... ZPĚT

13. 9. Vinaři od Věstonic po Bulhary

Vinařství Svoboda

Rodinnou zemědělskou, vinohradnickou a vinařskou firmu založil v Dolních Věstonicích v roce 1990 Ing. Pavel Svoboda. V současnosti již druhá generace vinařů hospodaří na 40 hektarech polí a 12 hektarech vinohradů (v roce 2019 budou Svobodovi vysazovat dalších tři hektary). Vinice se rozkládají na pálavských svazích v katastrech vinařských obcí Dolní Věstonice, Horní Věstonice a Milovice, k nejprestižnější trati patří vinice U kapličky. Na provozu firmy se podílejí synové Vladislav a Petr, oba absolventi Střední vinařské školy ve Valticích. Petr je držitelem Zlatých nůžek, hlavní trofeje soutěže v řezu révy vinné. Nejmladší syn Pavel se po maturitě na obchodní akademii také zapojil do vedení rodinného vinařství. Svobodovi větší část z roční úrody 50 až 60 tun hroznů prodávají. Vlastní produkce vína se zatím pohybuje kolem 6 000 lahví v ročníku. K výrobě vína slouží nadzemní hala s nerezovými tanky. Bílé hrozny se zpracovávají technologií řízeného kvašení, modré otevřenou macerací. Část produkce se školí v klasických dřevěných sudech. Vína jsou deklarována jako zemská, hrozny však dozrávají běžně v kvalitě minimálně pozdní sběr. Degustacím a uskladnění lahvové produkce slouží historický habánský sklep, který prošel v roce 2018 rekonstrukcí. Vína jsou k dispozici ze sklepa v cenách do 150 korun za lahev. Na degustacích jsou vítány ohlášené skupiny do 25 návštěvníků. Nejvydařenějším vínem ročníku 2016 bylo Neuburské, které se stalo šampionem odrůdy na krajské výstavě v Brně. Z ročníku 2017 pak upozorňujeme na Rulandské šedé a Cuvée Golden Grapes. Toto víno vzniká vždy jako společně zpracovaná směs odrůd z bývalé „zahrádkářské“ vinice s hlavním podílem Pálavy a Rulandského šedého. Zlato v názvu se objevuje proto, že na této vinici hrozny běžně dozrávají až k 26 stupňům cukernatosti. K vinařství patří také ubytování s dvaceti lůžky v centru Dolních Věstonic.
 

Vinařství Nad Sklepy

Vinařství Nad Sklepy navazuje na rodinnou vinařskou tradici, kterou nyní rozvíjí sklepmistr Vítek s manželkou Janou a babičkou Majkou. Pýchou a potěšením jsou i tři následovníci – synové Hynek, Vilém a Vít (10, 8 a 6 let). Vinařství hospodaří na 3 ha vinohradů a další hrozny nakupuje od vinohradníka Radka Zemka z Pálavy. V posledním období dosadili Dočkalovi nové plochy v trati Nad sklepy. K hlavním odrůdám patří Sauvignon, Pálava, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Zásadní modernizace sklepního hospodářství proběhla v letech 2008 – 2009, kdy Vít Dočkal nakoupil nové technologie na zpracování hroznů, systém řízeného kvašení a lahvování a zavedl moderní způsoby vinifikace. Většina šarží prochází zatřiďovacím procesem. Vína Víta Dočkala jsou téměř výlučně predikátní, vinař sám preferuje polosuchá či polosladká, lehounká s typickým „pálavským“ buketem cizozemského ovoce či rozkvetlé louky. Veškerá vína lze prochutnat v prezentační Modré vinotéce Nad Sklepy, která se nachází přímo na cyklostezce a návsi obce Bulhary. Původní rodinný vinařský sklep z období habánů se nachází v těsné blízkosti apartmánu Domečku Nad Sklepy. Vstupní část sklepa tvoří historický preshaus, v němž se dříve zpracovávaly hrozny a který dnes slouží jako degustační místnost. Zajímavostí je původní dřevěný vinařský lis z poloviny 19. století. Těžiště odbytu tvoří prodej lahvových vín ze sklepa. Specialitou rodinného vinařství je vinný konfit. Jedná se o lahodné vinné želé vlastní výroby, které překvapí svou aromatikou ve vůni i chuti. Je použitelné jako vzácný pamlsek, ale má také další použití v gastronomii, například v kombinaci s tvrdými a plísňovými sýry, při přípravě rozličných marinád na maso nebo pro dochucení jídel, třeba zvěřiny. Nezastupitelné místo má při pečení svatomartinské husy, kdy se na prsíčkách zapéká s kyselými jablíčky. Součástí vinařství je nově otevřená galérie s vinným šenkem ve zrekonstruovaném historickém Dietrichsteinském poplužním dvoře s kapacitou 80 osob.
 

VICAN rodinné vinařství

Úspěch mladého moderního ambiciózního vinařství je založen již od počátku především na velkém bohatství, které se skrývá ve 33 hektarech vinic v prestižních pálavských viničních tratích. Vinohrady byly většinou nově vysazeny. V mikulovské trati Pod Mušlovem má vinařství na 19 ha Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské šedé, Sauvignon, Muškát moravský, Pálavu, Tramín červený, Cabernet Sauvignon a Frankovku. Valtická (Kienberg) v Mikulově slibuje po dosažení plodnosti (výsadby z roku 2016) perspektivní výsledky s Pálavou, Kernerem, Ryzlinkem rýnským, Merlotem a Rulandským modrým. Ořechová hora v Březí je proslulá Ryzlinkem vlašským, ke které vinařství přidalo raritní Muškát žlutý. A také na nově založené vinici v sedleckém Kotli se počítá s tím, že vydá to nejlepší z odrůdy, která historicky Sedlec proslavila – Sylvánské zelené. Rodinné vinařství VICAN na přelomu let 2015 a 2016 kompletně šetrně opravilo sklepní prostory v Bavorech a vybavilo je moderními technologiemi. Investice směřovaly do odkalovacích nádob, pneumatického lisu, vinifikátorů, řízeného kvašení a především do barikových a šestisetlitrových dubových a akátových sudů. Vinařství se ale také vrátilo o tisíce let zpátky ke staré originální metodě qvevri, neboli výrobě vína v hliněných amforách. Celkový objem výroby se momentálně zvýšil na 85 000 lahví ročně. Návštěvníkům a zákazníkům se vinařství představuje jako hravé, barevné, pozitivní a plné slunce. Dokazuje to celou řadou věcí, například i v roce 2017 otevřeným farmářským dvorem – pohostinným místem, kde usměvavý personál uctí vínem, ručně vyráběnými kravskými a kozími sýry a dalšími delikatesami každého, kdo pojede kolem a zastaví se. Hosté mohou využít posezení venku nebo ve vnitřní restauraci s výhledem na Pálavu. Pro děti je připraven koutek se zvířaty a cyklisté jsou samozřejmě vítáni. Z vín ročníku 2017 upozorňujeme na Ryzlink vlašský pozdní sběr z Ořechové hory a na Ryzlink rýnský výběr z hroznů.
 

Vinařství Antoš

Zakladatelem rodinného vinařství byl dědeček Romana Antoše Petr, který přišel do Pavlova po druhé světové válce. Pokračovali rodiče Božena a Jan, Roman Antoš se vinařské profesi učil za pochodu a v roce 2013 založil oficiálně vinařství jako svou hlavní činnost. Zdrojem hroznů jsou vlastní vinice v tratích Slunný vrch (mladé, čtyřleté) a Stará hora (patnáctileté) a pěstitelé z nejbližšího okolí, především z Pavlova a Horních Věstonic. Odrůdová skladba je zaměřena na Sauvignon, Pálavu, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké a Dornfelder. Historie rodinného sklepa v České ulici v Pavlově sahá hluboko do 17. století. Zde Roman Antoš vyrábí víno tradičními postupy v klasických dřevěných sudech z dubu a akátu a v nerezových tancích. Bílé mošty leží dlouhodobě na vlastních kvasnicích, modré rmuty se před lisováním macerují dva až tři měsíce. Tyto procesy Roman Antoš ve svých podmínkách stále zdokonaluje, neboť výrobu sur lie vín považuje za svůj hlavní plán do budoucna. Roční produkce nyní představuje kolem 15 000 lahví (+ sudové víno). Vína se prodávají v kategorii zemská hlavně ze sklepa v cenách 120 až 200 korun, na degustace se mohou celoročně ohlásit skupiny do 20 návštěvníků.
 

Vinařství Miroslav Talaš

Malé rodinné vinařství Miroslava Talaše vzniklo z tradice po dědečkovi, který vyráběl víno v malém pro vlastní potřebu. Otec Antonín, absolvent vinařské školy ve Valticích, vinařskou výrobu mírně rozšířil. V roce 1997 si Miroslav Talaš postavil před šíjí sklepa malou lisovnu, v roce 2000 rozšířil prostory o sousední archivní sklep a o tři roky později dosadil mladý vinohrad v milovické trati Mikulovsko. Ve starších vinohradech v trati Pod Strážným vrchem započala v roce 2012 obnova novými výsadbami Rulandského šedého a Muškátu moravského, další půlhektar byl dosazen v roce 2016. Původní sklep byl před několika lety prodloužen ručním kopáním o další čtyři metry. Vinařství zpracovává za pomoci všech členů rodiny pouze vlastní hrozny odrůd zejména Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburské, Sauvignon, Rulandské bílé, Pálava, Chardonnay, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia a André. Vinifikace probíhá spojením moderních a tradičních metod. Vína vznikala donedávna klasickým způsobem kvašení, v posledním roce přibyl do sklepa chladící agregát pro výrobu modernějším způsobem. Modré rmuty se zpracovávají otevřeným nakvášením. Vína zrají v nerezových tancích, některé partie v dřevěných sudech. Vzhledem k objemu výroby – asi 6 000 lahví (+ stáčená), ponechává Miroslav Talaš vína v kategorii zemská, pocházejí však vždy z hroznů splňujících kritéria pro jakostní nebo přívlastková vína. Vína jsou k dispozici pouze ze sklepa nebo zásilkovou službou v cenách zpravidla od 90 do 140 korun. Řízené degustace pořádá vinařství pro skupiny do 25 návštěvníků, preferuje však menší počet. Talašovi také nabízejí hostům ubytování ve čtyřech apartmánech v klidné části Milovic.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Čerstvé suroviny, sezónní potraviny a jejich šetrné zpracování. Takové je občerstvení z nového Bistra Otevřená zahrada. K dostání jsou speciality k vínu, sladké dobroty, lehké obědy v podobě rozmanitých sendvičů, polévek a dalších pokrmů. Nabídka se neustále obměňuje podle toho, co tým bistra zaujme, napadne nebo jim zachutná při objevování.
 

Hudební program

Pavla Roof

Zpěvačka skupin Ozvěna, Bokomara, Progres, Besedy Brněnské, Big bandu konzervatoře, či Young Pekáče Mojmíra Bártka ve svém sólovém pořadu "A la Ella", ve kterém se vrací ke kořenům swingu a verzím známých písní dle jejich původních předloh. Na piano ji doprovodí Otakar Holec.



Více o Pavle Střechové
 
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz