... ZPĚT

16. 7. Duel: Gotberg a Vinařství Krásná hora

Vinařství Gotberg

Vinařství Gotberg se zapsalo do vinařské mapy jižní Moravy v r. 2010. Jeho sídlo se nachází v jihomoravské obci Popice, jejíž vinařská tradice sahá až do 13. století. Specializuje se na přívlastková vína špičkové kvality. Hospodaří na 45 hektarech vinic v Mikulovské vinařské podoblasti a čtyřech viničních tratích Panenský kopec, Svidrunk, Sonberk a Stará hora. Zaměřilo se na odrůdy, které do dané oblasti patří a kterým se ve zdejší lokalitě dobře daří. Velký důraz klade vinařství Gotberg na vypěstování a šetrné zpracování kvalitní suroviny. V r. 2007 společnost vstoupila do programu ekologického zemědělství, což znamená, že při ošetřování vína nepoužívá žádné chemické, ale pouze biologické prostředky. Při zpracování hroznů a výrobě vína používá nejmodernější technologie, ať už při výrobě vína v nerezových tancích nebo v tradičních dubových sudech. Vinařství se také podílí na společném česko-rakouském projektu ECOWIN – ochrana přírody ekologizací vinohradnictví. Sídlí v budově, která získala ocenění „Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje" a je krásným příkladem moderní vinařské architektury. Výrobní hala je umístěna v samostatné budově a je zajímavě zapuštěna do terénu. Součástí moderní budovy vinařství je i administrativní zázemí, degustační místnost „Diamant" a další prostory včetně ubytovacích. Z otevřené terasy je nádherný výhled na dominantu zdejšího kraje Pálavu, což činí každou návštěvu neopakovatelnou v jakémkoliv ročním období. Vinařství Gotberg spolupracuje také se špičkovými restauracemi, kde připravuje zážitek pro vinaře i pro gurmány v podobě snoubení pokrmů s vybranými víny.
 

Vinařství Krásná hora

Moderní vinařství, ve kterém je jasná filozofie vidět na každém kroku, má nakročeno mezi absolutní špičku v ČR.   
Průvodce nejlepšími víny České republiky 2014-2015, Šetka, Dvořák, Přibyl, Novotný, Süss  

Krásná hora je rodinné vinařství hospodařící na 5 hektarech ve viniční trati Krásná hora ve Starém Poddvorově. V trati, založené Cisterciáckými mnichy už ve 13. století, pěstují tradiční francouzské odrůdy – Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot.  Hospodaří se zde ekologicky a k vinicím se chovají tak, aby na nich vyrostlo jen to nejlepší. Umělá hnojiva zde nahradili bylinami, postřiky pomerančovým olejem, hrozny jsou sbírány a tříděny ručně- maximum jednoho keře je 1 kg zdravých hroznů. Milují přírodně suchá vína zrající na jemných kvasničných kalech a proto zde ani jiná nenajdete.
 
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Castellana trattoria

Na počátku byla láska. Láska k dobrému jídlu a vaření. S ní se Sergio už narodil – asi jako každý správný Ital. A přestěhoval se do Brna, kde potkal svou druhou životní lásku: Renatu. Ta podlehla Sergiovu kouzlu stejně jako jeho nadšení pro kulinářské umění. Rozhodla se podělit s ostatními o jejich společná gastronomická tajemství a otevřela si internetový obchod Itálie na stole. Sergio a Renata, dnes už manželé Bellini, jako správní Italové často hostili své přátele, známé i zákazníky. Sergio vařil a společně s hosty degustoval vína, která právě přivezl z Itálie. Lidé tyto degustace milují. Zvláště oblíbené jsou ty, které pravidelně pořádá v brněnské vinotéce Petit Cru, kde je možné k vínu přikusovat i čerstvě nakrájené salámy, prosciutto, parmigiano regianno a domácí chleba či focacciu. Od degustací byl jen malý krůček k otevření vlastního bistra Castellana. Bistra protože Renata i Sergio jsou rodinné typy. Chtějí zákazníkům poskytnout příjemné domácí prostředí. To jim bistro umožňuje lépe než anonymní restaurace. Navíc má bistro větší šmrnc. Nabízí prostor pro kreativitu a improvizaci. MENU se tu mění každý den, kuchař se nikdy nenudí a nedovolí to ani vám. Navíc se v Bistru Castellana vaří z čerstvých a převážně italských surovin. Nově byl na ulici Novobranská otevřen winebar Castellana Piano Wine, kde je možné degustovat vína z Moravy, ale i Itálie, Rakouska, Německa, Francie, Španělska a dalších Evropských zemí. Podává se zde aperitiv v italském stylu, a doprovodný program s živou hudbou.
 
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - kromě zpěvu, dechového a strunného nástroje přibudou perkuse a basa.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz