... ZPĚT

19. 8. Vinařství Lahofer - osobnost současného vinařství

Vinařství LAHOFER

Své jméno odvodilo vinařství od rodáka z Dobšic, uměleckého řezbáře Jana Lahofera. Ten na konci 18. století vytvořil unikátní barokní knihovnu, která je dnes klenotem premonstrátského kláštera v Památníku národního písemnictví na pražském Strahově.  Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i firem Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER, jež v souhrnu zaměstnávají více než stovku lidí. LAHOFER vyrábí vína pouze z hroznů z vlastních vinic, což je základní předpoklad pro vytvoření prvotřídních vín. Celoroční péče o vinice je tak zárukou zajištění kvality sklizených a zpracovaných hroznů. Ve Znojemské vinařské podoblasti obhospodařuje 430 ha vinohradů, mezi nimi i takové špičkové viniční tratě jakými jsou Babičák, Lampelberg, U Hájku či Volné pole. Práce lahoferáckých vinařů pod vedením sklepmistra Jiřího Lancmana se opírá o specifické přírodní podmínky a unikátní půdní složení vlastních vinohradů a o silnou vinařskou tradici Znojemska, kterou dále rozvíjí pomocí nejmodernějších postupů a technologií. Roční produkce činí přibližně 550 000 lahví. Stejně jako je pro vinařství radostí vyrábět dobrá a kvalitní vína, je pro něj zábavou i hledání a nabídka příležitostí pro to, kde si je v patřičném prostředí vychutnat. S víny vinařství LAHOFER se zákazníci mohou celoročně setkat v Hotelu LAHOFER ve Veselé ulici ve Znojmě, v degustační zastávce Obrokovka v centru města, v hlavní turistické sezoně pak také na Rajské vinici v historickém centru pod Mikulášským kostelem, ve vinném sklepě ve Chvalovicích nebo u vinného hrádku Lampelberg, kde navíc vinařství prezentuje svůj zážitkově-naučný vinařský program Mějte svoji hlavu. Novinkou v řadě specialit je vinný nápoj LAHOFER červený Sladký, z posledních vín upozorňujeme na Sauvignon VOC, Rulandské šedé pozdní sběr, Pálavu pozdní sběr a Tramín červený pozdní sběr z ročníku 2016 a Ryzlink rýnský VOC z ročníku 2015, který je zařazen v Národním salonu vín ČR. Vinařství LAHOFER v roce 2020 otevřelo novou moderní budovu vinařského provozu ve vinici U Hájku.
 

Vinařství HANZEL

Vinařství HANZEL navazuje na dlouholetou tradici výroby vína. Zásadní přelom v rozvoji firmy nastal v roce 2012, kdy proběhla rozsáhlá rekonstrukce historických budov v Miroslavi a bylo pořízeno kompletně nové vybavení pro příjem hroznů, jejich zpracování a pro školení a skladování vína. V roce 2014 do Vinařství HANZEL majetkově vstoupilo Vinařství LAHOFER, díky čemuž byl zaručen přísun vlastní kvalitní suroviny, hroznů z vinohradů v okolí Miroslavi a z dalších poloh Znojemské vinařské podoblasti, především z tratí Volné pole, Na vyhlídce, Weinperky či Olbramovická hora. Vinařství HANZEL vyrábí menší šarže vín z běžně známých odrůd pěstovaných v regionu. Soustředí se však také na produkci vín z méně častých druhů hroznů, jakými jsou například Muškát žlutý, Kerner, Hibernal, Sylvánské zelené nebo Rotgipfler. V předchozích letech bylo ve vinařství investováno i do nových dřevěných sudů z dubu, akátu a jedlého kaštanu, ve kterých probíhá nazrávání bílých vín. Kapacita stávajících nerezových tanků se tak rozšířila o tradiční způsob vinařské výroby. Aktuální roční produkce Vinařství HANZEL je přibližně 80 000 lahví. Na historických základech stojí v Miroslavi společně s vinařstvím i budova Hotelu HANZEL nabízející komfortní ubytování, stylovou restauraci, degustační sklep s původním trámovým lisem a jedinečné prostory pro pořádání oslav, svateb nebo seminářů a jiných firemních akcí. Z aktuálních vín ročníku 2016 upozorňujeme na Chardonnay (je zařazeno v Národním salonu vín ČR), Kerner (pozdní sběr), Rotgipfler a Muškát žlutý (zemská vína). Koncem loňského roku uvedlo vinařství na trh novou kolekci vín pod názvem HANZEL DNA. Jedná se o dárkovou dřevěnou kazetu obsahující čtyři láhve jedné odrůdy vína (Tramín červený), z nichž každé nazrávalo v jiném prostředí – v dubovém nebo akátovém sudu a v nerezovém tanku. Čtvrtá láhev je pak ideální cuvée těchto tří druhů připravené sklepmistrem Františkem Kabelou.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Ota Holec + Jana "Betka" Vašinová

Ota Holec (The Chairmen, ex Lata 25) za klávesami a u mikrofonu Jana "Betka" Vašinová (The Chairmen, ex Staré Fóry, MiniMAXband). Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (zahradním) provedení.

OH-Betka-(1).JPG