... ZPĚT

8. 7. Mikulovští vinaři

Vinařství Volařík

Tradice dnešního Vinařství Volařík začala v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou německou rodinou Schultzovou při získávání prvních zkušeností s vinohradnictvím. Poválečný odsun původního obyvatelstva německé národnosti a poté perzekuce v 50. letech ukončily slibně se rozvíjející rodinné hospodářství. Po roce 1989 získali Volaříkovi všechny pozemky zpět, postupně dokupovali a obnovovali vinice a v letech 2001 – 2008 vysadili nové. Dnes firma Ing. Miroslava Volaříka hospodaří s minimalizací chemických postřiků a redukcí sklizně na celkové výměře 80 ha. Průměrně sedmnáctileté vinohrady jsou v tratích, které patří ke klenotům Mikulovska: Železná, Kotelná, Ořechová hora, Purmice, Zimní vrch, Pravá a Levá Klentnická. Na trati Věstonsko v Perné vysadilo vinařství interspecifické odrůdy Johanniter, Hibernal a Saphiru (2016 - šampion Festwine) na 4,2 ha vinic, které jsou obhospodařovány v systému ekologické produkce. Za poslední rok byly vinice rozšířeny o několik nově vysazených hektarů v tratích Kotelná, U Venuše a Věstonsko. Vinohradníkem je Marek Tichý, sklepmistrem Ing. Eliška Becková. Moderní sklepní hospodářství je vybaveno pneumatickými lisy, technologií řízeného kvašení a kryomacerace, vinifikátory a novými barikovými sudy. Prvořadá je kvalita hroznů, které se před lisováním nejdříve třídí na vibračním dopravníku a odstopkovávají na selektoru. Vinařství Volařík zvýšilo v posledních letech roční produkci na objem kolem 250 000 lahví. V září 2017 se celá firma přesunula do nové budovy v ulici K Vápence. Vína jsou k dostání ve vlastním e-shopu, objevují se ve vinotékách a v gastronomických zařízeních včetně prémiové gastronomie. Do mikulovského Křížového sklepa se mohou ohlásit skupiny až 70 návštěvníků. Vinařství každoročně sklízí velké úspěchy na soutěžích i u zákazníků s odrůdou Ryzlink vlašský, pro kterou jsou tratě v okolí Pálavy zárukou kvality.
 

Vinařství Turold Mikulov, s. r. o.

Vinařství Turold Mikulov, s. r. o. je rodinné vinařství, které pod vedením Jana Vlka navazuje od roku 2006 na tradici vinařství Miroslava Sáčka založeného v roce 1992 a registrovaného pod ochrannou známkou Turold Mikulov. Roční produkce vína je přibližně 100 000 lahví. Vinařství se zaměřuje na jakostní a přívlastková vína vyráběná z odrůd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Chardonnay, Sauvignon, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Frankovka, Rulandské modré, Sauvignon, Cabernet Moravia Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Frankovka a Rulandské modré. Hrozny pocházejí od stálých dodavatelů, hlavně z místních tratí Pod Pálavou, Sahara, Nová hora, Stará hora a Brněnská. Část produkce se prodává v sudové podobě - za příznivými cenami se skrývají suchá bílá a červená vína v kvalitě jakostní nebo i pozdní sběr. Úspěchem firmy je založen především spojení tradičních a moderních technologií výroby vína, které pochází především z mikulovských a velkopavlovických vinic. V poslední době vinařství kompletně vyměnilo plastové nádoby za nerezové tanky. Od ročníku 2009 se používá řízené kvašení. Zájemcům o vína z tohoto vinařství se nabízí možnost řízených degustací v reprezentační vinotéce v nepřehlédnutelném objektu blízko centra Mikulova. V provozní době vinotéky je možné přijít i bez ohlášení. Své služby vinařství zaměřuje také na turisty: provozuje půjčovnu kol a nabízí možnost ubytování ve třech apartmánech. Vína se prodávají ze sklepa, přes internet, ve firemní vinotéce, ve vinotékách a gastronomických provozech po celé ČR. Jakostní a přívlastková vína (včetně medailových) lze koupit za 85 - 150 korun. Návštěvníci by se měli zajímat o jakostní Cabernet Moravia 2007, který se stal šampionem a nejlepším jakostním vínem z ČR na Vinařských Litoměřicích. Specialitou vinařství je odrůda Veltlínské zelené z Pavlova, Milovic a  Věstonicka.
 

Rodinné vinařství Srholec

Vinařství Srholec založil Jaromír Fučík s manželkou Markétou v roce 2015. Po prvních vlastních pokusech s vínem kolem roku 2013 se jim rodinné vinice, vinohradnická a vinařská tradice po dědečkovi Stanislavu Srholcovi, vášeň a koníček staly živobytím. Oba manželé opustili své původní zdravotnické profese a založili rodinné vinařství s cílem vytvářet osobitá vína při zachování jejich terroir a duše. Vinařství dnes hospodaří na deseti hektarech vinohradů v okolí Mikulova a také Velkých Pavlovic a Bořetic, postupně nakupovaných v průběhu mnoha desítek let především od drobných vlastníků. Vinařství se snaží orientovat na pěstování odrůd, které patří do této oblasti a dávají tak možnost vzniknout vínům typickým pro tento kraj – základem portfolia je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Velká část hroznů se prodává, menší se zpracovává co nejšetrnějšími metodami ve velkém kvelbeném sklepě pod Svatým kopečkem s historií vzniku kolem poloviny devatenáctého století. Jednotlivé prostory sklepa slouží jako lisovna, tanková hala, místnost se sudy a degustační místnost. Vinařství využívá pneumatický lis, periostatické čerpadlo, řízené kvašení, ale v metodách vinifikace se vrací i zpět k metodám bez zbytečných operací, s myšlenkou, že víno by se nemělo přizpůsobovat člověku, ale člověk vínu. Bílá vína zrají v nerezových tancích, akátových a dubových sudech, červená v sudech. Vzhledem k tomu, že vinařství bylo založeno teprve nedávno, tak právě červená vína stále čekají v sudech na ten správný čas k lahvování. Současný objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví, v plánu je rozšíření výrobní kapacity až na dvojnásobek, který manželé Fučíkovi považují za stropní hranici, při které ještě mohou osobně pečlivě kontrolovat každý hrozen a vše, co se děje s moštem a vínem od lisování přes zrání, až po každou lahev.
 

VÍNO LÍPA MIKULOV, s.r.o.

Průměrná roční produkce vinařství je přibližně 35 000 lahví vína, což je množství a produkční kapacita, která jej řadí mezi malá vinařství. Jde však o množství, které se mění každý rok, a to v závislosti na charakteru a průběhu jednotlivých ročníků. Hodnota, která však pro vinařství zůstává neměnná, a to jak vzhledem k vysazeným odrůdám, tak výrobní filozofii, je poměr zastoupených odrůd a zároveň typů a charakterů vín!

Vzhledem k přirozeným pěstitelským podmínkám vinic a vůbec celého regionu Mikulovské vinařské podoblasti, se ve vinařství zaměřují hlavně na bílá vína. Kromě tradičních a dá se bez nadsázky říct klasických domácích odrůd jako je Ryzlink vlašský a rýnský, Veltlínské zelené, Sauvignon a další, se vinařství zaměřuje na burgundské odrůdy, na které hodně sází a věří, že zde mohou dosahovat opravdu špičkových vín. Podobný přístup a výrobní filozofii se praktikuje i u modrých odrůd, ze kterých se vedle červených vín vyrábí dnes tak populární a žádaná růžová vína.

Vinařství vyrábí většinu vín v nerezových tancích, kde se snaží o co nejšetrnější přístup bez zbytečných zásahů a technologických vstupů, aby zůstal zachován přirozený charakter a projev každé odrůdy a vína. Kromě toho se klade důraz i na výraznou a typickou odrůdovou aromatiku a vybraná vína se nechávají před lisování macerovat i několik dní.

Nebojí se však ani experimentovat a stále zkoušet něco nového, ať už jde o používání sudů, zpracování vína za použití kryomacerace, produkce vlastního ročníkového sektu nebo výroby autentických a oranžových vín, která všechna najdete v nabídce vinařství.

V zásadě se výrobní filozofie dá stručně shrnout jako snaha o produkci odrůdově a místně typických a výrazných vín bez zbytečných chemických a technologických vstupů a zásahů, aby se plně projevil přirozený charakter každé odrůdy a vína.
 

Víno Šílová

Historie vinařství Víno Šílová je krátká - první víno (pod etiketou Rodinného Vinařství Mikulov) se vyrobilo v roce 2012. Tradice pěstování révy a výroby vína je však v celé rodině hluboce zakořeněna. Dědeček majitelky vinařství Kateřiny Šílové stál u zrodu dřívějšího národního podniku Moravské vinařské závody, kde dlouhá léta působil jako ředitel. Současné pojetí a vnímání výroby vína a veškerého přístupu a směřování rodinného vinařství je symbiózou místních vinařských tradic a moderního přístupu. Vinařství obhospodařuje 8 hektarů vinic a s ohledem na pěstitelské podmínky Mikulovské vinařské podoblasti se zaměřuje především na bílé odrůdy, klíčové jsou Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Veltlínské zelené, ale i Neuburské. Vysazené modré odrůdy se zrpacovávají převážně na vína růžová.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Ota Holec + Pavla Roof

Ota Holec (The Chairmen, ex Lata 25) za klávesami a u mikrofonu Pavla Roof Střechová (Ozvěna, Beseda Brněnská, Big band konzervatoře, Young Pekáč Mojmíra Bártka, ex Bokomara, Progres). Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (zahradním) provedení.


Pavla-Roof.jpg