... ZPĚT

14. 7. Obec: Vinaři z Poddvorova

14. července se na Víně z blízka potkáte s vinaři z Poddvorova - z toho Nového i ze Starého. Obce s pouhými 1 183 obyvatelmi v součtu však nabízí poměrně širokou paletu vinařů. Jen na víně z blízka jich uvidíte 8.

Vinaři z Poddvorova a jejich večer na letním Víně z blízka v bodech:
 

  • kdy: 14. července 2022
  • kde: v Otevřené zahradě, Údolní 33, v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 8 vinařů, cca 50 vzorků vín a vy

Vinařství Milan Vašíček

Vznik vinařství cimbalisty Milana Vašíčka byl v roce 2002 sice ovlivněn rodinným prostředím, hlavní impuls se však dostavil ve Švýcarsku, kde se dnešní vinař živil dlouhé roky jako muzikant. Měl možnost ochutnávat vína z různých koutů světa, přišel jim na chuť a měl ambici se jim vyrovnat. V prušáneckých tratích Podkovné a Čtvrtky rozšířil rodinné vinice, další plochy vysadil (naposledy v letech 2016 a 2017 Sylvánské zelené a Veltlínské zelené). Nyní rodinné vinařství hospodaří v systému integrované produkce na pěti hektarech. Sklepní hospodářství se nachází ve sklepě vybudovaném v roce 1980. Vinařství používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace. Odkalené mošty bílých odrůd kvasí při řízené teplotě v hlubokém sklepě. U červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace, zrají v dřevěných sudech, částečně i barikových. Roční objem produkce je kolem 40 000 lahví. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 150 až 240 korun. Na degustaci, vinařův večer nebo posezení u cimbálu se mohou objednat skupiny do dvaceti návštěvníků. Ti mohou využít také stylový Penzion Nechorka s šesti dvoulůžkovými a dvěma čtyřlůžkovými pokoji postavený nad dvěma sklepy, s terasou a možností grilování. Vinařství dlouhodobě sklízí největší úspěchy s odrůdou Rulandské bílé.
 

Vinařství Kašík

Vladimír Kašík začal víno vyrábět v 18 letech, v r. 2002 založil vlastní vinařství. Je 4. vinařem v řadě po bývalém ruském legionáři Eduardovi (1891 - 1986), uznávaném vinaři Vladimírovi (1908 - 1988) a otci Vladimírovi. V tratích Krásná hora a Podkovné mají Kašíkovi 1,5 ha vinic, které obhospodařují v systému integrované produkce. Kromě drobných výjimek zpracovává rodinné vinařství jen vlastní hrozny odrůd Sauvignon, Aurelius, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Müller-Thurgau, Hibernal, Tramín červený, Dornfelder, Rulandské modé, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe. Vladimír Kašík vyrábí víno v malém vinařském dvoře.  Vladimír Kašík používá technologii řízeného kvašení, některé partie zrají v sudech typu barrique, červená vína se lahvují nefiltrovaná. Roční objem produkce je přibližně 7 000 lahví. V nabídce převládají lehká, příjemná, suchá vína se svěží kyselinkou a ovocitými aromaty a chutěmi. Specialitou vinařství jsou klarety a rosé z Rulandského modrého. Například rosé z r. 2008 obdrželo zlatou medaili na světové přehlídce růžových vín ve francouzském Cannes a stalo se šampionem na Jarovín rosé. Upozorňujeme taky na kabinetní rosé Cuvée Podluží (Cabernet Sauvignon/Frankovka) a na suchý Sauvignon výběr z hroznů. Na degustaci se mohou objednat skupinky do 10 - 15 osob, s produkcí vinařství se lze také seznámit na dni otevřených sklepů, který se v komorní atmosféře koná vždy na počátku léta. 
 

Vinařství Pavel Veselský

Vždy se láska k vínu dědila z otce na syna a v ve vinařství Pavla Veselského tomu nebylo jinak. Děda říká, že už jeho děda za první republiky pěstoval révu na hlavách. Což znamená, že současná generace je už pátou generací v rodině Veselských zabývající se vinařstvím. Moc zkušeností tehdy děd neměl, ale práce ve vinici ho bavila. Další dvě desítky let se rodina moc nesoustředila na pěstování révy. Pár vinohradů měli, ale zaměřovali se na pěstování jiných plodin. Potom, co přišel minulý režim, a začalo zabavování majetku, nemohli na pozemcích hospodařit. Až po revoluci se zapojili do místních spolků a začali v roce 2001 podnikat a vysazovat vinice. V roce 2010 vinařství přesunuli z kvelbeného sklepa, který kapacitně nevystačoval, do klimatizované haly.
 

Rodinné vinařství Mrkva

Malé rodinné vinařství Mrkva bylo založeno v r. 2003, kdy jsme láhvovali pod hlavičkou Císařův vinohrad (sdružení vinařů). Předtím jsme se zabývali výrobou vína pro vlastní spotřebu. V r. 2011 jsme začaly vína vyrábět pod značkou Vinařství Mrkva, roční produkce je asi 3000 lahví. Většina se prodá při řízených degustacích přímo ve sklepě. Obhospodařujeme necelý hektar vinice. Veškerá produkce je zpracována ve vlastním vinařském hospodářství. Víno děláme pouze z vlastních hroznů. Odrůdová skladba našich vinohradů je Rulandské šedé, Sauvingnon, Ryzlink rýnský, Pálava, Frankovka, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon. Bílé hrozny necháme asi 4 hodiny naležet a lisujeme. Po vylisování mošt odkalíme a stáčíme do nerezových nádob, kde víno kvasí, totéž platí i u růžových vín. Červené hrozny se po odstopkování nechají vykvasit. Po alkoholickém vykvašení se lisují, mošt se rovněž odkaluje a stačí do dřevěných sudů, kde probíhá jablečno-mléčná fermentace. Mezi naše největší úspěchy ve vinařství patří ocenění vína Cabernet sauvignon rosé ročník 2007, které získalo zlatou medaili Malé encyklopedie českých a moravských vín. Vinařství Mrkva vlastní sklepní hospodářství: patří sem Búda, v níž je malá degustační místnost s posezením pro 10 osob. Presůz slouží ke zpracování hroznů a předvýrobě vína. Dále máme dva vinné sklepy, jeden slouží jako sklad nalahvovaných vín a ve druhém víno zraje. Chloubou vinařství Mrkva je ukončení sklepního kvelbu tzv. půlrotundou, ve které je vestavěn patron vinařů Svatý Urban. V tomto prostoru se provádí rovněž řízené degustace - ochutnávky. 
 

Vinařství Antonín Blažek

Vzdělání předurčilo Antonína Blažka  pro profesní dráhu geodeta, vinařské geny zděděné po předcích jej od mládí táhly do vinohradu. Již v dětství získal základní zkušenosti při ošetřování keřů révy vinné a pomoc rodičům při zpracování úrody ve sklepě ho naučila proměňovat zlatistvé a temně modré bobule v lahodný mok. Když se ale v dospělosti chtěl pustit do vinařského podnikání, rodiče mu jeho úmysly rozmlouvali. Zlom nastal až po návratu ze „zkušené“ v rakouském Poysdorfu. Pro potřeby profesionálního vinařsví přebudoval sklep, který dostal v roce 2003 od strýce a v dolnobojanovických tratích Hora Holčická, Zvolence a Přední hora vysázel  2,5 hektaru vinic. Mimo úrodu z vlastních vinohradů zpracovává nakoupené hrozny vinohradníků z okolí.
 
Ve sklepě používá kombinaci tradičních a moderních technologií - mošty pro bílá vína  odkaluje a zakváší čistými kulturami kvasinek. Kvašení v tancích usměrňuje pomocí chlazení, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Vína zrají v nerezových tancích a v keramických nádobách déle než rok, teprve potom je pan Blažek láhvuje. Objem produkce se v ročníku 2008 zvýšil na 30 000 lahví. Ve vinohradech a ve sklepě pomáhá podle vlastních slov Antonína Blažka „z rodiny každý, kdo se mnou soucítí a ještě může“ - což zahrnuje široké spektrum od manželky Dity, rodiče z obou stran, po strýce a tety. Ruce pomocníků se hodí hlavně při práci ve vinohradu a při vinobraní. Vinařství se zaměřilo na jakostní a přívlastková vína. V produkcí rodiny Blažků se setkáme i se zemskými víny - pod tímto označením se prodávají jakostní vína nezatříděná, za jejichž kvalitu ručí vinař svým jménem.
 
Vína Antonína Blažka se prodávají především ze sklepa privátní klientele, k dostání jsou v lázních Luhačovice a několika dalších gastronomických provozech. V nabídce jsou i méně známé zajímavé modré odrůdy nebo třeba rosé Zweigeltrebe. Rodinné vinařství má do budoucna v plánu rozšířit plochu vlastních vinohradů a postavit nový sklep, který umožní pohostit i větší skupiny, momentální kapacita při řízených degustacích je 20 osob.

 
 

VITISBERG s.r.o.

Ing. Ondřej Konečný jako majitel, sklepmistr a vinohradník v jedné osobě se po absolvování střední vinařské školy a lednické fakulty MZLU rozhodl se svou rodinou v roce 2012 založit vinařství působící pod názvem Konečný winery. Zároveň ale pracuje jako technolog ve vinařství Spielberg v Archlebově. Za vznikem vlastního podniku stál vztah k vínu, ale také tradice a zkušenosti předchozích generací. V současné době vinařství hospodaří na 1,5 hektaru vlastních vinic, ve kterých převažují bílé odrůdy. Největší plocha se nachází v trati Niva hrbatá, na osluněném jihozápadně exponovaném svahu s navátou spraší, velmi teplým klimatem a nízkým množstvím srážek. Vinice Ondřej Konečný sám založil s pomocí dědů na pozemcích vrácených v restituci. Je zastáncem myšlenky, že ve spojení vhodných agrotechnických postupů vedoucích ke kvalitním hroznům, tradičních metod výroby zděděných po předcích a nových metod je možno vyrábět zcela originální vína s jedinečných rukopisem. Bílá vína mají moderní ovocitý styl, červená jsou naopak díky zrání v sudech (částečně starší i nové bariky, jejichž kapacita se v posledním roce zvýšila) tělnatá s výraznými taniny. Vína v malých partiích jsou ponechána jako zemská, přestože hrozny dosahují přívlastkových kategorií. Množství ocenění ze soutěží a výstav (naposledy např. AWC Vienna, Král vín ČR, Finger Lakes Wine Competion) potvrzuje správnost nastoupené cesty, která by měla ve vinařství pokračovat dostavbou nové lisovny a skladu i vybudováním ubytování pro návštěvníky vinařství. Pro skupiny do patnácti hostů je možné uspořádat řízené degustace. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 125 až 225 korun.
 

Vinařství Gertner

Mladý vinař Marek Gertner ze Starého Poddvorova provozuje své vinařství od roku 2015. Pochází z klasické moravské vinařské rodiny. S pěstováním révy vinné navazuje na zkušenosti své babičky, která o vinohrady i víno pečovala celý život. Postupně tak všechna tajemství i um předávala svému vnukovi Markovi. Samotnou výrobu vína a práci ve sklepě se zase učil od svého otce. On sám teď momentálně rozšiřuje své znalosti na Mendelově univerzitě v Brně v oboru vinohradnictví a vinařství. Zpracování vína, stejně tak i pořádání degustací se odehrává ve sklepě v Čejkovicích. Tento sklep je prozatimním domovem, než jeho domovský sklep ve Starém Poddvorově zrekonstruuje a vybuduje plnohodnotné sídlo vinařství. V jeho přístupu k samotnému vinařství i vínu se tak spojuje síla a pokora tradice, upřímná láska k vínu a inovativní hravost mládí.
 

Vinařství Padalík

Malé rodinné vinařství se nachází v obci Starý Poddvorov ve Slovácké podoblasti.Vinařstvím se zabývali již po mnoho let naši předci, jednalo se převážně o malé vinice, kde veškerá produkce vína sloužila převážně k vlastní spotřebě. V současné době obhospodařujeme cca 1,5 ha plodících vinic a vína vyrábíme pouze z vlastních hroznů. Vinice jsou obhospodařovány již více než 10 let v režimu bio, bez certifikace. Produkce vín není veliká, zaměřujeme se na výrobu lahvových vín, která jsou zastoupena více odrůdami. Mezi tyto odrůdy patří tradiční Rulandské bílé, šedé a modré, Rýnský Ryzlink, Tramín červený, Cabernet Moravia, André, Frankovka, Neronet. Z nově uznaných odrůd je to Solaris, Hibernal a Cabernet Cortis. Tyto odrůdy pěstuje na dvou viničních tratích Krásná hora a Remíz.