... ZPĚT

13. 6. Vinaři ze Šardic a Čejče

Vinařství na Čejči

Náš vinný sklep (na Slovácku zvaný bůda) vznikl částečně spojením dvou sousedních bůd a prošel v letech 2008 až 2010 rozsáhlými stavebními úpravami. Došlo k podzemnímu propojení sklepních prostor a částečnému zvětšení sklepa tak, aby si zde mohly pro potěchu svoji a svých přátel vinařit tři rodiny. Řadíme se mezi malá vinařství; vína děláme z hroznů vypěstovaných na vinicích v katastru obcí Čejč, Krumvíř a Přítluky, Větší část hroznů nakupujeme od pečlivě vybraných stálých dodavatelů. Zpracovávání a veškeré další práce provádíme v našem sklepě, mošty odkalujeme, používáme šlechtěné kvasinky, kvašení a zrání vín probíhá zpravidla v nerezových nádobách, část v akátových sudech. Vína vyrábíme pouze v malých šaržích, proto jsou ponechávána v kategorii zemských vín; i když pochází z kvalitativně jakostních a přívlastkových hroznů. K našim nejoblíbenějším odrůdám patří Hibernal, Pálava, Muškát moravský, Neburské, Neronet, Alibernet a rosé Zweigeltrebe. V nabídce máme také Oranžové víno a Chardonnay barrique. Víno vyrábíme zejména pro vlastní potřebu, přátele a známé.

Rádi Vás přivítáme v našem sklepě, můžete si prohlédnout jeho zázemí a také pokoštovat naše vína přímo ve sklepě nebo v degustační místnosti. Víno děláme, protože nás to baví. 

 

Vinařství Bravenec

Ing. Martin Bravenec navázal na rodinnou tradici, když založil v roce 2003 malé rodinné vinařství v profesionální podobě. Staré vinice rodina rozšířila o výsadby větších ucelených ploch a nyní hospodaří na pěti hektarech v tratích Brněnka, Hrubé a Stará hora (vinařství zpracovává pouze vlastní hrozny). Od prodeje hroznů jiným vinařům se Bravencovi časem posunuli k výrobě vína, zprvu sudového a později v roce 2005 poprvé část produkce nalahvovali. V současnosti již lahvuje vinařství celou svou produkci. S tím, jak si vína našla své místo na trhu, bylo nutné řešit kapacitu výrobních a skladovacích prostorů a techniku do vinohradů. Původní prostory v předválečném vinném sklepě již nestačily, proto vinařství v roce 2009 postavilo novou provozovnu, která splňuje veškeré požadavky na moderní hygienický potravinářský provoz. Hrozny se sklízejí ručně a zpracovávají šetrnými technologiemi. Víno se plní na pojízdné lahvovací lince, která zaručuje stabilitu vína v lahvích, jejich svěžest a hlavně spokojenost zákazníků. Historie rodinného vinařství nesahá hluboko, proto i etikety mají moderní a netypický vzhled. Novinkou z posledního roku je panenská sklizeň Tramínu červeného z trati Staré hory a pěstitelský sekt vyrobený tradiční metodou kvašením v lahvi. Manželé Bravencovi plánují v blízké budoucnosti rozšíření plochy vinic a pořízení speciálních strojů pro ulehčení agrotechnických prací. Na pořadu jsou také další investice do vybavení sklepního hospodářství, které by měly být doprovázeny dalším zvýšením kvality vína.
 

Vinařství Šnajdr

Až donedávna pokračoval Josef Šnajdr v malovinařské tradici po předcích. Využíval přitom nejen rodinné vinařské geny a malý sklípek, ale také svou hlavní stavitelskou profesi, která výrazně ovlivnila růst výroby vína. V roce 2013 totiž vybudoval na statku v Šardicích prezentační vinný sklep a ubytování, hosté se vraceli za vínem, to vyvolalo jeho zvýšenou spotřebu, až tato spirála přeskočila v roce 2016 na syna Pavla. Vloni se proto zvětšila plocha vinic a Šnajdrovi začali budovat nové sklepní hospodářství. Vzato po pořádku to vypadalo tak, že z 20 arů se vinařství na plochách v trati Požární čtvrtě rozrostlo na 1,5 hektaru a tyto vinice se budou průběžně obnovovat. Nové prostory pak budou mít rezervu na zvýšení výrobní kapacity ze současných přibližně 4 000 lahví na takové množství, které budou žádat zákazníci. A současně se potom rozrostou plochy vinohradů na již nachystaných pozemcích. Nezmění se zřejmě jen jedno – selský přístup k výrobě vína. Šnajdrovi sází hlavně na to, co dá vinohrad a zpracování probíhá postupy, které v rodině vyznával už stařeček. Tedy bez šlechtěných kvasinek, bez chlazení. Výsledkem jsou pak přírodní nenavoněná vína, která návštěvníci vinařství dokážou jasně odlišit od masové produkce. Vinařství produkuje šestnáct odrůd vína, mezi nimiž převažují tradiční místní. Rodinné vinařství může uspořádat degustace pro skupiny až 40 návštěvníků, prostory statku jsou vhodné i pro různé vinařské a rodinné nebo společenské akce. K dispozici je 22 lůžek v sedmi pokojích. Vína se prodávají v lahvové nebo sudové podobě výhradně ze sklepa, v malých partiích jsou pro zjednodušení deklarována jako zemská.
 

Rodinné vinařství Melkusovi

Rodinné vinařství Melkusovi založila Milada Melkusová před deseti lety. Z původního jednoho hektaru vinice se postupně plochy rozrůstaly - nejdříve o tři hektary v tratích Hrubé, Brněnky, Hovoransko, Staré hory. V roce 2016 vstoupil do firmy syn Jan a společně přikoupili dalších sedm hektarů. Všechny vinice jsou v integrované produkci. Melkusovi pěstují klasické moravské odrůdy, ale ve vinohradech mají také nové interspecifické novošlechtěnce, jako jsou Hibernal, Johaniter, Solaris, Monarch, Laurot a dále i vyložené rarity Erilon, Savilon a Rondo. Zpracování hroznů probíhá kombinací moderních a tradičních způsobů. Bílé víno zraje v nerezových a kameninových nádobách. Část červených a bílých vín zraje v barikových sudech. Roční objem produkce je 10 000 litrů, část se prodá jako sudové víno, počet lahví se pohybuje kolem 7 000. Víno se prodává přímo ze sklepa v cenách 110 - 200 korun za lahev. Součástí vinařství je moderní penzion, ve kterém byla dokončena rekonstrukce na jaře 2017. Penzion nabízí patnáct lůžek ve čtyřech pokojích. Melkusovi pořádají řízené degustace pro skupiny 15 - 20 návštěvníků. V plánech vinařství jsou další výsadby novošlechtěnců. Na příští dva roky je připraven nový hektar vinice, již letos by část měla být osázena odrůdami Donauriesling, Souvignier gris a Regent. Chystá se také pořízení nových strojů do vinic a pokračování modernizace sklepního hospodářství. K nedávným nákupům nerezových tanků, cross filtru a lahvovačky by měl přibýt ještě nový lis a šetrný mlýnek na hrozny.
 

