... ZPĚT

16. 6. Obec: Vinaři z Ratíškovic

Ač není obec Ratíškovice vinařsky známá jako třeba Mikulov - sahá zde historie vinařství až do roku 1754. Její sklepní ulička je jednou z nejmladších na jižní Moravě, ale třeba B\V Vinařství, které tady sídlí, sklízí nemalé úspěchy. 

Vinaři z Ratíškovic a jejich večer na letním Víně z blízka v bodech:
 

  • kdy: 16. června 2022
  • kde: v Otevřené zahradě, Údolní 33, v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 8 vinařů, cca 50 vzorků vín a vy

 

Vinařství Vladimír Dobeš

Jmenuji se Vladimír Dobeš a vinařím zhruba od roku 2000. Vinařem jsem se stal díky rodinné tradici a díky tomu, že jsem zdědil vinný sklep a vinohrad po svém dědovi. Patřím do kategorie tzv. ,,hobby vinařů“, to znamená těch, kteří vinaří ne pro zisk, ale pro radost, žízeň a relaxaci při mém sedavém zaměstnání v kanceláři.Vinohrad o rozloze cca 10 arů vlastním v lokalitě Hrubé pole, což je v Ratíškovicích jedna z nejvíce žádaných lokalit. Vína zpracovávám a uchovávám ve vinném sklepě postaveném v roce 1966, který byl prvním z šesti vinných sklepů vybudovaných ve zdejší vinařské kolonii sklepů zvané Slavín.

Ve způsobu výroby vína jsem se postupně propracoval k výrobě vín, tak jak jej dělal můj otec i děda. To znamená, že při kvašení vína nepoužívám umělé kvasinky, ale pouze ty přírodní obsažené v hroznech. Hrozny nechávám „nakvášet“, tak aby se při nich extrahovalo maximum vůně a chutě dané odrůdy. Vína mně zrají buď v dřevěných sudech i 40 let starých nebo ve skle.

Při zpracování vína používám síru a zdaleka se vyhýbám vínům autentickým či bio. Stejně tak nekazím svá červená vína barikovými sudy. Výzvou je pro mě naopak výroba netradičních vín jako je například nejvýraznější odrůda vína na světě Chorvát v bílé variantě nebo Isabela ve variantě červené. Jako raritu vyrábím také víno višňové a víno z černého bezu. V roce 2019 jsem zahájil výrobu vína Portského.
 
 
 
 
 
 
 

Víno Vaca

Vinařství Víno VACA, je malé rodinné vinařství v obci Ratíškovice ve slovácké vinařské podoblasti na Moravě. Naše vína jsou vyráběna dlouholetou rodinnou tradicí z našich nejkvalitnějších hroznů a nejmodernější vinařskou technologií.
Přijďte ochutnat a sami se přesvědčit o kvalitě našeho vína.
 

VINDRGR

Jako malo(mikro)vinař dělám vína především pro radost a odpočinek. Vinařím na zděděném vinohradu od roku 2010 a snažím se každý rok přijít s něčím novým. K vytvoření vín tak používán široké spektrum technologií. Rád však nechávám vína zrát na jemných kalech (metoda sur-lie). Pěstované odrůdy: Tramín, Rulandské bílé, Veltlínské zelené, André a směska:-)Sur lie je název prastaré metody pro zrání vína v přítomnosti kalů, které vznikají během kvašení. Její doslovný překlad z francouzštiny znamená “na kalu” a při výrobě vína se používá v přeneseném významu „na kvasnicích“. Metoda sur lie, jak ji známe dnes, má hlubokou tradici především v Burgundsku, kde se používá pro výrobu vynikajících bílých vín. Protože každé víno má jiný potenciál zrání na kvasnicích je i doba ležení různá a může se pohybovat od několika týdnů až po dobu 6–12 měsíců či déle.