... ZPĚT

7. 6. Vladimír Tetur - Osobnost současného vinařství

Vinařství Vladimír Tetur

Vinařství Vladimíra Tetura vzniklo v roce 1992 a navazuje na dlouhou tradici rodu - nejstarší zmínka o tom, že se předkové věnovali vinařství a vinohradnictví, sahá do roku 1620. Z malého sklepa se postupně vyvíjelo v dnešní větší moderní vinařství. Přesto se stále snaží zastávat filozofii menších rodinných podniků, tedy osobní přístup, vstřícnost a otevřenost. Vinice se nachází v katastru Velkých Bílovic v celkovém rozsahu 20 hektarů. Převážnou část hroznů pak vinařství navíc nakupuje od stálých dodavatelů z Velkých Bílovic, v menší míře i ze sousedních Velkých Pavlovic. Vinařství Vladimíra Tetura zpracovává 12 bílých a 11 červených odrůd, potrpí si na ty aromatické jako Irsai Oliver nebo Muškát moravský. K výrobě vína používají moderní technologie. Mošty a vína bílých odrůd jsou po celou dobu výroby uchovávány v nerezových tancích s řízenou teplotou. Nakvášení červených rmutů probíhá v nerezových vinifikátorech. Červená vína leží ve velkoobjemových sudech a v barrique sudech. Prostory pro zrání červených vín jsou proskleny s automaticky udržovanou teplotou a vlhkostí vzduchu. Za rukopisem vín stojí přímo majitel vinařství, Vladimír Tetur, kterému pomáhá dalších 7 zaměstnanců a rodinní příslušníci.
 

Vinařství na Špičáku

Vinařství na Špičáku bylo založeno v roce 1951, kdy se z Mikulova přestěhoval zpět do Velkých Bílovic rodák pan Jan Kachyňa. Bydlel se svou manželkou přímo na vinném sklípku, kde se věnoval vinařství. Své zkušenosti předal svému synovi Janovi a ten pak dále svým synům Janovi a Robertovi. Vinařství vyrábí bílá, červená a rosé vína především z hroznů vypěstovaných ve Velkých Bílovicích, a to jak z vlastní produkce, tak i nákupu. Zaměřuje se na moderní technologie zpracování, ale i starý způsob zrání v dřevěných sudech. Vinařství na Špičáku pro své hosty nabízí také posezení v renovovaných prostorách s krbem.
 

Restaurace

Bistro Otevřená zahrada

Čerstvé suroviny, sezónní potraviny a jejich šetrné zpracování. Takové je občerstvení z nového Bistra Otevřená zahrada. K dostání jsou speciality k vínu, sladké dobroty, lehké obědy v podobě rozmanitých sendvičů, polévek a dalších pokrmů. Nabídka se neustále obměňuje podle toho, co tým bistra zaujme, napadne nebo jim zachutná při objevování.
 

Hudební program

Trio 43

TRIO 43 - Radka, Zajíc a Indián!

Jedná se o spojení zpěvu, strunného a dechového nástroje. Jsou to tři muzikanti inspirovaní především latinskoamerickou muzikou, neméně však jazzem a groovem. Využívají svých zkušeností z cest po Portugalsku, Brazílii a Kubě.

Trio43-(1).JPG
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz