvíme naživo, na dnešním Víně z blízka. Ochutnáme s ním plody snoubení země a slunce ve vinicích – tak pojmenovává svoje vína vinařství Sonberk. Tzv. redukce na keři vede k tomu, že na jedné hlavě dozraje pouze 1,5 kg a všechny hrozny jsou sbírány ručně. Už takhle od začátku tiskne vínům svůj rukopis Oldřich Drápal. Ta nejlepší z nich pak vybírá do světových soutěží vín.

kontakt:

Sonberk 1, 691 27 Popice
tel.: +420 777 630 434
sonberk@sonberk.cz
www.sonberk.cz

Host večera

Vinařství Mikulica




Založení vinařství bylo završením dlouholeté praxe Miroslava Mikulici a zužitkováním zkušeností, které získal stálým potkáváním se s vínem během času. Vlastní firmu založil roku 1993 spolu se ženou Marií. Dnes přebral vedení rodinného podnikání syn Petr, který vystudoval MZLU a dal tím malému vinařství další potenciál. V současné době Mikulicovi obhospodařují 15 000 keřů révy vinné na rozloze 4 ha. Kvůli ucelení šarží přívlastkových vín pochází část surovin od smluvních vinohradníků, hlavně z Velkých Pavlovic.

U modrých odrůd se sklizeň výrazně redukuje pro nejoptimálnější vyzrálost hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd se včasným sběrem dosahuje harmonie cukrů a kyselin a zachování svěžesti. Sklepní hospodářství mají Mikulicovi v nově vybudovaných sklepních prostorech v zadním traktu rodinného domu, součástí je také komfortní degustační místnost pro 30 hostů. Při postupném rozšiřování a modernizaci se zaměřují na nové technologie – řízené kvašení, klimatizaci, výměnu nádob apod. Vína se školí v nerezových tancích, červená určená k lahvování zrají kvůli mikrooxidaci půl až jeden a půl roku v dubových sudech, především starších barikových. Bílá vína a lehčí červená se lahvují v následujícím roce po sklizni hroznů, špička červené produkce se dostává na trh po dvou až tříletém zrání v sudech a lahvích. Rulandské bílé 2011 bylo na základě úspěchu na pařížské soutěži Vinalies zařazeno pro rok 2012 mezi tisícovku nejlepších vín světa. K plánům vinařství patří především výměna pronajatých vinohradů za vlastní a dosazení nových ploch.
(... více)

kontakt:

Hlavní 116, 691 06 Velké Pavlovice
tel.: +420 721 779 571
obchod@vinarstvimikulica.cz
www.vinarstvimikulica.cz
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz