... ZPĚT

16. 7. Duel: Gotberg a Vinařství Krásná hora

Vinařství Krásná hora

Moderní vinařství, ve kterém je jasná filozofie vidět na každém kroku, má nakročeno mezi absolutní špičku v ČR.   
Průvodce nejlepšími víny České republiky 2014-2015, Šetka, Dvořák, Přibyl, Novotný, Süss  

Krásná hora je rodinné vinařství hospodařící na 5 hektarech ve viniční trati Krásná hora ve Starém Poddvorově. V trati, založené Cisterciáckými mnichy už ve 13. století, pěstují tradiční francouzské odrůdy – Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot.  Hospodaří se zde ekologicky a k vinicím se chovají tak, aby na nich vyrostlo jen to nejlepší. Umělá hnojiva zde nahradili bylinami, postřiky pomerančovým olejem, hrozny jsou sbírány a tříděny ručně- maximum jednoho keře je 1 kg zdravých hroznů. Milují přírodně suchá vína zrající na jemných kvasničných kalech a proto zde ani jiná nenajdete.
 
 

Vinařství Gotberg

Vinařství Gotberg se zapsalo do vinařské mapy jižní Moravy v r. 2010. Jeho sídlo se nachází v jihomoravské obci Popice, jejíž vinařská tradice sahá až do 13. století. Specializuje se na přívlastková vína špičkové kvality. Hospodaří na 45 hektarech vinic v Mikulovské vinařské podoblasti a čtyřech viničních tratích Panenský kopec, Svidrunk, Sonberk a Stará hora. Zaměřilo se na odrůdy, které do dané oblasti patří a kterým se ve zdejší lokalitě dobře daří. Velký důraz klade vinařství Gotberg na vypěstování a šetrné zpracování kvalitní suroviny. V r. 2007 společnost vstoupila do programu ekologického zemědělství, což znamená, že při ošetřování vína nepoužívá žádné chemické, ale pouze biologické prostředky. Při zpracování hroznů a výrobě vína používá nejmodernější technologie, ať už při výrobě vína v nerezových tancích nebo v tradičních dubových sudech. Vinařství se také podílí na společném česko-rakouském projektu ECOWIN – ochrana přírody ekologizací vinohradnictví. Sídlí v budově, která získala ocenění „Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje" a je krásným příkladem moderní vinařské architektury. Výrobní hala je umístěna v samostatné budově a je zajímavě zapuštěna do terénu. Součástí moderní budovy vinařství je i administrativní zázemí, degustační místnost „Diamant" a další prostory včetně ubytovacích. Z otevřené terasy je nádherný výhled na dominantu zdejšího kraje Pálavu, což činí každou návštěvu neopakovatelnou v jakémkoliv ročním období. Vinařství Gotberg spolupracuje také se špičkovými restauracemi, kde připravuje zážitek pro vinaře i pro gurmány v podobě snoubení pokrmů s vybranými víny.
 

Vinařství Červinka

Vinice Vinařství Červinka se nacházejí v jedinečné lokalitě Horních Věstonic, vskutku na dotek od Pavlovských vrchů (Pálavy), z jejichž úpatí shlížíte na Mušovská jezera. Degustace vína se zde stává opravdovým zážitkem, který pohladí nejen chuťové buňky, ale lahodí i oku. Hrozny vinné révy u nás rostou na vápenitých svazích pálavských vrchů, které našim vínům dávají nezaměnitelnou chuť. Obhospodařujeme přes 100 hektarů vinic, což nás řadí na místo největšího pěstitele vinné révy v Horních Věstonicích a mezi největší pěstitele na Pálavě obecně. Při výrobě spojujeme generační zkušenosti s moderní technologií, a právě proto můžeme vyrábět vína té nejvyšší kvality. Důkazem jsou nám ocenění z mezinárodních výstav a odměnou zájem a spokojenost zákazníků, díky kterým každým rokem zvyšujeme produkci. Klademe velký důraz na kvalitu a zdraví vypěstovaných hroznů – jenom tak můžeme vyrobit ta nejkvalitnější vína. K pěstování vinné révy a jejímu ošetřování využíváme mechanizaci, pouze v těžko dostupných polohách pod Pálavou musíme spoléhat na lidskou ruku. Kromě tradičních odrůd pěstujeme také hybridní odrůdy, které díky jejich odolnosti téměř vůbec chemicky neošetřujeme. Od roku 2013 jsme členem sdružení VOC Pálava. Rodinnou tradici můžete vychutnat díky spojení našeho vinařství s ubytováním v rodinném penzionu, kde našim hostům připravíme také degustace, stejně tak je k dispozici náš nový prostorný vinný sklípek.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Castellana trattoria

Trattoria je v Itálii místem, kde se dennodenně schází přátelé na kus řeči, na domácí těstoviny i na víno. Vezměte své blízké a přijďte k nám zažít atmosféru italské trattorie!
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Trojice mladých hudebníků inspirovaná především latinskoamerickou muzikou, ale také jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě. Zahrají v rozšířené verzi - perkuse, kytara, flétna a zpěv.

Trio43-(1).JPG