... ZPĚT

22. 7. Radomír Nepraš - osobnost současného vinařství

Vinařství NEPRAŠ & Co.

Vinařství NEPRAŠ & Co. vzniklo jako odraz dlouholetých zkušeností památkového architekta Radomíra Nepraše, autora a zakladatele mnoha významných domácích vinařských projektů (např. Národní vinařské centrum, Salon vín České republiky, prestižní Aliance vinařů V8). Radomír Nepraš založil na přelomu tisíciletí vinařství REISTEN, které si pod jeho vedením vybudovalo přední postavení na trhu s vínem. Po prodeji svého podílu v této firmě se soustředil se svou rodinou na komornější, ale o to ambicióznější Vinařství NEPRAŠ & Co. Bohaté zkušenosti z domova i ze světa přenesl do organického hospodaření na 6,5 ha vinic v tratích Stará hora, U Božích muk, Sahara a Pod Pálavou. Odrůdová skladba spočívá na speciálně vybraných klonech Ryzlinku rýnského, Sauvignonu blanc, Ryzlinku vlašského, Merlotu, Cabernetu Sauvignon a Zweigeltrebe. Enologem vinařství je Ondřej Veselý, absolvent Zahradnické fakulty brněnské MZLU. Sklepní hospodářství se nachází v romantickém prostředí historického domu a sklepa v České ulici v Pavlově. Metody vinifikace se opírají o tradiční způsoby obohacené o nejmodernější poznatky načerpané v celém světě. Vína se vyrábějí výhradně v dřevěných sudech o objemu 2 500, 1 200 a 225 litrů. Zde vznikají bílá vína vynikající svojí mineralitou, čistá, s jasnou a bohatou strukturou, silným extraktem a vůní, ať už se jedná o enologická odrůdová cuvée nebo klasická cuvée Sauvignonu a Ryzlinku rýnského. Červená vína vyzrávají po zpracování i několik let a čekají v sudech na svůj vhodný čas. Roční produkce vinařství se pohybuje kolem 30 000 lahví. Degustace je možné po předchozí dohodě uspořádat pro malé skupiny, vinařství se zaměřuje především na prezentace svých vín na pozvání ve špičkových restauracích a na společenských a obchodních akcích. V posledním roce rozšířilo Vinařství NEPRAŠ & Co. svou sbírku významných ocenění o zlaté a stříbrné medaile na přehlídkách ve Štrasburku a v Paříži.
 

Vinařství Ilias

Sortiment vín zahrnuje pestrou škálu bílých odrůd od ryzlinku vlašského přes oblíbené burgundské odrůdy pinot blanc, pinot gris, chardonnay až po tramín červený, veltlínské zelené a také ryzlink rýnský. Bílá vína kvasí a zrají v nerezových tancích, červená pak v dřevěných sudech barrique. Doba zrání se tak pohybuje od 8 do 24 měsíců. Veškerá produkce vyráběna výhradně z hroznů z vlastních vinic o celkové rozloze 6,5 hektarů a prioritou vinařství je BIO produkce. Součástí filozofie výroby bio vín je nejen absence použití chemických postřiků na vinicích, ale také výroba vína bez použití moderních přípravků ovlivňujících chuť a vůni. Nedávno se portfolio vinařství rozšířilo o 50 letitý vinohrad na trati Stará hora, ze kterého od roku 2018 sklízí výjimečné veltlínské zelené.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Feri and the Gypsies

Feri je zpěvák a kytarista, který prošel různými hudebními žánry od tradiční romské hudby po jazz, pop, swing, funky, hip hop a další. Tvoří s různými muzikanty a různým nástrojovým obsazením. V otevřené zahradě se představí se svým uskupením Feri & Gypsies, složeným z profesionálních muzikantů z různých kapel. Tentokrát v komorním provedení zpěv, klasická kytara a elektrické piano zazní latino, world music a gypsy music.

Více o kapele najdete na jejím webu.