... ZPĚT

14. 5. Spolek vinařů Nový Poddvorov

Vinařství Krásná hora

Moderní vinařství, ve kterém je jasná filozofie vidět na každém kroku, má nakročeno mezi absolutní špičku v ČR.   
Průvodce nejlepšími víny České republiky 2014-2015, Šetka, Dvořák, Přibyl, Novotný, Süss  

Krásná hora je rodinné vinařství hospodařící na 5 hektarech ve viniční trati Krásná hora ve Starém Poddvorově. V trati, založené Cisterciáckými mnichy už ve 13. století, pěstují tradiční francouzské odrůdy – Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot.  Hospodaří se zde ekologicky a k vinicím se chovají tak, aby na nich vyrostlo jen to nejlepší. Umělá hnojiva zde nahradili bylinami, postřiky pomerančovým olejem, hrozny jsou sbírány a tříděny ručně- maximum jednoho keře je 1 kg zdravých hroznů. Milují přírodně suchá vína zrající na jemných kvasničných kalech a proto zde ani jiná nenajdete.
 
 

Vinařství Milan Vašíček

Vznik vinařství cimbalisty Milana Vašíčka byl v roce 2002 sice ovlivněn rodinným prostředím, hlavní impuls se však dostavil ve Švýcarsku, kde se dnešní vinař živil dlouhé roky jako muzikant. Měl možnost ochutnávat vína z různých koutů světa, přišel jim na chuť a měl ambici se jim vyrovnat. V prušáneckých tratích Podkovné a Čtvrtky rozšířil rodinné vinice, další plochy vysadil (naposledy v letech 2016 a 2017 Sylvánské zelené a Veltlínské zelené). Nyní rodinné vinařství hospodaří v systému integrované produkce na pěti hektarech. Sklepní hospodářství se nachází ve sklepě vybudovaném v roce 1980. Vinařství používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace. Odkalené mošty bílých odrůd kvasí při řízené teplotě v hlubokém sklepě. U červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace, zrají v dřevěných sudech, částečně i barikových. Roční objem produkce je kolem 40 000 lahví. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 150 až 240 korun. Na degustaci, vinařův večer nebo posezení u cimbálu se mohou objednat skupiny do dvaceti návštěvníků. Ti mohou využít také stylový Penzion Nechorka s šesti dvoulůžkovými a dvěma čtyřlůžkovými pokoji postavený nad dvěma sklepy, s terasou a možností grilování. Vinařství dlouhodobě sklízí největší úspěchy s odrůdou Rulandské bílé.
 

Milan Sůkal

Rodinnou vinařskou tradici založil Milan Sůkal starší. Po přestěhování do Starého Poddvorova začal vinařit u tchána a postavil si vlastní sklípek. Syn Milan se do vinařství naplno zapojil v r. 1996. Pět hektarů vinic v tratích Krásná hora a Kukvička je osázeno především odrůdami Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Tramín, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Rulandské modré a Merlot. Sůkalovi hospodaří v systému integrované produkce, jeden hektar je v bioprodukci. Na této ploše jsou odrůdy Chardonnay, Neuburské, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Ve sklepním hospodářství, které mají Sůkalovi doma v nově vybudované hale a podzemním sklepě, se ročně vyrobí kolem 30 000 lahví. Vinařství rodiny Sůkalů je známé tím, že až 70 % z celkové kapacity může uložit do keramických nádob, které pocházejí přímo z keramičky v Poštorné. Více než 30 000 litrů vína najednou tak může zrát v nádobách s vynikajícími mikrooxidačními vlastnostmi – ač je víno uzavřeno v nádobě, zraje díky poréznosti keramiky v otevřeném prostředí. Zbytek je uložen v nerezových tancích a v barikových sudech. Vinifikace probíhá kombinací tradičních a moderních metod. Některá vína leží při výrobě dlouhodobě na kvasnicích. Část jednotlivých partií vinařství lahvuje již po několika měsících, část zraje déle v barikových sudech. Například Rulandské modré přichází na trh až po 2 letech zrání jako reserva. Na degustaci se do vinařství mohou ohlásit skupinky do 25 osob. Až 15 hostů může přespat v penzionu, který Sůkalovi otevřeli v r. 2012 po rekonstrukci z původního sklepa. 
 

Vladimír Kašík

Vladimír Kašík začal víno vyrábět v 18 letech, v r. 2002 založil vlastní vinařství. Je 4. vinařem v řadě po bývalém ruském legionáři Eduardovi (1891 - 1986), uznávaném vinaři Vladimírovi (1908 - 1988) a otci Vladimírovi. V tratích Krásná hora a Podkovné mají Kašíkovi 1,5 ha vinic, které obhospodařují v systému integrované produkce. Kromě drobných výjimek zpracovává rodinné vinařství jen vlastní hrozny odrůd Sauvignon, Aurelius, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Müller-Thurgau, Hibernal, Tramín červený, Dornfelder, Rulandské modé, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe. Vladimír Kašík vyrábí víno v malém vinařském dvoře. K nedávno rozšířenému sklepu by v nejbližší době měla přibýt ještě nová část na výrobu červených vín, která se právě buduje. Vladimír Kašík používá technologii řízeného kvašení, některé partie zrají v sudech typu barrique, červená vína se lahvují nefiltrovaná. Roční objem produkce je přibližně 7 000 lahví. V nabídce převládají lehká, příjemná, suchá vína se svěží kyselinkou a ovocitými aromaty a chutěmi. Specialitou vinařství jsou klarety a rosé z Rulandského modrého. Například rosé z r. 2008 obdrželo zlatou medaili na světové přehlídce růžových vín ve francouzském Cannes a stalo se šampionem na Jarovín rosé. Upozorňujeme taky na kabinetní rosé Cuvée Podluží (Cabernet Sauvignon/Frankovka) a na suchý Sauvignon výběr z hroznů. Na degustaci se mohou objednat skupinky do 10 - 15 osob, s produkcí vinařství se lze také seznámit na dni otevřených sklepů, který se v komorní atmosféře koná vždy na počátku léta. 
 

Vinařství Hnidák

Rodová vinařská tradice sahající do 30. let a celoživotní práce v zemědělství stály u zrodu malého rodinného vinařství Jaromíra Hnidáka. Rodinné záhumenkové hospodářství ve viniční trati Remíze v Novém Poddvorově rozšířil tento absolvent zemědělské technické školy v r. 1991 o novou výsadbu a dnes obhospodařuje přibližně 1,5 hektaru vinic založených v r. 1997. Celé vinařství je symbiózou tradičního vinařství a moderní technologie – ošetřování keřů révy vinné a způsob zpracování hroznů provází propojení zkušeností zděděných po předcích, vlastního studia a možností nabízených současnými enologickými poznatky a trendy. V současné době provozuje vinařství syn zakladatele a jeho zeť. Vinařství Hnidák proslavila hlavně odrůda Sauvignon, ke které se váží významné úspěchy na velkých domácích přehlídkách.  Aktuálně ke špičkovým produktům patří Cabernet Sauvignon 2009 a Rulandské modré 2011, vína zařazená do Salonu vín ČR. Mezi pěstované odrůdy ale patří také Chardonnay, Tramín, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Frankovka, a Merlot. Zvyšující se zájem zákazníků vede k uvažované výsadbě dalších cca 2 ha vinic. Podzemí sklepa ze 70. let v Novém Poddvorově ukrývá kromě klasické kvelbené chodby také klimatizovanou halu s nerezovými tanky. Roční objem produkce se pohybuje kolem 12 000 lahví, které se prodávají ze sklepa a ve vybraných vinotékách. Na degustacích jsou vítány dvojice i skupiny až do dvaceti zájemců. Aktuálně špičkovými víny ve sklepě jsou Ryzlink rýnský 2011 ps, Rulandské modré 2011 ps a Cabernet Sauvignon 2009 ps.
 

Pavel Veselský

Sdružení Císařův vinohrad založili v roce 2003 tři vinaři, aby si vzájemně pomohli k prosazení se na trhu. Svá vína vyrábějí po zaměstnání v malých sklepních hospodářstvích s familiárním vztahem ke každému sudu. Pro vína je typická svěžest, lehkost a přirozená ovocitost. Vinařská tradice rodiny Veselských sahá hluboko do minulosti, jadrná selská vína vyráběl už praděd dnešního nositele tradice. Kromě rybaření je jeho velmi úspěšným koníčkem také víno. Od roku 1994 postupně vysadil v tratích Vinohrádky a Remíz 1,5 ha vinic, na kterých rostou odrůdy Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Neburské, Muškát moravský, Veltlínské zelené, Cabernet Moravia a Modrý Portugal. Ideální spon řádků, kmínek s jedním tažněm o 8 – 10 očkách spolu s redukcí hroznů zajišťují úrodu, která je předpokladem výroby přívlastkových vín. Požadované kvalitě a harmonickému vyznění svých vín podřizuje Pavel Veselský i technologii zpracování. Ručním sběrem hroznů a jejich šetrným lisováním získává mošt bez rušivých příchutí, který po odkalení zakváší ušlechtilými kvasinkami. Součástí zpracování modrých hroznů odrůd Cabernet Moravia a Modrý Portugal je malolaktické odbourávání kyselin a zrání vína v sudech. V domácím prostředí ve stavení po babičce vybudoval Pavel Veselský v posledních letech malé klimatizované sklepní hospodářství, ve kterém může odděleně zpracovávat bílé a modré odrůdy. Na malé výrobní haly navazuje degustační místnost dokončená v roce 2009. V blízké době by mělo přibýt ještě venkovní posezení a klimatizace výrobních prostor. 
 

Vinařství Mrkva

Malé rodinné vinařství Mrkva bylo založeno v r. 2003, kdy jsme láhvovali pod hlavičkou Císařův vinohrad (sdružení vinařů). Předtím jsme se zabývali výrobou vína pro vlastní spotřebu. V r. 2011 jsme začaly vína vyrábět pod značkou Vinařství Mrkva, roční produkce je asi 3000 lahví. Většina se prodá při řízených degustacích přímo ve sklepě. Obhospodařujeme necelý hektar vinice. Veškerá produkce je zpracována ve vlastním vinařském hospodářství. Víno děláme pouze z vlastních hroznů. Odrůdová skladba našich vinohradů je Rulandské šedé, Sauvingnon, Ryzlink rýnský, Pálava, Frankovka, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon. Bílé hrozny necháme asi 4 hodiny naležet a lisujeme. Po vylisování mošt odkalíme a stáčíme do nerezových nádob, kde víno kvasí, totéž platí i u růžových vín. Červené hrozny se po odstopkování nechají vykvasit. Po alkoholickém vykvašení se lisují, mošt se rovněž odkaluje a stačí do dřevěných sudů, kde probíhá jablečno-mléčná fermentace. Mezi naše největší úspěchy ve vinařství patří ocenění vína Cabernet sauvignon rosé ročník 2007, které získalo zlatou medaili Malé encyklopedie českých a moravských vín. Vinařství Mrkva vlastní sklepní hospodářství: patří sem Búda, v níž je malá degustační místnost s posezením pro 10 osob. Presůz slouží ke zpracování hroznů a předvýrobě vína. Dále máme dva vinné sklepy, jeden slouží jako sklad nalahvovaných vín a ve druhém víno zraje. Chloubou vinařství Mrkva je sklepní půlrotundou, ve které je vestavěn patron vinařů Svatý Urban. V tomto prostoru se provádí rovněž řízené degustace - ochutnávky. 
 

Vinařství Bařina

Jako umělec ke svému dílu, tak i vinaři ke svému vínu si vytváří  silný osobní vztah.
 
Vinař Tomáš Bařina je původní profesí strojní zámečník. Vinařstvímn se živí teprve od roku 2004, kdy se rozhodl využít zděděný sklep po dědečkovi a navázat na rodinnou vinařskou tradici. První vinice v čejkovicích Novinách a na Helezném dílu vysadil již na konci 90. let minulého století, produkci hroznů však prodával. Dnes obdělává více než tři hektary mladých  vinic v nejlepších  vinařských tratích  Starého Poddvorova a Čejkovic. Ošetřování vinic provádí vinař v souladu s integrovanou produkcí. Vinice jsou zatravněny, mladé výsadby jsou udržovány černým úhorem.
 
Jako výrobní zázemí využívá Tomáš Bařina prostornou halu svého tchána Stanislava Škrobáka v Čejkovicích. Ročně vyrábí kolem 10 000 litrů vína  v malých partiích, z nichž zhruba polovinu láhvuje. Zbytek - nezatříděná zemská vína – prodává jako kvalitní sudová vína. Vína jsou vyráběna moderní technologií s důrazem na zachování charakteristických znaků odrůdy i vinařské podoblasti a vyznačují se vysokou extraktivností a svěží kyselinou. Nosnou bílou odrůdou vinařství je Sylvánské zelené, mezi červenými víny patří k nejúspěšnějším Dornfelder a Rulandské modré. Lahůdkou ve sklepě Tomáše Bařiny je málo vídaný klaret z Rulandského modrého.
 
Mladé vinařství se může pochlubit i prvními ledovými a slámovými víny. Starobylá dřevěná puténka na sběr hroznů zdobí i viněty svatomartinských vín pana Bařiny a svěží růžová vína. Prodej vín zajišťuje vinař především prostřednictvím vinoték, ze sklepa se prodávají láhvová vína v cenových relacích 95 – 130 korun.
 
 

Vinařství Antonín Blažek

Vzdělání předurčilo Antonína Blažka  pro profesní dráhu geodeta, vinařské geny zděděné po předcích jej od mládí táhly do vinohradu. Již v dětství získal základní zkušenosti při ošetřování keřů révy vinné a pomoc rodičům při zpracování úrody ve sklepě ho naučila proměňovat zlatistvé a temně modré bobule v lahodný mok. Když se ale v dospělosti chtěl pustit do vinařského podnikání, rodiče mu jeho úmysly rozmlouvali. Zlom nastal až po návratu ze „zkušené“ v rakouském Poysdorfu. Pro potřeby profesionálního vinařsví přebudoval sklep, který dostal v roce 2003 od strýce a v dolnobojanovických tratích Hora Holčická, Zvolence a Přední hora vysázel  2,5 hektaru vinic. Mimo úrodu z vlastních vinohradů zpracovává nakoupené hrozny vinohradníků z okolí.
 
Ve sklepě používá kombinaci tradičních a moderních technologií - mošty pro bílá vína  odkaluje a zakváší čistými kulturami kvasinek. Kvašení v tancích usměrňuje pomocí chlazení, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Vína zrají v nerezových tancích a v keramických nádobách déle než rok, teprve potom je pan Blažek láhvuje. Objem produkce se v ročníku 2008 zvýšil na 30 000 lahví. Ve vinohradech a ve sklepě pomáhá podle vlastních slov Antonína Blažka „z rodiny každý, kdo se mnou soucítí a ještě může“ - což zahrnuje široké spektrum od manželky Dity, rodiče z obou stran, po strýce a tety. Ruce pomocníků se hodí hlavně při práci ve vinohradu a při vinobraní. Vinařství se zaměřilo na jakostní a přívlastková vína. V produkcí rodiny Blažků se setkáme i se zemskými víny - pod tímto označením se prodávají jakostní vína nezatříděná, za jejichž kvalitu ručí vinař svým jménem.
 
Vína Antonína Blažka se prodávají především ze sklepa privátní klientele, k dostání jsou v lázních Luhačovice a několika dalších gastronomických provozech. V nabídce jsou i méně známé zajímavé modré odrůdy nebo třeba rosé Zweigeltrebe. Rodinné vinařství má do budoucna v plánu rozšířit plochu vlastních vinohradů a postavit nový sklep, který umožní pohostit i větší skupiny, momentální kapacita při řízených degustacích je 20 osob.

 
 

Konečný winery

Ing. Ondřej Konečný jako majitel, sklepmistr a vinohradník v jedné osobě se po absolvování střední vinařské školy a lednické fakulty MZLU rozhodl se svou rodinou v roce 2012 založit vinařství působící pod názvem Konečný winery. Zároveň ale pracuje jako technolog ve vinařství Spielberg v Archlebově. Za vznikem vlastního podniku stál vztah k vínu, ale také tradice a zkušenosti předchozích generací. V současné době vinařství hospodaří na 1,5 hektaru vlastních vinic, ve kterých převažují bílé odrůdy. Největší plocha se nachází v trati Niva hrbatá, na osluněném jihozápadně exponovaném svahu s navátou spraší, velmi teplým klimatem a nízkým množstvím srážek. Vinice Ondřej Konečný sám založil s pomocí dědů na pozemcích vrácených v restituci. Je zastáncem myšlenky, že ve spojení vhodných agrotechnických postupů vedoucích ke kvalitním hroznům, tradičních metod výroby zděděných po předcích a nových metod je možno vyrábět zcela originální vína s jedinečných rukopisem. Bílá vína mají moderní ovocitý styl, červená jsou naopak díky zrání v sudech (částečně starší i nové bariky, jejichž kapacita se v posledním roce zvýšila) tělnatá s výraznými taniny. Vína v malých partiích jsou ponechána jako zemská, přestože hrozny dosahují přívlastkových kategorií. Množství ocenění ze soutěží a výstav (naposledy např. AWC Vienna, Král vín ČR, Finger Lakes Wine Competion) potvrzuje správnost nastoupené cesty, která by měla ve vinařství pokračovat dostavbou nové lisovny a skladu i vybudováním ubytování pro návštěvníky vinařství. Pro skupiny do patnácti hostů je možné uspořádat řízené degustace. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 125 až 225 korun.
 

Vinařství Gertner

Mladý vinař Marek Gertner ze Starého Poddvorova provozuje své vinařství od roku 2015. Pochází z klasické moravské vinařské rodiny. S pěstováním révy vinné navazuje na zkušenosti své babičky, která o vinohrady i víno pečovala celý život. Postupně tak všechna tajemství i um předávala svému vnukovi Markovi. Samotnou výrobu vína a práci ve sklepě se zase učil od svého otce. On sám teď momentálně rozšiřuje své znalosti na Mendelově univerzitě v Brně v oboru vinohradnictví a vinařství. Zpracování vína, stejně tak i pořádání degustací se odehrává ve sklepě v Čejkovicích. Tento sklep je prozatimním domovem, než jeho domovský sklep ve Starém Poddvorově zrekonstruuje a vybuduje plnohodnotné sídlo vinařství. V jeho přístupu k samotnému vinařství i vínu se tak spojuje síla a pokora tradice, upřímná láska k vínu a inovativní hravost mládí.
 
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - kromě zpěvu, dechového a strunného nástroje přibudou perkuse a basa.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz