... ZPĚT

8. 9. Spolek: Večer s EKOVÍNem2

Jeden hospodaří na 1,5 ha vinohradu, ten druhý má hektarů 125 a roční produkci 1 milion lahví. Další se specializuje na Rulandské šedé a jiný zase na sekty. 

Co mají společného? Zastřešuje je, hlídá, kontroluje a edukuje Spolek Ekovín. Jejich vinohradům i vínům se tak dopřává, co nejméně chemie a zásahů.

Poslední degustační večer s EKOVÍNem v pár bodech:
 

  • kdy: 8. září 2022
  • kde: v Otevřené zahradě v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 8 vinařů EKOVÍNu a na 60 vzorků vín
  • gastro: Cateringforyou a Bistro Otevřená zahrada
  • hudba: Pavla Roof a její gypsy soul

S těmito 8 vinaři strávíte poslední večer Vína z blízka tohoto léta.
 

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 80 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá Klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Marek Tichý, sklepmistrem je Bc. Ondřej Tichý. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality.
 

Bzenia a.s.

Společnost Bzenia s. r. o. je moderní vinařství, které bylo založeno Alešem a Zdeňkem Maleňákem v roce 2003. Hospodaří v systému ekologického zemědělství (BIO) na deseti hektarech vinic v nejkvalitnějších viničních tratích ve Bzenci - Novosady a Prostřední hora, vše na dohled od kaple sv. Floriana ve Starém hradě nad Bzencem. Při výsadbě Bzenia vsadila na tradiční a prověřené odrůdy, zejména na zde nejtypičtější Ryzlink rýnský, dále na Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín červený, Svatovavřinecké, Frankovku a Rulandské modré. Víno se vyrábí pouze z vlastních hroznů. Produkční zázemí má Bzenia ve sklepích v Těmické ulici, ve sklepní ulici vystavěné v 80. letech minulého století.
Pro zpracování je typický ruční sběr hroznů do malých přepravek, použití přírodních kvasinek, moderních technologií, zrání v nerezových tancích a dřevěných sudech a následné uskladnění nalahvovaných vín v archivním sklepě v ulici Karla Čapka. V tomto sklepě vína dozrávají na lahvi dlouhé roky, než jsou uvedena do prodeje. Chodby tohoto unikátního křížového sklepa měří přes 400 metrů a mají místy více než pětisetletou historii. Nachází se v památkovém centru Bzence a patří k velkým lákadlům všech milovníků vína. Na tomto místě se totiž psala historie moravského vinařství - zde bylo založeno první moravské vinařské družstvo v ČR. Sklep byl v minulosti využíván k archivaci vín místním vinařským podnikem a nyní slouží i k pořádání řízených degustací pro menší ohlášené skupiny návštěvníků. Firma s konstantní roční produkcí kolem 50 000 lahví neplánuje žádnou expanzi v kvantitě, ale do budoucna se chce zaměřit na marketingové posílení vlastní prestižní značky.
 

ZD Němčičky

Současné moderní vinařství ZD Němčičky vzniklo v roce 1992 transformací dřívějšího JZD. Hospodaří v integrované produkci na 92 hektarech vlastních vinic. Odrůdová skladba je založena na Frankovce, Modrém Portugalu, Ryzlinku vlašském a na vyhlášeném Müller Thurgau s muškátově-broskvovým aroma. V nových výsadbách pak najdeme Pálavu, Hibernal, Irsai Oliver a další populární odrůdy. O vinohrady se stará Ing. Miroslav Janů. Sběr přísně redukované sklizně probíhá ručně, hrozny putují co nejrychleji ke zpracování na moderním vinařském vybavení. Ve sklepním hospodářství vedeném sklepmistrem Jaroslavem Jakubcem se tradiční metody prolínají s nejnovějšími technologiemi. Mošty se zakvášejí ušlechtilými kvasinkami, kvasí při řízené teplotě. Hotová vína se skladují v klimatizovaných skladech. Víno ZD Němčičky se prodává ve vinotéce v sídle firmy v cenových relacích 120 až 250 korun za lahev. Kromě toho se s ním můžeme setkat ve vinotékách a gastronomických zařízeních po celé ČR. ZD Němčičky představuje svou produkci na pravidelných řízených degustacích a na velkých výstavách. K úspěšným a žádaným produktům tohoto vinařství patří tradičně klarety, rosé a svatomartinská vína. ZD Němčičky se zabývá také výrobou slámových a ledových vín, klasických sektů a vín typu frizzante. K prestižním produktům patří vína připravená technologií batonnage. Z nejúspěšnějších vín vyzdvihujeme polosladké Rulandské bílé 2015 pozdní sběr, zlaté v Salonu vín ČR, na Grand prix Vinex, Prague Wine Trophy, Festwine, Finger Lakes a dalších věhlasných přehlídkách (celkem 24 medailí). Za rok 2019 již vinařství nasbíralo přes stovku medailí v tuzemsku i v zahraničí. V posledních letech do vinařství přibyla nová agrotechnika, nové vinifikátory a další vybavení sklepního hospodářství, naposledy dubové třítisíclitrové sudy pro zrání vín. Na trh byla uvedena nová nejvyšší řada vín. Průběžně se v souvislosti s dokončováním pozemkových úprav restrukturalizují vinohrady, při vinobraní 2019 budou použity nové kryomacerační nádoby, pro příští rok je v plánu stavba nové haly.
 

Rodinné vinařství Buštík

Tradice malého rodinného vinařství sahá do 19. století, kdy děda Josef Buštík vysázel v Šardicích svůj první vinohrad a začal v ručně kopaném sklepě vyrábět první víno. Na tuto tradici navázal jeho syn Miloslav Buštík, který vysadil v roce 1970 vinici na Paděláku a postavil svůj sklep v lokalitě U hřiště. Miloslav Buštík byl ten, který vybudoval základy, na kterých vzniklo v roce 1994 současné vinařství. Rodina vysadila novou vinici na jižním svahu v trati Požární čtvrtě a koupila starý sklep, který po rekonstrukci slouží jako zázemí s moderní technologií. Výměra obhospodařovaných vinic je cca 1 ha. V současné době tvoří základ nabídky víno z vlastních hroznů z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Hibernal, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Pálava, Sauvignon, Aurelius, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Regent. Rodinné vinařství se zaměřuje na výrobu malých šarží vín s nezaměnitelným aroma a chutí danými jedinečnými půdními a klimatickými podmínkami, vhodnými klony, nízkým zatížením keřů a kvalitními zelenými pracemi. Zpracování hroznů probíhá za pomoci moderní technologie, rychlými a šetrnými metodami. Hrozny bílých odrůd vína po vylisování na pneumatickém lisu kvasí za řízené teploty a zrají v kameninových nádobách. Červená vína po fermentaci v kádích a následném biologickém odbourání kyselin zrají v nových i starších dřevěných sudech typu barrique. V roce 2011 Buštíkovi vybudovali nový archiv vín s rotundou a s navazujícím posezením u krbu pro dvacítku hostů. V následujících letech investovali do technologie chlazení, vinifikátoru a nového traktoru. V červnu 2020 otevřeli v sousedství vinařství nový penzion pro 21 hostů. Snahou je naplnit životní moudro, že žijeme příliš krátce na to, abychom pili špatná vína.
 

Vinařství Fila

Jiří Fila z Moravské Nové Vsi je nejméně čtvrtou generací vinařů v rodině. Je členem několika profesních sdružení, která pomáhají vinaři se v oboru neustále vzdělávat. Jako jemu podobní vyrůstal s rodiči ve vinohradu, praktické zkušenosti ve sklepě získal od dědy, otce a doplnil si je vlastním studiem. Ještě nedávno měl vinařství jako hobby, ze kterého přešel na profesionální činnost. Jiří Fila se stará o 1,5 hektaru vinic od mladých výsadeb až po čtyřicetileté keře ve viničních tratích Stará hora a Vinohrady. Vinice jsou od roku 2014 v plné bioprodukci. Úroda se vždy redukuje, aby bylo možné sklízet hrozny ve vyzrálosti pozdní sběr a kabinet. Základ odrůdové skladby tvoří Rulandské šedé (na 50 % ploch), Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a místní Cabernet Moravia, naposledy přibyl Ryzlink rýnský. Ve sklepním hospodářství mimo známé novoveské areály se vína vyrábějí tradičními postupy s důrazem na co nejmenší zásahy do přírodních procesů – od zakvášení přirozenými kvasinkami vystihujícími nejlépe terroir, přes odkalení moštů prostou sedimentací. Bílá vína se školí v nerezu či ve dřevě, červená až 18 měsíců v dřevěných sudech, dílem starších barikových (hlavně Cabernet Moravia). Červená se nefiltrují vůbec, bílá dle odrůdy a záměru sklepmistra. Víno se prodává hlavně ze sklepa a zásilkovou službou, rozšířen byl prodej do vybraných vinoték a gastronomie. Prezentační sklep v lokalitě Výmol slouží pro řízené degustace, na nichž Jiří Fila preferuje malé skupinky. Určitě doporučujeme vyzkoušet především Rulandské šedé, které je vinařovou oblíbenou, ale také úspěšnou a perspektivně nosnou odrůdou (zaměřuje se na ni při dalším rozšiřování vinic na plánované 2 ha). Dále upozorňujeme na Cuvée Blond a Ryzlink rýnský a Cabernet Moravii. Bílá vína posledních ročníků charakterizuje především plnost a šťavnatost, červená vína překvapí příjemnou aromatikou, extraktem a pitelností. Z menšího sortimentu odrůd chce Jiří Fila v budoucnu nabízet širší spektrum stylů dané odrůdy i odlišení podle konkrétních vinic. Vinařství se zapojuje do programů vinařské turistiky. Spolu s kolegy pořádají služby otevřených sklepů či akce zaměřené na víno ve spojení s pokrmy lokální gastronomie či sezónních potravin.
 

Víno Cibulka Mikulov

Příběh našeho vinařství začíná v roce 2005.

K našemu políčku s bylinkami a zeleninou, které jsme pěstovali pro naše tehdejší restaurace a hotel, přibyl i první vinohrad. Tehdy jsme začali poprvé zkoušet vyrábět víno bez zbytečné chemie pro naše hosty a párovali ho s naší kuchyní. Návštěvníkům našeho hotelu víno chutnalo -  obsahovalo mnohem méně síry než v té době dostupná vína. A tak jsme postupně začali rozšiřovat vinohrady, přidávat další odrůdy a zvětšovat  produkci.

Začátek byl strastiplný a opravdu náročný, ale stálo to za to. Veškerá  produkce našeho skvělého vína je od počátku v režimu organického  hospodářství. Naše vína se vyznačují šetrným zpracováním, minimálními  zásahy do přirozených procesů kvašení I následného zrání vína.  Máme celkem 16 ha plodících vinohradů a v roce 2013 jsme při hledání  nových sklepních prostor pro zrání sektů objevili letohrádek Portz Insel  na Tichém ostrově.

Dnes je již letohrádek nádherně zrekonstruován a je ozdobou už tak  krásné krajiny. Je to tu určené pro všechny, kteří hledají možnost  degustovat skvělá vína v absolutním klidu na neskutečně romantickém a  magickém místě.
 

ZD Hodonice – Tasovické vinařství

Historie Zemědělského družstva Hodonice se datuje do roku 1947, kdy bylo založeno jako strojní družstvo.
V současnosti se věnujeme různým činnostem a jednou z nich je vinohradnictví a vinařství.
 

VINSELEKT MICHLOVSKÝ a. s.

Vinařství Vinselekt Michlovský, a.s. bylo založeno Milošem Michlovským v roce 1993. Založení předcházela více než třicetiletá cesta Miloše Michlovského profesionálním vinařským světem. V roce 2004 bylo vinařství přetransformováno v akciovou společnost s jediným akcionářem. Zvýšila se produkční a skladovací kapacita, která nyní činí zhruba 2,5 milionu litrů vína. Vinselekt Michlovský a.s. pěstuje révu vinnou na 125 ha vinic v nejteplejších oblastech jižní Moravy ve Velkopavlovické a Mikulovské podoblasti, hlavně v okolí Pálavy. Hospodaření v integrované produkci doplňuje systém bioprodukce v Břeclavi, Perné a v Klentnici. Díky snoubení nových technologií s tradicí produkuje vinařství pod vedením sklepmistra Pavla Holuba originální odrůdová vína, která vynikají svěžestí, ovocnými i květinovými tóny, a rovněž vína plná, extraktivní a kořenitá. V roce 2010 byla společnost Vinselekt Michlovský a.s. zvolena nejlepším vinařstvím roku 2009.