Vinařství Foretník

Vinařství měl František Foretník od nepaměti v rodině - podle jeho slov „už stařeček vozíval do Hodonína dragúnúm víno“. První vážné impulsy k dnešnímu vinařství přišly v roce 1990, kdy František Foretník začal vyrábět víno s tchánem v Čejči. Výroba se postupně rozšiřovala, od roku 2002 Foretníkovi vinaří profesionálně, i když výrobu vína mají jen jako jednu z činností - František Foretník prodává zemědělskou techniku, manželka Radka vede vlastní prodejnu vinařských potřeb v Šardicích a syn Jakub prošel po absolvování studia vinařské školy ve Valticích několika pozicemi v Šardickém Neoklasu a nyní tam bude působit ve funkci hlavního vinohradníka. Vinařství hospodaří na dvou hektarech vlastních vinohradů v trati Padělky, část surovin dokupuje od vinohradníků z nejbližšího okolí. Jako jeden z mála malých vinařů má František Foretník vinice v integrované produkci. Hrozny se zpracovávají v hale dokončené v roce 2015 pomocí nejmodernějších technologií, bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Vybrané odrůdy se školí v barikových sudech - těmi procházejí v poslední době zkušebně i partie Hibernalu, Chardonnay a Tramínu. Vína se lahvují na moderní lince v Neoklasu. V klasickém sklípku v Šardicích u hřiště mohou Foretníkovi uspořádat degustace pro skupiny do patnácti návštěvníků. V poslední době Foretníkovi vysadili bílou interspecifickou odrůdu Solaris. K plánům patří pořízení nové mechanizace do vinic, přístavba výrobní haly a zřízení cyklistické vinné zastávky.

Vinařství má dvě vinotéky v Brně - Rodiná vinotéka (Brno Židenice, Stará Osada 15) a Vinná zastávka (Brno Líšeň, Náměstí Karla IV. 9/9).
 

Rodinné vinařství Buštík

Tradice malého rodinného vinařství sahá do 19. století, kdy děda Josef  Buštík vysázel v Šardicích svůj první vinohrad a začal v ručně kopaném sklepě vyrábět první víno. Na tuto tradici navázal jeho syn Miloslav Buštík, který vysadil v roce 1970 vinici na Paděláku a postavil svůj sklep v lokalitě U hřiště. Miloslav Buštík byl ten, který vybudoval základy, na kterých vzniklo v roce 1994 současné vinařství. Rodina vysadila novou vinici na jižním svahu v trati Požární čtvrtě a koupila starý sklep, který po rekonstrukci slouží jako zázemí s moderní technologií. V roce 2009 Buštíkovi rozšířili výměry vinic na 0,7 ha. V současné době tvoří základ nabídky víno z vlastních hroznů z odrůd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Hibernal, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Sauvignon, Aurelius, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Regent. Produkci doplňuje výkup hroznů od místních vinohradníků na doplnění sortimentu. Rodinné vinařství se zaměřuje na výrobu malých šarží vín s nezaměnitelným aroma a chutí danými jedinečnými půdními a klimatickými podmínkami, vhodnými klony, nízkým zatížením keřů a kvalitními zelenými pracemi. Zpracování hroznů probíhá za pomoci moderní technologie, rychlými a šetrnými metodami. Hrozny bílých odrůd vína po vylisování na pneumatickém lisu kvasí za řízené teploty a zrají v kameninových nádobách. Červená vína po fermentaci v otevřených kádích nebo ve vinifikátoru a následném biologickém odbourání kyselin zrají v nových i starších dřevěných sudech typu barrique. V roce 2011 Buštíkovi vybudovali nový archiv vín s rotundou a s navazujícím posezením u krbu pro dvacítku hostů. V následujících letech investovali do technologie chlazení, vinifikátoru a nového traktoru.
 

Víno Zechmeister

Víno Zechmeister se nachází ve Slovácké podoblasti a řadí se mezi malá rodinná vinařství. Základy vinařství byly položeny před 30 lety Pavlem Zechmeisterem, který začal zpracovávat hrozny ze starého vinohradu v trati Hrubé, tehdy ještě ve sklepě děda své manželky. V roce 1993 se rozhodl vybudovat svůj sklep Pod Búdama na Čejči. O pár let později rozšířil rozlohu vinic vysazením nové vinice v trati Za Hospodú na současných 50 arů. Postupem času se do sklepního hospodářství a výroby vína zapojili synové Pavel a Josef. Z toho vzešlo rozšíření sklepa a produkce.

Vinařství nabízí široké portfolio vín, kde páteř tvoří z bílých vín Chardonnay, Rulandské šedé a Tramín červený. Z červených vín, která zrají výhradně v dubových a akátových sudech, jsou to potom Modrý Portugal a Cabernet Moravia. V pozdějších letech byla nabídka rozšířena o vína rosé a v poslední době vína typu klaret. Čerstvou novinkou v nabídce je pak víno odrůdy Chardonnay, které zrálo v sudech typu barrique.

Vinařství nabízí také řízené degustace se studeným či teplým občerstvení až pro 15 osob přímo ve vinném sklepě.
 

Rodinné vinařství Benešovský

Otec Zdeňka Benešovského měl vlastní malé vinice, ale bez vinařské tradice v rodině. Zdeněk Benešovský si tak po převzetí vinic od otce a strýce prošel při zakládání rodinného vinařství vlastní cestou samostudia, stavbou sklepa a výsadbou nové vinice v roce 2003. Vinohradník a vinař v jedné osobě klade velký důraz již od zakládání vinic na vhodný výběr podnoží a klonů pro zvolené odrůdy révy vinné tak, aby byla zachována harmonie mezi odrůdou a půdou viniční tratě. Vinice jsou vysázeny v nadmořské výšce 220 – 235 m s jiho-jihozápadní orientací. Ve viniční trati Padělky se nachází černozem, do které vinařství vysazuje modré odrůdy a hlinitopísčité půdy s obsahem sodnovápenatých živic, v kterých mají ideální podmínky bílé odrůdy. Ty převažují na 90 % plochy (Hibernal, Chardonnay, Pálava, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín, Veltlínské zelené) a jen desetina vinic nese Cabernet Moravii a Rulandské modré. Právě geologicko-půdní podmínky jsou zárukou extraktivních, aromatických vín. Zdeněk Benešovský je zastáncem biologické ochrany vinic. Meziřadí má oseto bylinnou směsí, k postřikům používá pouze preparáty na přírodní bázi, které jsou šetrné k lidskému zdraví a životnímu prostředí a přispívají ke stabilitě ekosystémů ve vinici. Vinná réva se pak odměňuje kvalitními hrozny s vysokou cukernatostí - přestože výsledná vína jsou pro zjednodušení deklarována jako zemská, hrozny v posledních letech vinařství sklízelo vždy v jakostní kvalitě při průměrné cukernatosti 23,5° ČNM. Sklepní hospodářství v domácím zázemí je vybaveno řízeným kvašením, nerezovými tanky a klasickými i barikovými sudy. U bílých odrůd Zdeněk Benešovský zařazuje do výrobního procesu vždy minimálně tříměsíční ležení na jemných kvasničních kalech. Poslední vinohrad byl vysazen v roce 2014, takže Zdeněk Benešovský se připravuje na zvýšení objemu výroby (na plánovaných 10 000 lahví) stavbou nového zázemí, které v sobě bude zahrnovat kvelbený sklep, lisovnu,  temperovaný sklad i degustační prostory. Do vinařství se aktivně zapojuje celá rodina, zejména syn Honza, absolvent Mendelovy univerzity v Brně.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Vítejte v Otevřené zahradě, oáze klidu, relaxace a zázračného kousky přírody uprostřed města. Svůj čas si zde zpříjemněte díky Bistru Otevřená zahrada, o jehož provoz se stará CateringForYou. Uspokojte své chuťové pohárky a dejte si něco osvěžujícího k pití nebo na zahnání hladu či chuti. Ve stálé nabídce najdete slané i sladké dobroty, dále domácí limonády, kávu i pivo. Během sezóny se ale budou zkoušet novinky a obměňovat různé chutě. Nebojte se zeptat na doporučení a aktuální nabídku. V Bistru myslí i na potravinové intolerance, vegetariány a vegany.

 
 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz