... ZPĚT

1. 6. Miroslav Volařík - Osobnost současného vinařství

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 90 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Jindřich Kadrnka, sklepmistrem Filip Mlýnek. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality. Z ročníku 2016 upozorňujeme na tři šarže této odrůdy ze tří různých tratí vždy v pozdním sběru. K nejvýznamnějším oceněním za ročník 2016 patří velká zlatá medaile z Valtických vinných trhů za Ryzlink rýnský (Věstonsko, š. 1628), velká zlatá medaile z Grand Prix Vinex za Ryzlink vlašský (Purmice, š. 1633), Prague Premium Gold z Prague Wine Trophy za Veltlínské zelené (Věstonsko, š. 1603) a Sauvignon (š. 1606) a titul nejlepší mladé suché bílé víno z Oenofora za Ryzlink rýnský (Ořechová hora, š. 1624). 
 

Rodinné vinařství Srholec

Vinařství Srholec založil Jaromír Fučík s manželkou Markétou v roce 2015. Po prvních vlastních pokusech s vínem kolem roku 2013 se jim rodinné vinice, vinohradnická a vinařská tradice po dědečkovi Stanislavu Srholcovi, vášeň a koníček staly živobytím. Oba manželé opustili své původní zdravotnické profese a založili rodinné vinařství s cílem vytvářet osobitá vína při zachování jejich terroir a duše. Vinařství dnes hospodaří na deseti hektarech vinohradů v okolí Mikulova a také Velkých Pavlovic a Bořetic, postupně nakupovaných v průběhu mnoha desítek let především od drobných vlastníků. Vinařství se snaží orientovat na pěstování odrůd, které patří do této oblasti a dávají tak možnost vzniknout vínům typickým pro tento kraj – základem portfolia je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Velká část hroznů se prodává, menší se zpracovává co nejšetrnějšími metodami ve velkém kvelbeném sklepě pod Svatým kopečkem s historií vzniku kolem poloviny devatenáctého století. Jednotlivé prostory sklepa slouží jako lisovna, tanková hala, místnost se sudy a degustační místnost. Vinařství využívá pneumatický lis, periostatické čerpadlo, řízené kvašení, ale v metodách vinifikace se vrací i zpět k metodám bez zbytečných operací, s myšlenkou, že víno by se nemělo přizpůsobovat člověku, ale člověk vínu. Bílá vína zrají v nerezových tancích, akátových a dubových sudech, červená v sudech. Vzhledem k tomu, že vinařství bylo založeno teprve nedávno, tak právě červená vína stále čekají v sudech na ten správný čas k lahvování. Současný objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví, v plánu je rozšíření výrobní kapacity až na dvojnásobek, který manželé Fučíkovi považují za stropní hranici, při které ještě mohou osobně pečlivě kontrolovat každý hrozen a vše, co se děje s moštem a vínem od lisování přes zrání, až po každou lahev.
 

Vinařství Klobása

Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 320 metrů nad mořem s jihozápadní orientací, se sprašovou půdou a vysokým obsahem vápníku a hořčíku  má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína se spoléhá hlavně na to, že zná důvěrně každý keř ve vinici a rukama mu prochází každý hrozen, který doprovází až do lahve. Pak může aplikovat zdravou míru selskosti a dodržovat neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sběr a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé z hroznů v pozdním sběru. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, pneumatický lis, nerezové tanky, dřevěné a barikové sudy. Vybrané odrůdy bílých vín zrají v dřevěných sudech. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku a v Praze. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Z posledních vín upozorňujeme na typický minerální Ryzlink rýnský 2014 s petrolejovými tóny a z mimořádného ročníku 2015 na všechna tři vína, která ležela čtyři měsíce s mícháním na zdravých kvasničních kalech: Chardonnay, Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský.    
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz