... ZPĚT

10. 6. Vinaři Vrbice

Vinařství Vít Sedláček

Vít Sedláček se dostal k vinařství prostřednictvím záhumenkového vinohradu a malého sklípku po rodičích. Svou novou perspektivu spatřil ve víně kolem roku 2004. Zrekonstruoval ve Vrbici sklep, jehož lisovna pochází z roku 1882 a podzemní část je stará asi 500 let. Nyní slouží jako příjemná degustační místnost a poskytuje možnost ubytování osmi hostům ve dvou pokojích s příslušenstvím. Zastavit se mohou i cyklisté, neboť sklep stojí přímo na křižovatce čtyř cyklostezek. Na degustacích preferuje Vít Sedláček kvůli osobnímu přístupu malé skupinky návštěvníků. Vinařství obhospodařuje dva hektary vinic v tratích Skale a Záhumenice, část hroznů nakupuje od stálých dodavatelů. Celková produkce se pohybuje stabilně kolem 30 000 lahví ročně, ceny za vína (mimo specialit) nepřesahují 270 korun za láhev. Vinařství kombinuje tradiční přístup s moderními technologiemi a v domácím zázemí je vybaveno novým pneumatickým lisem, rototanky na červené víno a nerezovými nádobami na míru. V těch probíhá prvotní zpracování, poté vína putují do dřevěných sudů, kde zrají před lahvováním. Červená vína se prodávají minimálně po tříletém zrání. Od roku 2015 Vít Sedláček postupně proti degustačnímu sklepu vybudoval nové vinařství spojením a rekonstrukcí starých habánských sklepů z 16. století a „presúzů“ a přístavbou na volném pozemku (plánovaná dostavba 2020). K novinkám ve vinařství patří sklady na víno, obměna všech sudů a restrukturalizace jedné ze starších vinic. Z posledních vín upozorňujeme na barikové Rulandské modré 2016 výběr z hroznů a suchý Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr z vrbické trati Skale (obě vína byla zařazena do Salonu vín ČR).
 

Vinařství Horák

Leoš Horák se kolem vína profesionálně pohybuje od roku 1990. Se synem Lukášem (absolventem valtické vinařské školy) vyrábí kolem 80 000 lahví vína ročně. Používá zčásti vlastní hrozny z malých vinohradů ve vrbické trati Ochoze. Druhou část tvoří hrozny od stálých dodavatelů z okolí. Bílá a červená vína jsou v produkci zastoupena přibližně napůl, odrůdová skladba je velmi široká. Od roku 2009 se hrozny zpracovávaly ve zcela novém stylovém vinařském dvoře vybaveném moderními technologiemi – do vinařství přibyl pneumatický lis, vinifikátory, traktor a sklízecí vana, vybudovány byly klimatizované sklady na nalahvovanou produkci. V posledním roce vinařství dobudovalo novou provozovnu s novými technologiemi a na nejbližší období je v plánu dokončení celého areálu. Vinařství používá nerezové tanky, akátové a nové i starší barikové sudy (na bílá i červená vína). Bílé hrozny se macerují za nízkých teplot v novém maceračním tanku. Červená vína se školí v sudech standardně rok. Špičkou nabídky jsou bílá a červená Cuvée Horák, která se vyrábějí v proměnlivé skladbě odrůd jen v nejlepších letech. Zajímavostí je Sekt HORÁK vyrobený tradiční metodou kvašením v lahvi a nové řady Horák Magnum a Black Label. Velká část produkce je zamluvena předem a prodá se do konce následujícího roku. Kromě sklepa lze vína Leoše Horáka zakoupit ve vybraných vinotékách a prestižních gastronomických provozech včetně michelinského Alcronu. Degustace pořádá vinařství pro menší skupiny v reprezentativním degustačním sklepě. Do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde se Leoš Horák dostal několikrát po sobě, pro ročník 2016 dokonce se čtyřmi víny.
 

Vinařství SYFANY

Vinařství SYFANY, které dnes vede mladý vinař Jakub Zborovský, bylo založeno v roce 2009 jako součást rodinného zemědělského podniku ve Vrbici. Navazuje na rodinnou vinohradnickou a vinařskou tradici rodiny Zborovských obnovenou po roce 1989. Celková plocha vinohradů ve vrbických a velkopavlovických tratích představuje 38 hektarů. Na vlastní produkci vína ale SYFANY zpracovává hrozny pouze z dvanácti hektarů těch nejlepších vinic. Všechny vinohrady firma postupně vysadila a jsou zařazeny v integrované produkci. Gravitační sklepní hospodářství je vedené tradičními až konzervativními metodami, kterými vznikají originální naturální vína. Nepoužívají se žádná aditiva ani šlechtěné kvasinky. Vína Vinařství SYFANY získávají své kvality zejména správným zacházením s jemnými kaly, které jsou pro jejich vývoj absolutně nezbytné. Vyzrávají až do doby sudové zralosti v akátových sudech vyrobených lokálním bednářem ze dřeva z okolních ždánických lesů (řada vín Limited) nebo v nerezových nádobách (řada Basic). Celkový objem produkce se momentálně pohybuje kolem 60 000 lahví. Vinařství nabízí degustace pro menší skupiny do patnácti osob v tradičním vrbickém sklepě. Vína se prodávají ze sklepa nebo ve vlastním e-shopu za ceny 150 až 300 korun, objevují se také v prestižních restauracích a vinotékách po celé republice. V soutěži Mladí Vinaři zvítězilo vinařství v kategorii naturálních vín se Sauvignonem 2015, další zlato obdrželo André rosé 2018, oranžové cuvée Mmmrrrrrrr… 2017 a Modrý Portugal 2017.
 

Vinařství Mitoma, s.r.o.

Vinařství MITOMA Vrbice s. r. o. je nejlépe charakterizováno hned svým názvem, jako rodinný podnik manželů Mikulicových, Tondy a Martiny. Antonín Mikulica založil vinařství v roce 1991. V rodinném vinařství jsou zapojeny i děti. Firma hospodaří celkem na 16 ha ve špičkových tratích ve Vrbici a v Bořeticích. Rovnoměrné zastoupení hlavních moravských odrůd je základem širokého sortimentu. Firma průběžně modernizuje agrotechnické vybavení, v roce 2015 začíná s obnovou vinic tradičními odrůdami. Vína se zpracovávají kombinací klasických a moderních metod (řízené kvašení, vinifikátory, zrání v barikových sudech) v nadzemní hale ve Vrbici, zrají v podzemním sklepě. Na kvalitě vín se odrazily nově pořízené technologie, v roce 2014 například nový uzavřený pneumatický lis a nový cross-flow filtr. Roční produkce postupně stoupala v návaznosti na to, jak začínaly rodit nově vysázené vinohrady, dnes se pohybuje kolem 20 000 lahví. Zajímavostí produkce je Cabernet Moravia a Zweigeltrebe (též jako klaret). Firmě se rovněž daří s odrůdou Regent. Při degustacích, které se odehrávají v archivním sklípku v unikátní lokalitě Stráž ve Vrbici s kapacitou do patnácti osob, se znalci mohou vrátit časem až k ročníku 1991 – roku založení firmy manželů Mikulicových. Novinkou v adjustáži jsou vína plněná do lahví se šroubovým uzávěrem. V letošním roce přichází vinařství s novinkou Frizzante z odrůdy Rulandské modré. Zákazníci mají na výběr buď variantu sladkou s vysokým zbytkovým cukrem (74 g/l) a nízkým alkoholem (6 %) nebo polosuchou.
 

Baraque pod Slunečnou

Vznik myšlenky vinařství Baraque se pojí se svatební cestou manželů Františka a Lenky Machovských do Egypta. Tehdy s údivem sledovali, jak obsluha u hotelového baru „vyrábí“ růžové víno tak, že slévá mizerné bílé s ještě horším červeným. Kladli si otázku, zda jsou z osazenstva hotelu jediní, kdo se nad tím pozastavuje, a byli vděční za čtyři lahve vlastního vína, které se jim vešly do hmotnostního limitu v letadle. A vzhledem k tomu, že se jejich sňatkem spojily dvě vinařské rodiny, k nápadu založit vlastní vinařství byl už jen malý krůček. Vinařství zpracovává hrozny z pěti hektarů vinohradů převážně z trati Nadzahrady. Výroba probíhá v moderní hale vybudované před třemi lety. Vlajkovou lodí vinařství je Děvín, na Moravě jinak málo rozšířený, ale přesto velmi atraktivní kříženec Tramínu červeného a Veltlínského červenobílého původem ze Slovenska. Celá produkce je rozvinuta do tří pomyslných směrů. Řadu INTENSIVE reprezentují lehká a ovocitá vína. Ta se vyrábějí pomocí moderních technologických postupů s cílem podpořit svěžest a přímočarost. Řada ELEGANT představuje komplexnější bílá i červená vína, často zrající v sudech, určená pro dlouhodobější archivaci. Vína PUNKové řady nabízejí nevšední zážitek díky použití méně obvyklých technologií. Najdete zde vína nečiřená, nefiltrovaná a nesířená, oranžové víno nebo rosé, které zrálo na sudu. Vinařství má pro návštěvníky a degustace k dispozici vinný sklep v Bořeticích s kapacitou dvacet osob, ale především reprezentativní vinnou galerii pod rozhlednou Slunečná ve Velkých Pavlovicích s širokou nabídkou různých specialit z okolí (káva Jordan z místní pražírny, dezerty Herufek Chocolate, paštiky z Němčiček apod.). Zde je kapacita maximálně 40 osob. Vinařství je ve fázi budování nové značky a neplánuje pro příští léta žádnou expanzi. Z dlouhodobého hlediska klade důraz spíše na zvyšování kvality poskytovaných služeb než nárůst produkce.
 

Rodinné vinařství Bařina

Rodinné vinařství Bařina sídlí ve Vrbici, jedné z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji. Vinařství hospodaří na 2 hektarech vinic ve viničních tratích Záhumenice, Trkmanska a U skalky. Na chodu celého vinařství se podílí všichni členové rodiny. Vinařství je zaměřeno na produkci osobitých vín malých šarží vyrobených z vlastních vinic. Vína se vyrábí tradičními metodami s částečnou aplikací nových technologií.
 

Buchtovín

V rodinném vinařství Buchtovín se vinařská tradice dědí už ve čtvrté generaci. Tradice, rodina, poctivost, láska a pokora jsou základními hodnotami tohoto vinařství, které má pár hektarů vinohradů a vyrábí pouze lahvové víno. Postupně pořizuje nové technologie, nové vinohrady a zkouší nové výrobní postupy.
 

Víno Svrček

Malé rodinné vinařství Víno Svrček vzniklo v roce 2016, samostatné výrobě vína se ale rodina věnuje od roku 2009. Na práci se vinohradě se podílí cela rodina. Vína se snaží vyrábět přírodní cestou s využitím moderních technologií. Bílá vína zrají v nerezových nádržích a červená zásadně v dubových sudech.
 

Rodinné vinařství HASÍK

Rodinné vinařství HASÍK je kapacitou výroby menší, nicméně s širokou nabídkou bílých, růžových i červených odrůd vín. Navazuje na dlouholetou rodinnou tradici předků a v současnosti funguje v tandemu otec a syn. Mladší Václav citlivě používá nejnovější způsoby zpracování a výroby vína. Základem výroby jsou kvalitní hrozny, které vinaři pěstují na vlastních vinicích. Mají proto vysazené mladé vinice v lokalitě Krátké a snaží se dosahovat na nich nádherné vyzrálosti a příznivé cukernatosti hroznů. Na práci ve vinici se samozřejmě podílí celá rodina.
 

Vinařství Na Hůrce

Mladé vinařství Na Hůrce má hluboké kořeny s odkazem na rodinnou tradici, produkci vína v předchozích generacích. Vinný sklep se nachází na vrcholu kopce Stráž, v nejvyšším sedmém patře zdejšího unikátnícho sklepního systému. Vinařství se svou produkcí se řadí, jakž to jedno z nejmenších.
 

Hudební program

Apart Quartet

Uskupení studujících hudebníků z Brna, pohybující se v úzkém kruhu s významnou jazzovou osobností Mojmírem Bártkem. Společným záměrem kapely je produkovat hudbu jazzových žánrů - jako je swing, bebop, latin jazz a funky. Apart Quartet vznikl iniciativou trumpetisty Vojtěcha Kadaňky s úmyslem vytvořit menší obsazení z mladých interpretů klasické hudby s vnitřním tahem k hudbě sféry jazzové. Repertoár zahrnuje známé či méně známé populární standardy.


FB_DSC_2196-(1).jpg