... ZPĚT

5. 9. Vinaři od Blatnice po Strážnici

Vinařství Veverka Strážnice

Rodinné vinařství Veverka Strážnice navazuje na letitou tradici svých předků. Vinařství se nachází ve vinařské oblasti Morava, podoblasti Slovácké, vinařské obci Strážnice. Vinice se rozkládají na úpatí Bílých Karpat v nadmořské výšce 300 až 340 m n.m. V současné době vinařství obhospodařuje 1 ha vlastních vinic v režimu integrované produkce. Odrůdová skladba je tvořena tradičními odrůdami Strážnického regionu, zbývající odrůdy nakupuje vinařství z vinohradů z nedalekého okolí. Vinařství pod vedením Ing. Lukáše Veverky, Ph.D., nabízí řadu originálních láhvových vín zemských a přívlastkových. Cílem vinařství je spokojený zákazník, který se pravidelně vrací.
 

VÍNO ROSETA

Náš příběh je příběhem vinné révy, krajiny úpatí Bílých Karpat a chuti z těchto dvou ingrediencí vytvořit něco ušlechtilého. Naše vinařství přišlo na svět v roce 2012, kdy jsem se po několikaletém působení ve funkci hlavního technologa ve strážnickém vinařství (kam jsem nastoupil coby absolvent oboru Vinařství a Vinohradnictví na Mendlově univerzitě), rozhodl založit vlastní vinařství, které zároveň navazuje na o dvacet let starší rodinný podnik zaměřený na agroturistiku.

Místo a původ hroznů jsou základním stavebním kamenem naší vinařské filosofie. V současnosti se staráme o 1,5 ha vinic ve viničních tratích Horní hory a Žerotíny ve strážnické oblasti. Zbylé hrozny pro naše vína nakupujeme od blízkých kamarádů vinohradníků – opět výhradně z místního regionu. V příštích letech chystáme vysadit další vinohrady. Vína děláme tak, jak to nejlépe cítíme, tedy cestou kvality, poctivosti a kreativnosti, kterou ale nikdy nezaměňujeme za pohodlnost. Naše vína mají respekt ke starým i novým trendům, ale pracují se špetkou „nesobecké“ (vznešené) drzosti, která jim dodává na rafinovanosti. Každé naše víno má svůj vlastní příběh, jenž je psán jedinečností odrůdy, vinice, ročníku, ale i technologie, a režírován pod taktovkou nadšení z řemesla, které je naším milým osudem. Nejčastěji tvoříme příběhy bílých odrůd révy vinné, od tradičního Sylvánského zeleného, přes typické aromatické odrůdy až po specifické odrůdy jako Hibernal, modré odrůdy u nás najdete v zastoupení  Zweigeltrebe, Rulandské modré a Dornfelder a to buď v červeném provedení či růžovém, podle toho k čemu nás vybídne charakter daného ročníku. Současná produkce je 15 tisíc lahví. Specialitou našeho vinařství je battonage, neboli míchání na jemných kalech. Kvasíme jak s ušlechtilými kvasinkami, tak i spontánně. Vína pak zrají jak v nerezových nádobách, tak i sudech. Víno je z nápojů nejkulturnější, růže je z květin nejkrásnější, zažijte u nás harmonii krásy a ušlechtilosti, stačí přivonět k našim růžím a ochutnat naše vína.

 

Vinařství Jan Cícha

Rodinné vinařství Jana Cíchy vychází z tradice předků, kteří se již od roku 1938 zabývali vinohradnictvím. Cíchovi hospodaří v integrované produkci na šesti hektarech vinic v nejlepších blatnických viničních tratích Kamenice, Plachty, Roháče a Nová hora. Profesionální vinařství v dnešní podobě vzniklo v roce 1990, Jan Cícha (absolvent valtické střední vinařské školy) ho převzal po rodičích. Vinařství postupně každoročně mírně rozšiřuje plochu vinic a cílevědomě se zaměřuje na výrobu přívlastkových vín z vlastních vinic. Celé výrobní zázemí je ukryto rozsáhlém hospodářském dvoře za rodinným domem. Šetrné technologie vinifikace spočívají na odkalování moštů, řízeném kvašení s použitím šlechtěných kvasinek, bílá vína zrají v nerezových nádobách, červená v dřevěných sudech. Vína se prodávají jako mladá, lehká a svěží, takže se lahvují většinou na přelomu zimy a jara roku následujícího po sklizni. Roční produkce je kolem 15 000 lahví. Vlajkovou lodí vinařství je výroba Blatnického Roháče®, tradičního cuvée s chráněným názvem složeného z odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené. Historie tohoto vína se píše od roku 1880. Vedle tradice ale rodinné vinařství sází na nové odrůdy Hibernal, Solaris a jako jedni z mála u nás mají Cíchovi v nabídce také raritní Saphiru. Vinařství plánuje další zvětšení plochy vlastních vinohradů až na cílových deset hektarů a s tím souvisí i mírný nárůst produkce. Vinařství Jan Cícha je členem VOC Blatnice - z posledních vín pod touto apelací upozorňujeme na Ryzlink rýnský 2015.
 

Víno Staňkovi

Počátky vinařské tradice rodiny Staňků sahají až do konce 19. století, kdy děda Martin Těthal vysadil vinohrad a začal vyrábět víno, které dodával až do Vídně a do Prahy. V této tradici v současnosti pokračuje Jaroslava Staňková s manželem Vladimírem, dvěma dětmi a vnukem, který tak představuje už šestou generaci. Jaroslava Staňková s rodinou se snaží kromě vlastního vinařství propagovat i blatnické vinařství jako celek - stála u zrodu Vína Blatel, Cechu blatnických vinařů a pravidelných putování po blatnických sklepích i apelačního systému VOC Blatnice. Staňkovi dnes hospodaří na dvouhektarové vinici (s největším zastoupením Sylvánského zeleného, Rulandského šedého, Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého, Kerneru a Dornfelderu), ke které mají přístup hned za dvorem u domu ukrývajícím kompletní sklepní hospodářství. Při vinobraní tak těží z možnosti rychlého zpracování sklizených hroznů. Vína se vyrábějí šetrnými metodami v nerezových tancích za pomoci řízeného kvašení a vinifikátorů, červená a Rulandské bílé zrají v barikových sudech. Produkce se lahvuje v následujícím roce po sklizni. Specialitou vinařství jsou autochtonní kvasinky používané u odrůd Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené - byly vyšlechtěny ze starých blatnických vinic na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě. Degustační sklep pro návštěvníky je ve sklepní uličce v lokalitě Stará hora. Vinařství plánuje zvýšení současného objemu výroby (cca 14 000 lahví) s pomocí hroznů od známých vinohradníků a vinařů z okolí. Největší nadějí v pokračování tradice je dcera Gabriela Němečková.
 

VITIS Strážnice

Společnost VITIS byla založena v roce 1996 vinařem RNDr. Jindřichem Baňařem. Již v roce založení zahájila výstavbu nového sklepního hospodářství a v průběhu dvou let vysázela třináct hektarů vinic ve strážnické oblasti s odrůdami Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Frankovka, Rulandské modré a Modrý portugal. Ve druhé vlně výsadeb v letech 2003  a 2004 se plocha rozšířila o dalších sedmnáct hektarů především ve strážnické tratí Horní hory. Nově do spektra přibylo Rulandské bílé, Sylvánské zelené, Tramín červený, Zweigeltrebe a Merlot. Vinařství zpracovává pouze vlastní hrozny, část úrody dodává spřízněným vinařům v okolí.
Vinice jsou vysázeny na těžkých jílovitých půdách s vysokým obsahem vápna, podloží tvoří třetihorní usazené horniny jako prachovce, jílovce a vápnité pískovce. Půdy jsou hluboké s dobrou zásobou vody - zejména ve vinicích ve spodních částech svahu tratí Dolní hory, Podkovné a Žebráky. V tratích v horních částech svahu (Horní Štamfáty a Horní hory) se vyskytuje více skeletu, v některých místech jsou půdy velmi kamenité. Kamení se přes den ohřívá a v noci vyzařuje teplo do okolí, což je důležité zejména pro zrání modrých odrůd. Tyto půdy dávají vínům nezaměnitelnou chuťovou plnost a extraktivnost, zvláště Rulandské bílé zde dosahuje pozoruhodné kvality. Ve vinohradech vinařství výrazně omezilo konvenční chemické prostředky a v poslední době používá více bio přípravků. Sklepní hospodářství je vybaveno od roku 2007 systémem řízeného kvašení, všechna červená vína zrají v dubových sudech, některá v sudech typu barrique. V ročníku 2015 bylo zavedeno u některých odrůd (Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské modré na klaret) lisování celých hroznů. Od roku 2003 je hlavním technologem firmy ing. Tomáš Baňař (absolvent MZLU Brno), od roku 2015 ve vinařství pracuje také dcera Kateřina Pavková. Roční objem produkce je kolem 80 000 lahví. Vína se prodávají ve vlastní vinotéce ve Strážnici a ve vinotékách a gastronomických provozech po celé ČR. Do vinařství se mohou ohlásit v pracovní dny malé skupinky do pěti návštěvníků. K nejlepším vínům patří Sauvignon 2013 výběr z hroznů, Merlot 2013 výběr z hroznů, barrique (šampion červených vín v soutěži Král vín 2015) a Frankovka 2009 výběr z hroznů (vítěz Grand testu frankovek v časopise Wine & Degustation).
 

Vinařství Uřičář

Vinařství ve Tvarožné Lhotě má tradici už od 17. století. Od roku 1993 na tuto tradici navazuje rodina Ing. Jiřího Uřičáře, která koupila od restituentů dvacetihektarovou zemědělskou usedlost na kopci zvaném Dúbravka. Dříve toto místo bylo známé nejenom pěstováním ovoce a révy vinné, ale také tím, že zde žil malíř Antoš Frolka, nadaný výtvarník, žák a následovník Joži Úprky. V pohnuté minulosti statku je zapsána každodenní práce Frolkovy rodiny, stejně jako devastace za družstevních časů. Dnes Dúbravka zahrnuje ovocné sady, 6,5 ha vinic, vše je zčásti lemováno nedávno vysazeným lesíkem, sloužícím jako ochrana proti ostrým severním větrům. Součástí farmy jsou pole s pšenicí, ječmenem a řepkou. Od roku 1995 do roku 2004 vysadili Uřičářovi vinice v odrůdové skladbě Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské šedé, Dornfelder, Svatovavřinecké a Frankovka. Od roku 2014 je nově vysazen Solaris, Kerner, Hibernal, Irsai Oliver a Tramín. Vinice se obhospodařují v integrované produkci, ale s použitím biopostřiků. Až do roku 2011 se většina hroznů prodávala a pouze malou část zpracovávala rodina pro vlastní potřebu. S vynaložením velkých investic na opravy hospodářských budov, nákup zemědělské techniky a vybavení sklepa zpracovali Uřičářovi poprvé po sklizni ročníku 2011 větší množství hroznů sami a uvedli na trh první vlastní zemská vína. Dnešní objem produkce se pohybuje kolem 7 000 lahví. Vinařství používá klasické metody vinifikace, bez řízené teploty, u červených vín s otevřenou macerací. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Specialitou vinařství jsou sekty Dúbravka brut (Chardonnay/Ryzlink rýnský) a Dúbravka rosé sec (Svatovavřinecké) vyráběné s vysokým podílem ruční práce v malých šaržích do 1 000 lahví tradiční metodou kvašení v lahvi. Vinařství nabízí ovocný sirup a jablečný mošt, švestky, broskve a další. K vidění je dříve typické slovácké ovoce - mišpule a kdoule. V roce 2016 budou Uřičářovi vysazovat další hektar s odrůdami Rulandské šedé a Müller-Thurgau. Představí také několik šarží vín se skleněným uzávěrem s novým typem etiket. Vinařství plánuje v nejbližší době dobudovat degustační a archivní sklep s boxy na uložení vín a dále rozšířit vinice.
 

Vinařství Kozumplík

Vinařství bratrů Josefa a Petra Kozumplíkových bylo založeno v roce 2001. Navázalo na dlouholetou rodinnou vinařskou tradici, jejím posledním představitelem je otec Josef. Bratři společně vysadili dva hektary vinic na svazích Bílých Karpat v blatnických tratích Staré hory a Roháče a výrobu přeorientovali v jednom zásadním kroku ze sudového vína na přívlastková lahvová vína. Tuto změnu ale nedoprovázela, jak to bývá v jiných vinařstvích, modernizace metod vinifikace. Oba bratři sice používají moderní vybavení, ale při výrobě vína si důsledně zakládají na klasických starých postupech. K hlavním odrůdám patří Rulandské šedé, Chardonnay a Zweigeltrebe. Mošty se neodkalují, kvasí na vlastních kvasinkách, bílé bez chlazení, červené v otevřených kádích bez zahřívání. Všechna vína pak leží tři až šest měsíců v dřevěných sudech a teprve poté se skladují v nerezových tancích. Sklepní hospodářství tvoří v zadním traktu rodinného domu ucelený komplex od prvotního zpracování až po degustace a prodej. Roční objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví přívlastkových vín. Výjimku z ročníku 2015 tvoří zemský Ryzlink rýnský, jehož hrozny byly před zpracováním několik měsíců uskladněny na slámě a malá partie výsledného vína tak splňuje parametry slámového. Z výborného ročníku 2015 ještě upozorňujeme na dvě partie Chardonnay (pozdní sběr a výběr z hroznů), které zpracovávali bratři každý odděleně, nebo na Sauvignon (výběr z hroznů), Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský (pozdní sběry) a Rulandské modré (výběr z hroznů). Cenové relace se při prodeji ze sklepa pohybují od 100 do 160 korun. Na degustaci se mohou do vinařství ohlásit skupiny do třiceti návštěvníků. 
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Apart Quartet

Uskupení studujících hudebníků z Brna, pohybující se v úzkém kruhu s významnou jazzovou osobností Mojmírem Bártkem. Společným záměrem kapely je produkovat hudbu jazzových žánrů - jako je swing, bebop, latin jazz a funky. Apart Quartet vznikl iniciativou trumpetisty Vojtěcha Kadaňky s úmyslem vytvořit menší obsazení z mladých interpretů klasické hudby s vnitřním tahem k hudbě sféry jazzové. Repertoár zahrnuje známé či méně známé populární standardy.


FB_DSC_2196-(1).jpg
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz