... ZPĚT

27. 8. Spolek vinařů Nový Poddvorov

Vinařství Bařina

Jako umělec ke svému dílu, tak i vinaři ke svému vínu si vytváří  silný osobní vztah.
 
Vinař Tomáš Bařina je původní profesí strojní zámečník. Vinařstvímn se živí teprve od roku 2004, kdy se rozhodl využít zděděný sklep po dědečkovi a navázat na rodinnou vinařskou tradici. První vinice v čejkovicích Novinách a na Helezném dílu vysadil již na konci 90. let minulého století, produkci hroznů však prodával. Dnes obdělává více než tři hektary mladých  vinic v nejlepších  vinařských tratích  Starého Poddvorova a Čejkovic. Ošetřování vinic provádí vinař v souladu s integrovanou produkcí. Vinice jsou zatravněny, mladé výsadby jsou udržovány černým úhorem.
 
Jako výrobní zázemí využívá Tomáš Bařina prostornou halu svého tchána Stanislava Škrobáka v Čejkovicích. Ročně vyrábí kolem 10 000 litrů vína  v malých partiích, z nichž zhruba polovinu láhvuje. Zbytek - nezatříděná zemská vína – prodává jako kvalitní sudová vína. Vína jsou vyráběna moderní technologií s důrazem na zachování charakteristických znaků odrůdy i vinařské podoblasti a vyznačují se vysokou extraktivností a svěží kyselinou. Nosnou bílou odrůdou vinařství je Sylvánské zelené, mezi červenými víny patří k nejúspěšnějším Dornfelder a Rulandské modré. Lahůdkou ve sklepě Tomáše Bařiny je málo vídaný klaret z Rulandského modrého.
 
Mladé vinařství se může pochlubit i prvními ledovými a slámovými víny. Starobylá dřevěná puténka na sběr hroznů zdobí i viněty svatomartinských vín pana Bařiny a svěží růžová vína. Prodej vín zajišťuje vinař především prostřednictvím vinoték, ze sklepa se prodávají láhvová vína v cenových relacích 95 – 130 korun.
 
 

Vinařství Milan Vašíček

Vznik vinařství cimbalisty Milana Vašíčka byl v roce 2002 sice ovlivněn rodinným prostředím, hlavní impuls se však dostavil ve Švýcarsku, kde se dnešní vinař živil dlouhé roky jako muzikant. Měl možnost ochutnávat vína z různých koutů světa, přišel jim na chuť a měl ambici se jim vyrovnat. V prušáneckých tratích Podkovné a Čtvrtky rozšířil rodinné vinice, další plochy vysadil (naposledy v letech 2016 a 2017 Sylvánské zelené a Veltlínské zelené). Nyní rodinné vinařství hospodaří v systému integrované produkce na pěti hektarech. Sklepní hospodářství se nachází ve sklepě vybudovaném v roce 1980. Vinařství používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace. Odkalené mošty bílých odrůd kvasí při řízené teplotě v hlubokém sklepě. U červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace, zrají v dřevěných sudech, částečně i barikových. Roční objem produkce je kolem 40 000 lahví. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 150 až 240 korun. Na degustaci, vinařův večer nebo posezení u cimbálu se mohou objednat skupiny do dvaceti návštěvníků. Ti mohou využít také stylový Penzion Nechorka s šesti dvoulůžkovými a dvěma čtyřlůžkovými pokoji postavený nad dvěma sklepy, s terasou a možností grilování. Vinařství dlouhodobě sklízí největší úspěchy s odrůdou Rulandské bílé.
 

Vinařství Padalík

Malé rodinné vinařství se nachází v obci Starý Poddvorov ve Slovácké podoblasti.Vinařstvím se zabývali již po mnoho let naši předci, jednalo se převážně o malé vinice, kde veškerá produkce vína sloužila převážně k vlastní spotřebě. V současné době obhospodařujeme cca 1,5 ha plodících vinic a vína vyrábíme pouze z vlastních hroznů. Vinice jsou obhospodařovány již více než 10 let v režimu bio, bez certifikace. Produkce vín není veliká, zaměřujeme se na výrobu lahvových vín, která jsou zastoupena více odrůdami. Mezi tyto odrůdy patří tradiční Rulandské bílé, šedé a modré, Rýnský Ryzlink, Tramín červený, Cabernet Moravia, André, Frankovka, Neronet. Z nově uznaných odrůd je to Solaris, Hibernal a Cabernet Cortis. Tyto odrůdy pěstuje na dvou viničních tratích Krásná hora a Remíz.
 

Konečný winery

Ing. Ondřej Konečný jako majitel, sklepmistr a vinohradník v jedné osobě se po absolvování střední vinařské školy a lednické fakulty MZLU rozhodl se svou rodinou v roce 2012 založit vinařství působící pod názvem Konečný winery. Zároveň ale pracuje jako technolog ve vinařství Spielberg v Archlebově. Za vznikem vlastního podniku stál vztah k vínu, ale také tradice a zkušenosti předchozích generací. V současné době vinařství hospodaří na 1,5 hektaru vlastních vinic, ve kterých převažují bílé odrůdy. Největší plocha se nachází v trati Niva hrbatá, na osluněném jihozápadně exponovaném svahu s navátou spraší, velmi teplým klimatem a nízkým množstvím srážek. Vinice Ondřej Konečný sám založil s pomocí dědů na pozemcích vrácených v restituci. Je zastáncem myšlenky, že ve spojení vhodných agrotechnických postupů vedoucích ke kvalitním hroznům, tradičních metod výroby zděděných po předcích a nových metod je možno vyrábět zcela originální vína s jedinečných rukopisem. Bílá vína mají moderní ovocitý styl, červená jsou naopak díky zrání v sudech (částečně starší i nové bariky, jejichž kapacita se v posledním roce zvýšila) tělnatá s výraznými taniny. Vína v malých partiích jsou ponechána jako zemská, přestože hrozny dosahují přívlastkových kategorií. Množství ocenění ze soutěží a výstav (naposledy např. AWC Vienna, Král vín ČR, Finger Lakes Wine Competion) potvrzuje správnost nastoupené cesty, která by měla ve vinařství pokračovat dostavbou nové lisovny a skladu i vybudováním ubytování pro návštěvníky vinařství. Pro skupiny do patnácti hostů je možné uspořádat řízené degustace. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 125 až 225 korun.
 

Vinařství Gertner

Mladý vinař Marek Gertner ze Starého Poddvorova provozuje své vinařství od roku 2015. Pochází z klasické moravské vinařské rodiny. S pěstováním révy vinné navazuje na zkušenosti své babičky, která o vinohrady i víno pečovala celý život. Postupně tak všechna tajemství i um předávala svému vnukovi Markovi. Samotnou výrobu vína a práci ve sklepě se zase učil od svého otce. On sám teď momentálně rozšiřuje své znalosti na Mendelově univerzitě v Brně v oboru vinohradnictví a vinařství. Zpracování vína, stejně tak i pořádání degustací se odehrává ve sklepě v Čejkovicích. Tento sklep je prozatimním domovem, než jeho domovský sklep ve Starém Poddvorově zrekonstruuje a vybuduje plnohodnotné sídlo vinařství. V jeho přístupu k samotnému vinařství i vínu se tak spojuje síla a pokora tradice, upřímná láska k vínu a inovativní hravost mládí.
 

Vinařství Antonín Blažek

Vzdělání předurčilo Antonína Blažka  pro profesní dráhu geodeta, vinařské geny zděděné po předcích jej od mládí táhly do vinohradu. Již v dětství získal základní zkušenosti při ošetřování keřů révy vinné a pomoc rodičům při zpracování úrody ve sklepě ho naučila proměňovat zlatistvé a temně modré bobule v lahodný mok. Když se ale v dospělosti chtěl pustit do vinařského podnikání, rodiče mu jeho úmysly rozmlouvali. Zlom nastal až po návratu ze „zkušené“ v rakouském Poysdorfu. Pro potřeby profesionálního vinařsví přebudoval sklep, který dostal v roce 2003 od strýce a v dolnobojanovických tratích Hora Holčická, Zvolence a Přední hora vysázel  2,5 hektaru vinic. Mimo úrodu z vlastních vinohradů zpracovává nakoupené hrozny vinohradníků z okolí.
 
Ve sklepě používá kombinaci tradičních a moderních technologií - mošty pro bílá vína  odkaluje a zakváší čistými kulturami kvasinek. Kvašení v tancích usměrňuje pomocí chlazení, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Vína zrají v nerezových tancích a v keramických nádobách déle než rok, teprve potom je pan Blažek láhvuje. Objem produkce se v ročníku 2008 zvýšil na 30 000 lahví. Ve vinohradech a ve sklepě pomáhá podle vlastních slov Antonína Blažka „z rodiny každý, kdo se mnou soucítí a ještě může“ - což zahrnuje široké spektrum od manželky Dity, rodiče z obou stran, po strýce a tety. Ruce pomocníků se hodí hlavně při práci ve vinohradu a při vinobraní. Vinařství se zaměřilo na jakostní a přívlastková vína. V produkcí rodiny Blažků se setkáme i se zemskými víny - pod tímto označením se prodávají jakostní vína nezatříděná, za jejichž kvalitu ručí vinař svým jménem.
 
Vína Antonína Blažka se prodávají především ze sklepa privátní klientele, k dostání jsou v lázních Luhačovice a několika dalších gastronomických provozech. V nabídce jsou i méně známé zajímavé modré odrůdy nebo třeba rosé Zweigeltrebe. Rodinné vinařství má do budoucna v plánu rozšířit plochu vlastních vinohradů a postavit nový sklep, který umožní pohostit i větší skupiny, momentální kapacita při řízených degustacích je 20 osob.

 
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Chef Nomade: Francouzské speciality

Ochutnejte francouzské speciality připravené šéfkuchařem François Bouilletem:
 
  • tartinade (pomazánky) 
  • pissaladière (slaný cibulový koláč s ančovičkami)
  • tarte flambée (slaný cibulový koláč se smetanou a slaninou)
  • bulgurový salát à la taboulet
  • meruňkové clafoutis
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - perkuse, kytara, flétna a zpěv.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz