... ZPĚT

16. 8. Vinaři ze Zaječí

Vinařství Herůfek

Rodinná vinařská firma Svatopluka Herůfka pěstuje révu vinnou v systému integrované produkce na deseti hektarech postupně cílevědomě obnovovaných, průměrně desetiletých vinohradů v zaječských tratích Nová hora, Stará hora a Růžový vrch. Sortiment je založen na odrůdách Veltlínské zelené, Sauvignon, Chardonnay, Müller-Thurgau, Irsai Oliver, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Pálava, Rulandské bílé. Z modrých pak na Frankovce, Svatovavřineckém, Cabernetu Sauvignon, Rulandském modrém a Zweigeltrebe. Prvořadá pozornost je věnována jarnímu řezu vinice a následným zeleným pracím, tak aby spolu s cílenou agrotechnikou bylo možné získávat prvotřídní suroviny. Na vinicích probíhá redukce násady hroznů, aby byl docílen maximální výnos z jednoho keře 2 – 2,5 kg hroznů. Výroba vína je podpořena osobním přístupem sklepmistra a využíváním vhodných moderních technologií. Roční objem výroby se pohybuje kolem 50 000 lahví, ale firma se zabývá také dodávkami sudových vín v 50 l nerezových KEG sudech. Na podporu prodeje zapůjčuje a instaluje vinařství výčepní zařízení pro stáčení vína pod dusíkovou ochrannou atmosférou. Ke kompletnímu servisu patří bezplatný pravidelný rozvoz vína po celém území ČR. Součástí vinařství je degustační sklep pro pohoštění až čtyřicetičlenných skupin návštěvníků a venkovní posezení na terase s grilem. Vína je možné ochutnat také přímo ze sudů v rozsáhlých sklepích. Přímo nad sklepem může v malém penzionu přespat čtrnáct hostů, v nedaleké ubytovně dalších patnáct.
 

Vinařství LuSk

Ing. Lubomír Skrýval ve svém malém vinařství zúročuje celoživotní zkušenosti a práci pro velké vinařské firmy. V malém začal vinařit již v patnácti letech s využitím rodinného desetiarového vinohradu. Během své kariéry působil u Miloše Michlovského, v progresivním drnholeckém Novém vinařství, v Chateau Lednice, nyní zakotvil jako technolog v Révě Rakvice. Právě práce pro našeho předního šlechtitele se promítá do skladby odrůd ve vlastním vinařství Lubomíra Skrývala. V jeho portfoliu jsou například interspecifické odrůdy Malverina, Laurot, Hibenal nebo Vesna, bílá moštová odrůda (Rakiš x Merlan) zapsaná do Státní odrůdové knihy v roce 2012. V nejnovějších výsadbách z roku 2016 je Pálava a Sauvignon. Lubomír Skrýval hospodaří na 0,4 ha vinohradů v tratích U křížku a Kozí horky, část hroznů ještě nakupuje z přítlucké trati U majáku. Ve sklepě v Přítlukách vzniká přibližně 3 500 litrů vína převážně selskými postupy ve dřevě, nerezu a skle. K lisování se používá pneumatický lis. Bílé mošty kvasí bez chlazení s přídavkem ušlechtilých kvasinek, rmuty z modrých hroznů kvasí klasicky v otevřených nádobách. Produkce malého vinařství je k dostání pouze ze sklepa v cenách kolem 110 korun za lahev nebo v případě sudového vína kolem 60 korun za litr. Přestože malé exkluzivní partie jsou z důvodu administrativního zjednodušení uváděny do prodeje jako zemská vína, pocházejí z redukované sklizně hroznů, jejichž cukernatost dosahuje každoročně přívlastkových hodnot.
 

Vinařství Nosreti

Rodinné Vinařství Nosreti se zabývá výrobou kvalitních vín z hroznů z vlastních vinic na tratích Stará hora a Plochovy. Rozloha vinic je dvacet hektarů (za poslední rok byl vysazen 1,5 ha Ryzlinku rýnského). Vína se vyrábějí pomocí moderních technologií řízeného kvašení, krátkodobé macerace u bílých aromatických odrůd a ručního ponořování (tzv. mestování) u modrých odrůd. Pro zrání červených vín se využívají také dubové sudy typu barrique. Za ceny 100 – 260 Kč se vína prodávají jako zemská i přívlastková ve vinotéce přímo ve vinařství. Roční produkce je kolem 100 000 litrů, lahvuje se přibližně 80 %. Vinařství pořádá v průběhu roku kolem dvou set řízených degustací a celou řadu atraktivních vinařských a eno-gastronomických akcí jak pro veřejnost, tak pro členy Wine clubu – sdružení milovníku a přátel vína z Vinařství Nosreti. Součástí areálu vinařství je penzion, moderní bungalovy, velkolepé podzemní sklepy, stylová vinárna a letní terasa. Návštěvníci si mohou odpočinout u bazénu nebo naopak zažít adrenalin v lanovém centru s úchvatným výhledem na Pálavské vrchy. V komplexu se rovněž nachází turistické informační centrum, ve kterém lze získat veškeré informace o obci Zaječí a blízkém okolí. Vinařství nedávno představilo novou řadu Exclusive, vína oceněná na mezinárodních a tuzemských výstavách. V letošním roce k Perlinu řady Frizzante přibylo Palomino (Chardonnay) a Sorrel (Rulandské modré).
 

Vinařství Pavlica

Mladé vinařství Jana Pavlici a jeho ženy Lenky vzniklo k dnešní podobě v roce 2012. Vzniku předcházelo studium vinaře na střední Vinařské škole ve Valticích, následně na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně a téměř osmileté působení v pozici technologa ve větším vinařství. Vlastní podnikání ve vinařském oboru zakládal Jan Pavlica postupně od roku 2006, doslova na zelené louce od prvních nakoupených vinic, pronájmu sklepa až po vybudování vlastního moderního zpracovatelského provozu. Vinařství hospodaří na čtyřech hektarech vinic. Ve větší míře jde o mladé výsadby. Všechny vinohrady se nacházejí v prestižní trati Pod Novou horou, která díky své poloze (jižní orientace) a půdnímu složení dává vzniknout minerálním, tělnatým, svěžím a ovocitým vínům s pikantní kyselinkou. Sklepní hospodářství je vybaveno nerezovými tanky s možností řídit teplotu během fermentace, pneumatickým lisem a křemelinovým filtrem, generátorem páry a šetrnými čerpadly. Při výrobě bílých a růžových vín je základem statické odkalování moštů a používání čistých kultur selektovaných kvasinek. Červená vína naopak kvasí v otevřených dubových kádích bez přídavků ušlechtilých kvasinek a taninů a po malolaktické fermentaci zrají v dubových sudech. Roční objem produkce je 20 000 lahví v atraktivní adjustáži, částečně pod šroubovým uzávěrem. V krátkodobé perspektivě dvou tří let plánují Pavlicovi výsadbu dalších dvou hektarů vinic a rozšíření výrobní kapacity, v delším horizontu mají v plánu vybudovat nové sklepní hospodářství s degustační zónou. Metou je dosažení roční produkce kolem 40 – 50 000 litrů vína výhradně z vlastních vinic, ustálení nabídky deseti odrůd ve více variantách a udržení kontroly nad celým procesem od práce ve vinici až po otevření lahve u zákazníka. Pavlicovi získávají řadu ocenění na tuzemských i zahraničních výstavách, velmi se jim daří v oblasti růžových vín. Novinkou ve vinařství je 100% hroznový mošt a verjus.
 

Vinařství Šabata

Moderní vinařství v současné podobě vzniklo nedávno z podnětu Ing. Vladimíra Šabaty, který nejprve sám a poté se svými syny hospodařil v několika sklepích v Zaječí. Dlouhodobou vizi realizoval postupně – nejprve nákupem vhodného pozemku bývalého lomu nad silnicí ze Zaječí do Přítluk. Společně se slovenským milovníkem vína Ing. Ivanem Benešem se rozhodl zainvestovat do výstavby a vybavení nového objektu vinařství. Ten v sobě spojuje prakticky rozdělenou výrobní a skladovací část, administrativní zázemí a prezentační prostory. Budova vystavěná na ploše 1080 m2 využívá profil terénu a je ze všech stran (kromě střešní terasy a čelní stěny s příjmovou vanou) obsypána a zeminou, což zaručuje minimální kolísání teplot v provozu a snižuje náklady na chlazení nebo vytápění. Raritou těchto výrobních prostor je, že se zde nenachází od přístupu z venkovní manipulační plochy schod a ani práh. První vinobraní proběhlo v novém vinařství v roce 2011 a do budoucna nabírá dech k cílové kapacitě kolem 100 000 litrů. Díky nejmodernějším technologiím je Ing. Šabata spolu se syny Václavem a Janem schopen bez dalších zaměstnanců obstarat celý řetězec od práce s vinohradníky a výkupu hroznů až po rozvoz vína koncovým odběratelům. V procesu výroby se používá klasické řízené kvašení, uzavřený pneumatický lis, odkalovací tanky, nádrže s možností chlazení i ohřevu a vlastní plnicí linka. Červená lahvová vína se vyrábějí pouze jako samotoky. Suroviny ve spektru kolem patnácti odrůd pocházejí z okolí Přítlucké hory. Pro prezentaci vín slouží elegantně zařízená degustační místnost, přímo propojená s vlastním sklepním hospodářstvím. Zde se také nachází prodejní galerie regionálních umělců. Ochutnávky vín spojené s prohlídkou výrobních prostor vedou vždy vinaři Šabatovi osobně. Vinařství v poslední době vykoupilo ve viničních tratích v nejbližším okolí sklepního hospodářství 74 parcel, jejichž spojením a obnovou vzniká základ 10 ha vlastních vinic. Naproti vinařství byl v létě 2013 uveden do provozu komfortní penzion s deseti dvoulůžkovými pokoji a dvěma apartmány, restaurací, vinotékou, saunou a dalšími prostory pro návštěvníky. Novinkou v portfoliu jsou sekty a pasterizované mošty bez chemické stabilizace z odrůd Muškát moravský a Svatovavřinecké.
 

Vinařství Hycl

Firma Víno Hycl byla založena v roce 1993 jako pokračování vinařství rodu. Zakladatel tradice František Hycl začal hospodařit na výměře 2 ha vinic. Po revoluci v roce 1993 jeho syn Josef Hycl založil vlastní firmu na zpracování vína a rodinný podnik postupně zvětšoval kapacitu výroby i výměru vlastních vinic až do současné výměry 4,5 ha. Kvalitu vyráběného vína dokladují četné ceny a uznání ze soutěží a výstav. V roce 1997 se vinařství přestěhovalo do nově zbudovaných prostor, které se postupně rozšířily o vinárnu a archiv. V současné době vinařství investuje do moderních technologií. V nabídce jsou vína sudová i lahvová, je možné dohodnout degustaci i posezení s občerstvením.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Čerstvé suroviny, sezónní potraviny a jejich šetrné zpracování. Takové je občerstvení z nového Bistra Otevřená zahrada. K dostání jsou speciality k vínu, sladké dobroty, lehké obědy v podobě rozmanitých sendvičů, polévek a dalších pokrmů. Nabídka se neustále obměňuje podle toho, co tým bistra zaujme, napadne nebo jim zachutná při objevování.
 

Hudební program

Feri & Gypsies

Feri je zpěvák a kytarista, který prošel různými hudebními žánry od tradiční romské hudby po jazz, pop, swing, funky, hip hop a další. Tvoří s různými muzikanty a různým nástrojovým obsazením. V otevřené zahradě se představí se svým uskupením Feri & Gypsies, složeným z profesionálních muzikantů z různých kapel. Tentokrát v komorním provedení zpěv, klasická kytara a elektrické piano zazní latino, world music a gypsy music.

 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz