... ZPĚT

2. 12. Víno z blízka na Špilberku

Rodinné vinařství Košut

Rodinné vinařství s tradicí sahající do 19. století působí v Prušánkách od roku 1992, kdy se Košutovi vrátili k pěstování révy vinné, výrobě vína, polní a živočišné výrobě a chovu koní. V roce 1995 rodina rozšířila výrobu vína a v roce 2002 začala produkce lahvových vín. Později převedli Košutovi své vinařství do nově založené rodinné firmy. Hlavními představiteli vinařství jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi lednické fakulty MZLU. Cennými zkušenostmi bratrům pomáhá otec Jan. Ve vinařských obcích Prušánky a Moravská Nová Ves pěstují Košutovi révu vinnou dle předpisů pro integrovanou produkci na 15 ha vlastních vinic. Odrůdová skladba je rozložena mírně ve prospěch bílých odrůd. Veškeré hrozny se zpracovávají moderními technologiemi ve vlastním provozu vybaveném pneumatickým lisem, vinifikátory na nakvášení červených vín či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, dále regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo flotačním odkalovačem a deskovými či křemelinovými filtry. V nabídce jsou i vína školená v barikových sudech. Roční objem produkce se v posledních letech zvýšil na 90 000 lahví. V plánech na další rok je pořízení dřevěných sudů pro zrání červených vín. K nejlepším vzorkům z ročníku 2017 patří Rulandské šedé a Pálava (výběry z hroznů) a Cabernet Sauvignon (rosé a červené, pozdní sběry). Dokladem kvality jsou významná ocenění z minulých let: vína v Národním salonu vín ČR, medaile na Valtických vinných trzích, AWC Vienna apod. Naposledy obdrželo vinařství Cenu rektorky Mendelovy univerzity na VVT za nejlepší rosé. Součástí rodinné firmy je archivní sklep v turisticky zajímavé lokalitě Nechory u Prušánek, kde je soustředěno kolem 450 vinných sklepů, které mají ráz vesnice s malým náměstíčkem a tvoří kulisu pro příjemné zastavení na cestě za moravskými víny. Prušánky a Nechory stojí určitě za návštěvu – patří k místům s bohatým tradičním programem v průběhu celého roku. Konají se zde krojované hody se zpíváním u cimbálu, vinobraní a v září se slavnostně „zarážá“ hora.
 

Vinařství Krásná hora

Moderní vinařství, ve kterém je jasná filozofie vidět na každém kroku, má nakročeno mezi absolutní špičku v ČR.   
Průvodce nejlepšími víny České republiky 2014-2015, Šetka, Dvořák, Přibyl, Novotný, Süss  

Krásná hora je rodinné vinařství hospodařící na 5 hektarech ve viniční trati Krásná hora ve Starém Poddvorově. V trati, založené Cisterciáckými mnichy už ve 13. století, pěstují tradiční francouzské odrůdy – Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot.  Hospodaří se zde ekologicky a k vinicím se chovají tak, aby na nich vyrostlo jen to nejlepší. Umělá hnojiva zde nahradili bylinami, postřiky pomerančovým olejem, hrozny jsou sbírány a tříděny ručně- maximum jednoho keře je 1 kg zdravých hroznů. Milují přírodně suchá vína zrající na jemných kvasničných kalech a proto zde ani jiná nenajdete.
 
 

Vinařství Špalek

V roce 1991 František Špalek spolu se dvěma syny (Markem Špalkem a Petrem Ilgnerem) založil malé tradiční rodinné vinařství orientované na menší množství vysoce kvalitních vín. Tradici převzal od svého otce Josefa, takže příběh vinařství sahá k roku 1945, kdy Špalkovi přišli do Nového Šaldorfu. Vinařství Špalek nyní hospodaří v bioprodukci na 10,5 ha vinic na Kraví hoře – jedné z nejlepších poloh na Znojemsku. Nízké keře, jejich malé zatížení, důsledné zelené práce a osobní dozor ve vinici napomáhají kvalitě hroznů, stejně jako ruční sklizeň a rychlé zpracování díky malým vzdálenostem. 300 až 600 let staré sklepy se nacházejí v šaldorfské lokalitě Modré sklepy. Produkční sklep byl kompletně zrekonstruován na gravitační provoz s nejmodernější technologií. V nabídce jsou odrůdová vína, cuvées, vína bariková, sur lie, vína ledová a známá likérová vína Šaler. Specialitou jsou vína vyráběná technologií z konce 19. stol. uváděná na trh pod názvem Edelspitz. Celkový objem výroby nyní stoupnul na 70 000 lahví. V poslední době Špalkovi vysadili na Kraví hoře Veltlínské zelené (sazenice z Rakouska, rakouské klony) a Pinot noir (sazenice z Francie, burgundské klony) a pořídili novou myčku lahví z archivního sklepa. Archivní produkce je kolem 10 % a putuje tak k zákazníkům ještě čistější než dříve. Vinařství Špalek je zakládajícím členem sdružení Cech vinařů Nový Šaldorf, spolku Šaldorfské sklepy (www.saldorfske-sklepy.cz) a Znojmo VOC (www.vocznojmo.cz). Z ročníku 2017 upozorňujeme na Sauvignon a na Ryzlink rýnský. V roce 2017 se vinařství vrátilo zpět do Salonu vín ČR mezi stovku nejlepších vín.
 

Malý vinař - František a Hana Mádlovi

Naše firma působí od roku 1992 v obci Velké Bílovice, která se nachází na jihovýchodním okraji velkopavlovické vinařské podoblasti. Patří mezi tradiční vinařské obce s rozsáhlými vinicemi. V České republice je dnes vůbec největší s rozlohou vinic- přes 750 ha a také počtu vinařů 933. /údaj z 1.1.2007/  Půdy pro pěstování révy jsou převážně tvořeny navátými sprašemi, místy obnaženými na vápenatý jíl. V nižších polohách jsou zastoupeny také černozemě a slíny. Tato půdní různorodost dává dobré předpoklady pro pěstování většiny odrůd zapsaných v Odrůdové knize. Vína jak bílá, tak především červená se vyznačují tělnatostí a příjemným, typickým buketem. Naše firma se snaží podchytit vlastnosti těchto lokalit v charakteru vín. 
Révu vinnou pěstujeme na ploše 15 ha a to co nejvíce ekologicky šetrným způsobem. Vína jsou kvašena a školena v nerezových tancích, část červených vín zraje v dubových sudech. Vína jsou nabízena především v gastronomických zařízeních. 

Naší filosofií je tvořit víno v co největším souladu s přírodou, tak aby pozvedalo náladu a mysl. Tomu odpovídá i název „Malý vinař“ který vyjadřuje doslova hravý přístup k révě vinné a vínu a jeho milovníkům. Roční produkce do 200 000 lahví. 
 

Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov vyrábí víno z vlastních vinohradů rozkládajících se v chráněných krajinných oblastech Pálava a Dunajovské kopce. Od svého vzniku v devadesátých letech se zaměřuje na unikátní terroir nejlepších viničních tratí, s filozofií zaměřenou na šetrný přístup k révě i k přírodě a ve spojení s vysokou invencí vinaře. Vinařství jako první začalo prodávat predikátní a ledová vína u nás a jeho největším úspěchem je dlouhodobý věhlas Ryzlinku vlašského z vinic Železná, Goldhamer, Ořechová hora nebo Liščí vrch. V této odrůdě je na Pálavě ukryt poklad světového významu. Následuje Veltlínské zelené z vinice Daniel, Ryzlink rýnský z vinice Za cihelnou, Chardonnay z Rosentického a další. Mikrosvín má ve svém portfoliu čtrnáct bílých a čtyři modré odrůdy, celkový roční objem výroby je díky přísným nárokům na kvalitu omezen na přibližně 150 000 lahví ročně. U vín s etiketou Flower line je při výrobě kladen vysoký důraz na ovocitý charakter vín s jasně definovanou odrůdovou typičností. Pro řadu Traditional line se vybírají hrozny z nejlepších tratí, jsou to vína s projevem specifického terroir, mají minerální charakter a jsou vhodná k archivaci. Řada Premium line – Legia X Gemina je výběrová řada a vyrábí se jen v nejlepších ročnících. Vinařství drží dlouhodobě špičkovou a zároveň vyrovnanou kvalitu vín s dlouhým potenciálem zrání v lahvích. Jednotlivé kolekce sbírají medaile na významných domácích i zahraničních soutěžích. S víny Vinařství Mikrosvín Mikulov se zákazníci setkávají v nejlepších vinotékách a špičkových gastronomických provozech. V posledním roce vinařství uvedlo nové logo a nové etikety, ve vinicích pokračovaly výsadby Ryzlinku vlašského v nejlepších polohách a rozšířila se nabídka degustací i pracovní tým. Vinařství chystá přestavbu a dostavbu sklepů, včetně kompletního zázemí v Dolních Dunajovicích.
 

Kamil Prokeš vinařství

Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou do malebné vinařské obce Němčičky. Kamil Prokeš od osmi let pravidelně pomáhal otci ve vinici i ve sklepě, kde také získal své první zkušenosti s výrobou vína. Naplno se začal věnovat vinařství od roku 1999. Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. se ztotožnil s životním krédem prof. Mosera a prof. Krause „Nevyzkoušené je nepoznané“. To ho přivedlo k samotnému vinařství jako profesi, speciálně k výrobě šumivých vín klasickou technologií kvašením v lahvi, k sabráži, výrobě oleje ze semen hroznů révy vinné či výrobě vína bez jakýchkoliv přísad či přídavků a s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Současné vinařství založil Kamil Prokeš s prvním vinobraním v roce 2015. Víno je pro něj láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře. Zdrojem hroznů jsou vlastní vinohrady situované ve viniční trati Punty ve Velkých Němčicích, kde mají odrůdy zpracovávané ve vinařství nejlepší podmínky. Obnova dvou hektarů se chystá v nejbližších letech. Kamil Prokeš se důsledně drží zásady zachování terroir, vyloučení chemických přípravků a minimalizace enologických zásahů. Z jeho sklepního hospodářství tak vycházejí vína, která jsou dokonalým produktem okolní přírody. Bílá i červená vína se vyrábějí především v keramických nádobách o objemu 200 až 1 000 litrů. Produkce kolem 20 000 lahví by se neměla do budoucna příliš zvyšovat.
 

ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.

Znovín Znojmo, a. s. vznikl v roce 1992 privatizací bývalého státního podniku a navazuje na bohaté znojemské vinařské tradice. Vína tohoto vinařství pocházejí z viničních tratí Znojemské a Velkopavlovické podoblasti. Vinohrady obhospodařují na základě dlouhodobých smluv stálí dodavatelé, kteří péči o vinici přizpůsobují nárokům odběratele. Znovín vlastní část výsadeb v trati Staré vinice, vinici Dívčí vrch, unikátní vinici Šobes v NP Podyjí a Weinperky a vinice kolem Hustopečí po bývalé firmě ZVOS. Znovín má několik základen pro výrobu a uskladnění vín. Hlavní středisko s největší výrobní kapacitou a lahvovnou je umístěno v Šatově. Sklepní hospodářství v Příměticích se nachází v historickém Křížovém sklepě. V Jaroslavicích ve sklepě tokajského typu se zpracovávají modré hrozny. V menším sklepě v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích zrají sekty. K novinkám ve společnosti patří obnova vinic v lokalitě Kokusové hory na Moravskokrumlovsku, klučení vinic ve špičkové lokalitě Peklo v Šatově před novou výsadbou plánovanou na rok 2018, výstavba nové skladové haly a zahájení stavby nové lahvovny v Šatově. Znovín Znojmo je nerozlučně spojen s Louckým klášterem – v jeho podzemí zrají vybrané partie vín, v přízemí je expediční středisko a prodejna s možností samoobslužného výběru. Znovín Znojmo vyrábí vína v několika produktových řadách v široké cenové škále a ve všech jakostních stupních: známková i odrůdová vína, jakostní i přívlastková, suchá i s vysokým obsahem zbytkového cukru, speciální vína typu ledové a slámové, dále vína šumivá a archivní. Mezi tuzemskými vinařstvími hraje Znovín Znojmo prim v marketingové péči o zákazníky a ve vinařském turistickém programu určeném pro jednotlivce i skupiny. Vinařství je zakládajícím členem sdružení VOC Znojmo a vína této apelace z odrůd Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský patří každoročně ke špičce produkce. Z poslední doby upozorňujeme také na originální produktové řady Lacerta viridis (Ještěrka zelená), Alcedo athis (Ledňáček říční), Robinia a Duel.
 

Vinařství Trávníček & Kořínek

Vinařství Trávníček & Kořínek vyrostlo do dnešní podoby z původní malé rodinné firmy, zachovalo si však všechny potřebné atributy spojené s unikátními podmínkami v Podyjí, zásadami péče o vinice i skloubením tradičních postupů vinifikace s moderními enologickými metodami (naposledy byla pořízena nová třídící linka umožňující použít v procesu zpracování pouze kvalitní bobule). Hnanice leží v blízkosti Národního parku Podyjí, kde má vinařství vinice na vyhlášených tratích Knížecí vrch, Fládnická a U Chlupa (všechny obhospodařované dle zásad integrované produkce). Původní plochy byly nedávno rozšířeny o dalších 36 ha (poslední výsadby před rokem). Díky jedinečné poloze, mineralitě a lásce k vinařskému řemeslu zde vznikají velmi osobitá vína. Řada lehčích svěžích a aromatických vín Pozdravy z Národního parku jsou ideálním osvěžením pro všechny příležitosti. Bílá a červená vína řady Premium díky svému terroir patří neodmyslitelně k nejlepší gastronomii. Pro milovníky barikových vín je určena řada APRI s charakteristickým kancem na etiketě. Tato vína zrají minimálně patnáct měsíců v barikových sudech Francois Fréres, aby dosáhla plnosti a kulatých tříslovin a na svých vinných lístcích je mohly nabízet prestižní restaurace. Experimentem pro vlastní potěšení jsou vína zpracovaná prastarou gruzínskou technologií qvevri – přirozeným kvašením a zráním vína na slupkách v ručně vyráběných hliněných nádobách zakopaných pod zemí bez zásahu sklepmistra. Enolog Petr Kořínek je také skvělým šéfkuchařem, což mohou návštěvníci vinařství vyzkoušet při degustačních večeřích ve sklepě v Hnanicích. V roce 2015 vinařství uspělo se svými etiketami v nejvýznamnějších globálních soutěžích komunikačního designu v Berlíně (Red Dot) a Londýně (Pentawards). Roční objem produkce se pohybuje kolem 100 000 lahví. Vína jsou k dispozici ze sklepa za ceny od 150 korun, prodávají se ve vlastním e-shopu, ve vinotékách a gastronomických zařízeních. Vinařství je členem VOC Znojmo. Z posledních vín uvedených na trh pod touto apelací upozorňujeme na Ryzlink rýnský 2016 VOC zařazený do Salonu vín ČR 2018.
 

Vinařství Štěpán Maňák

Rodinné vinařství bylo založeno v roce 1992, kdy se Štěpán Maňák spolu s manželkou Helenou rozhodli začít profesionálně hospodařit na vinicích po svých předcích. Nejdůležitější krok nastal již v roce 1994, kdy zakoupili šest hektarů vinic se starými keři odrůd Rulandské bílé, Chardonnay a Muškát moravský. Aktuálně Maňákovi hospodaří na 25 hektarech vinic ve třech viničních tratích, a navíc zpracovávají hrozny od stálých dodavatelů – moravských vinohradníků z plochy 25 až 35 hektarů. Vinařství původně začínalo v malém sklepě, od roku 2001 sídlí v nových prostorách. Nadzemní hala zahrnuje všechno potřebné pro vinohradnický i vinařský provoz, vinařství disponuje také moderní laboratoří pro analýzu hroznů a vína. Používají se nejmodernější dostupné technologie – chlazený pneumatický lis s ochrannou atmosférou, nerezové tanky s chlazením, vinifikátory, každý rok se obnovuje třetina ze 150 barikových sudů. V poslední době vinařství zařadilo do výrobního procesu betonové nádoby ve tvaru vejce pro ještě lepší vyzrávání bílých vín. Výroba je zaměřena pouze na lahvová vína. V nabídce vinařství s roční produkcí kolem 200 000 lahví je pravidelně až 35 odrůd, cenové relace začínají na 130 korunách. Z nejúspěšnějších vín minulých ročníků upozorňujeme především na barikový Alibernet 2015 (hrozny z Novosedel), který byl jako první červené moravské víno zařazen do publikace 1000 vín světa. Z novinek v produktovém portfoliu upozorňujeme na Sekt Spark brut. Vinařství plánuje na nejbližší rok výstavbu nového návštěvnického centra.
 

VINO HORT s. r. o.

Vinařství VINO HORT bylo založeno roku 1999. U zrodu vína stojí vinohradníci, kteří své práci maximálně rozumí. Hrozny pocházejí z předem dohodnutých vinic na Znojemsku, Mikulovsku a Velkopavlovicku. Vinařství klade důraz na výběr zdravé suroviny s fyziologickou vyzrálostí. Výnosnost na keři se pohybuje pod dvěma kilogramy s možností další redukce. Základem filozofie jsou důležitá slova: Odrůda & Poloha. Zpracování hroznů se liší podle odrůd. Vinařství využívá všechny novinky a experimenty, jsou-li v souladu s přírodou a přirozenou tvorbou vína, ale současně se drží tradic. Největší úspěchy sbírá VINO HORT v technologii růžových vín, na která se mimo jiné specializuje. Vína se prodávají ve čtyřech řadách. Základní je bílé Veselé víno s veselou kostičkovou etiketou. Řada VINO HORT se dělí etiketou pro bílá a růžová vína, speciální řadou jsou vína apelace VOC Znojmo. Mimo řady je „královský“ Ryzlink rýnský, představující s naftově-petrolejovými tóny vyšší level než VOC (i když je v této apelaci zařazen). V odrůdové skladbě bylo nedávno Chardonnay nahrazeno Pinotem gris, redukcí prošla řada růžových vín (nově pouze Merlot, Pinot noir a Franceska). Každé víno má v sobě výjimečnost a vitalitu danou osobním přístupem. Roku 2009 přesunulo vinařství produkci červených vín do Francie, kde nyní vzniká cca 20 % z celkového objemu výroby. Mimořádným produktem je tak výsledek nového trendu, spojení vinaře a negocianta – červená cuvée původem z Languedocu, která zaujmou svým bohatým projevem, od nádherné vůně, přes mohutnou chuť, sametové taniny až po plnou a dlouhou dochuť: Nature (100 % Merlot), Selection (70 % Merlot/30 % Syrah) a Premium (60 % Syrah/40% Grenache).
 

Víno Botur

Vinařství Luďka Botura vzniklo na základě rodinné tradice postupným nenápadným vývojem. Jako vinař - profesionál působí Luděk Botur od roku 2000. Vinařství ve třech lidech zpracovává hrozny z deseti hektarů smluvně zajištěných vinohradů ve Starém Poddvorově, které jsou obhospodařovány v systému integrované produkce a od dalších smluvních vinohradníků ze Strážnicka. Vzhledem k tomu, že platba dodavatelům se odvíjí od počtu keřů, nikoliv od množství hroznů, může si Luděk Botur určit způsob redukce úrody a požadovaný výnos, kvalitu nebo nechat hlavy některý ročník odpočinout. Hrozny se sklízejí ručně. Sklepní hospodářství v rozsáhlém dvoře v centru Strážnice je vybaveno technologií řízeného kvašení, při vinifikaci se používají ušlechtilé kvasinky, modré hrozny se zpracovávají pouze jako samotoky, vybrané partie červených i bílých vín zrají v barikových sudech (v poslední době pořízeny nové od firem Vicard a Mercier). Vína se lahvují zpravidla po dvou letech, sezónně však prodává i burčák a Svatomartinská vína, do vinoték putují také sudová vína. Podle sezóny vinařství vyrobí ročně kolem 50 000 lahví. Vína jsou k dispozici v gastronomických provozech a dalších vinotékách po celé republice. Luděk Botur se snaží uložit do archivního sklepa co největší část produkce a umožnit tak vínům v klidu dozrát do optimální kondice. K tomu má ideální podmínky, neboť pod svým areálem v centru Strážnice postupně prokopal složitý sklepní labyrint, jehož návštěva je nezapomenutelným zážitkem. Podzemní prostory umožňují nejen skladování vína, ale také ochutnávky a akce s většími skupinami a nabízejí nejrůznější atrakce, jako například přímé průhledy od stolu ke Slunci v době slunovratu a jiné astronomické a astrologické zajímavosti. K plánům vinařství patří kromě nárůstu produkce také pořízení velkých sudů na nazrávání bílých vín a rozšíření sortimentu o vína plněná do bag in boxů. 
 

SONBERK

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí přívlastková, chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů dopěstovaných na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční tratě stejného jména. Průměrná sklizeň 1,5 kg hroznů na rostlinu odpovídá celkové roční produkci 30 000–150 000 lahví dle kvality ročníku.

Sonberk je držitelem platinové medaile Best in Show v kategorii suchých aromatických vín (Pálava 2015 VOC tak byla prohlášena za nejlepší suché aromatické víno světa), dále platinové medaile Best in Category v regionální kategorii sladkých vín a Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy z oborově nejprestižnější soutěže Decanter World Wine Awards.

Sonberk je zatím jediné moravské vinařství uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014. Pravidelně nechybí v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem největší tuzemské soutěže Prague Wine Trophy hodnotící domácí a dovozová vína. Má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.
 

VINSELEKT MICHLOVSKÝ a. s.

Vinařství Vinselekt Michlovský, a. s. bylo založeno Milošem Michlovským v roce 1993. Založení předcházela více než třicetiletá cesta Miloše Michlovského profesionálním vinařským světem. V roce 2004 bylo vinařství přetransformováno v akciovou společnost s jediným akcionářem. Zvýšila se produkční a skladovací kapacita, která nyní činí zhruba 2,5 milionu litrů vína. Vinselekt Michlovský pěstuje vinnou révu na 125 ha vinic v nejteplejších oblastech jižní Moravy ve Velkopavlovické a Mikulovské podoblasti, hlavně v okolí Pálavy. Hospodaření v integrované produkci doplňuje systém bioprodukce v Břeclavi, Perné a v Klentnici. Díky snoubení nových technologií s tradicí produkuje vinařství pod vedením sklepmistra Pavla Holuba originální odrůdová vína, která vynikají svěžestí, ovocnými i květinovými tóny, a rovněž vína plná, extraktivní a kořenitá. V roce 2010 byla společnost Vinselekt Michlovský zvolena nejlepším vinařstvím roku 2009.

 
 

Vinařství Tanzberg

Vinařská společnost Tanzberg Mikulov byla založena v roce 1999 znalcem a milovníkem vína dr. Vladimírem Železným. Základní filozofií vinařství je vyrábět co nejpřírodnější kvalitní přívlastková vína s typickou svěžestí a charakteristickým terroir Mikulovské podoblasti. Sklepní hospodářství pod vedením enologa Ing. Zdeňka Tréška je vybaveno technologií s řízeným kvašením se zpracovatelskou kapacitou 240 000 litrů. Zpracování hroznů probíhá ihned po ručním sběru s částečným nakvášením rmutu, odkalením pomocí sedimentace a využitím čistých kultur kvasinek. Od roku 2003 vyrábí vinařství klasické sekty. Hlavní zázemí se nachází v Bavorech v atraktivním objektu, který vznikl citlivou rekonstrukcí původního desátkového sklepa Dietrichsteinů, dřívějších majitelů mikulovského panství. V těchto prostorách mají také možnost návštěvníci ochutnat vybrané vzorky z aktuální produkce. Vína se dodávají do prestižní gastronomie, vinoték, privátní klientele a jsou žádána také v zahraniční. V roce 2014 Tanzberg Mikulov uvedl poprvé vína i do obchodního řetězce MAKRO (řada Bavory) a KAUFLAND (řada Nikolsburg) – se zcela odlišnou adjustáží a snahou o větší přiblížení se k odběratelům. Od roku 2010 je Tanzberg Mikulov členem sdružení VOC Pálava, které preferuje pouze odrůdu Ryzlink vlašský z oblasti Pálavy. Ročník 2013 byl prvním, kdy Tanzberg Mikulov toto víno z viniční tratě Goldhamer zatřídil do této apelace. V roce 2013 bylo uvedeno do prodeje červené víno „francouzského typu“ s názvem MAHARAL 2009 (60 % CS, 38 % Mer, 2 % Fr). Poté následoval ročník 2011 (54 % Mer, 46 % CS), nyní je v prodeji ročník 2013 (45 % CS, 45 % Mer, 10 % Fr). V roce 2016 bylo uvedeno do prodeje bílé cuvée PERELEH 2015 (50 % Rb, 25 % Rm, 25 % PM). Růžové cuvée nese název RÁCHEL a z ročníku 2016 je komponováno z odrůd Pinot Meunier a Merlot.
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz