... ZPĚT

25. 6. Duel: Vinařství Lahofer a Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství s tradicí sahající do 19. století působí v Prušánkách od roku 1992, kdy se Košutovi vrátili k pěstování révy vinné, výrobě vína, polní a živočišné výrobě a chovu koní. V roce 1995 rodina rozšířila výrobu vína a v roce 2002 začala produkce lahvových vín. Později převedli Košutovi své vinařství do nově založené rodinné firmy. Hlavními představiteli vinařství jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi lednické fakulty MZLU. Cennými zkušenostmi bratrům pomáhá otec Jan. Ve vinařských obcích Prušánky a Moravská Nová Ves pěstují Košutovi révu vinnou dle předpisů pro integrovanou produkci na 15 ha vlastních vinic. Odrůdová skladba je rozložena mírně ve prospěch bílých odrůd. Veškeré hrozny se zpracovávají moderními technologiemi ve vlastním provozu vybaveném pneumatickým lisem, vinifikátory na nakvášení červených vín či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, dále regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo flotačním odkalovačem a deskovými či křemelinovými filtry. V nabídce jsou i vína školená v barikových sudech. Roční objem produkce se v posledních letech zvýšil na 90 000 lahví. V plánech na další rok je pořízení dřevěných sudů pro zrání červených vín. K nejlepším vzorkům z ročníku 2017 patří Rulandské šedé a Pálava (výběry z hroznů) a Cabernet Sauvignon (rosé a červené, pozdní sběry). Dokladem kvality jsou významná ocenění z minulých let: vína v Národním salonu vín ČR, medaile na Valtických vinných trzích, AWC Vienna apod. Naposledy obdrželo vinařství Cenu rektorky Mendelovy univerzity na VVT za nejlepší rosé. Součástí rodinné firmy je archivní sklep v turisticky zajímavé lokalitě Nechory u Prušánek, kde je soustředěno kolem 450 vinných sklepů, které mají ráz vesnice s malým náměstíčkem a tvoří kulisu pro příjemné zastavení na cestě za moravskými víny. Prušánky a Nechory stojí určitě za návštěvu – patří k místům s bohatým tradičním programem v průběhu celého roku. Konají se zde krojované hody se zpíváním u cimbálu, vinobraní a v září se slavnostně „zarážá“ hora.
 

Vinařství LAHOFER

Své jméno odvodilo vinařství od rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Jana Lahofera. Ten na konci 18. století vytvořil unikátní barokní knihovnu, která je dnes klenotem premonstrátského kláštera v Památníku národního písemnictví na pražském Strahově.  Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i firem Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER, jež v souhrnu zaměstnávají více než stovku lidí. LAHOFER vyrábí vína pouze z hroznů z vlastních vinic, což je základní předpoklad pro vytvoření prvotřídních vín. Celoroční péče o vinice je tak zárukou zajištění kvality sklizených a zpracovaných hroznů. Ve Znojemské vinařské podoblasti obhospodařuje 430 ha vinohradů, mezi nimi i takové špičkové viniční tratě jakými jsou Babičák, Lampelberg, U Hájku či Volné pole. Práce lahoferáckých vinařů pod vedením sklepmistra Jiřího Lancmana se opírá o specifické přírodní podmínky a unikátní půdní složení vlastních vinohradů a o silnou vinařskou tradici Znojemska, kterou dále rozvíjí pomocí nejmodernějších postupů a technologií. Roční produkce činí přibližně 550 000 lahví. Stejně jako je pro vinařství radostí vyrábět dobrá a kvalitní vína, je pro něj zábavou i hledání a nabídka příležitostí pro to, kde si je v patřičném prostředí vychutnat. S víny vinařství LAHOFER se zákazníci mohou celoročně setkat v Hotelu LAHOFER ve Veselé ulici ve Znojmě, v degustační zastávce Obrokovka v centru města, v hlavní turistické sezoně pak také na Rajské vinici v historickém centru pod Mikulášským kostelem, ve vinném sklepě ve Chvalovicích nebo u vinného hrádku Lampelberg, kde navíc vinařství prezentuje svůj zážitkově-naučný vinařský program Mějte svoji hlavu. Novinkou v řadě specialit je vinný nápoj LAHOFER červený Sladký, z posledních vín upozorňujeme na Sauvignon VOC, Rulandské šedé pozdní sběr, Pálavu pozdní sběr a Tramín červený pozdní sběr z ročníku 2016 a Ryzlink rýnský VOC z ročníku 2015, který je zařazen v Národním salonu vín ČR. Vinařství LAHOFER zahájilo nedávno výstavbu nového moderního vinařského provozu ve vinici U Hájku (předpokládaný termín dokončení je v první polovině roku 2019).
 

Restaurace

Kafe do vany

Útulná kavárna na Údolní 31 nabízí bohatý výběr nápojů a občerstvení. Výběr z výborných moravských a portugalských vín. Již druhý rok má během letní sezony stánek v areálu Otevřené zahrady, kde dokáží vykouzlit báječné bagetky a saláty pro hladové nadačníky. Speciální menu si připraví pro několik večerů Víno z blízka.

Menu pro večer 10.9..:

Pečené kolínko s oblohou
Marinovaná žebírka s oblohou
Zeleninový zapékaný koláč se smetanou a sýrem
Zapečená rajčata s masem a nivou
Makrela na grilu s rukolou
Grilovaná panenka se salátkem
 

Kavárna Spolek

Velmi stylová příjemná kavárna v centru Brna fungující zde již patnáctým rokem. Nabízí kvalitní kávu z Doubleshotu, široký výběr nealkoholických nápojů, víno i pivo. Nabídka dezertů je velice klasická, můžete zkusit domácí jablečný štrůdl, bábovku, brownies či tiramisu. Jídelní lístek nabízí třeba domácí těstoviny.

K vínům Rodinného vinařství Košut:
 
  • Rulandské bílé & Caprese s marinovanou bazalkou
  • Ryzlink rýnský & Kachní rillettes s fíkovým chutney
  • Aurélius & Vanilková panna cotta s jahodovým ragú
 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz