... ZPĚT

11. 7. Vinaři z Hovoran

Rodinné vinařství Pavel Esterka

Vinařství patří k rodině Esterkových už několik generací, kdy bylo součástí jejich hospodářství. Po roce 1989 se Josef Esterka ve svých šedesáti letech s obrovskou vitalitou sobě vlastní pustil do podnikání a hospodářství obnovil a rozšířil. Převzal ho syn Pavel Esterka, který postupně upustil od živočišné a časem i rostlinné výroby a soustředil se pouze na vinohradnictví a vinařství. Vinohrad zděděný po otci obnovil a vysadil další, především v tratích Staré hory a Hovoransko. Nyní obhospodařuje pět hektarů vinic se zastoupením převážně tradičních odrůd Tramín červený, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Veltlínské zelené, Sauvignon, Sylvánské zelené, Neuburské, Müller-Thurgau, Pálava, Cabernet Moravia, Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Rulandské modré, André a Agni. Poslední jmenovaná odrůda, poměrně mladá, byla vyšlechtěna křížením červené odrůdy André a bílé odrůdy Irsai Oliver. Agni si zachovalo červenou barvu s nezvykle muškátovým aroma. Pro tuto odrůdu se Esterkovým podařilo najít skvělé uplatnění při výrobě módního rosé. V roce 2016 vinařství vysadilo Solaris. Jako křížení Merzling x Gm6493 nese v sobě vlastnosti Ryzlinku rýnského, Rulandského šedého a Muškátu Ottonel. Nově vyšlechtěná odolná odrůda vyzrává bez problémů do dobrých cukernatostí a dává výrazné aromatické víno. Pavel Esterka část hroznů prodává, část zpracovává na lahvová a sudová vína. Výroba se odehrává v domácím prostředí kvelbeného sklípku na moderních zařízeních. Vína se prodávají ze sklepa v cenách od 100 do 200 korun. Specialitou vinařství jsou tematické etikety například pro víno rozhovorové, které má být společníkem partnerských rozmluv a zpestřením společných chvil nebo víno žehlicí, které je určeno pro ty zákazníky, kteří si to potřebují u někoho „vyžehlit“.
 

Rodinné vinařství Machalínek

Rodinné vinařství Machalínek vzniklo v roce 2004, kdy se Zdeněk Machalínek začal věnovat vinařství profesionálně po předchozích zkušenostech a na základě rodinné tradice. Již odmala pomáhal prarodičům ve vinici a ve sklepě. V roce 1987 postavili Machalínkovi malý sklep ve sklepní uličce Hluboká cesta. V roce 1996 začali vysazovat nové vinice, později v souvislosti se zvýšeným zájmem o víno a vinnou turistiku ho rozšířili také o posezení a penzion. Vinařství sklízí úrodu ze třech hektarů vinohradů, největší plochy se nacházejí v trati Dolní Padělky. Pěstuje jak tradiční odrůdy typické pro zdejší oblast, tak i novokřížence a netradiční odrůdy, které jsou pak vítaným zpestřením degustací. Jen na několika místech na Moravě (pokud vůbec) mohou zájemci ochutnat například odrůdy Ehrenfelser, Goldriesling, Souvignier Gris, Ryzlink kořenistý, Hron, Acolon, Cabernet Mitos nebo Cabernet Dorsa. Machalínkovi zpracovávají hrozny pouze z vlastních vinic, k výrobě vína používají klasické selské metody. Vína se prodávají především ze sklepa v cenách 100 - 180 korun. V bohatém archivu se pak nacházejí zajímavá vína vyzrálá i více než deset let. Z posledních dvou výjimečných ročníků upozorňujeme na Rulandské šedé 2016, Pálavu 2015 a Cabernet Mitos 2015. Ve vinném sklepě mohou posedět a absolvovat řízené degustace pod vedením vinaře až čtyřicetičlenné skupiny. Penzion u Machalínků navazující na sklep nabízí ubytování ve čtyřech pokojích pro šestnáct hostů. Součástí penzionu je prostorná a kompletně vybavená kuchyně, k dispozici jsou uzamykatelné prostory pro bezpečnou úschovu kol a dalšího sportovního vybavení a vlastní parkoviště. V blízkosti penzionu je možno využít tenisové kurty, dětské hřiště a sportovní rybolov. Díky poloze a zázemí je tak Rodinné vinařství Machalínek vhodné pro pořádání menších akcí po celý rok, cykloturistiku, pobyty rodin s dětmi, nebo skupiny přátel. 
 

Vinařství Fasora a synové

Rodinné vinařství Fasora a synové vzniklo v roce 2001. Otec Petr se svými syny starším Petrem a mladším Lukášem začali naprosto od začátku - od založení vlastních vinic, přes rekonstrukci a rozšíření zděděného sklepního hospodářství. Přelomovým rokem byl rok 2011, kdy rodina vybudovala nové výrobní prostory splňující moderní představy výroby bílých a růžových vín. V roce následujícím syn Lukáš úspěšně absolvoval magisterské studium na vinařském institutu v Lednici a stal se enologem vinařství. V současnosti rodina vlastní v trati Podvinohradí přibližně dva hektary vinic, ve kterých je soustředěno široké spektrum 55 odrůd révy vinné v mnoha klonech se 60% zastoupením bílých a 40% zastoupením modrých odrůd. Mnoho z nich jsou novošlechtěnci anebo raritní, málo pěstované odrůdy. Rodinné vinařství se tak profiluje odrůdami jako například Noria, Milia, Palonia, Rulenka, Ehrenfelser, Cabernet Dorsa nebo Acolon, pěstuje také interspecifické odrůdy Hibernal, Saphira, Muscaris a Monarch. Vinařství se zaměřuje na pečlivé ruční obdělávání, na kterém se podílejí všichni členové rodiny. Vinařství Fasora a synové vyrábí v současnosti kolem 12 000 lahví ročně. Vzhledem k velikosti partií jsou vína deklarována jako zemská, hrozny jsou ale vždy sklízeny v přívlastkové kvalitě. Bílá vína se uvádějí do prodeje jako mladá se zvláštním zřetelem na svěžest a ovocitost, červená vína jako nejméně dvouletá – zrají jeden rok v sudech (převážně barikových) a další roky v lahvích. Těžiště odbytu tvoří prodej ze sklepa soukromé a firemní klientele, jen malá část putuje do vybraných vinoték. Vinařství plánuje do budoucna další specializaci na nově vyšlechtěné odrůdy. Z nejnovějších vín upozorňujeme na Norii 2018, Palonii 2018 a na Cabernet Dorsu 2017 barrique.
 

GRMOLEC rodinné vinařství

Tradice rodinného vinařství Grmolec na moravském Slovácku sahá až do roku 1889, kdy první keř révy vinné vysázel František Grmolec a později spolu se synem Janem začal s výrobou révových vín v jednom z nejstarších kamenných sklepů v Hovoranech. Na tuto tradici postupně navázal Ing. Josef Grmolec, který v roce 1976 a 1986 vysadil nové vinice. V roce 1983 začal postupně budovat sklepní hospodářství. V posledních letech se pěstování révy vinné a výrobě vína věnuje s nejmladším synem Bronislavem. V letech 2003, 2006, 2010, 2014 a 2017 spolu postupně obnovovali staré vinohrady a vysazovali nové v široké odrůdové skladbě (naposledy Sylvánské zelené, Neuburské a Merlot). Celková plocha tak dosáhla šesti hektarů a tvoří dostatečnou surovinovou základnu pro výrobu přibližně 50 000 lahví vína ročně ve velmi pestré skladbě více než dvaceti základních a několika dalších interspecifických odrůd. Vína se vyrábějí na moderních technologiích, kterými je celé sklepní hospodářství vybaveno. V roce 2017 Grmolcovi zrekonstruovali slováckou jizbu jako degustační místnost a prostor pro posezení návštěvníků a dokončili nad nově vystavěnou výrobní a skladovací halou stylový penzion s dvaceti lůžky. Vinařství nabízí zajímavá známková vína a prestižní cuvée. Podle dvou dcerek jsou pojmenována vína Denise Rosé (Zw/Fr) a Ella Claret (Rm). Špičku tvoří Cuvée Grmolec Blanc (Rš/Ch) a Cuvée Grmolec Rouge (Dorn/Rm), vína vyzrálá nejméně půl roku v sudech typu barrique. Vinařství stále hledá a experimentuje ve snaze uvést na trh vína, která nenabízí nikdo jiný a reprezentovala by značku Grmolec. Tak vznikly i klasické sekty, které se každý rok připravují převážně jako kupáž Ryzlinku rýnského a Chardonnay.
 

Rodinné vinařství Vydařilý

Malé vinařství převzal Jaroslav Vydařilý od otce, tehdy agronoma Výzkumné stanice vinohradnické v Mutěnicích, v roce 1989. Kolem vinohradu a vína se v rodině pohyboval již od šestnácti let, dnes vyrábí víno vedle své hlavní zámečnické živnosti spolu se synem. Na práci ve vinohradu i ve sklepě se podílejí dvě generace. Vinařství zpracovává výhradně vlastní hrozny z 1,2 ha vinic v Hovoranech a Mutěnicích. Výrobní sklep se nachází v domácím prostředí u rodinného domu, archivní je jedním z nejstarších v mutěnické sklepní lokalitě Búdy. Jaroslav Vydařilý vyrábí svá vína především tradičními metodami, červená zrají dva roky v sudech klasických i barikových, bílá podle odrůdy a ročníku vznikají často i s použitím ušlechtilých kvasinek. V tomto vinařství ročně vyrobí do 10 000 lahví, s výjimkou jinak kvalitního ročníku 2016, kdy se na nízké úrodě podepsaly jarní mrazy. Rodina Vydařilých má ve svých vinohradech dvě zajímavé odrůdy. Jednak raritní Tramín žlutý, který patří k nejstarším pěstovaným odrůdám na světě a který má vinařství jako vzácnost vždy v malé partii půllitrových lahví. Druhou zajímavostí je naopak nově vyšlechtěná modrá Nitria (původně též Nitra nebo Nitranka) ze Slovenska, kterou Vydařilí vysadili v dobách, kdy se zabývali výrobou sazenic révy. Vína z Rodinného vinařství Vydařilý se prodávají ze sklepa za ceny 100 - 180 korun, degustaci je možné připravit ve sklepě v Hovoranech pro skupiny do patnácti osob.
 

Vinařství Ševela

Malé rodinné vinařství Jana Ševely spočívá na malovinařské tradici po dědečkovi. Jan Ševela se pro vinaření nadchl již před delší dobou a vysadil si kolem hektaru vinic na výhodných lokalitách v trati Podvinohradí. Jeho filozofií je přísná redukce hroznů. Keře stříhá na pět až šest oček a na hlavě ponechává ke sklizni nejvýše kilogram hroznů. Pro výrobu vína používá výhradně vlastní suroviny. Odrůdovou skladbu tvoří Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Chardonnay, Tramín červený, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Dornfelder, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe. Sklepní hospodářství u rodinného domu si vybudoval Jan Ševela sám, základ ale tvoří starý stoletý sklep. Výrobní postupy jsou spíše tradiční, bez chlazení, doplněné o odkalování moštů a zákvas ušlechtilými kvasinkami. Červená vína vznikají v otevřených kádích. Od vinobraní 2017 ale Jan Ševela počítá s pořízením chlazení, aby mohl lépe individuálně přistupovat k jednotlivým partiím. Vína zrají v nerezových tancích, kameninových nádobách a dubových sudech. Jednotlivé šarže jsou velmi malé, čítají zpravidla kolem 500 lahví, někdy i méně a vína jsou kvůli administrativnímu zjednodušení ponechána v kategorii zemská. Osobní zaujetí preferuje Jan Ševela také při prodeji a při degustacích - zákazníky bere na prohlídku do vinic, aby se mohli sami přesvědčit, jak vypadají jeho keře révy a zdravé hrozny. Na ochutnávky jsou vítány malé skupinky návštěvníků, kteří chtějí vínu porozumět a dokážou ocenit přístup vinaře.
 

Vinařství Kalábek

Malé rodinné vinařství z Hovoran se opírá o tradice a zkušenosti Svatopluka Kalábka staršího a Svatopluka Kalábka mladšího, který vystudoval lednickou fakultu MZLU a profesně působí jako technolog výroby vína. Vinařství spoléhá na vlastní hrozny z jednoho hektaru vinic v hovoranských tratích Podvinohradí a Stará hora. Tomu odpovídá i roční produkce nepřesahující 5 000 lahví. K hlavním odrůdám patří Hibernal, Pálava, Tramín, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau, Zweigeltrebe, Dornfelder, Frankovka a Cabernet Moravia. Osobní přístup ke každému hroznu i odrůdě zvlášť, bez ekonomického tlaku, šetrný způsob zpracování počínaje ručním sběrem s probírkou hroznů, přispívá ke vzniku jedinečných lahví. Svatopluk Kalábek vyrábí vína především pro sebe a podle svých chutí a v druhé fázi se snaží naučit na to své zákazníky. I v tak malém hobby-vinařství proto vznikají pravidelně každé tři roky klasické sekty (kvašené v lahvi po dobu minimálně osmnácti měsíců), likérová vína portského typu a speciální vína ledová a slámová. U bílých a růžových vín používá Svatopluk Kalábek řízené kvašení, u červených se naopak drží tradičních postupů. Pro sekty vybírá vhodné odrůdy a experimentuje s nimi, poslední šarže z ročníku 2015 je složena z Chardonnay a Sauvignonu. Svatopluk Kalábek vybudoval v roce 2016 nový zpracovatelský provoz a nyní stojí před rozhodnutím, jaký nejlepší směr dát vlastnímu vinařství.
 

Rodinné vinařství Zahnaš

Jsme rodinné vinařství v srdci Jihomoravského kraje a Slovácké podoblasti ve vesnici Hovorany. Historie našeho vinařství sahá do 60. let minulého století, kdy náš dědeček Stanislav Šurýn společně s rodinou vysadil první vinohrad, postavil sklep ve sklepní uličce Na Benátkách a začal vinařit se svými dvěma syny a dcerou. V 80. letech svou lásku k vínu přenáší také na svého zetě Zdeňka Zahnaše a ten postupně také na své syny Radka a Marka. A tito tři muži nyní společnými silami rozšiřují vinice a pečují o vinařství.

Zabýváme výrobou a prodejem špičkových vín z vlastní produkce hroznů. Obhospodařujeme vinice ve vinařské trati Zadní díly se zastoupením odrůd Pálava, Rulandské bílé, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Cabernet Moravia, Frankovka, André, Fratava a další. K výrobě vína používáme tradiční selské metody. Děláme převážně odrůdová vína se škálou zbytkového cukru od suchého až po polosladké.

V našem vinném sklepě pořádáme různé řízené i neřízené vinné degustace, dle přání zákazníka. Jsme schopni zajistit catering, ubytování, tradiční zabíjačku, cimbálovou muziku, degustaci rumů a jiné. Domluvit se lze takřka na všem. Jsme spolupořadateli několika akcí, jako jsou otevřené sklepy, vinné stezky, košty vín a různé festivaly.

Budeme se těšit na Vaši návštěvu.
 

Rodinné vinařství Ivičič

Josef Ivičič se vinařství věnuje od roku 1982, kdy začínal na otcově vinici s pěti v té době nejrozšířenějšími odrůdami révy vinné - Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Postupem času začal se svou rodinou hospodařit na vlastních vinících, ve kterých rozšířili odrůdovou skladbu a v dnešní době pěstují 8 odrůd pro výrobu bílých vín a 4 modré odrůdy pro výrobu červených a rosé vín. V nedávné době přešli ze sudových vín na produkci a prodej vín zemských plněných do láhví.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Pavla Roof + Unpredictable

Zpěvačka skupin Ozvěna, Bokomara, Progres, Besedy Brněnské, Big bandu konzervatoře či Young Pekáče Mojmíra Bártka. Na pódiu se s ní objeví kytara, baskytara, anebo pianista. To je takové malé překvapení. Zazní swing, latina, blues.



Více o Pavle Střechové
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz