... ZPĚT

16. 9. Večer s EKOVÍNem

Vinařství Fila

Jiří Fila z Moravské Nové Vsi je nejméně čtvrtou generací vinařů v rodině. Je členem několika profesních sdružení, která pomáhají vinaři se v oboru neustále vzdělávat. Jako jemu podobní vyrůstal s rodiči ve vinohradu, praktické zkušenosti ve sklepě získal od dědy, otce a doplnil si je vlastním studiem. Ještě nedávno měl vinařství jako hobby, ze kterého přešel na profesionální činnost. Jiří Fila se stará o 1,5 hektaru vinic od mladých výsadeb až po čtyřicetileté keře ve viničních tratích Stará hora a Vinohrady. Vinice jsou od roku 2014 v plné bioprodukci. Úroda se vždy redukuje, aby bylo možné sklízet hrozny ve vyzrálosti pozdní sběr a kabinet. Základ odrůdové skladby tvoří Rulandské šedé (na 50 % ploch), Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a místní Cabernet Moravia, naposledy přibyl Ryzlink rýnský. Ve sklepním hospodářství mimo známé novoveské areály se vína vyrábějí tradičními postupy s důrazem na co nejmenší zásahy do přírodních procesů – od zakvášení přirozenými kvasinkami vystihujícími nejlépe terroir, přes odkalení moštů prostou sedimentací. Bílá vína se školí v nerezu či ve dřevě, červená až 18 měsíců v dřevěných sudech, dílem starších barikových (hlavně Cabernet Moravia). Červená se nefiltrují vůbec, bílá dle odrůdy a záměru sklepmistra. Víno se prodává hlavně ze sklepa a zásilkovou službou, rozšířen byl prodej do vybraných vinoték a gastronomie. Prezentační sklep v lokalitě Výmol slouží pro řízené degustace, na nichž Jiří Fila preferuje malé skupinky. Určitě doporučujeme vyzkoušet především Rulandské šedé, které je vinařovou oblíbenou, ale také úspěšnou a perspektivně nosnou odrůdou (zaměřuje se na ni při dalším rozšiřování vinic na plánované 2 ha). Dále upozorňujeme na Cuvée Blond a Ryzlink rýnský a Cabernet Moravii. Bílá vína posledních ročníků charakterizuje především plnost a šťavnatost, červená vína překvapí příjemnou aromatikou, extraktem a pitelností. Z menšího sortimentu odrůd chce Jiří Fila v budoucnu nabízet širší spektrum stylů dané odrůdy i odlišení podle konkrétních vinic. Vinařství se zapojuje do programů vinařské turistiky. Spolu s kolegy pořádají služby otevřených sklepů či akce zaměřené na víno ve spojení s pokrmy lokální gastronomie či sezónních potravin.
 

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 80 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá Klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Marek Tichý, sklepmistrem Ing. Eliška Becková. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality.
 

Bzenia a.s.

Společnost Bzenia s. r. o. je moderní vinařství, které bylo založeno Alešem a Zdeňkem Maleňákem v roce 2003. Hospodaří v systému ekologického zemědělství (BIO) na deseti hektarech vinic v nejkvalitnějších viničních tratích ve Bzenci - Novosady a Prostřední hora, vše na dohled od kaple sv. Floriana ve Starém hradě nad Bzencem. Při výsadbě Bzenia vsadila na tradiční a prověřené odrůdy, zejména na zde nejtypičtější Ryzlink rýnský, dále na Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín červený, Svatovavřinecké, Frankovku a Rulandské modré. Víno se vyrábí pouze z vlastních hroznů. Produkční zázemí má Bzenia ve sklepích v Těmické ulici, ve sklepní ulici vystavěné v 80. letech minulého století.
Pro zpracování je typický ruční sběr hroznů do malých přepravek, použití přírodních kvasinek, moderních technologií, zrání v nerezových tancích a dřevěných sudech a následné uskladnění nalahvovaných vín v archivním sklepě v ulici Karla Čapka. V tomto sklepě vína dozrávají na lahvi dlouhé roky, než jsou uvedena do prodeje. Chodby tohoto unikátního křížového sklepa měří přes 400 metrů a mají místy více než pětisetletou historii. Nachází se v památkovém centru Bzence a patří k velkým lákadlům všech milovníků vína. Na tomto místě se totiž psala historie moravského vinařství - zde bylo založeno první moravské vinařské družstvo v ČR. Sklep byl v minulosti využíván k archivaci vín místním vinařským podnikem a nyní slouží i k pořádání řízených degustací pro menší ohlášené skupiny návštěvníků. Firma s konstantní roční produkcí kolem 50 000 lahví neplánuje žádnou expanzi v kvantitě, ale do budoucna se chce zaměřit na marketingové posílení vlastní prestižní značky.
 

SPIELBERG CZ, s. r. o.

Vinařství SPIELBERG najdete v překrásné oblasti moravského Slovácka nedaleko města Slavkov, proslaveného historickou bitvou Tří císařů v roce 1805. Jde o specifickou malou vinařskou oblast s tradicí pěstování vinné révy již od 12. století. Vinice se rozkládají na svazích mírného pohoří Ždánického lesa. Díky šetrnému a ekologickému pěstování révy se zde rodí charakteristická, přívlastková vína.
Pískovcový skelet s vyšším obsahem vápence v půdě, dává zdejším bílým vínům charakteristický ovocně – květinový buket a příchuť minerality. Zdejší terroir najdete nejlépe vyjádřen v odrůdách Ryzlink Rýnský, Ryzlink vlašský, Pinot blanc a Pinot gris.
Pro červené odrůdy jako Pinot noir, Frankovka, Modrý Portugal či Zweigeltrebe je významná expozice vinic k plnému slunci. Hrozny dávají zemitá, minerální červená vína se širokou paletou aromat lesních plodů. Vína jsou školena ve francouzských sudech od nejlepších francouzských sudařů. Sklepní hospodářství vede od roku 2012 Ing. Ondřej Konečný.
Nezaměnitelný charakter zdejších vinic a osobitá struktura vín, činí z vinařství SPIELBERG jedno z nejuznávanějších v gastronomii České republiky. Je také jedním z mála moravských vinařství, které dodává svá vína do Spojených států amerických.
O kvalitě vín ze SPIELBERGU svědčí více než 100 medailí z velkých mezinárodních soutěží, kterými jsou prestižní DECANTER World Wine Awards, AWC Vienna, San Francisko International Wine Competition, Vinalies International Paris, MUNDUS vini a mnohé další.
 

Vinařství Veverka Strážnice

Rodinné vinařství Veverka Strážnice navazuje na letitou tradici svých předků. Vinařství se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblasti Slovácké, vinařské obci Strážnice. Vinice se rozkládají na úpatí Bílých Karpat v nadmořské výšce 300 až 340 m n.m. V současné době vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic v režimu integrované produkce. Odrůdová skladba je tvořena tradičními odrůdami Strážnického regionu, zbývající odrůdy nakupuje vinařství z vinohradů z nedalekého okolí. Vinařství pod vedením Ing. Lukáše Veverky, Ph.D., nabízí řadu originálních láhvových vín zemských a přívlastkových. Cílem vinařství je spokojený zákazník, který se pravidelně vrací.
 

Vinařství Nikolsburg

Vinařství v současné době hospodaří na 176 ha vlastních vinic, ležících na nejlepších viničních tratí Mikulovska v chráněné krajinné oblasti Pálava. Ve vinicích je tak naší filosofií respekt a šetrný přístup k přírodě s maximálním využitím biologických systémů, což nám umožňuje dosahovat špičkové kvality hroznů. Výroba našich vín je založena na moderních technologiích pevně skloubených se zkušenostmi našich předků a zpracováním pouze fyziologicky zralých hroznů. Vína produkovaná naším vinařstvím tak získávají nezapomenutelnou a charakteristickou chuť typickou pro nejkrásnější oblast Moravy.
 

Altenberk Vini a.s.

Vinařství Altenberk Vini vzniklo s vizí obnovení vinohradu ve viniční trati „Stará hora“ v Hustopečích. Tato část tratě je výjimečná přesnou jižní orientací, velkým sklonem a především složením půdy, která obsahuje velké množství vápníku odpovídající pálavskému masivu a nadměrné množství magnesia. Výjimečnost je i v několikasetletém osázení vinnou révou, které je nepochybně starší než přímá písemná zmínka z roku 1353. Na tomto historickém místě má Altenberk Vini Ing. Lubomíra Ivičiče čtyři hektary vinic s odrůdami Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré a Frankovka. Úroda se zpracovává ve sklepě v tradiční sklepní uličce Turhandle jen několik set metrů od vinohradu. V procesu vinifikace se používají klasické technologie s minimalizací mechanických a chemických zásahů. Technologický postup u bílých vín je mírně reduktivní, kvašení probíhá za pomoci neutrálních kvasinek pro zachování a rozvinutí ovocité aromatiky a odrůdového charakteru. Vína se školí v dřevěných akátových sudech a částečně v nerezových nádobách. U červených vín je proces mírně naturální, rmuty kvasí až šest týdnů v dřevěných kádích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Červená vína se školí v sudech dubových, částečně barikových, pravidelně obměňovaných. Specialitou vinného sklepa je víno oranžové, naturální. Nalahvovaná vína leží a zrají ve starobylém sklepení pod náměstím. Roční objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví. Vinařství nabízí různé degustační programy pro skupiny do 35 osob.
 

Rodinné vinařství Kadubcovi

Svou prací navazuje na tradici tří generací. Výroba vína je vedena v duchu pravidla, že kvalita se tvoří již ve vinici, proto jsou zpracovávány výhradně hrozny z vlastních vinic, které vinařství dávají příležitost vyrobit jemná vína z tvrdého kraje Horňácka. V současnosti pěstuje vinice na 10 hektarech jihozápadních svahů Bílých Karpat. Cílem je pěstovat tradiční odrůdy této oblasti, proto ve vinicích převažují odrůdy Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Chardonnay a Ryzlink rýnský. Modré odrůdy se pěstují zejména pro výrobu růžových vín, a to Merlot a Svatovavřinecké. Vinařství vysazuje také odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v systému ekologického zemědělství, např. Hibernal.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Pavla Roof - Gypsy in my soul

Zpěvačka skupin Ozvěna, Bokomara, Progres, Besedy Brněnské, Big bandu konzervatoře či Young Pekáče Mojmíra Bártka ve svém sólovém pořadu "A la Ella", ve kterém se vrací ke kořenům swingu a verzím známých písní dle jejich původních předloh.

Zazní zpěv, kytara a flétna.


Více o Pavle Střechové

Bohemia-143.jpg