... ZPĚT

13. 6. Vinaři ze Šardic

Rodinné vinařství Buštík

Tradice malého rodinného vinařství sahá do 19. století, kdy děda Josef  Buštík vysázel v Šardicích svůj první vinohrad a začal v ručně kopaném sklepě vyrábět první víno. Na tuto tradici navázal jeho syn Miloslav Buštík, který vysadil v roce 1970 vinici na Paděláku a postavil svůj sklep v lokalitě U hřiště. Miloslav Buštík byl ten, který vybudoval základy, na kterých vzniklo v roce 1994 současné vinařství. Rodina vysadila novou vinici na jižním svahu v trati Požární čtvrtě a koupila starý sklep, který po rekonstrukci slouží jako zázemí s moderní technologií. V roce 2009 Buštíkovi rozšířili výměry vinic na 0,7 ha. V současné době tvoří základ nabídky víno z vlastních hroznů z odrůd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Hibernal, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Sauvignon, Aurelius, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Regent. Produkci doplňuje výkup hroznů od místních vinohradníků na doplnění sortimentu. Rodinné vinařství se zaměřuje na výrobu malých šarží vín s nezaměnitelným aroma a chutí danými jedinečnými půdními a klimatickými podmínkami, vhodnými klony, nízkým zatížením keřů a kvalitními zelenými pracemi. Zpracování hroznů probíhá za pomoci moderní technologie, rychlými a šetrnými metodami. Hrozny bílých odrůd vína po vylisování na pneumatickém lisu kvasí za řízené teploty a zrají v kameninových nádobách. Červená vína po fermentaci v otevřených kádích nebo ve vinifikátoru a následném biologickém odbourání kyselin zrají v nových i starších dřevěných sudech typu barrique. V roce 2011 Buštíkovi vybudovali nový archiv vín s rotundou a s navazujícím posezením u krbu pro dvacítku hostů. V následujících letech investovali do technologie chlazení, vinifikátoru a nového traktoru.
 

Vinařství Foretník

Vinařství měl František Foretník od nepaměti v rodině - podle jeho slov „už stařeček vozíval do Hodonína dragúnúm víno“. První vážné impulsy k dnešnímu vinařství přišly v roce 1990, kdy František Foretník začal vyrábět víno s tchánem v Čejči. Výroba se postupně rozšiřovala, od roku 2002 Foretníkovi vinaří profesionálně, i když výrobu vína mají jen jako jednu z činností - František Foretník prodává zemědělskou techniku, manželka Radka vede vlastní prodejnu vinařských potřeb v Šardicích a syn Jakub prošel po absolvování studia vinařské školy ve Valticích několika pozicemi v Šardickém Neoklasu a nyní tam bude působit ve funkci hlavního vinohradníka. Vinařství hospodaří na dvou hektarech vlastních vinohradů v trati Padělky, část surovin dokupuje od vinohradníků z nejbližšího okolí. Jako jeden z mála malých vinařů má František Foretník vinice v integrované produkci. Hrozny se zpracovávají v hale dokončené v roce 2015 pomocí nejmodernějších technologií, bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Vybrané odrůdy se školí v barikových sudech - těmi procházejí v poslední době zkušebně i partie Hibernalu, Chardonnay a Tramínu. Vína se lahvují na moderní lince v Neoklasu. V klasickém sklípku v Šardicích u hřiště mohou Foretníkovi uspořádat degustace pro skupiny do patnácti návštěvníků. V poslední době Foretníkovi vysadili bílou interspecifickou odrůdu Solaris. K plánům patří pořízení nové mechanizace do vinic, přístavba výrobní haly a zřízení cyklistické vinné zastávky.
 

Rodinné vinařství Benešovský

Otec Zdeňka Benešovského měl vlastní malé vinice, ale bez vinařské tradice v rodině. Zdeněk Benešovský si tak po převzetí vinic od otce a strýce prošel při zakládání rodinného vinařství vlastní cestou samostudia, stavbou sklepa a výsadbou nové vinice v roce 2003. Vinohradník a vinař v jedné osobě klade velký důraz již od zakládání vinic na vhodný výběr podnoží a klonů pro zvolené odrůdy révy vinné tak, aby byla zachována harmonie mezi odrůdou a půdou viniční tratě. Vinice jsou vysázeny v nadmořské výšce 220 – 235 m s jiho-jihozápadní orientací. Ve viniční trati Padělky se nachází černozem, do které vinařství vysazuje modré odrůdy a hlinitopísčité půdy s obsahem sodnovápenatých živic, v kterých mají ideální podmínky bílé odrůdy. Ty převažují na 90 % plochy (Hibernal, Chardonnay, Pálava, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín, Veltlínské zelené) a jen desetina vinic nese Cabernet Moravii a Rulandské modré. Právě geologicko-půdní podmínky jsou zárukou extraktivních, aromatických vín. Zdeněk Benešovský je zastáncem biologické ochrany vinic. Meziřadí má oseto bylinnou směsí, k postřikům používá pouze preparáty na přírodní bázi, které jsou šetrné k lidskému zdraví a životnímu prostředí a přispívají ke stabilitě ekosystémů ve vinici. Vinná réva se pak odměňuje kvalitními hrozny s vysokou cukernatostí - přestože výsledná vína jsou pro zjednodušení deklarována jako zemská, hrozny v posledních letech vinařství sklízelo vždy v jakostní kvalitě při průměrné cukernatosti 23,5° ČNM. Sklepní hospodářství v domácím zázemí je vybaveno řízeným kvašením, nerezovými tanky a klasickými i barikovými sudy. U bílých odrůd Zdeněk Benešovský zařazuje do výrobního procesu vždy minimálně tříměsíční ležení na jemných kvasničních kalech. Poslední vinohrad byl vysazen v roce 2014, takže Zdeněk Benešovský se připravuje na zvýšení objemu výroby (na plánovaných 10 000 lahví) stavbou nového zázemí, které v sobě bude zahrnovat kvelbený sklep, lisovnu,  temperovaný sklad i degustační prostory. Do vinařství se aktivně zapojuje celá rodina, zejména syn Honza, absolvent Mendelovy univerzity v Brně.
 

Vinařství Šnajdr

Až donedávna pokračoval Josef Šnajdr v malovinařské tradici po předcích. Využíval přitom nejen rodinné vinařské geny a malý sklípek, ale také svou hlavní stavitelskou profesi, která výrazně ovlivnila růst výroby vína. V roce 2013 totiž vybudoval na statku v Šardicích prezentační vinný sklep a ubytování, hosté se vraceli za vínem, to vyvolalo jeho zvýšenou spotřebu, až tato spirála přeskočila v roce 2016 na syna Pavla. Vloni se proto zvětšila plocha vinic a Šnajdrovi začali budovat nové sklepní hospodářství. Vzato po pořádku to vypadalo tak, že z 20 arů se vinařství na plochách v trati Požární čtvrtě rozrostlo na 1,5 hektaru a tyto vinice se budou průběžně obnovovat. Nové prostory pak budou mít rezervu na zvýšení výrobní kapacity ze současných přibližně 4 000 lahví na takové množství, které budou žádat zákazníci. A současně se potom rozrostou plochy vinohradů na již nachystaných pozemcích. Nezmění se zřejmě jen jedno – selský přístup k výrobě vína. Šnajdrovi sází hlavně na to, co dá vinohrad a zpracování probíhá postupy, které v rodině vyznával už stařeček. Tedy bez šlechtěných kvasinek, bez chlazení. Výsledkem jsou pak přírodní nenavoněná vína, která návštěvníci vinařství dokážou jasně odlišit od masové produkce. Vinařství produkuje šestnáct odrůd vína, mezi nimiž převažují tradiční místní. Rodinné vinařství může uspořádat degustace pro skupiny až 40 návštěvníků, prostory statku jsou vhodné i pro různé vinařské a rodinné nebo společenské akce. K dispozici je 22 lůžek v sedmi pokojích. Vína se prodávají v lahvové nebo sudové podobě výhradně ze sklepa, v malých partiích jsou pro zjednodušení deklarována jako zemská.
 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz