... ZPĚT

16. 5. Večer s EKOVÍNem

Vinařství Veverka Strážnice

Rodinné vinařství Veverka Strážnice navazuje na letitou tradici svých předků. Vinařství se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblasti Slovácké, vinařské obci Strážnice. Vinice se rozkládají na úpatí Bílých Karpat v nadmořské výšce 300 až 340 m n.m. V současné době vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic v režimu integrované produkce. Odrůdová skladba je tvořena tradičními odrůdami Strážnického regionu, zbývající odrůdy nakupuje vinařství z vinohradů z nedalekého okolí. Vinařství pod vedením Ing. Lukáše Veverky, Ph.D., nabízí řadu originálních láhvových vín zemských a přívlastkových. Cílem vinařství je spokojený zákazník, který se pravidelně vrací.
 

Vinařství Čech

Vinařství Čech – to je vlastně polovina dříve velmi úspěšné vinařské firmy ČEBAV, která byla ověnčená vavříny z mnoha tuzemských i zahraničních soutěží. Sklepmistr a spolumajitel Jan Čech dokázal svými víny vynést tuto firmu na pomyslný vinařský Olymp. Když se v roce 2010 oba původní majitelé rozhodli, že každý z nich půjde svou vlastní cestou, vzniklo ryze rodinné vinařství a firma se přejmenovala na Vinařství Čech. Pomyslné žezlo po svém otci později převzal syn Petr Čech. Svými víny ročníku 2010 i 2011 dokázal, že měl v osobě svého otce vynikajícího učitele, protože tato vína získala zatím nejvíce ocenění v historii celé firmy. Provozovna postavená v roce 2000 se nachází na okraji Tvrdonic. Je vybavena nejmodernější vinařskou technolologií a převážná většina produkce je zaměřena na vína jakostní, vyrábí se i víno ledové. Vinařství hospodaří na 22 hektarech vlastních vinic v systému ekologického zemědělství a zaměřujeme se především na vysoce kvalitní přívlastková vína. Z bílých odrůd zde najdete Sauvignon, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Chardonnay. Z červených pak hlavně Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe, Neronet a Dornfelder. I nadále se vinařství řídí filozofií původního majitele a sklepmistra, po kterém nese vinařství jméno, a to - kvalitní a dobré víno za rozumnou cenu, aby se návštěvníci vždy rádi vraceli k vínu od Čecha z Tvrdonic.
 

Víno Škrobák

Příběh vinařství Víno Škrobák je současně příběhem rodiny, která je už po generace pevně spjata s Čejkovicemi a s pěstováním révy vinné. Vinařství bylo vždy součástí života v Čejkovicích, a když se otevřely nové možnosti, Stanislav Škrobák se začal jako jeden z prvních věnovat vinařství naplno. Věřil totiž velkému potenciálu rodinného vinařství. Od začátku vsadil na vlastní vinice. Dnes vinařství obhospodařuje 11 ha vinic a neustále hledá vhodné lokality a vinice rozšiřuje. Uvědomuje si také důležitost ochrany životního prostředí, a proto obhospodařujeme všechny vinice ekologicky. Šetrně se chová i při zpracování hroznů. Vína jsou proto poctivá a odrážejí Čejkovické terroir. Lásku k vinařství zdědili i synové Martin a Stanislav, absolventi Mendelovy univerzity. Spolu s Ladislavou, manželkou Martina, se dnes už naplno věnují chodu vinařství. Tato nová generace si uvědomuje, že zážitek z vína je dokonalý, pokud se vnímá v širším kontextu. Víno samozřejmě chutná nejlépe tam, kde se zrodilo a toto prostředí musí zážitek ještě zesílit.
 

Vinařství Jakubčík

Vinařská společnost Vinja je čistě rodinnou záležitostí. Pěstuje a zpracovává vlastní hrozny v 15 různých odrůdách. Vinice má ve dvou katastrech, a to v Přítlukách a v Brumovicích. Jsou vysázeny ve výborných vinařských tratích těchto obcí. Vinařství Jakubčík se snaží dosahovat té nejvyšší kvality a to tím, že provádíme redukce množství hroznů na keřích. Všechny vinice jsou zařazeny do integrované produkce a jsou ošetřovány minimem chemických přípravků. Tyto přípravky jsou pouze na ekologické bázi. Mezi nejlepší vína vinařství patří především červená. Celková produkce je asi 20 000 litrů, a to převážně vín predikátních, kabinetu, pozdního sběru, výběru z hroznů a vín archivních.
 

Vinařství Dušan Soviš

Vinařství Dušan Soviš navazuje na více než stoletou rodinnou tradici vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem na Slovácku. Vinice jsou vysázeny na posledních výběžcích Bílých Karpat, jenž tvoří vápenité flyšové podloží. To je zodpovědné za typickou svěžest a mineralitu místních vín. Vína jsou vyráběna moderními technologiemi s cílem zachování přirozeného projevu pěstovaných odrůd. Mezi ty nejvíce ceněné patří Ryzlink rýnský a Rulandské bílé. Věříme v potenciál blatnických vinic a originalitu našich vín.
 

Víno z Kobylí

Vinařství Víno z Kobylí hledejte ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jihovýchodní Moravy. Vinná réva se na území Kobylí pěstuje již osm set let. Už tehdy se teplomilné rostlině dařilo na zdejších slunných stráních obrácených k jihovýchodu a jihozápadu. Na současné ploše 152 hektarů pěstujeme nejtradičnější odrůdy jako například Frankovka, Tramín červený, Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal. Ideální polohy našich vinic a unikátní mikroklima dovolují hroznům dobře vyzrát a našim technologům tak vytvořit víno vynikající jakosti. Nabízíme proto i další časem prověřené odrůdy, jako jsou například: Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Neuburské, Sauvignon, Ryzlink rýnský i vlašský, Sylvánské zelené, Pálava, Moravský muškát, Rulandské modré a André.
 

Vinařství Veverka

Vznik rodinného Vinařství Veverka se datuje rokem 1992, kdy se rozhodli navázat na dlouholetou rodinnou tradici a bohaté zkušenosti s pěstováním révy. V současnosti hospodaří na 15 ha vinic vysázených na prvotřídních tratích Čejkovic, ležících v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy s velmi příznivými klimatickými a půdními podmínkami. V průběhu celého procesu od pěstování hroznů na co nejméně zatížených keřích ve vinici až po práce ve sklepním hospodářství jsou všechny zásahy prováděny s maximální šetrností k přírodě a ke zdraví konzumenta. Důkazem je členství v moderním, přísně ekologicky orientovaném vinohradnickém systému EKOVÍN (Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína) a postupné zařazení vinic do bioprodukce. Pouze zdravé a kvalitní hrozny pocházející výhradně z vlastních vinic jsou zpracovány tradičními metodami s minimálními přídavky oxidu siřičitého za pomoci moderních technologií. Výsledkem je roční produkce 50 000 lahví a sudové víno. Vinařství Veverka se zaměřuje na výrobu nejen vysoce kvalitních jakostních a přívlastkových vín, ale i speciálních, jako jsou vína ledová (bílá i červené z odrůdy Alibernet), slámová, botrytická.
 

Templářské sklepy Čejkovice

Historie firmy Templářské sklepy Čejkovice je spojena s příchodem tajemného řádu templářských rytířů. Ti přišli do Čejkovic ve 30. letech 13. století a společně se stavbou templářské tvrze zahájili i výstavbu rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby. Zároveň začíná i nová epocha pěstování vinné révy v oblasti Čejkovic a okolních obcí. V roce 1936 bylo založeno první vinařské družstvo, jehož pokračovatelem je od roku 1992 firma Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo. Společnost působí stále v historických sklepech, kde má uloženo více než 350 000 litrů vín v dubových a barikových sudech a rozsáhlý archív lahvově zralých vín. Další kapacitu 6 000 000 litrů má v průmyslových budovách v obci Čejkovice. Vinice, ze kterých firma zpracovává hrozny, se nachází ve třech vinařských podoblastech Moravy - Velkopavlovické, Slovácké a Mikulovské. Díky různorodosti podloží, odlišným polohám i klimatu dostává zákazník široké portfolio nejkvalitnějších partií odrůd od daných pěstitelů. Firma sama hospodaří na 100 ha vinic, na kterých dozrávají hrozny pro nejvyšší partie ročníkových a přívlastkových vín. Tradiční výroba a zrání vín se zde snoubí s moderními postupy a technologiemi od zpracování hroznů až po konečnou finalizaci. Důraz na kvalitu je kladen již při výkupu hroznů, moderní odzrňovače a lisy jsou zárukou šetrného a přitom kvalitního vylisování hroznové šťávy. Reduktivní technologie, řízené kvašení a odbourávání kyselin u vybraných partií vín zaručuje vysokou kvalitu konečného produktu, která je znásobena zráním v dubových sudech a po stočení do lahví uložením ve starých chodbách templářského sklepení.
 

Vinařství Holánek

Rodinné Vinařství Holánek sídlí v malebné vesničce Ivaň nedaleko novomlýnských nádrží. K výrobě vín využívá kvalitní hrozny z vlastních vinic obhospodařovaných ekologickou cestou. Ctí a využívá zásady integrované produkce - moderní, přísně ekologicky orientovaný vinohradnický systém, zaměřený na výrobu hroznů a vín špičkové kvality cestou přátelskou vůči životnímu prostředí. Tento styl hospodaření znamená úplné vyloučení použití pesticidů a chemických hnojiv ve vinici. Celá plocha 25 hektarů se rozkládá ve viniční trati Aeibis v mikulovské vinařské podoblasti. Vinařství v nejvyšší možné míře respektuje přírodu a podporuje vlastní obranné mechanismy ekosystému vinohradu. Vína proto dozrávají přirozenou cestou a bez jakýchkoli chemických zásahů. Výsledkem snahy jsou pak zdravá, vysokojakostní přírodní vína, zrající v historickém klenutém sklepě s velkými dřevěnými sudy. Tradiční a typickou odrůdou mikulovské vinařské podoblasti je Ryzlink vlašský, který zde dozrává do význačné jakosti charakteristického odrůdového vína. Hluboká a plná vína dává v tomto regionu také oblíbená odrůda Ryzlink rýnský. Hojnost slunce a záhřevné štěrkopísčité půdy, zastoupené právě ve viniční trati Aeibis ale mimořádně svědčí i burgundským odrůdám Rulanské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré. V nabídce vinařství pak nechybí ani vyhledávaná vína odrůdy Tramín červený i stále oblíbenější odrůdy Pálava, které se zdejší slunný kraj stal domovem. Ojedinělou a velmi zajímavou specialitou rodinného vinařství je růžový klaret vyráběný z hroznů odrůdy Cabernet sauvignon, které dozrály rovněž na zdejších vinicích. Krásně voní po lesních jahodách a mívá lehce zbytkový cukr doprovázený příjemnou šťavnatou kyselinkou. Mezi produkty vinařství jsou pak k nalezení i špičková vína vyrobená v BIO kvalitě.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Pavla Roof

Zpěvačka skupin Ozvěna, Bokomara, Progres, Besedy Brněnské, Big bandu konzervatoře, či Young Pekáče Mojmíra Bártka ve svém sólovém pořadu "A la Ella", ve kterém se vrací ke kořenům swingu a verzím známých písní dle jejich původních předloh. Na piano ji doprovodí Otakar Holec.



Více o Pavle Střechové
 
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz