Osobnost současného vinařství

... ZPĚT

Jan Stávek

24.08.2017
Když si informace o působení enologa, vinaře, pedagoga, odborného autora, organizátora, specialisty na fortifikovaná vína a mistra vín rosé, inovátora i nositele tradic Jana Stávka dáme hezky na hromadu, je v tom jakýsi samospád. Něco přirozeného, podobně jako tzv. gravitační vinařství, které v Němčičkách buduje. Posuďte sami: region Duoro (severní Portugalsko) – zde se zamiloval do portského; Česká zemědělská univerzita v Praze a Vinařská akademie ve Valticích – zde své znalosti předává dál; je vítězem kategorie malých vinařství v soutěži Vinařství roku 2016; jeho rosé Novobočky se stalo nejlepším rosé Prague Wine Trophy 2015; jeho rosé vína jsou na špici každého ročníku v Salonu vín; založil VOC Modré Hory, napsal degustační příručku Jak přijít vínu na jméno, průvodce Velkopavlovickou podoblastí i publikace o vínech rosé a vínech fortifikovaných; je pátou generací rodinné tradice vinařů v rodných Němčičkách.

kontakt:

Němčičky 176, 691 07
tel.: +420 777 906 991
info@jstavek.cz
www.jstavek.cz

Host večera

Vinařství Uřičář




Vinařství ve Tvarožné Lhotě má tradici už od 17. století. Od roku 1993 na tuto tradici navazuje rodina Ing. Jiřího Uřičáře, která koupila od restituentů dvacetihektarovou zemědělskou usedlost na kopci zvaném Dúbravka. Dříve toto místo bylo známé nejenom pěstováním ovoce a révy vinné, ale také tím, že zde žil malíř Antoš Frolka, nadaný výtvarník, žák a následovník Joži Úprky. V pohnuté minulosti statku je zapsána každodenní práce Frolkovy rodiny, stejně jako devastace za družstevních časů. Dnes Dúbravka zahrnuje ovocné sady, 8,5 hektaru vinic, vše je zčásti lemováno nedávno vysazeným lesíkem, sloužícím jako ochrana proti ostrým severním větrům. Součástí farmy jsou pole s pšenicí, ječmenem a řepkou. Od roku 1995 do roku 2004 vysadili Uřičářovi vinice v odrůdové skladbě Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské šedé, Dornfelder, Svatovavřinecké a Frankovka. Od roku 2014 je nově vysazen Solaris, Kerner, Hibernal, Irsai Oliver a Tramín, naposledy v roce 2017 Sauvignon a Tramín na ploše 1,2 hektaru. Vinice se obhospodařují s použitím biopostřiků. Až do roku 2011 se většina hroznů prodávala a pouze malou část zpracovávala rodina pro vlastní potřebu. S vynaložením velkých investic na opravy hospodářských budov, nákup zemědělské techniky a vybavení sklepa zpracovali Uřičářovi poprvé po sklizni ročníku 2011 větší množství hroznů sami a uvedli na trh první vlastní zemská vína. Dnešní objem produkce se zvýšil na 14 000 lahví. Vinařství používalo donedávna klasické metody vinifikace bez řízené teploty, u červených vín s otevřenou macerací. V posledním roce přibylo do sklepního hospodářství řízené kvašení. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. K posledním investicím patří zavedení řízeného kvašení v tancích s celkovým objemem 16 000 litrů. Specialitou vinařství jsou sekty Dúbravka brut (Chardonnay/Ryzlink rýnský) a Dúbravka rosé sec (Svatovavřinecké) vyráběné s vysokým podílem ruční práce v malých šaržích do 1 000 lahví tradiční metodou kvašení v lahvi. Vinařství nedávno otevřelo novou degustační místnost s prodejnou a vysadilo poslední část vinice Ryzlinkem rýnským na ploše půl hektaru. Doplněna byla také technika do vinic.
(... více)

kontakt:

Tvarožná Lhota 192, 696 62
sklep na festival: Baráky 22, 696 42 Vracov
tel.: +420 774 116 599
vinouricar@seznam.cz
www.vinouricar.cz

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz