... ZPĚT

9. 7. Spolek vinařů Šatov

Vinařství U Šimečků

Vinařství u Šimečků je malé vinařství rodinného typu, které vyrábí vína klasickým způsobem, metodou přírodního kvašení. Majitelé Josef a Marie pokračují ve šlépějích svých předků už třetí generaci. Své první víno vyrobil Josef ve svých 20 letech. Nejprve víno vyráběl pro sebe, rodinu a své přátele. A protože přátel bylo čím dál víc rozhodli jsme se výrobu vína navýšit a založit vinařství.
 

Vinařství Jiří Popp

Výroba vína se v rodině Jiřího Poppa stala koníčkem v roce 1998, kdy si v Šatově pořídili rodinný dům s vinným sklípkem. První vína vyráběl Jiří Popp v malém množství a vychutnával je v kruhu rodiny a přátel. S přibývajícími zkušenostmi postupně rozšiřoval počet odrůd a navyšoval objem výroby. S tím souviselo i pořizování nových technologií a budování výrobních prostor. Vinařství Jiřího Poppa sklízí hrozny z malého vinohradu v trati U bunkru, kde se také připravuje výsadba nového půlhektaru s Rulandským šedým, Solarisem a Pálavou. Většina surovin pro výrobu přibližně 6 000 lahví v širokém spektru osmnácti odrůd nyní pochází z nákupu od místních vinohradníků. Výroba probíhá v domácím prostředí od prvotního zpracování hroznů až po lahvování. V procesu vinifikace se používá pneumatický lis, řízené kvašení, mošty a rmuty kvasí v nerezových tancích s plovoucími víky. V nabídce vinařství najdete jak mladá vína moderního stylu, lehká a svěží pro každodenní relaxaci, tak i mohutnější extraktivní vína a vína s vyšším obsahem zbytkového cukru pro slavnostní příležitosti. V roce 2015 dokončili Poppovi výstavbu penzionu (Šatov 15) a rekonstrukci vinného sklípku ve Sklepní ulici. K dispozici jsou plně klimatizované apartmány a pokoje se samostatnými vchody ze dvora (celkem 18 lůžek a 8 přistýlek). V uzavřeném areálu mohou hosté využívat v klidu a soukromí vinárnu, venkovní posezení, cyklogaráž a parkoviště. Kapacita na řízené degustace a posezení je 24 míst.
 

Vinný sklep "U dvou zvířat"

Vinný sklep U dvou zvířat je mladá rodinná firma manželů Kateřiny a Jana Doležalových. Z malého sklípku v Práčích, kde vyráběli víno pouze pro sebe, se časem přesunuli do Šatova, kde vinařský provoz rozšířili a v roce 2017 začali provozovat Kulturní a vzdělávací centrum v oblasti vinařství. Navázali tak nejen na své teoretické vzdělání, ale i na praktické zkušenosti z oboru. Vinařství produkuje ročně kolem 5 000 lahví zemských a přívlastkových vín z tradičních odrůd i interspecifických novošlechtěnců. Hrozny pocházejí z výkupu od vinohradníků ze Znojemska, interspecifické odrůdy (např. Solaris, Hibernal) z Křepic poblíž Hustopečí. Zpracování probíhá ve sklepních prostorách v Šatově, v historických klenutých chodbách o celkové délce asi 130 metrů. Rmuty se zakvášejí přirozenými kvasinkami, podle odrůdy a stavu hroznů ale Doležalovi experimentují také se šlechtěnými odrůdovými kvasinkami, u kterých zkoušejí jejich vliv na aromata výsledných vín. Technologie výroby a délka zrání vína se podřizují především jakosti hroznů a jejich zdravotnímu stavu. Svěží, primárně aromatická vína se lahvují zpravidla do roka od výroby, naproti tomu červená vína zrají v dubových sudech i déle než dva roky. Celá produkce je zákazníkům k dispozici v cenách od 120 do 250 korun ze sklepa nebo rozvážkovou službou. Vinařství nabízí nejen řízené degustace pro skupiny až 40 osob, ale také odborné tématické degustace a přednášky, a to i v angličtině, němčině nebo ruštině.
 

Vinařství Halkoci

Můj příběh začal objevením lásky k vínu, následovala studia v rakouském Kremsu (Wachau) nebo sbíraní zkušeností v ceněném vídeňském vinařství. Poté následoval návrat domů- do Šatova. Kde bylo jediným snem a cílem založit a budovat vlastní vinařství s nezaměnitelným rukopisem a kouskem srdce v každé lahvi. Bílá vína na sebe strhávají pozornost svou vůní, lehkostí a především typickým odrůdovým projevem. Vybraná bílá vína školím a krášlím na vlastních kvasnicích (sur-lie) v dřevěných sudech, díky čemuž se nám odkrývají nové vrstvy vína a můj rukopis. Samozřejmostí jsou vína růžová a nebo červená, ta mám rád plná a vyzrálá. Při degustaci v historickém sklepě ochutnáme asi 12- 14 vín z rodinného vinařství, nastíníme si průběh vzniku jednotlivých vín. Samozřejmostí je bohaté občerstvení. Po degustaci se můžete ubytovat v penzionu rodičů, který se nachází přímo nad sklepem (neomezeně posedět v lisovně s krbem) a nebo v některém z nových apartmánů. Lze dohodnout a nakombinovat ubytování ve více objektech až pro 55 osob.
 

Vinařství Laurent Šatov

Vinařství Laurent Šatov je mladé vinařství založené v roce 2012. Výrobou vína se majitelé zabývali už mnoho let předtím, ale byl to pro ně spíše koníček. Hrozny pochází ze Znojemské vinařské podoblasti. Bílá vína vznikají za pomoci řízeného kvašení ve skle, plastu a nerezových tancích pomocí kulturních kvasnic. U červených vín probíhá malolaktická fermentace a vína zrají nejméně rok. Kvašení probíhá v plastových a nerezových tancích, skleněných demižonech i dřevěných sudech. Následně jsou vína lahvována a nazrávají ve sklepních archivních boxech. Vína z vinařství Laurent Šatov se vyznačují čistou chutí a vůní s jemnějším a výraznějším odrůdovým charakterem. Deklarována jsou jako zemská, ale cukernatostí odpovídají vínům přívlastkovým. O jejich kvalitě svědčí i fakt, že vinařství během pár let své existence získalo ocenění vítězů v odrůdě nebo zlaté medaile na místních výstavách. Na degustace do vinného sklípku se mohou ohlásit skupiny do 15 osob. Pokud je skupina větší, není problém nachystat zázemí na sklepem ve vinárně pro cca 40 osob, včetně degustace, rautu, cimbálky. Tato varianta je velmi oblíbená u firemních akcí různých společností.
 

Víno Frlausovi

Naše rodinné vinařství najdete ve Sklepní ulici v obci Šatov. Pěstováním vinné révy a výrobou vína kráčíme ve šlépějích rodinné tradice, která se začala rozvíjet příchodem našich předků na jižní Moravu po 2. světové válce. Lásku k vínu tak dědíme z generace na generaci již přes 50 let a dnes vyrábíme kolem 7000 lahví.
 

Víno HOMOLA s.r.o.

Vinařství Aleše Homoly vzniklo z firmy, která se původně zabývala dovozem vína a provozováním vinoték. Se svým bývalým společníkem se postupně domluvil na rozdělení, se synem Tomášem pak doplnili technologie a před třemi lety se naplno začali zabývat výrobou vlastního lahvového vína. Vinařství zpracovává hrozny nakoupené od vinohradníků ze Znojemska (vč. prvotřídní trati Kraví hora) a z Mikulovska (zejména Turold). Firma se zaměřuje na bílá vína lahvovaná jako mladá v následujícím roce po sběru hroznů, z ročníku 2017 přijdou na trh první červená vína vyzrálá v barikových sudech (předpokládané uvedení v roce 2019). Bílé mošty se zakvášejí šlechtěnými kvasinkami a zpracovávají řízeným kvašením v nerezových tancích, vše až po filtraci si zajišťují Homolovi sami. Doposud lahvovali v dobšickém Lahoferu, v roce 2018 proběhne lahvování poprvé na pojízdné lince, což přinese možnost zmenšit počet operací s vínem. Z ročníku 2018 půjdou poprvé vybrané partie pravděpodobně Chardonnay a Rulandského šedého do klasických dubových a akátových sudů. Vinařství má sklep ve sklepní uličce ve Vrbovci, kde může po dohodě uvítat skupiny až 17 návštěvníků. Homolovi mají v plánu mírné rozšíření produkce (zatím na množství kolem 20 000 lahví), rozšíření sklepního hospodářství ve Vrbovci a především soustředění se na odrůdu Veltlínské zelené. To patří neodmyslitelně ke Znojemsku a Víno HOMOLA plánuje, že bude zpracovávat odlišnými technologiemi více šarží z různých poloh, aby vyniklo jedinečné terroir typických „veltlínů“.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - perkuse, kytara, flétna a zpěv.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz