... ZPĚT

19. 5. Večer s EKOVÍNem

První degustační večer letního Vína z blízka v pár bodech

  • kdy: 19. května 2022
  • kde: v Otevřené zahradě, Údolní 33, v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 10 vinařů, min. 60 vzorků vín, hudba, jídlo a vy

Vinařství Jakubčík

Vinařská společnost Vinja je čistě rodinnou záležitostí. Pěstuje a zpracovává vlastní hrozny v 15 různých odrůdách. Vinice má ve dvou katastrech, a to v Přítlukách a v Brumovicích. Jsou vysázeny ve výborných vinařských tratích těchto obcí. Vinařství Jakubčík se snaží dosahovat té nejvyšší kvality a to tím, že provádíme redukce množství hroznů na keřích. Všechny vinice jsou zařazeny do integrované produkce a jsou ošetřovány minimem chemických přípravků. Tyto přípravky jsou pouze na ekologické bázi. Mezi nejlepší vína vinařství patří především červená. Celková produkce je asi 20 000 litrů, a to převážně vín predikátních, kabinetu, pozdního sběru, výběru z hroznů a vín archivních.
 

Altenberk Vini a.s.

Vinařství Altenberk Vini vzniklo s vizí obnovení vinohradu ve viniční trati „Stará hora“ v Hustopečích. Tato část tratě je výjimečná přesnou jižní orientací, velkým sklonem a především složením půdy, která obsahuje velké množství vápníku odpovídající pálavskému masivu a nadměrné množství magnesia. Výjimečnost je i v několikasetletém osázení vinnou révou, které je nepochybně starší než přímá písemná zmínka z roku 1353. Na tomto historickém místě má Altenberk Vini Ing. Lubomíra Ivičiče čtyři hektary vinic s odrůdami Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré a Frankovka. Úroda se zpracovává ve sklepě v tradiční sklepní uličce Turhandle jen několik set metrů od vinohradu. V procesu vinifikace se používají klasické technologie s minimalizací mechanických a chemických zásahů. Technologický postup u bílých vín je mírně reduktivní, kvašení probíhá za pomoci neutrálních kvasinek pro zachování a rozvinutí ovocité aromatiky a odrůdového charakteru. Vína se školí v dřevěných akátových sudech a částečně v nerezových nádobách. U červených vín je proces mírně naturální, rmuty kvasí až šest týdnů v dřevěných kádích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Červená vína se školí v sudech dubových, částečně barikových, pravidelně obměňovaných. Specialitou vinného sklepa je víno oranžové, naturální. Nalahvovaná vína leží a zrají ve starobylém sklepení pod náměstím. Roční objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví. Vinařství nabízí různé degustační programy pro skupiny do 35 osob.
 

Farma U tří dubů

Rodinná farma u tří dubů již přes 20 let obhospodařuje sady a vinice ve Stošíkovicích, viniční trať U Tří dubů a polnosti v přilehlých obcích. Areál U Tří dubů má výměru 150 ha. V současné době tvoří sady 70 ha, vinice 40 ha a zbylé pozemky připravujeme na nové výsadby.
 

ZD Němčičky

Současné moderní vinařství ZD Němčičky vzniklo v roce 1992 transformací dřívějšího JZD. Hospodaří v integrované produkci na 92 hektarech vlastních vinic. Odrůdová skladba je založena na Frankovce, Modrém Portugalu, Ryzlinku vlašském a na vyhlášeném Müller Thurgau s muškátově-broskvovým aroma. V nových výsadbách pak najdeme Pálavu, Hibernal, Irsai Oliver a další populární odrůdy. O vinohrady se stará Ing. Miroslav Janů. Sběr přísně redukované sklizně probíhá ručně, hrozny putují co nejrychleji ke zpracování na moderním vinařském vybavení. Ve sklepním hospodářství vedeném sklepmistrem Jaroslavem Jakubcem se tradiční metody prolínají s nejnovějšími technologiemi. Mošty se zakvášejí ušlechtilými kvasinkami, kvasí při řízené teplotě. Hotová vína se skladují v klimatizovaných skladech. Víno ZD Němčičky se prodává ve vinotéce v sídle firmy v cenových relacích 120 až 250 korun za lahev. Kromě toho se s ním můžeme setkat ve vinotékách a gastronomických zařízeních po celé ČR. ZD Němčičky představuje svou produkci na pravidelných řízených degustacích a na velkých výstavách. K úspěšným a žádaným produktům tohoto vinařství patří tradičně klarety, rosé a svatomartinská vína. ZD Němčičky se zabývá také výrobou slámových a ledových vín, klasických sektů a vín typu frizzante. K prestižním produktům patří vína připravená technologií batonnage. Z nejúspěšnějších vín vyzdvihujeme polosladké Rulandské bílé 2015 pozdní sběr, zlaté v Salonu vín ČR, na Grand prix Vinex, Prague Wine Trophy, Festwine, Finger Lakes a dalších věhlasných přehlídkách (celkem 24 medailí). Za rok 2019 již vinařství nasbíralo přes stovku medailí v tuzemsku i v zahraničí. V posledních letech do vinařství přibyla nová agrotechnika, nové vinifikátory a další vybavení sklepního hospodářství, naposledy dubové třítisíclitrové sudy pro zrání vín. Na trh byla uvedena nová nejvyšší řada vín. Průběžně se v souvislosti s dokončováním pozemkových úprav restrukturalizují vinohrady, při vinobraní 2019 budou použity nové kryomacerační nádoby, pro příští rok je v plánu stavba nové haly.
 

Víno z Horňácka

Svou prací navazuje na tradici tří generací. Výroba vína je vedena v duchu pravidla, že kvalita se tvoří již ve vinici, proto jsou zpracovávány výhradně hrozny z vlastních vinic, které vinařství dávají příležitost vyrobit jemná vína z tvrdého kraje Horňácka. V současnosti pěstuje vinice na 10 hektarech jihozápadních svahů Bílých Karpat. Cílem je pěstovat tradiční odrůdy této oblasti, proto ve vinicích převažují odrůdy Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Chardonnay a Ryzlink rýnský. Modré odrůdy se pěstují zejména pro výrobu růžových vín, a to Merlot a Svatovavřinecké. Vinařství vysazuje také odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v systému ekologického zemědělství, např. Hibernal.
 

Vinařství Veverka Strážnice

Ing. Lukáš Veverka, Ph.D. navázal na malovinařskou tradici svého dědy a otce. Ve Strážnici provozuje rodinné vinařství opírající se o vlastní vinice založené v tratích Horní hory a Žerotíny po roce 2003 a o hrozny nakupované od dlouhodobých smluvních vinohradníků z blízkého okolí. 
 

Vinařství Válka

Vinařství Válka pěstuje révu na svazích Přírodního parku Výhon, ve vinařské obci Nosislav. Více než 8 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Jako malovýrobci tvoří víno jako umělecké dílo. Úcta k přírodě a krajině umožní i našim potomkům, aby zůstala úrodná, zdravá a čistá. Vinařství po staletí dává jižní Moravě neopakovatelný charakter, který je prací lidí přetvářen v kulturní místo k žití. Slunce, půda a píle vinaře se promítají do osobitých vín se znaky minerality, která vždy nesou pečeť svého původu v krajině Výhonu. Víno je výsledkem pracovního úsilí, při kterém vinař srůstá s půdou, sklepem a vesnicí, kde víno vzniká.

Vinařství vzniklo v roce 1991, začínalo s malým vinohradem na vlastní půdě a sklepem s několika sudy. Postupným vysazováním vinic na vlastní půdě a s využitím mechanizace a pomalým vybavováním sklepa vinařskou technologií se dostalo na dnešní úroveň. Dnes nabízí osobitá bio vína, jedinečné odrůdové bio hroznové želé, bio mošt a další produkty.
 

Vinařství Nikolsburg

Vinařství obhospodařuje více než 175 ha vlastních vinic, které jsou součástí mimořádných viničních tratí Mikulovska. Pro své potřeby však zpracovávají jen zlomek toho úplně nejlepšího, co se jim na vinicích daří každý rok vypěstovat.
Filosofií vinařství je šetrný přístup k přírodě s maximálním využíváním biologické ochrany. Podíl biologické ohrany hroznů se tak rok od roku zvyšuje. Pěstují především bílé odrůdy, které do oblasti Pálavských vrchů patří. Milovníky červeného, ale určitě potěší taky. 
 
 

Vinařství Čech

Vinařství Čech – to je vlastně polovina dříve velmi úspěšné vinařské firmy ČEBAV, která byla ověnčená vavříny z mnoha tuzemských i zahraničních soutěží. Sklepmistr a spolumajitel Jan Čech dokázal svými víny vynést tuto firmu na pomyslný vinařský Olymp. V roce 2010 vzniklo toto ryze rodinné vinařství a firma se přejmenovala na Vinařství Čech. Na jaře 2011 bohužel podlehl těžké nemoci majitel a sklepmistr Jan Čech a pomyslné žezlo převzal syn Petr.

Vinařství hospodaří na 25 hektarech vlastních vinic, které se nacházejí v katastru obcí Tvrdonice a Týnec a jsou obhospodařovány v režimu BIO. Toto ekologické vinohradnictví je zaměřeno na používání přirozených procesů a recyklace, pracuje s kvetoucími, druhově bohatými směsmi bylin. Nadzemní hmota díky nabídce kvetoucích rostlin přitahuje užitečné organismy, které slouží jako přirozená regulace škůdců. Takto pěstované hrozny se následně zpracovávají nejmodernější vinařskou technologií a slouží jako základ pro výrobu vysoce kvalitních vín. Vinařství pěstuje zejména odrůdy Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Veltlínské zelené, Tramín červený, Neronet, Dornfelder, Cabernet Moravia, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon.

Provozovna firmy, vybudovaná v roce 2000 a nově zmodernizovaná v roce 2015, se nachází ve vinařské obci Tvrdonice, která leží v nejjižnějším cípu jižní Moravy v oblasti nazývané Moravské Slovácko. Tato podlužácká obec je proslavena svým pestrým kulturním životem, folklórem, bohatými kroji a v neposlední řadě i národopisnými slavnostmi – Podluží v písni a tanci – které se zde každoročně pořádají.

Se svými víny vinařství dosáhlo významných úspěchů jak na tuzemských, tak na zahraničních soutěžích. Pravidelně se účastní mezinárodních soutěží v Anglii (IWSC London, Decanter World Wine Awards), ve Francii (Vinalies International Paris), v Rakousku (AWC Vienna), v Americe (International Wine Competition San Francisco a Finger Lakes) nebo na Slovensku (Muvina Prešov, Víno Bojnice).

Motto: „Víno z Moravy, ale od Čecha.“
 

Regina Coeli - Vinařství Trpělka & Oulehla

Typické rodinné dvougenerační vinařství  sídlí v Nových Bránicích, obci navazující na vinařské město Dolní Kounice, kde se réva vinná pěstuje od roku 1181, kdy byl založen klášter Rosa coeli – Růže nebeská.  Lahev z Vinařství Trpělka & Oulehla poznáte snadno podle etikety Regina coeli – Královna nebes.   Vinařství bylo založeno v roce 1991 a dnes hospodaří na 28 ha. Většina vinic leží v katastru Dolních Kounic. V roce 1993 bylo započato se stavbou klenutého sklepa a následně lisovny. S novým tisíciletím byla do sklepa instalována i nová technologie.  
Vyrábí zde krásná rustikální vína s čistým charakterem a většinou nespěchají s jejich uvedením na trh. Ročně vyprodukují  80 tisíc lahví. Největší  úspěchy sbírá Merlot v červeném i růžovém provedení, Rulandské modré, Svatovavřinecké či vyhlášená  kounická Frankovka.  Z bílých vín doporučujeme Chardonnay,  Sauvignon,   Rulandské šedé či Pálavu, kterou můžete ochutnat v sladším i v suchém provedení. 
Každým rokem jsou vína Regina coeli zařazena mezi nejlepších 100 vín ČR v  Salonu vín  ve Valticích. V letošním Průvodci nejlepšími  víny ČR časopisu WINE & Degustation bylo Vinařství Trpělka & Oulehla oceněno nejvyšším hodnocením ***  - jako etablované vinařství , které dlouhodobě produkuje vynikající až excelentní vína. Toto ocenění bylo uděleno pouze 18 producentům z počtu 191 vinařství. Vizitkou je také výběr vín do gastronomických podniků  pana Zdeňka Pohlreicha. Nezbývá než ochutnat.