... ZPĚT

10. 6. Vinaři Vrbice

Vinařství Horák

Leoš Horák se kolem vína profesionálně pohybuje od roku 1990. Se synem Lukášem (absolventem valtické vinařské školy) vyrábí kolem 80 000 lahví vína ročně. Používá zčásti vlastní hrozny z malých vinohradů ve vrbické trati Ochoze. Druhou část tvoří hrozny od stálých dodavatelů z okolí. Bílá a červená vína jsou v produkci zastoupena přibližně napůl, odrůdová skladba je velmi široká. Od roku 2009 se hrozny zpracovávaly ve zcela novém stylovém vinařském dvoře vybaveném moderními technologiemi – do vinařství přibyl pneumatický lis, vinifikátory, traktor a sklízecí vana, vybudovány byly klimatizované sklady na nalahvovanou produkci. V posledním roce vinařství dobudovalo novou provozovnu s novými technologiemi a na nejbližší období je v plánu dokončení celého areálu. Vinařství používá nerezové tanky, akátové a nové i starší barikové sudy (na bílá i červená vína). Bílé hrozny se macerují za nízkých teplot v novém maceračním tanku. Červená vína se školí v sudech standardně rok. Špičkou nabídky jsou bílá a červená Cuvée Horák, která se vyrábějí v proměnlivé skladbě odrůd jen v nejlepších letech. Zajímavostí je Sekt HORÁK vyrobený tradiční metodou kvašením v lahvi a nové řady Horák Magnum a Black Label. Velká část produkce je zamluvena předem a prodá se do konce následujícího roku. Kromě sklepa lze vína Leoše Horáka zakoupit ve vybraných vinotékách a prestižních gastronomických provozech včetně michelinského Alcronu. Degustace pořádá vinařství pro menší skupiny v reprezentativním degustačním sklepě. Do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde se Leoš Horák dostal několikrát po sobě, pro ročník 2016 dokonce se čtyřmi víny.
 

Rodinné vinařství HASÍK

Rodinné vinařství HASÍK je kapacitou výroby menší, nicméně s širokou nabídkou bílých, růžových i červených odrůd vín. Navazuje na dlouholetou rodinnou tradici předků a v současnosti funguje v tandemu otec a syn. Mladší Václav citlivě používá nejnovější způsoby zpracování a výroby vína. Základem výroby jsou kvalitní hrozny, které vinaři pěstují na vlastních vinicích. Mají proto vysazené mladé vinice v lokalitě Krátké a snaží se dosahovat na nich nádherné vyzrálosti a příznivé cukernatosti hroznů. Na práci ve vinici se samozřejmě podílí celá rodina.
 

Víno Svrček

Malé rodinné vinařství Víno Svrček vzniklo v roce 2016, samostatné výrobě vína se ale rodina věnuje od roku 2009. Na práci se vinohradě se podílí cela rodina. Vína se snaží vyrábět přírodní cestou s využitím moderních technologií. Bílá vína zrají v nerezových nádržích a červená zásadně v dubových sudech.
 

Baraque pod Slunečnou

Vznik myšlenky vinařství Baraque se pojí se svatební cestou manželů Františka a Lenky Machovských do Egypta. Tehdy s údivem sledovali, jak obsluha u hotelového baru „vyrábí“ růžové víno tak, že slévá mizerné bílé s ještě horším červeným. Kladli si otázku, zda jsou z osazenstva hotelu jediní, kdo se nad tím pozastavuje, a byli vděční za čtyři lahve vlastního vína, které se jim vešly do hmotnostního limitu v letadle. A vzhledem k tomu, že se jejich sňatkem spojily dvě vinařské rodiny, k nápadu založit vlastní vinařství byl už jen malý krůček. Vinařství zpracovává hrozny z pěti hektarů vinohradů převážně z trati Nadzahrady. Výroba probíhá v moderní hale vybudované před třemi lety. Vlajkovou lodí vinařství je Děvín, na Moravě jinak málo rozšířený, ale přesto velmi atraktivní kříženec Tramínu červeného a Veltlínského červenobílého původem ze Slovenska. Celá produkce je rozvinuta do tří pomyslných směrů. Řadu INTENSIVE reprezentují lehká a ovocitá vína. Ta se vyrábějí pomocí moderních technologických postupů s cílem podpořit svěžest a přímočarost. Řada ELEGANT představuje komplexnější bílá i červená vína, často zrající v sudech, určená pro dlouhodobější archivaci. Vína PUNKové řady nabízejí nevšední zážitek díky použití méně obvyklých technologií. Najdete zde vína nečiřená, nefiltrovaná a nesířená, oranžové víno nebo rosé, které zrálo na sudu. Vinařství má pro návštěvníky a degustace k dispozici vinný sklep v Bořeticích s kapacitou dvacet osob, ale především reprezentativní vinnou galerii pod rozhlednou Slunečná ve Velkých Pavlovicích s širokou nabídkou různých specialit z okolí (káva Jordan z místní pražírny, dezerty Herufek Chocolate, paštiky z Němčiček apod.). Zde je kapacita maximálně 40 osob. Vinařství je ve fázi budování nové značky a neplánuje pro příští léta žádnou expanzi. Z dlouhodobého hlediska klade důraz spíše na zvyšování kvality poskytovaných služeb než nárůst produkce.
 

Rodinné vinařství Bařina

Rodinné vinařství Bařina sídlí ve Vrbici, jedné z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji. Vinařství hospodaří na 2 hektarech vinic ve viničních tratích Záhumenice, Trkmanska a U skalky. Na chodu celého vinařství se podílí všichni členové rodiny. Vinařství je zaměřeno na produkci osobitých vín malých šarží vyrobených z vlastních vinic. Vína se vyrábí tradičními metodami s částečnou aplikací nových technologií.
 

Vinařství Mitoma, s.r.o.

Vinařství MITOMA Vrbice s. r. o. je nejlépe charakterizováno hned svým názvem, jako rodinný podnik, název je složen ze začínajících písmen jmen manželů Mikulicových. Na chodu rodinného vinařství se podílí již druhá generace. Několik let s majitelem pracují oba synové. S mladším synem Davidem přišel do vinařství nový svěží vítr, změnily se nejen etikety a logo, ale přinesl i změny do výrobních postupů a školení vín. Vína už čtvrtým rokem nesou jeho rukopis. Skutečnost, že kvalitní víno se „dělá“ ve vinohradě, ví každý zkušený vinař, a proto nemalou zásluhu na kvalitě má i starší syn Tomáš, který se stará o vinice. Firma hospodaří celkem na 16 ha ve špičkových tratích ve Vrbici a v Bořeticích. Rovnoměrné zastoupení hlavních moravských odrůd je základem širokého sortimentu. Díky tomu nabízí široké spektrum odrůd ve dvou řadách, vína VOC, vyrábí také svatomartinská vína a každoročně se snaží přijít s nějakou novinkou. Jako jedni z prvních uvedli na trh frizzante, následoval vlastní sekt a letos, jako novinku, připravili nealkoholický 100% hroznový mošt z odrůdy Cabernet Moravia. Společnost MITOMA, jejíž sídlo je asi kilometr za obcí směrem na Velké Bílovice, vlastní i kopaný sklep v malebném prostředí vrbecké Stráže. Při řízených degustacích zde můžete posedět a ochutnat i archivní vína vybraných ročníků uložená v kójích.
 

Vinařství Na Hůrce

Mladé vinařství Na Hůrce má hluboké kořeny s odkazem na rodinnou tradici, produkci vína v předchozích generacích. Vinný sklep se nachází na vrcholu kopce Stráž, v nejvyšším sedmém patře zdejšího unikátního sklepního systému. Vinařství se svou produkcí se řadí mezi ty nejmenší.
 

Vinařství Vít Sedláček

Vít Sedláček se dostal k vinařství prostřednictvím záhumenkového vinohradu a malého sklípku po rodičích. Svou novou perspektivu spatřil ve víně kolem roku 2004. Zrekonstruoval ve Vrbici sklep, jehož lisovna pochází z roku 1882 a podzemní část je stará asi 500 let. Nyní slouží jako příjemná degustační místnost a poskytuje možnost ubytování osmi hostům ve dvou pokojích s příslušenstvím. Zastavit se mohou i cyklisté, neboť sklep stojí přímo na křižovatce čtyř cyklostezek. Na degustacích preferuje Vít Sedláček kvůli osobnímu přístupu malé skupinky návštěvníků. Vinařství obhospodařuje dva hektary vinic v tratích Skale a Záhumenice, část hroznů nakupuje od stálých dodavatelů. Celková produkce se pohybuje stabilně kolem 30 000 lahví ročně, ceny za vína (mimo specialit) nepřesahují 270 korun za láhev. Vinařství kombinuje tradiční přístup s moderními technologiemi a v domácím zázemí je vybaveno novým pneumatickým lisem, rototanky na červené víno a nerezovými nádobami na míru. V těch probíhá prvotní zpracování, poté vína putují do dřevěných sudů, kde zrají před lahvováním. Červená vína se prodávají minimálně po tříletém zrání. Od roku 2015 Vít Sedláček postupně proti degustačnímu sklepu vybudoval nové vinařství spojením a rekonstrukcí starých habánských sklepů z 16. století a „presúzů“ a přístavbou na volném pozemku (plánovaná dostavba 2020). K novinkám ve vinařství patří sklady na víno, obměna všech sudů a restrukturalizace jedné ze starších vinic. Z posledních vín upozorňujeme na barikové Rulandské modré 2016 výběr z hroznů a suchý Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr z vrbické trati Skale (obě vína byla zařazena do Salonu vín ČR).
 

Buchtovín

V rodinném vinařství Buchtovín se vinařská tradice dědí už ve čtvrté generaci. Tradice, rodina, poctivost, láska a pokora jsou základními hodnotami tohoto vinařství, které má pár hektarů vinohradů a vyrábí pouze lahvové víno. Postupně pořizuje nové technologie, nové vinohrady a zkouší nové výrobní postupy.
 

Vinařství SYFANY

Hrozny z Vrbice, bednář z Čejkovic, dřevo ze Ždánického lesa - to je vinaření Jakuba Zborovského a jeho přesvědčení o pravém terroir v rádiu 20 km.

Zpracovává hrozny původními postupy, používanými již svými předky. Vínu se dostává osobité chuti s důrazem na daný ročník, odrůdu a terroir. V průběhu vzniku vína nebyly, až na nezbytný SO2, použita žádná další aditiva, jež zásadně ovlivňují charakter vína.

Šetrnými postupy ve vinicích i ve sklepě vznikají velmi osobitá vína, která se vám představí v celé své přirozenosti a svéráznosti. Nečekají na skládání komplimentů, pouze na souznění.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

DJ Liquid A

O hudební doprovod se postará DJ Liquid A - namíchá vám speciální mix pro pohodový večer u vína.

DJ Liquid A patří mezi naše nejzkušenější DJe. Začínal v legendárních klubech jako třeba Roxy. Nespecializuje se na jeden styl a v jeho setech najdete například brazilskou hudbu, latino, acid jazz, funk, electro swing, soul a spoustu dalšího - podle místa hraní a atmosféry.