... ZPĚT

6. 8. Večer s EKOVÍNem

Vinařství Válka

Vinařství Válka pěstuje révu na svazích Přírodního parku Výhon, ve vinařské obci Nosislav. Více než 8 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Jako malovýrobci tvoří víno jako umělecké dílo. Úcta k přírodě a krajině umožní i našim potomkům, aby zůstala úrodná, zdravá a čistá. Vinařství po staletí dává jižní Moravě neopakovatelný charakter, který je prací lidí přetvářen v kulturní místo k žití. Slunce, půda a píle vinaře se promítají do osobitých vín se znaky minerality, která vždy nesou pečeť svého původu v krajině Výhonu. Víno je výsledkem pracovního úsilí, při kterém vinař srůstá s půdou, sklepem a vesnicí, kde víno vzniká.

Vinařství vzniklo v roce 1991, začínalo s malým vinohradem na vlastní půdě a sklepem s několika sudy. Postupným vysazováním vinic na vlastní půdě a s využitím mechanizace a pomalým vybavováním sklepa vinařskou technologií se dostalo na dnešní úroveň. Dnes nabízí osobitá bio vína, jedinečné odrůdové bio hroznové želé, bio mošt a další produkty.
 

SONBERK

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Průměrná sklizeň 1,5 kg hroznů na rostlinu odpovídá celkové roční produkci 30 000–150 000 lahví dle kvality ročníku.

Sonberk je držitelem platinové medaile Best in Show v kategorii suchých aromatických vín (Pálava 2015 VOC tak byla prohlášena za nejlepší suché aromatické víno světa), dále platinové medaile Best in Category v regionální kategorii sladkých vín a Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy z oborově nejprestižnější soutěže Decanter World Wine Awards.

Sonberk je zatím jediné moravské vinařství uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014. Pravidelně nechybí v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem největší tuzemské soutěže Prague Wine Trophy hodnotící domácí a dovozová vína. Má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.
 

Vinařství Fila

Mgr. Jiří Fila z Moravské Nové Vsi je nejméně čtvrtou generací vinařů v rodině. Je členem několika profesních sdružení, která pomáhají vinaři se v oboru neustále vzdělávat. Jako jemu podobní vyrůstal s rodiči ve vinohradu, praktické zkušenosti ve sklepě získal od dědy, otce a doplnil si je vlastním studiem. Ještě nedávno měl vinařství jako hobby, ze kterého přešel na profesionální činnost. Jiří Fila se stará o 1,3 hektaru vinic od mladých výsadeb až po čtyřicetileté keře ve viničních tratích Stará hora a Vinohrady. Vinice jsou od roku 2014 v plné bioprodukci. Úroda se vždy redukuje, aby bylo možné sklízet hrozny ve vyzrálosti pozdní sběr a kabinet. Základ odrůdové skladby tvoří Rulandské šedé (na 50 % ploch), Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a místní Cabernet Moravia, naposledy přibyl Ryzlink rýnský. Ve sklepním hospodářství mimo známé novoveské areály se vína vyrábějí tradičními postupy s důrazem na co nejmenší zásahy do přírodních procesů – od zakvášení přirozenými kvasinkami vystihujícími nejlépe terroir, přes odkalení moštů prostou sedimentací. Bílá vína se školí v nerezu a ve skle, červená až 18 měsíců v dřevěných sudech, dílem starších barikových (hlavně Cabernet Moravia). Červená se nefiltrují vůbec, bílá dle odrůdy a záměru sklepmistra. Víno se prodává hlavně ze sklepa a zásilkovou službou, rozšířen byl prodej do gastronomie. Prezentační sklep v lokalitě Výmol slouží pro řízené degustace, na nichž Jiří Fila preferuje malé skupinky. Určitě doporučujeme vyzkoušet především Rulandské šedé 2017, které je vinařovou oblíbenou, ale také úspěšnou a perspektivně nosnou odrůdou (zaměřuje se na ni při dalším rozšiřování vinic na plánované 2 ha). Dále upozorňujeme na nefiltrovaný Sauvignon 2016, Cuvée Blond 2017 a Chardonnay 2016 sur lie. Ročník 2018 nabízí zajímavá kulatá vína z výborně vyzrálých hroznů, bílá vína charakterizuje především plnost a šťavnatost, červená vína překvapí příjemnou aromatikou a pitelností. Z menšího sortimentu odrůd chce Jiří Fila v budoucnu nabízet širší spektrum stylů dané odrůdy i odlišení podle konkrétních vinic. Vinařství se zapojuje do programů vinařské turistiky. Spolu s kolegy pořádají služby otevřených sklepů či akce zaměřené na víno nebo burčák ve spojení s pokrmy lokální gastronomie či sezónních potravin.
 

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 90 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá Klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Jindřich Kadrnka, sklepmistrem Filip Mlýnek. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality. Z ročníku 2016 upozorňujeme na tři šarže této odrůdy ze tří různých tratí vždy v pozdním sběru. K nejvýznamnějším oceněním za ročník 2016 patří velká zlatá medaile z Valtických vinných trhů za Ryzlink rýnský (Věstonsko, š. 1628), velká zlatá medaile z Grand Prix Vinex za Ryzlink vlašský (Purmice, š. 1633), Prague Premium Gold z Prague Wine Trophy za Veltlínské zelené (Věstonsko, š. 1603) a Sauvignon (š. 1606) a titul nejlepší mladé suché bílé víno z Oenofora za Ryzlink rýnský (Ořechová hora, š. 1624). 
 

NATURVINI, s.r.o.

Vinařskou tradici rodu Staškových založil Michal Staško již roku 1847 v rodné obci Vinné na východě Slovenska. Víno je pro rod Staškových zdrojem obživy a cestou života již přes sto let. Patrik Staško, zástupce poslední generace, vyrábí na jižní Moravě spolu s rodinou vína a pochutiny z vína již přes dvacet let. Filosofie rodinného vinařství je tvořit naturalistická vína s pokorou k přírodě, technologicky čistá a konzumentům srozumitelná. Cílem Patrika Staška je, aby každá vinařská poloha a odrůda na ní pěstovaná reprezentovala jeho osobní postoj k životu a osobitost, kterou Pálava nabízí a výsledné víno bylo originální, neopakovatelné a vyjadřovalo vinohrad, ročník a úsilí vynaložené při všech pracích od řezu révy až po lahvování. Rodinné vinařství hospodaří na šesti hektarech mladých vinic v tratích Slunečná a Růžová (první přípravné práce pro výsadbu byly zahájeny v roce 2009) na těžkých jílovitých až slínovitých půdách, které dávají místním vínům ono „pálavské“ specifikum vůní a chutí. Vinařství chystá ještě dalších 1,5 ha, ale limit má v tom, že chce mít jenom tolik vinic, aby mohlo reagovat na potřebu každého keře. Redukce úrody je přizpůsobena myšlence mít z jednoho keře vždy jednu láhev dobrého vína. Sklepní technologie jsou pak přizpůsobeny celé filosofii – převažují vína suchá, která mají tvořit běžnou součást života a gastronomie. V posledních letech Staškovi zkoušejí i zrání bílých vín v nově pořízených barikových sudech. Rodina se také specializuje na výrobu originálních marmelád z hroznů, vinného želé, vinné omáčky a vinné hořčice. Z ovocných sadů starých 40 až 50 let v příznivých letech vyrábí marmelády z meruněk, třešní, višní a švestek. Vše je možné ochutnat v zázemí vinařství, spolu s možností komfortního ubytování pro až sedm hostů (v Miroslavi) a domácí kuchyně na objednávku.
 

Vinařství Čech

Vinařství Čech – to je vlastně polovina dříve velmi úspěšné vinařské firmy ČEBAV, která byla ověnčená vavříny z mnoha tuzemských i zahraničních soutěží. Sklepmistr a spolumajitel Jan Čech dokázal svými víny vynést tuto firmu na pomyslný vinařský Olymp. Když se v roce 2010 oba původní majitelé rozhodli, že každý z nich půjde svou vlastní cestou, vzniklo ryze rodinné vinařství a firma se přejmenovala na Vinařství Čech. Pomyslné žezlo po svém otci později převzal syn Petr Čech. Svými víny ročníku 2010 i 2011 dokázal, že měl v osobě svého otce vynikajícího učitele, protože tato vína získala zatím nejvíce ocenění v historii celé firmy. Provozovna postavená v roce 2000 se nachází na okraji Tvrdonic. Je vybavena nejmodernější vinařskou technolologií a převážná většina produkce je zaměřena na vína jakostní, vyrábí se i víno ledové. Vinařství hospodaří na 22 hektarech vlastních vinic v systému ekologického zemědělství a zaměřujeme se především na vysoce kvalitní přívlastková vína. Z bílých odrůd zde najdete Sauvignon, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Chardonnay. Z červených pak hlavně Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe, Neronet a Dornfelder. I nadále se vinařství řídí filozofií původního majitele a sklepmistra, po kterém nese vinařství jméno, a to - kvalitní a dobré víno za rozumnou cenu, aby se návštěvníci vždy rádi vraceli k vínu od Čecha z Tvrdonic.
 

Vinařství Nikolsburg

Vinařství v současné době hospodaří na 176 ha vlastních vinic, ležících na nejlepších viničních tratí Mikulovska v chráněné krajinné oblasti Pálava. Ve vinicích je tak naší filosofií respekt a šetrný přístup k přírodě s maximálním využitím biologických systémů, což nám umožňuje dosahovat špičkové kvality hroznů. Výroba našich vín je založena na moderních technologiích pevně skloubených se zkušenostmi našich předků a zpracováním pouze fyziologicky zralých hroznů. Vína produkovaná naším vinařstvím tak získávají nezapomenutelnou a charakteristickou chuť typickou pro nejkrásnější oblast Moravy.
 

Střední vinařská škola Valtice

Jediná vinařská škola v České republice. Do roku 1965 byly hrozny zpracovávány ve sklepě „Pod starou ředitelnou", ve sklepě původního kláštera. V 60. letech 20. století s rozvíjejícím se vinohradnictvím a vinařstvím vyvstala potřeba moderního sklepního školního hospodářství, které by odráželo trendy v tehdejším vinařství. Bylo rozhodnuto uzpůsobit těmto požadavkům sklep na ulici K Venerii, který původně užíval řád milosrdných bratří. Moderní sklepní hospodářství Střední vinařské školy, jak jej znají návštěvníci v dnešní podobě, bylo vybudováno v letech 1996 - 2002.

V současné době je filozofie firmy soustředěna na výrobu vysoce kvalitních bílých a růžových vín, která jsou určena výhradně pro gastronomii. Červené víno tvoří pouze 10% roční produkce. Vinařská škola vyrábí víno z hroznů vypěstovaných ve vlastních vinicích, které se rozprostírají pouze v katastru města Valtice. Roční produkce je 50 tis. lahví. Vzhledem k vysoké poptávce o školní vína, plánujeme do dvou let produkci minimálně zdvojnásobit.

Ve školním sklepě probíhá praxe individuální i skupinová převážně pro studenty oboru Vinohradnictví.
 

Tasovické vinařství

Vinařství je umístěno netradičně na krásném místě uprostřed obce Tasovice přímo u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Návštěvníci tak mohou obdivovat nejenom typické terroir tasovických vín, ale i genius loci historického centra vinařské obce Tasovice.

Vinařství zpracovává hrozny tradiční technologií za pomoci moderního vybavení. Důraz je kladen na kvalitní ruční sklizeň do malých přepravek. Odstopkování se provádí na velmi šetrném mlýnkoodstopkovači, aby nedocházelo k předčasnému narušování bobulí, a následně se lisuje na moderním pneumatickém lisu. Při fermentaci pomáhá technologie řízeného kvašení. Celková produkce vinařství je 30 000 lahví převážně přívlastkových vín.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - kromě zpěvu, dechového a strunného nástroje přibudou perkuse a basa.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz