... ZPĚT

8. 8. Večer s EKOVÍNem

Altenberk Vini a.s.

Společenství přátel Altenberk Vini vzniklo za účelem obnovení vinohradu v unikátní části viniční trati „Stará hora“ v Hustopečích. Výjimečnost je daná přesnou jižní orientací, velkým sklonem a především složením půdy, která obsahuje velké množství vápníku, odpovídající pálavskému masívu, a především nadměrné množství magnesia.

Víno se zde pěstovalo od nepaměti a jeho vysoká kvalita byla známá, už bratr císaře Karla IV., markrabě Jan Jindřich, stanovil v roce 1351 pro abatyši Starobrněnského kláštera pachtovné z tohoto kopce (Unter Altenberk) ve výši nejvyšší. Tento kopec totiž již dříve zakoupila pro klášter královna Eliška Rejčka.

Tyto podmínky, společně se šetrným obhospodařováním s minimem stresujících zásahů, dávají předpoklad pro kvalitní vyzrálé hrozny z odrůd zde na necelých
5 hektarech vysazených v roce 2004. Jedná se o odrůdy:
  • Ryzlink rýnský (dozrává do vyššího pozdního sběru)
  • Rulandské šedé (dozrává do výběru z hroznů)
  • Sauvignon (dozrává do výběru z bobulí)
  • Frankovka (dozrává do výběru z hroznů)
  • Rulandské modré (dozrává do výběru z bobulí)
  • Cabernet Sauvignon (dozrává do výběru z hroznů) 

Sklizené hrozny se zpracovávají a víno z nich se školí několik set metrů od místa, kde se narodilo - v Hustopečích, v historickém Vinném sklepě 99 ve vinařské ulici „Turhandle“. Zde je i možnost víno ochutnat, zakoupit, domluvit si posezení, přenocovat, případně i využít moderní školící prostory nad vinným sklepem.
 

Vinařství Gotberg

Vinařství Gotberg se zapsalo do vinařské mapy jižní Moravy v r. 2010. Jeho sídlo se nachází v jihomoravské obci Popice, jejíž vinařská tradice sahá až do 13. století. Specializuje se na přívlastková vína špičkové kvality. Hospodaří na 45 hektarech vinic v Mikulovské vinařské podoblasti a čtyřech viničních tratích Panenský kopec, Svidrunk, Sonberk a Stará hora. Zaměřilo se na odrůdy, které do dané oblasti patří a kterým se ve zdejší lokalitě dobře daří. Velký důraz klade vinařství Gotberg na vypěstování a šetrné zpracování kvalitní suroviny. V r. 2007 společnost vstoupila do programu ekologického zemědělství, což znamená, že při ošetřování vína nepoužívá žádné chemické, ale pouze biologické prostředky. Při zpracování hroznů a výrobě vína používá nejmodernější technologie, ať už při výrobě vína v nerezových tancích nebo v tradičních dubových sudech. Vinařství se také podílí na společném česko-rakouském projektu ECOWIN – ochrana přírody ekologizací vinohradnictví. Sídlí v budově, která získala ocenění „Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje" a je krásným příkladem moderní vinařské architektury. Výrobní hala je umístěna v samostatné budově a je zajímavě zapuštěna do terénu. Součástí moderní budovy vinařství je i administrativní zázemí, degustační místnost „Diamant" a další prostory včetně ubytovacích. Z otevřené terasy je nádherný výhled na dominantu zdejšího kraje Pálavu, což činí každou návštěvu neopakovatelnou v jakémkoliv ročním období. Vinařství Gotberg spolupracuje také se špičkovými restauracemi, kde připravuje zážitek pro vinaře i pro gurmány v podobě snoubení pokrmů s vybranými víny.
 

Vinařství Nikolsburg

Vinařství v současné době hospodaří na 176 ha vlastních vinic, ležících na nejlepších viničních tratí Mikulovska v chráněné krajinné oblasti Pálava. Ve vinicích je tak naší filosofií respekt a šetrný přístup k přírodě s maximálním využitím biologických systémů, což nám umožňuje dosahovat špičkové kvality hroznů. Výroba našich vín je založena na moderních technologiích pevně skloubených se zkušenostmi našich předků a zpracováním pouze fyziologicky zralých hroznů. Vína produkovaná naším vinařstvím tak získávají nezapomenutelnou a charakteristickou chuť typickou pro nejkrásnější oblast Moravy.
 

Vinařství NEPRAŠ & Co.

Vinařství NEPRAŠ & Co. vzniklo jako odraz dlouholetých zkušeností památkového architekta Radomíra Nepraše, autora a zakladatele mnoha významných domácích vinařských projektů (např. Národní vinařské centrum, Salon vín České republiky, prestižní Aliance vinařů V8). Radomír Nepraš založil na přelomu tisíciletí vinařství REISTEN, které si pod jeho vedením vybudovalo přední postavení na trhu s vínem. Po prodeji svého podílu v této firmě se soustředil se svou rodinou na komornější, ale o to ambicióznější Vinařství NEPRAŠ & Co. Bohaté zkušenosti z domova i ze světa přenesl do organického hospodaření na 6,5 ha vinic v tratích Stará hora, U Božích muk, Sahara a Pod Pálavou. Odrůdová skladba spočívá na speciálně vybraných klonech Ryzlinku rýnského, Sauvignonu blanc, Ryzlinku vlašského, Merlotu, Cabernetu Sauvignon a Zweigeltrebe. Enologem vinařství je Ondřej Veselý, absolvent Zahradnické fakulty brněnské MZLU. Sklepní hospodářství se nachází v romantickém prostředí historického domu a sklepa v České ulici v Pavlově. Metody vinifikace se opírají o tradiční způsoby obohacené o nejmodernější poznatky načerpané v celém světě. Vína se vyrábějí výhradně v dřevěných sudech o objemu 2 500, 1 200 a 225 litrů. Zde vznikají bílá vína vynikající svojí mineralitou, čistá, s jasnou a bohatou strukturou, silným extraktem a vůní, ať už se jedná o enologická odrůdová cuvée nebo klasická cuvée Sauvignonu a Ryzlinku rýnského. Červená vína vyzrávají po zpracování i několik let a čekají v sudech na svůj vhodný čas. Roční produkce vinařství se pohybuje kolem 30 000 lahví. Degustace je možné po předchozí dohodě uspořádat pro malé skupiny, vinařství se zaměřuje především na prezentace svých vín na pozvání ve špičkových restauracích a na společenských a obchodních akcích. V posledním roce rozšířilo Vinařství NEPRAŠ & Co. svou sbírku významných ocenění o zlaté a stříbrné medaile na přehlídkách ve Štrasburku a v Paříži.
 

Vinařství Válka

Vinařství Válka pěstuje révu na svazích Přírodního parku Výhon, ve vinařské obci Nosislav. Více než 8 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Jako malovýrobci tvoří víno jako umělecké dílo. Úcta k přírodě a krajině umožní i našim potomkům, aby zůstala úrodná, zdravá a čistá. Vinařství po staletí dává jižní Moravě neopakovatelný charakter, který je prací lidí přetvářen v kulturní místo k žití. Slunce, půda a píle vinaře se promítají do osobitých vín se znaky minerality, která vždy nesou pečeť svého původu v krajině Výhonu. Víno je výsledkem pracovního úsilí, při kterém vinař srůstá s půdou, sklepem a vesnicí, kde víno vzniká.

Vinařství vzniklo v roce 1991, začínalo s malým vinohradem na vlastní půdě a sklepem s několika sudy. Postupným vysazováním vinic na vlastní půdě a s využitím mechanizace a pomalým vybavováním sklepa vinařskou technologií se dostalo na dnešní úroveň. Dnes nabízí osobitá bio vína, jedinečné odrůdové bio hroznové želé, bio mošt a další produkty.
 

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 90 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá Klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Jindřich Kadrnka, sklepmistrem Filip Mlýnek. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality. Z ročníku 2016 upozorňujeme na tři šarže této odrůdy ze tří různých tratí vždy v pozdním sběru. K nejvýznamnějším oceněním za ročník 2016 patří velká zlatá medaile z Valtických vinných trhů za Ryzlink rýnský (Věstonsko, š. 1628), velká zlatá medaile z Grand Prix Vinex za Ryzlink vlašský (Purmice, š. 1633), Prague Premium Gold z Prague Wine Trophy za Veltlínské zelené (Věstonsko, š. 1603) a Sauvignon (š. 1606) a titul nejlepší mladé suché bílé víno z Oenofora za Ryzlink rýnský (Ořechová hora, š. 1624). 
 

Reisten, s. r. o.

Vinařství Reisten, s. r. o. vzniklo v roce 1999 a jeho dnešní podoba navazuje na představy zakladatelů o hospodaření ve vinicích a kvalitě vína. V roce 2001 vinařství začalo vysazovat vlastní vinice v tratích U Božích muk, Pod Pálavou (Pavlov), Valtická (Mikulov) a Nad Nesytem (Sedlec), dnes hospodaří pod vedením Ing. Jaroslava Stříteckého, vinohradníka a ředitele v jedné osobě, na 31 ha. Poslední výsadby proběhly v roce 2010 na Slunném vrchu, kdy do odrůdového portfolia přibyla Pálava, a v roce 2014, kdy byly dosazeny dva hektary Ryzlinku vlašského. Jinak je odrůdová skladba soustředěna na Pinot blanc, Pinot gris, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Tramín, Pinot noir a Merlot. Vinařství využívá pouze vlastní hrozny. V roce 2013 vinařství poprvé zpracovávalo úrodu v moderním gravitačním sklepním hospodářství. Nová produkční kapacita umožnila využít plně potenciál vinic a dvojnásobně zvýšit výrobu. Základním požadavkem sklepmistra Ing. Zdeňka Musila je převést beze ztrát kvalitu z hroznů do vína – sklízí se ručně, hrozny se pouze odzrňují, bobule přebírají na automatické třídící lince a lisují na nejmodernějším uzavřeném pneumatickém lisu. Vína v kvalitativně vyrovnaných kolekcích jsou určena pro vrcholnou gastronomii, privátní klientelu a vinotéky, koupit se dají za ceny od 150 korun přímo ve vinařství. Vína se vyrábějí ve čtyřech základních sofistikovaných řadách – Classic, Maidenburg, Kabinett a Materle. Pro předem ohlášené skupiny je možné uspořádat exkurzi do vinic a prohlídku sklepního hospodářství. Degustace – řízené po dohodě nebo i pro volně příchozí návštěvníky – se konají ve zrekonstruované stodole v České ulici. Z poslední produkce upozorňujeme na Tramín červený Maidenburg 2015 pozdní sběr (zlatý na Councours Mondial de Bruxelles) a na Pinot Blanc Materle 2015 pozdní sběr (bronzový na soutěži Decanter 2018).
 
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Apart Quartet

Uskupení studujících hudebníků z Brna, pohybující se v úzkém kruhu s významnou jazzovou osobností Mojmírem Bártkem. Společným záměrem kapely je produkovat hudbu jazzových žánrů - jako je swing, bebop, latin jazz a funky. Apart Quartet vznikl iniciativou trumpetisty Vojtěcha Kadaňky s úmyslem vytvořit menší obsazení z mladých interpretů klasické hudby s vnitřním tahem k hudbě sféry jazzové. Repertoár zahrnuje známé či méně známé populární standardy.


FB_DSC_2196-(1).jpg
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz