... ZPĚT

1. 7. Večer s EKOVÍNem

Vinařství Jakubčík

Vinařská společnost Vinja je čistě rodinnou záležitostí. Pěstuje a zpracovává vlastní hrozny v 15 různých odrůdách. Vinice má ve dvou katastrech, a to v Přítlukách a v Brumovicích. Jsou vysázeny ve výborných vinařských tratích těchto obcí. Vinařství Jakubčík se snaží dosahovat té nejvyšší kvality a to tím, že provádíme redukce množství hroznů na keřích. Všechny vinice jsou zařazeny do integrované produkce a jsou ošetřovány minimem chemických přípravků. Tyto přípravky jsou pouze na ekologické bázi. Mezi nejlepší vína vinařství patří především červená. Celková produkce je asi 20 000 litrů, a to převážně vín predikátních, kabinetu, pozdního sběru, výběru z hroznů a vín archivních.
 

Rodinné vinařství Buštík

Tradice malého rodinného vinařství sahá do 19. století, kdy děda Josef Buštík vysázel v Šardicích svůj první vinohrad a začal v ručně kopaném sklepě vyrábět první víno. Na tuto tradici navázal jeho syn Miloslav Buštík, který vysadil v roce 1970 vinici na Paděláku a postavil svůj sklep v lokalitě U hřiště. Miloslav Buštík byl ten, který vybudoval základy, na kterých vzniklo v roce 1994 současné vinařství. Rodina vysadila novou vinici na jižním svahu v trati Požární čtvrtě a koupila starý sklep, který po rekonstrukci slouží jako zázemí s moderní technologií. Výměra obhospodařovaných vinic je cca 1 ha. V současné době tvoří základ nabídky víno z vlastních hroznů z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Hibernal, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Pálava, Sauvignon, Aurelius, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Regent. Rodinné vinařství se zaměřuje na výrobu malých šarží vín s nezaměnitelným aroma a chutí danými jedinečnými půdními a klimatickými podmínkami, vhodnými klony, nízkým zatížením keřů a kvalitními zelenými pracemi. Zpracování hroznů probíhá za pomoci moderní technologie, rychlými a šetrnými metodami. Hrozny bílých odrůd vína po vylisování na pneumatickém lisu kvasí za řízené teploty a zrají v kameninových nádobách. Červená vína po fermentaci v kádích a následném biologickém odbourání kyselin zrají v nových i starších dřevěných sudech typu barrique. V roce 2011 Buštíkovi vybudovali nový archiv vín s rotundou a s navazujícím posezením u krbu pro dvacítku hostů. V následujících letech investovali do technologie chlazení, vinifikátoru a nového traktoru. V červnu 2020 otevřeli v sousedství vinařství nový penzion pro 21 hostů. Snahou je naplnit životní moudro, že žijeme příliš krátce na to, abychom pili špatná vína.
 

ZD Němčičky

Současné moderní vinařství ZD Němčičky vzniklo v roce 1992 transformací dřívějšího JZD. Hospodaří v integrované produkci na 92 hektarech vlastních vinic. Odrůdová skladba je založena na Frankovce, Modrém Portugalu, Ryzlinku vlašském a na vyhlášeném Müller Thurgau s muškátově-broskvovým aroma. V nových výsadbách pak najdeme Pálavu, Hibernal, Irsai Oliver a další populární odrůdy. O vinohrady se stará Ing. Miroslav Janů. Sběr přísně redukované sklizně probíhá ručně, hrozny putují co nejrychleji ke zpracování na moderním vinařském vybavení. Ve sklepním hospodářství vedeném sklepmistrem Jaroslavem Jakubcem se tradiční metody prolínají s nejnovějšími technologiemi. Mošty se zakvášejí ušlechtilými kvasinkami, kvasí při řízené teplotě. Hotová vína se skladují v klimatizovaných skladech. Víno ZD Němčičky se prodává ve vinotéce v sídle firmy v cenových relacích 120 až 250 korun za lahev. Kromě toho se s ním můžeme setkat ve vinotékách a gastronomických zařízeních po celé ČR. ZD Němčičky představuje svou produkci na pravidelných řízených degustacích a na velkých výstavách. K úspěšným a žádaným produktům tohoto vinařství patří tradičně klarety, rosé a svatomartinská vína. ZD Němčičky se zabývá také výrobou slámových a ledových vín, klasických sektů a vín typu frizzante. K prestižním produktům patří vína připravená technologií batonnage. Z nejúspěšnějších vín vyzdvihujeme polosladké Rulandské bílé 2015 pozdní sběr, zlaté v Salonu vín ČR, na Grand prix Vinex, Prague Wine Trophy, Festwine, Finger Lakes a dalších věhlasných přehlídkách (celkem 24 medailí). Za rok 2019 již vinařství nasbíralo přes stovku medailí v tuzemsku i v zahraničí. V posledních letech do vinařství přibyla nová agrotechnika, nové vinifikátory a další vybavení sklepního hospodářství, naposledy dubové třítisíclitrové sudy pro zrání vín. Na trh byla uvedena nová nejvyšší řada vín. Průběžně se v souvislosti s dokončováním pozemkových úprav restrukturalizují vinohrady, při vinobraní 2019 budou použity nové kryomacerační nádoby, pro příští rok je v plánu stavba nové haly.
 

SONBERK

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Průměrná sklizeň 1,5 kg hroznů na rostlinu odpovídá celkové roční produkci 30 000–150 000 lahví dle kvality ročníku.

Sonberk je držitelem platinové medaile Best in Show v kategorii suchých aromatických vín (Pálava 2015 VOC tak byla prohlášena za nejlepší suché aromatické víno světa), dále platinové medaile Best in Category v regionální kategorii sladkých vín a Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy z oborově nejprestižnější soutěže Decanter World Wine Awards.

Sonberk je zatím jediné moravské vinařství uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014. Pravidelně nechybí v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem největší tuzemské soutěže Prague Wine Trophy hodnotící domácí a dovozová vína. Má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.
 

Vinařství Mitoma, s.r.o.

Vinařství MITOMA Vrbice s. r. o. je nejlépe charakterizováno hned svým názvem, jako rodinný podnik, název je složen ze začínajících písmen jmen manželů Mikulicových. Na chodu rodinného vinařství se podílí již druhá generace. Několik let s majitelem pracují oba synové. S mladším synem Davidem přišel do vinařství nový svěží vítr, změnily se nejen etikety a logo, ale přinesl i změny do výrobních postupů a školení vín. Vína už čtvrtým rokem nesou jeho rukopis. Skutečnost, že kvalitní víno se „dělá“ ve vinohradě, ví každý zkušený vinař, a proto nemalou zásluhu na kvalitě má i starší syn Tomáš, který se stará o vinice. Firma hospodaří celkem na 16 ha ve špičkových tratích ve Vrbici a v Bořeticích. Rovnoměrné zastoupení hlavních moravských odrůd je základem širokého sortimentu. Díky tomu nabízí široké spektrum odrůd ve dvou řadách, vína VOC, vyrábí také svatomartinská vína a každoročně se snaží přijít s nějakou novinkou. Jako jedni z prvních uvedli na trh frizzante, následoval vlastní sekt a letos, jako novinku, připravili nealkoholický 100% hroznový mošt z odrůdy Cabernet Moravia. Společnost MITOMA, jejíž sídlo je asi kilometr za obcí směrem na Velké Bílovice, vlastní i kopaný sklep v malebném prostředí vrbecké Stráže. Při řízených degustacích zde můžete posedět a ochutnat i archivní vína vybraných ročníků uložená v kójích.
 

Vinařství Čech

Vinařství Čech – to je vlastně polovina dříve velmi úspěšné vinařské firmy ČEBAV, která byla ověnčená vavříny z mnoha tuzemských i zahraničních soutěží. Sklepmistr a spolumajitel Jan Čech dokázal svými víny vynést tuto firmu na pomyslný vinařský Olymp. V roce 2010 vzniklo toto ryze rodinné vinařství a firma se přejmenovala na Vinařství Čech. Na jaře 2011 bohužel podlehl těžké nemoci majitel a sklepmistr Jan Čech a pomyslné žezlo převzal syn Petr.

Vinařství hospodaří na 25 hektarech vlastních vinic, které se nacházejí v katastru obcí Tvrdonice a Týnec a jsou obhospodařovány v režimu BIO. Toto ekologické vinohradnictví je zaměřeno na používání přirozených procesů a recyklace, pracuje s kvetoucími, druhově bohatými směsmi bylin. Nadzemní hmota díky nabídce kvetoucích rostlin přitahuje užitečné organismy, které slouží jako přirozená regulace škůdců. Takto pěstované hrozny se následně zpracovávají nejmodernější vinařskou technologií a slouží jako základ pro výrobu vysoce kvalitních vín. Vinařství pěstuje zejména odrůdy Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Veltlínské zelené, Tramín červený, Neronet, Dornfelder, Cabernet Moravia, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon.

Provozovna firmy, vybudovaná v roce 2000 a nově zmodernizovaná v roce 2015, se nachází ve vinařské obci Tvrdonice, která leží v nejjižnějším cípu jižní Moravy v oblasti nazývané Moravské Slovácko. Tato podlužácká obec je proslavena svým pestrým kulturním životem, folklórem, bohatými kroji a v neposlední řadě i národopisnými slavnostmi – Podluží v písni a tanci – které se zde každoročně pořádají.

Se svými víny vinařství dosáhlo významných úspěchů jak na tuzemských, tak na zahraničních soutěžích. Pravidelně se účastní mezinárodních soutěží v Anglii (IWSC London, Decanter World Wine Awards), ve Francii (Vinalies International Paris), v Rakousku (AWC Vienna), v Americe (International Wine Competition San Francisco a Finger Lakes) nebo na Slovensku (Muvina Prešov, Víno Bojnice).

Motto: „Víno z Moravy, ale od Čecha.“
 

Víno Škrobák

Příběh vinařství Víno Škrobák je současně příběhem rodiny, která je už po generace pevně spjata s Čejkovicemi a s pěstováním révy vinné. Vinařství bylo vždy součástí života v Čejkovicích, a když se otevřely nové možnosti, Stanislav Škrobák se začal jako jeden z prvních věnovat vinařství naplno. Věřil totiž velkému potenciálu rodinného vinařství. Od začátku vsadil na vlastní vinice. Dnes vinařství obhospodařuje 11 ha vinic a neustále hledá vhodné lokality a vinice rozšiřuje. Uvědomuje si také důležitost ochrany životního prostředí, a proto obhospodařujeme všechny vinice ekologicky. Šetrně se chová i při zpracování hroznů. Vína jsou proto poctivá a odrážejí Čejkovické terroir. Lásku k vinařství zdědili i synové Martin a Stanislav, absolventi Mendelovy univerzity. Spolu s Ladislavou, manželkou Martina, se dnes už naplno věnují chodu vinařství. Tato nová generace si uvědomuje, že zážitek z vína je dokonalý, pokud se vnímá v širším kontextu. Víno samozřejmě chutná nejlépe tam, kde se zrodilo a toto prostředí musí zážitek ještě zesílit.
 

Víno J. Stávek

Vinařský dvůr Ing. Jana Stávka, Ph.D. je rodinným vinařstvím navazujícím na staletou tradici výroby vína v Němčičkách a na odkaz po předcích. Vinařství je zaměřeno na originální vína, objemem produkce kolem 50 000 lahví patří k těm menším. Hrozny pocházejí především z vlastních vinic v katastru obce Němčičky. Současná plocha 8 hektarů by se měla v nejbližší době rozšířit na celkových 10 hektarů. Při zpracování hroznů vychází Jan Stávek z osvědčených klasických technologií, které kombinuje s novými metodami získanými během studií a zahraničních praxí. Zrání bílých a růžových vín probíhá v nerezových tancích s řízenou teplotou, zušlechťování sladkých a červených vín se odehrává v dřevěných sudech v klasickém sklepě. Likérová vína vyráběná technologií fortifikace tvoří velkou část sortimentu vinařství rodiny Stávkových. Jsou k dostání v několika variantách – například Lokus jsou svěžejší vína s intenzivním aroma podpořeným zráním v barikových sudech. Vedle fortifikovaných vín je produkce vinařství zaměřena také na vína růžová. Mezi zajímavosti v nabídce patří Ryzlink vlašský vyrobený starou kachetinskou metodou v nádobě qvevri, limitované edice Jeden sud nebo růžový sekt Sexta. Většina produkce se prodá přímo v prostorách Vinařského dvora. Ceny začínají na 200 a končí na 400 korunách za lahev (bez specialit). Vinařský dvůr je vybaven několika degustačními prostory včetně krytého venkovního posezení a je připraven uspokojit i velké skupiny vybranými gastronomickými lahůdkami, neboť právě programy snoubení vín s jídlem jsou hlavním lákadlem k návštěvě vinařství. K posledním novinkám ve vinařství patří nová příjmová hala s gravitačním zpracováním hroznů.
 

Pavlovín - vinařství Velké Pavlovice

Příběh vinařství Pavlovín začal v roce 1994 v jihomoravské vinařské lokalitě Velké Pavlovice. Zakladateli a společníky firmy se stali tři místní rodáci. Hrozny se odebíraly od drobných pěstitelů i zemědělských družstev. Pro jejich zpracování, výrobu vína a skladování se využívala bývalá zemědělská usedlost zakoupená v restituci. Postupem času se vybudovalo špičkové zázemí pro zpracování a skladování vína. Díky důrazu na kvalitu začala poptávka po značce Pavlovín rychle stoupat. Touha po nejkvalitnější surovině vedla k výsatbě vlastní vinice v katastru obce Klobouky u Brna. Následovalo úspěšné vybudování haly pro lahvovací linku a sklad hotových výrobků ve Velkých Pavlovicích. Další nezbytnou investicí byla modernizace a rozšíření kapacity ve středisku Bohumilice, kde se zpracovávají hrozny. V roce 2010 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a dostavba klimatizované tankové a skladovací haly. Současně vinařství investovalo do nákupu moderních technologií pro řízené kvašení, crossflow filtraci a další zpracování vína. V roce 2013 vinařství Pavlovín odkoupily České vinařské závody, a.s. a veškerá výroba i sklady se přesunuly do Bohumilic. Vinařství vyrábí vína z produkce vlastních vinic nebo z vinné révy od tuzemských a zahraničních dodavatelů (pro sudová vína). Na stoly restaurací a do rukou příznivců dobrého vína přináší exkluzivní kolekce vhodné k archivaci, limitované kolekce, přívlastková vína, moravská zemská vína, odrůdová vína i sudová vína. Produkce vinařství je tak vhodná pro slavnostní příležitosti i k dobrému jídlu. Téměř veškeré zelené práce a sklizeň se provádí v duchu tradičních přístupů ručně.
 

Víno Marcinčák

Víno Marcinčák je rodinné vinařství, které hospodaří na 110 ha vlastních vinic v mikulovské vinařské podoblasti. Většina vinic leží v Novosedlích, kde se také nachází moderní výrobní areál a archivní sklepy. Všechna vína se vyrábí z vlastních hroznů. Od roku 2008 je vinařství největším vinohradnickým biopěstitelem u nás. Veškeré vinice jsou obhospodařovány ekologicky v duchu organické (BIO) produkce. Filozofie hospodaření spočívá v malém zatížení révového keře hrozny, v redukci úrody a péči o každý jednotlivý keř a hrozen v souznění s přírodou bez chemie a bez zatěžování životního prostředí. Při pečlivém ručním sběru jsou vybírány pouze vyzrálé a zdravé hrozny, což umožňuje vyrábět výhradně přívlastková vína v celé škále odrůd. Vyhlášenou specialitou vinařství jsou přírodně sladká vína, jejichž kvalitou se vinařství řadí na světovou špičku. Kromě ochutnávky jedinečných přívlastkových vín je možné si ve vinařství objednat řízené degustace pro skupiny až 65 osob a doprovodit je gastronomickými specialitami, prohlídku areálu s ukázkou výroby slámových vín či archivních sklepů ve vinici Stará hora. Vinařství nabízí možnost ubytování v Hotelu Marcinčák a Hotelu MBZM v Mikulově. Do nabídky také patří speciální cuvée, která Petr Marcinčák připravuje pro své přátele a významné obchodní partnery. Společně s režiséry Janem Hřebejkem a Davidem Ondříčkem míchají například výborná červená cuvée Movieno a Bokovka. S Alešem Najbrtem a jeho studiem zase cuvée Black & Wine z bílých odrůd. Speciální cuvée Chateau Lány vzniklo i pro prezidenta Klause.
 
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Pavla Roof + Swingový Kvartet Bezrukého Frantíka

Zpěvačka skupin Ozvěna, Bokomara, Progres, Besedy Brněnské, Big bandu konzervatoře či Young Pekáče Mojmíra Bártka ve svém sólovém pořadu "A la Ella", ve kterém se vrací ke kořenům swingu a verzím známých písní dle jejich původních předloh.

Tentokrát ji doprovodí Swingový Kvartet Bezrukého Frantíka.

Více o Pavle Střechové

pavla-roof-swingovy-kvartet.png