... ZPĚT

27. 6. Oldřich Drápal - Osobnost současného vinařství

SONBERK

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Průměrná sklizeň 1,5 kg hroznů na rostlinu odpovídá celkové roční produkci 30 000–150 000 lahví dle kvality ročníku.

Sonberk je držitelem platinové medaile Best in Show v kategorii suchých aromatických vín (Pálava 2015 VOC tak byla prohlášena za nejlepší suché aromatické víno světa), dále platinové medaile Best in Category v regionální kategorii sladkých vín a Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy z oborově nejprestižnější soutěže Decanter World Wine Awards.

Sonberk je zatím jediné moravské vinařství uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014. Pravidelně nechybí v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem největší tuzemské soutěže Prague Wine Trophy hodnotící domácí a dovozová vína. Má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.
 

Vinařství Mikulica

Založení vinařství bylo přirozeným završením dlouholeté vinařské praxe Miroslava Mikulici a zužitkováním zkušeností, které získal stálým potkáváním se s vínem během času. Profesionální vinařství založil roku 1993 spolu se ženou Marií. Později přebral vedení rodinného podnikání syn Petr, který vystudoval lednickou fakultu MZLU, a dal tím malému vinařství další potenciál. V současné době Mikulicovi obhospodařují v systému integrované produkce vinice na rozloze šest hektarů. Kvůli ucelení šarží přívlastkových vín pochází část surovin od smluvních vinohradníků, z 90 % z Velkých Pavlovic. U modrých odrůd se sklizeň výrazně redukuje kvůli nejoptimálnější vyzrálosti hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd se včasným sběrem dosahuje harmonie cukrů a kyselin a zachování svěžesti. Sklepní hospodářství mají Mikulicovi v nově vybudovaných sklepních prostorech v zadním traktu rodinného domu, v posledním roce došlo ke kompletní obnově technologií a do rodinné firmy přibyl vzhledem ke zvyšujícímu se objemu výroby první zaměstnanec. Součástí dvora je také komfortní degustační místnost pro 25 hostů. Při postupném rozšiřování a modernizaci vinařství se Mikulicovi zaměřují především na nové technologie – řízené kvašení, klimatizaci, výměnu nádob apod. Vína se školí v nerezových tancích, červená určená k lahvování zrají kvůli mikrooxidaci půl až jeden a půl roku v dubových sudech, především starších barikových. Bílá vína a lehčí červená se lahvují v následujícím roce po sklizni hroznů, špička červené produkce se dostává na trh po dvou až tříletém zrání v sudech a lahvích. Většina vína se prodává přímo ze sklepa za ceny 150 až 250 korun. Část míří také do gastronomických zařízení a vinoték. Z ročníku 2018 doporučujeme Rulandské šedé pozdní sběr. V poslední době Mikulicovi dokompletovali technologie ve výrobě a vysadili jeden hektar vinice. K plánům vinařství na rok 2019 patří především výstavba čtyř moderních apartmánů v sídle vinařství.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - kromě zpěvu, dechového a strunného nástroje přibudou perkuse a basa.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz