... ZPĚT

Arte Vini


Arte Vini, spol. s r. o. je mladé progresivní vinařství, které si od počátku klade za cíl nabízet jen vína nejlepší kvality v atraktivní adjustáži. Pro svou produkci si vybírá hrozny z renomovaných poloh ze Znojemska. Zaměřuje se zejména na tradiční moravské odrůdy (např. Veltlínské zelené nebo Frankovku), z poměrně nedávno vyšlechtěných odrůd vidí velký potenciál v odrůdě Pálava. V nabídce však nechybí vína ani z mezinárodně známých odrůd Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Pinot gris či Pinot noir, jelikož díky místnímu klima a vynikajícím půdním podmínkám nabízí unikátní vína s typickým regionálním charakterem. Vinice jsou obhospodařovány podle představ vinařství, aby v nich bylo dosaženo velké rozmanitosti fauny a flóry - biologicky udržitelným, k životnímu prostředí šetrným způsobem. Jelikož se vinohrady nacházejí v ekologické rovnováze a jsou dobře udržované, je možné hrozny ponechat déle vyzrávat na keřích. V podzimním období charakterizovaném teplými dny a již chladnými nocemi, tak vinařství získává hrozny pro chuťově bohatá a aromatická vína se svěží kyselinou. Za výběr surovin ke zpracování je zodpovědný Dipl. Ing. René Vrátil, který je zároveň enologem. Vína se zpracovávají v rekonstruovaném moderně vybaveném sklepě v Novém Šaldorfu. Veškeré hrozny se sklízejí ručně do malých přepravek a v případě potřeby se následně třídí. Důraz je kladen na tradiční a přirozené postupy, jako je samoodkalování a pomalé vyzrávání. Bílé hrozny se po odstopkování za studena macerují až dvanáct hodin kvůli výrazné koncentraci vůní a komplexnosti. Po jemném lisování a sedimentaci kalů se vyčeřený mošt přečerpává do nerezových kvasných tanků a dubových sudů, v nichž probíhá přírodní kvašení. Tímto postupem ještě sklepmistr dále zdůrazní typickou „moravskou“ kyselinku, svěžest, komplexnost a ovocité aroma. Po fermentaci vína odpočívají v nerezových nádržích na jemných kvasinkách až do lahvování. Rmuty odstopkovaných modrých hroznů kvasí v dřevěných nádobách po dobu až dvou týdnů za pravidelného přečerpávání moštu přes slupky a míchání rmutu. Po alkoholovém kvašení následuje jablečnomléčná fermentace, díky níž získávají červená vína své hedvábně měkké třísloviny, rafinovanost a eleganci. Tradice a důraz na řemeslnost je podtržena efektní adjustací ve dvou základních produktových řadách. Vína jsou charakterizována univerzálním využitím v gastronomii při snoubení s bohatými chutěmi pestré tuzemské kuchyně, důrazem na vysokou a stálou kvalitu, moderní a poutavý design etiket a celkové pojetí lahví. Vinařství postupně doplňuje sudy, aby mohlo více pracovat s přírodní fermentací a delší macerací. Vinařství je členem VOC Znojmo a za Veltlínské zelené a Sauvignon v této apelaci obdrželo zlatou medaili na Prague Wine Trophy 2018.

vína k degustaci

  • Veltlínské zelené 2013
  • Veltlínské zelené 2012
  • Ryzlink rýnský 2013 
  • Sauvignon blanc VOC 2013 
  • Chardonnay 2013
  • Zweigeltrebe Rosé 2013 
  • Zweigeltrebe/Frankovka 2012 
  • Pinot Noir barrique 2012

kontakt

Nový Šaldorf 29/S, 671 81
tel.: +420 775 044 075
info@artevini.cz
www.artevini.cz
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz