... ZPĚT

11. 8. Výběr z vinařů - Vinařské mládí

11. srpna bude o vinařském mládí s 8 vinaři do 30 let. Zastoupeny budou čtyři podoblasti - Slovácká, Velkopavlovická, Mikulovská a Znojemská. A bude to paráda!

Výběr z vinařů - Vinařské mládí - degustační večer v bodech:
 

  • kdy: 11. srpna 2022
  • kde: v Otevřené zahradě, Údolní 33, v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 8 vinařů, cca 50 vzorků vín, hudební doprovod, gastro a vy
 
 

Vinařství Halkoci

Můj příběh začal objevením lásky k vínu, následovala studia v rakouském Kremsu (Wachau) nebo sbíraní zkušeností v ceněném vídeňském vinařství. Poté následoval návrat domů- do Šatova. Kde bylo jediným snem a cílem založit a budovat vlastní vinařství s nezaměnitelným rukopisem a kouskem srdce v každé lahvi. Bílá vína na sebe strhávají pozornost svou vůní, lehkostí a především typickým odrůdovým projevem. Vybraná bílá vína školím a krášlím na vlastních kvasnicích (sur-lie) v dřevěných sudech, díky čemuž se nám odkrývají nové vrstvy vína a můj rukopis. Samozřejmostí jsou vína růžová a nebo červená, ta mám rád plná a vyzrálá. Při degustaci v historickém sklepě ochutnáme asi 12- 14 vín z rodinného vinařství, nastíníme si průběh vzniku jednotlivých vín. Samozřejmostí je bohaté občerstvení. Po degustaci se můžete ubytovat v penzionu rodičů, který se nachází přímo nad sklepem (neomezeně posedět v lisovně s krbem) a nebo v některém z nových apartmánů. Lze dohodnout a nakombinovat ubytování ve více objektech až pro 55 osob.
 

Dominikovo víno

Již prarodiče a rodiče Dominika Straky se v jeho rodných Rakvicích věnovali hospodaření na vinicích a následné výrobě vína. Od útlého dětství s nimi trávil ve vinici mnoho času, což nejspíš vedlo k tomu, že si k vinohradu a později i k vínu vybudoval osobní vztah. Zásadním zlomem pak byla výsadba vlastní vinice, při jejímž obdělávání mohl využít zkušeností pochycených od rodičů, prarodičů a z brigád u okolních rakvických vinařů. První vína vyrobil Dominik Straka společně s otcem, který ho naučil všechny potřebné základy. Postupem času se rozhodl osamostatnit a pronajal si v roce 2017 sklep. Malé vinařství hospodaří na vinohradu o rozloze 0,8 hektaru v trati Kozí horky. Dominik Straka se snaží využít potenciál viniční trati a je zásadním odpůrcem používání herbicidů pro regulaci travního porostu. Další hrozny pro výrobu 2 až 3 000 lahví vína ročně získává od lokálních dodavatelů z Rakvic (opět vše z viniční trati Kozí horky). Zná vinohradníka i jeho péči o vinici a ve většině případů si dokonce hrozny sklízí sám. Část produkce putuje do lahví, některé partie jsou určeny na burčák nebo na sudové víno. V poslední době vinařství pořídilo nové sklepní technologie, zejména akátové a dubové sudy, do nejmladších výsadeb zařadilo odrůdu Rulandské bílé. K nejbližším plánům patří obnova starých vinic se zachováním odrůdové skladby určené pro lahvování, výsadba Chardonnay na novém pozemku a další investice do dřevěných sudů. K nejlepším vzorkům z poslední doby patří zemská vína z ročníku 2019 úspěšná na mikulovské přehlídce Moravín: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Müller Thurgau.
 

Průdek winery

Mladý vinař Ondřej Průdek je představitelem nové generace vinohradníků a výrobců vína, která sice byla rodiči od mala vedena k práci ve vinici, převzala rodinnou tradici, ale následně se vydala svou vlastní cestou. Vinaření je pro Ondřeje Průdka životní vášní a životním stylem. Tak jako někteří jeho vrstevníci chodí sportovat do posilovny, on místo toho sportuje mezi řádky vinohradů a tráví čas ve sklepě. Jako malý sice práci ve vinici nenáviděl, protože musel dělat ty nejnudnější práce, ale postupem času si vyrobil svoje první víno a začínal přebírat vůdčí funkci ve sklepě i vinohradu. Dnes mu s vinařstvím pomáhá na oplátku zase otec, který sám o sobě říká, že mu dělá levnou pracovní sílu. Ondřej Průdek hospodaří na 1,5 hektaru vinic v rakvické trati Kozí horky a část hroznů ještě nakupuje od místních vinohradníků. Jeho cílem je dělat vína, která jsou typická pro zdejší oblast, která tu byla od nepaměti a zůstanou tu navždy a nejsou to jen chvilkové módní výstřelky. V jeho portfoliu tak sice jsou i mladá svěží vína, ale perspektivu hledá Ondřej Průdek ve vínech, která nazrávají v klasických akátových nebo barikových sudech a třeba v jejich kupážích s partiemi zrajícími v nerezových tancích. Roční objem produkce se pohybuje momentálně kolem 7 000 lahví, které se prodávají ze sklepa v cenách kolem 130 až 170 korun. Nejvydařenější odrůdou je v posledních letech Ryzlink vlašský a Zweigeltrebe zpracované jako rosé, z posledního ročníku upozorňujeme také na barikové červené Cuvée 1/2 a na dvě naturální vína, která kvasila a zrála v dřevěném sudu. To je trend, který Ondřej Průdek postupně razí – vyrábět vína s minimálním obsahem síry. Vinařství vysazuje postupně vlastní vinice s typickými odrůdami pro rakvickou oblast (Sylvánské zelené, Tramín, Pálava, Ryzlink vlašský). Do dalších let plánuje mít ve sklepě nejvýše osm nejlepších odrůd vín a zkoušet je kupážovat a nechat nazrávat v dřevěných sudech.
 

Vinařství Stávek

Pracujeme na 3,5 ha vinic v okolí Nechor na třech viničních tratích Nechory, Podkovné a Čtvrtky. Hospodaříme tu v duchu integrované produkce se snahou o co nejvyšší ekologizaci. Na zdejších úrodných půdách se révě výborně daří a to nám dává předpoklad pro výrobu velmi kvalitních vín. 

Z hlediska produkce se řadíme mezi malá vinařství a v současně době vyrábíme okolo 10 000 lahví. To nám dává prostor pro individuální a pečlivý přístup jak vinicím, tak samozřejmě k jednotlivým vínům. Naše vína vyrábíme pouze z vlastních hroznů, respektujeme tradiční postupy a kombinujeme je s moderními poznatky a technologiemi, jako je řízené kvašení nebo cross-flow filtrace. Při výrobě se snažíme příliš do vína nezasahovat a dáváme mu čas a prostor, aby se projevilo samo.

Některá bílá vína a většina červených
vín zrají v dubových sudech minimálně 12 měsíců.
 

Vinařství Na Důlku

Jsme dva kamarádi, které víno spojilo už v době, kdy jsme ho ještě ani nemohli pít. Už jako malí kluci jsme si hrávali na schovávanou ve vinohradu a tehdy nás ani nenapadlo, že právě ve víně najdeme vášeň, která nás později znova svede dohromady.

Jsme malé vinařství, ale i velkých úspěchů můžete dosáhnout třeba jen na 3 hektarech. Víno děláme pouze z hroznů, které nám prošly vlastníma rukama. Stáčíme tak do lahví nejen svou celoroční dřinu, ale i srdce, které do toho dáváme. A jako jsme i my dva zcela rozdílné povahy, tak stejně tak jsou rozmanitá a rozdílná naše vína.

Víno nás baví.
Název vinařství má kořeny v historii obce. Ulici, na které se nacházíme, sedláci už dříve nazývali Na Důlku. Jsme Vinařství Na Důlku a ten kroužek nad písmenem u nám vždy bude připomínat naši historii a také to, že uděláme maximum pro to, abyste si náš sklep při vašich cestách za vínem natrvalo zakroužkovali na mapě.
 

Janino víno

Jmenuji se Jana Venclová a jsem vinařka a sommeliérka. K vinařství jsem se dostala díky rodinné tradici v srdci Slovácka. Rodinou vášeň jsem se rozhodla povýšit
na profesionální úroveň. Během tří let studia na Mendelově univerzitě v Brně jsem si vinařství zamilovala, a proto jsem se rozhodla vycestovat do zahraničí získat další zkušenosti. Získala jsem stipendium ve Francii na univerzitě Supagro ve městě Montpellier v oblasti Languedoc. Po studiu jsem pokračovala pracovní stáží ve vinařství Chateau Ollieux Romanis. Dnes mám své malé vinařství a vinohrad na Pálavě, můj splněný sen.
 

Vinařství Kacetl

Od dětství jsem se pohyboval v zemědělství, které mi přirostlo k srdci, zejména pak vinařství. Jako malý kluk jsem trávil hodně času s dědečkem ve vinohradu a ve sklípku. Během studia jsem byl vinařstvím pohlcen a stala se z toho vášeň, která mě nesmírně baví a motivuje.
 
 

VITAS winery

Vyrůstal jsem ve vinařské rodině na Vrbici. Věděl jsem, že jediné, co v životě rozhodně dělat nechci je vinařit a ejhle pohltilo mě to. Než jsem začal dělat svá vína, musel jsem projet kus světa, nabrat prací ve vinařstvích mnoho zkušeností, ty však stále sbírám u výjimečných českých vinařů a přitom dělám i vína svá. 

Půda, podnebí, příroda, kvalita hroznů jsou pro mě základ - moje vína vznikají spíše na vinici než ve sklepě. Malé výnosy, vína na sudech, šetrná cesta do lahve, taková moje vína jsou.