... ZPĚT

23. 7. Duel: Štěpán Maňák a VINO HORT

VINO HORT s. r. o.

Vinařství VINO HORT bylo založeno roku 1999. U zrodu vína stojí vinohradníci, kteří své práci maximálně rozumí. Hrozny pocházejí z předem dohodnutých vinic na Znojemsku, Mikulovsku a Velkopavlovicku. Vinařství klade důraz na výběr zdravé suroviny s fyziologickou vyzrálostí. Výnosnost na keři se pohybuje pod dvěma kilogramy s možností další redukce. Základem filozofie jsou důležitá slova: Odrůda & Poloha. Zpracování hroznů se liší podle odrůd. Vinařství využívá všechny novinky a experimenty, jsou-li v souladu s přírodou a přirozenou tvorbou vína, ale současně se drží tradic. Největší úspěchy sbírá VINO HORT v technologii růžových vín, na která se mimo jiné specializuje. Vína se prodávají ve čtyřech řadách. Základní je bílé Veselé víno s veselou kostičkovou etiketou. Řada VINO HORT se dělí etiketou pro bílá a růžová vína, speciální řadou jsou vína apelace VOC Znojmo. Mimo řady je „královský“ Ryzlink rýnský, představující s naftově-petrolejovými tóny vyšší level než VOC (i když je v této apelaci zařazen). V odrůdové skladbě bylo nedávno Chardonnay nahrazeno Pinotem gris, redukcí prošla řada růžových vín (nově pouze Merlot, Pinot noir a Franceska). Každé víno má v sobě výjimečnost a vitalitu danou osobním přístupem. Roku 2009 přesunulo vinařství produkci červených vín do Francie, kde nyní vzniká cca 20 % z celkového objemu výroby. Mimořádným produktem je tak výsledek nového trendu, spojení vinaře a negocianta – červená cuvée původem z Languedocu, která zaujmou svým bohatým projevem, od nádherné vůně, přes mohutnou chuť, sametové taniny až po plnou a dlouhou dochuť: Nature (100 % Merlot), Selection (70 % Merlot/30 % Syrah) a Premium (60 % Syrah/40% Grenache).
 

Štěpán Maňák

Rodinné vinařství ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří integrovaným způsobem na 20 ha vinic ve třech tratích s příznivou polohou chráněnou od severu pohořím Chřibů. Na celé ploše používá vinařství štípané akátové sloupky. Na doplnění sortimentu se používají hrozny z nákupu od (výhradně)  moravských pěstitelů, například z Novosedel na Mikulovsku nebo z Miroslavi na Znojemsku. Ve vykupovaných odrůdách jsou zastoupeny i raritní odrůdy (Rotgipfler, Scheurebe). Vinařství původně začínalo v malém sklepě zrekonstruovaném v roce 1991, dnes víno vyrábí v nadzemní hale zahrnující všechno potřebné pro vinohradnický i vinařský provoz. Kapacita je připravena na roční objem 200 000 lahví, momentální výroba kolísá podle sezóny od 130 do 150 000 lahví.
Vinařství používá nejmodernější dostupné technologie - chlazený pneumatický lis s ochrannou atmosférou, nerezové tanky s chlazením, vinifikátory, každý rok se obnovuje třetina z osmdesátky barikových sudů, ve kterých zrají bílá i červená vína a dokonce slámové víno (vinařství se tak v ČR řadí k významným producentům vín vyzrálých v sudech barrique). Sklepmistrem firmy s devíti zaměstnanci je Karel Novotný, manželka Helena Maňáková pomáhá s administrativou a s vinicemi, do práce je zapojen také syn Štěpán. Specialitou vinařství je od roku 2006 cuvée Modrý Fěruňk - pochází z vinice, kde dozrávají hrozny tří odrůd: Rulandského modrého, Cabernetu Moravia a Svatovavřineckého. Vinařství nabízí také nealkoholické hroznové mošty. Z ročníku 2014 upozorňujeme na Hibernal, Irsai Oliver, Veltlínské zelené a Rulandské šedé.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

PETIT CRU wine bar & shop

"Petit Cru" je slovní hříčka, malá drzost, ale s těmi nejušlechtilejšími úmysly. Slůvko "Cru" ve Francii úředně označuje špičkové vinice, rodící vždy skvělé víno. A slůvko „Petit“ znamená ve francouzštině „malý“. Petit Cru je tedy taková naše malá vinice v srdci Brna, v jejichž řádcích zraje – bez ohledu na rozmary počasí – to nejlepší víno z celého světa. 
Petit Cru je wine bar, kde návštěvníci mohou ochutnat tzv. „na skleničku“ minimálně 40 různých druhů vín z celého světa, ale i wine shop, který nabízí přibližně 600 druhů vín. Při návštěvě Petit Cru Vás obslouží profesionální sommeliéři, kteří v oboru pracují již řadu let. K vínu můžete vybírat z řady delikates, krájených italských uzenin, domácích sýrů, ručně dělaných paštik... a nakoupit si dobroty i domů. Vydejte se s Petit Cru na cestu kolem světa: z naší  Moravy přes dnes módní Rakousko, nedaleké Maďarsko, samozřejmě také slavnou Francii a Itálii, dál do nedostižného Alsaska až po exotické Chille, Argentinu, Afriku, Austrálii či Nový Zéland. Těšíme se na vás!
 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz