... ZPĚT

16. 6. Obec: Vinaři z Ratíškovic

Ač není obec Ratíškovice vinařsky tak známá - sahá zde historie vinařství až do roku 1754. Její sklepní ulička je však jednou z nejmladších na jižní Moravě. 

Vinaři z Ratíškovic a jejich večer na letním Víně z blízka v bodech:
 

  • kdy: 16. června 2022
  • kde: v Otevřené zahradě, Údolní 33, v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 10 vinařů, cca 50 vzorků vín a vy

Sklep U Hubáčků

K vinaření mě jako bezzemka přivedl před 45 lety tchán, který si vyráběl vína pro sebe a své přátele klasickým, selským způsobem, a já i naši dva synové pokračujeme v tomto, již stále méně užívaném postupu. Obděláváme společně tři vinice o celkové rozloze 40 arů, vína si vyrábíme každý sám. Moje portfolio činí 15 bílých a 5 červených odrůd, které všechny začínají svůj život v dřevěných sudech.
 

Vinařství Vladimír Dobeš

Jmenuji se Vladimír Dobeš a vinařím zhruba od roku 2000. Vinařem jsem se stal díky rodinné tradici a díky tomu, že jsem zdědil vinný sklep a vinohrad po svém dědovi. Patřím do kategorie tzv. ,,hobby vinařů“, to znamená těch, kteří vinaří ne pro zisk, ale pro radost, žízeň a relaxaci při mém sedavém zaměstnání v kanceláři.Vinohrad o rozloze cca 10 arů vlastním v lokalitě Hrubé pole, což je v Ratíškovicích jedna z nejvíce žádaných lokalit. Vína zpracovávám a uchovávám ve vinném sklepě postaveném v roce 1966, který byl prvním z šesti vinných sklepů vybudovaných ve zdejší vinařské kolonii sklepů zvané Slavín.

Ve způsobu výroby vína jsem se postupně propracoval k výrobě vín, tak jak jej dělal můj otec i děda. To znamená, že při kvašení vína nepoužívám umělé kvasinky, ale pouze ty přírodní obsažené v hroznech. Hrozny nechávám „nakvášet“, tak aby se při nich extrahovalo maximum vůně a chutě dané odrůdy. Vína mně zrají buď v dřevěných sudech i 40 let starých nebo ve skle.

Při zpracování vína používám síru a zdaleka se vyhýbám vínům autentickým či bio. Stejně tak nekazím svá červená vína barikovými sudy. Výzvou je pro mě naopak výroba netradičních vín jako je například nejvýraznější odrůda vína na světě Chorvát v bílé variantě nebo Isabela ve variantě červené. Jako raritu vyrábím také víno višňové a víno z černého bezu. V roce 2019 jsem zahájil výrobu vína Portského.
 

Sklep U Tomšejů

Jsme druhá generace, která převzala výrobu vína po tatínkovi (tchánovi). Ten začal s výstavbou sklepa již v roce 1967. Patřil mezi první sklepy na Slavíně.
Pokračujeme v tradici a při výrobě používáme klasické dřevěné sudy. Pěstujeme různé odrůdy.

Přijďte ochutnat.
 

Víno Koplík

Již bezmála 4 desítky let se v obci Ratíškovice věnuji pěstování vinné révy a s tím i spojenou výrobou vína.

Tato práce se postupně stala mým velkým volnočasovým koníčkem. V současné době obhospodařuji cca 0,20 ha vinice, kde převládají převážně bílé odrůdy typu Muller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín, a nově pak vysazená odrůda Hibernal.

Vína jsou vyráběna klasickou metodou a myslím, že i malovinař s pečlivou prací na vinici a při výrobě vína dokáže vytvořit vzorek, který  spotřebitel patřičně ocení. 
 

Vinařství Patricie

Jsme malé rodinné vinařství, kde se vinaření dědí z generace na generaci. Na pěstování hroznů a výrobě vína se podílí celá rodina. Vína vyrábíme z vlastních hroznů, které vypěstujeme, to nám umožňuje mít kontrolu
nad kvalitou produkce, obděláváme 3,5 ha vinic o 8 bílých odrůdách a 5 červených odrůdách. Hrozny sklízíme ručně a postupně podle vyzrálosti hroznů. Vinaření, vinohrad a vinný sklep vnímáme jako místo aktivního odpočinku v obklopení rodiny a přátel.
 

Vinný sklep Kudrovi

Vinohrad jsem zakládal v tzv. svatém týdnu v roce 1983, k tomu obdělávám vinohrad zděděný po otci. Vinohrady jsou osázeny bílými odrůdami - Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský, Tramín červený a Rulandské bílé. Z červených odrůd to je Svatovavřinecké, Modrý portugal a Rulandské modré. Celková výměra vinohradů je 8 arů, což je pro rodinu dostatečná výměra. Během let obdržely vína z mé produkce různá ocenění na výstavách jak v Ratíškovicích, tak v okolních obcích. Předpokládám a taky trošku doufám, že ve vinohradnictví bude pokračovat i můj syn.
 

D. a P. Mokrášovi

Jsme bratři Dušan a Petr. Vinařinu jsme převzali po otci, který byl od šedesátých let minulého století jedním z průkopníků Ratiškovského vinaření. Bohužel otec zemřel poměrně mladý ve věku 59 let v roce 1992 a do té doby veškerá výroba vína se prováděla jak se říká po staru bez moderních technologií, kvasinek a bez filtrace .Čiření probíhalo pouze sedimentací a stáčením. Totéž platilo o práci ve vinohradě. Motyka a zádová pumpa bez motoru, všechno ručně. Po smrti otce jsme se vydali poněkud jinou cestou. Začali jsme se orientovat více na přívlastková vína, odkalovat a používat ušlechtilé kvasinky. Víno spolu děláme v naprosté shodě a výsledky jsou pro nás uspokojivé,o čemž svědčí dobré výsledky z Ratiškovských a oblastních koštů. Vinaření je pro nás velkým koníčkem, snažíme se, abychom měli ve sklepě, co nejvíce odrůd a i pouhých 30 litrů určité odrůdy pro nás má význam. Bohužel zatím ani jeden z nás nemá pokračovatele. 
 

Sklep U Kotásků

Vinařství se věnuji již přes 30 let a pokračuji tak v práci ve vinohradě i ve sklepě, který mi byl otcem darován. Ročně vyprodukuji okolo 10 odrůd bílého a 7 odrůd červeného vína. Nejraději mám Veltlínské zelené a Ryzlink Rýnský, které tak v zastoupení odrůd nesmí chybět.
 

Víno Vaca

Naše vinařství VÍNO VACA patří mezi malá rodinná vinařství. Hospodaříme na 1,5 ha vlastních vinic, které se nachází v obci Ratíškovice v jedinečné viniční trati Hrubé pole.

Viniční trať Hrubé pole produkuje krásná vína, zejména špičkový Ryzlink rýnský. Ryzlink rýnský je zde velmi specifický a jedinečný. Pěstujeme i jeho křížence Hibernal a Safiru.

Při výrobě vína klademe důraz na veškeré práce ve vinici. Dbáme na šetrný přístup ke keři, hroznu a vínu. Snažíme se produkovat kvalitní zralý hrozen. Významný podíl ručních prací včetně sběru do beden a rozumné zatížení keře dává vzniknout kvalitní surovině. Ve sklepě víno potom co nejšetrněji bez zbytečných zásahů a vstupů dotvoříme.
 

VINDRGR

Jako malo(mikro)vinař dělám vína především pro radost a odpočinek. Vinařím na zděděném vinohradu od roku 2010 a snažím se každý rok přijít s něčím novým. K vytvoření vín tak používán široké spektrum technologií. Rád však nechávám vína zrát na jemných kalech (metoda sur-lie). Pěstované odrůdy: Tramín, Rulandské bílé, Veltlínské zelené, André a směska:-)Sur lie je název prastaré metody pro zrání vína v přítomnosti kalů, které vznikají během kvašení. Její doslovný překlad z francouzštiny znamená “na kalu” a při výrobě vína se používá v přeneseném významu „na kvasnicích“. Metoda sur lie, jak ji známe dnes, má hlubokou tradici především v Burgundsku, kde se používá pro výrobu vynikajících bílých vín. Protože každé víno má jiný potenciál zrání na kvasnicích je i doba ležení různá a může se pohybovat od několika týdnů až po dobu 6–12 měsíců či déle.