Osobnost současného vinařství

... ZPĚT

Miroslav Volařík

01.06.2017
Do vinařství vstoupil na plno pouze před deseti lety (2007). Již po čtyřech letech (2011) dosáhl na svůj první titul Vinař roku a opětovně ho získal v roce 2014, o jednu příčku mu hattrick unikl v roce 2016. Za nejlepší kolekce vín získal titul Král vín již šestkrát, Šampionem Mikulovské vinařské podoblasti byl v letech 2013 a 2014, Šampionem Valtických vinných trhů se stal v letech 2011, 2013 a 2014. Z posledních úspěchů jmenujme 10 medailí z Valtických vinných trhů 2017, 4 zlaté, 5 stříbrných a Velkou zlatou medaili za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016 z viniční trati Věstonsko - šarže 1628. Z prestižní světové soutěže Decanter World Wine Awards 2017 si přinesla stříbrnou medaili Pálava U Venuše 2014.

kontakt:

K Vápence, 692 01 Mikulov
tel.: +420 519 513 553
info@vinarstvivolarik.cz
www.vinarstvivolarik.cz
 

Host večera

Rodinné vinařství Srholec




Vinařství Srholec založil Jaromír Fučík s manželkou Markétou v roce 2015. Po prvních vlastních pokusech s vínem kolem roku 2013 se jim rodinné vinice, vinohradnická a vinařská tradice po dědečkovi Stanislavu Srholcovi, vášeň a koníček staly živobytím. Oba manželé opustili své původní zdravotnické profese a založili rodinné vinařství s cílem vytvářet osobitá vína při zachování jejich terroir a duše. Vinařství dnes hospodaří na deseti hektarech vinohradů v okolí Mikulova a také Velkých Pavlovic a Bořetic, postupně nakupovaných v průběhu mnoha desítek let především od drobných vlastníků. Vinařství se snaží orientovat na pěstování odrůd, které patří do této oblasti a dávají tak možnost vzniknout vínům typickým pro tento kraj – základem portfolia je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Velká část hroznů se prodává, menší se zpracovává co nejšetrnějšími metodami ve velkém kvelbeném sklepě pod Svatým kopečkem s historií vzniku kolem poloviny devatenáctého století. Jednotlivé prostory sklepa slouží jako lisovna, tanková hala, místnost se sudy a degustační místnost. Vinařství využívá pneumatický lis, periostatické čerpadlo, řízené kvašení, ale v metodách vinifikace se vrací i zpět k metodám bez zbytečných operací, s myšlenkou, že víno by se nemělo přizpůsobovat člověku, ale člověk vínu. Bílá vína zrají v nerezových tancích, akátových a dubových sudech, červená v sudech. Vzhledem k tomu, že vinařství bylo založeno teprve nedávno, tak právě červená vína stále čekají v sudech na ten správný čas k lahvování. Současný objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví, v plánu je rozšíření výrobní kapacity až na dvojnásobek, který manželé Fučíkovi považují za stropní hranici, při které ještě mohou osobně pečlivě kontrolovat každý hrozen a vše, co se děje s moštem a vínem od lisování přes zrání, až po každou lahev.
(... více)

kontakt:

Valtická 914/25, 692 01 Mikulov
tel.: +420 728 773 110 
info@srholec.cz
www.srholec.cz

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz