... ZPĚT

11. 8. Výběr z vinařů - Vinařské mládí

Tady hraje prim láska k vínu. Připojuje se k ní mládí, kreativa, vzdělání, úcta k tradicím a chuť tvořit, experimentovat a růst. 7 vinařů a 1 vinařka pod 30 let nám 11. 8. ukáží jak mladí přistupují k vínu.

 
Výběr z vinařů - Vinařské mládí - degustační večer v bodech:
 
  • kdy: 11. srpna 2022
  • kde: v Otevřené zahradě, Údolní 33, v centru Brna pod parkem hradu Špilberk
  • v kolik: od 17:30 do 22:00 hodin
  • kdo: 8 vinařů, cca 50 vzorků vín, hudební doprovod, gastro a vy
 
 

Šmíd Winery

Vinařství Šmíd winery jsem založil v roce 2012 při studiu na vysoké škole Mendelovy univerzity, kde jsem studoval obor vinohradnictví, vinařství. Znalosti získané studiem jsem doma zkoušel v praxi.

První dva roky vinařství byli velmi těžké hledal jsem cestu jakou se vydat a stylem pokusu omylu jsem vinařství formoval. Větší posun nastal v roce 2014, kdy jsme poprvé víno plnili do lahví pod vlastní etiketou, tehdy se produkce lahví pohybovala okolo 800 kusů lahví. Následný vývoj pak probíhal ve stylu každoročního zdvojnásobení produkce, která dnes činí 30 000 kusů lahví.

Další kapitolou jsou vinice, ve kterých jsme se v rove 2019 pustili do velké obnovy. K dnešnímu dni hospodaříme na více jak dvou hektarech. Úroda našich vinic nám stačí na zhruba polovinu produkce. Druhou polovinu hroznů nakupujeme od místních vinařů s kterými se osobně známe a úrodu si v průběhu roku průběžně kontrolujeme. O vinice se staráme s úctou k přírodě a snažíme se využívat co nejméně chemických postřiků. Do výroby vína se snažíme zasahovat také minimálně nechávám více méně, aby si víno žilo svým vlastním životem. Na výrobu používáme z velké části vlastní zákvasy, kdy si alkoholovou selekcí vytvoříme vlastní kvasinku z vlastní vinice. Vina jsou následně přirozeně odrůdově typická a plně charakterizují terroir našich vinic.

Mezi našimi víny najdete tradiční odrůdy jako je Neuburské, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Naše vína z velké části prodáváme přímo ze sklepa. V před vánočním čase se stále více zaměřujeme na firmy a přípravu vín pro jejich obchodní partnery s etiketou na míru. Naší hlavní činností je pořádaná degustací přímo u nás ve sklepě, kde se snažíme každého návštěvníka vtáhnou do světa vůní a chutí našich vín. Razíme především osobní přístup k jednotlivým klientů, ze kterých se postupem času stává součást naší vinařské rodiny.

Nad sklepem máme i ubytování pro osm osob ve třech pokojích s klimatizací a vlastním sociálním zařízením. Dále se s našimi víny můžete setkat v několika Pražských vinotékách. Našim novým projektem je outdor wine bar, který máme umístěn v Mutěnicích hned vedle rozhledny. Celkově se snažíme vinařství vést moderním stylem postaveným na tradičních kořenech.
 

Vinařství Halkoci

Můj příběh začal objevením lásky k vínu, následovala studia v rakouském Kremsu (Wachau) nebo sbíraní zkušeností v ceněném vídeňském vinařství. Poté následoval návrat domů- do Šatova. Kde bylo jediným snem a cílem založit a budovat vlastní vinařství s nezaměnitelným rukopisem a kouskem srdce v každé lahvi. Bílá vína na sebe strhávají pozornost svou vůní, lehkostí a především typickým odrůdovým projevem. Vybraná bílá vína školím a krášlím na vlastních kvasnicích (sur-lie) v dřevěných sudech, díky čemuž se nám odkrývají nové vrstvy vína a můj rukopis. Samozřejmostí jsou vína růžová a nebo červená, ta mám rád plná a vyzrálá. Při degustaci v historickém sklepě ochutnáme asi 12- 14 vín z rodinného vinařství, nastíníme si průběh vzniku jednotlivých vín. Samozřejmostí je bohaté občerstvení. Po degustaci se můžete ubytovat v penzionu rodičů, který se nachází přímo nad sklepem (neomezeně posedět v lisovně s krbem) a nebo v některém z nových apartmánů. Lze dohodnout a nakombinovat ubytování ve více objektech až pro 55 osob.
 

Průdek winery

Mladý vinař Ondřej Průdek je představitelem nové generace vinohradníků a výrobců vína, která sice byla rodiči od mala vedena k práci ve vinici, převzala rodinnou tradici, ale následně se vydala svou vlastní cestou. Vinaření je pro Ondřeje Průdka životní vášní a životním stylem. Tak jako někteří jeho vrstevníci chodí sportovat do posilovny, on místo toho sportuje mezi řádky vinohradů a tráví čas ve sklepě. Jako malý sice práci ve vinici nenáviděl, protože musel dělat ty nejnudnější práce, ale postupem času si vyrobil svoje první víno a začínal přebírat vůdčí funkci ve sklepě i vinohradu. Dnes mu s vinařstvím pomáhá na oplátku zase otec, který sám o sobě říká, že mu dělá levnou pracovní sílu. Ondřej Průdek hospodaří na 1,5 hektaru vinic v rakvické trati Kozí horky a část hroznů ještě nakupuje od místních vinohradníků. Jeho cílem je dělat vína, která jsou typická pro zdejší oblast, která tu byla od nepaměti a zůstanou tu navždy a nejsou to jen chvilkové módní výstřelky. V jeho portfoliu tak sice jsou i mladá svěží vína, ale perspektivu hledá Ondřej Průdek ve vínech, která nazrávají v klasických akátových nebo barikových sudech a třeba v jejich kupážích s partiemi zrajícími v nerezových tancích. Roční objem produkce se pohybuje momentálně kolem 7 000 lahví, které se prodávají ze sklepa v cenách kolem 130 až 170 korun. Nejvydařenější odrůdou je v posledních letech Ryzlink vlašský a Zweigeltrebe zpracované jako rosé, z posledního ročníku upozorňujeme také na barikové červené Cuvée 1/2 a na dvě naturální vína, která kvasila a zrála v dřevěném sudu. To je trend, který Ondřej Průdek postupně razí – vyrábět vína s minimálním obsahem síry. Vinařství vysazuje postupně vlastní vinice s typickými odrůdami pro rakvickou oblast (Sylvánské zelené, Tramín, Pálava, Ryzlink vlašský). Do dalších let plánuje mít ve sklepě nejvýše osm nejlepších odrůd vín a zkoušet je kupážovat a nechat nazrávat v dřevěných sudech.
 

Vinařství Stávek

Jsme kluci z Prušánek, co navazují na letitou tradici vinaření v naší rodině.

Obděláváme 4,5 ha vinic, jejichž plody přetváříme ve vinný mok, paseme stádo ovcí, kompostujeme pomocí žížal, z bylinek si vaříme naturální postřiky a užíváme si život.

Naše půda a vinice na ní vysázené jsou pro nás to nejdůležitější, proto hospodaříme v ekologickém zemědělství, s respektem k přírodě, půdě, našim vinicím a všemu živému i neživému, co se v nich nachází. Podobně přistupujeme i k našim vínům, kterým dáváme co největší prostor, aby odrážela lokalitu a podmínky, kde vznikají - okolí Nechor.

S úctou k naší rodině udáváme vinařství nový směr od roku 2016.
 

Vinařství Na Důlku

Jsem na plný úvazek sklepmistrem Školního statku v Žabčicích, ve volném čase se pak starám o své vinařství Na Důlku.

Víno dělal už můj dědeček, ale v miniaturním množství – měl 150 keřů révy jako "benefit" od zaměstnavatele. To bylo v době, kdy se ještě nehrálo na stravenky a kdy dělal nějakých 200 lahví pro rodinnou spotřebu. Sám jsem se k vínu dostal brzy, když jsem šel v sedmnácti letech na brigádu do školního statku. A rovnou do vinice. Začalo mě bavit její obdělávaání. Takže jak někteří vinaři začali pitím vína, já se k vínu dostal přes vinohradnictví. Sedím prostě rád v traktoru, rád se starám o vinohrad. Tehdy jsem si koupil první lis i hrozny z podniku a vyrobil svůj první Múller  Thurgau. 

První vinohrad jsem vysadil v roce 2013, z odrůd jsem si tehdy vybral Pálavu, Rulandské bílé a Frankovku, od té doby už jsem přisazoval a přisazoval. Nyní obhospodařuju necelé čtyři hektary vinic a vyrobím kolem 20 tisíc lahví ročně. Žabčické půdní podmínky sluší především bílým, aromatickým odrůdám. Výtečně se tu daří, ale i těm modrým, zvláště Frankovce a Rulandskému modrému, těm sedí spíš půdy chudší na živiny, na nichž rulandy výborně dozrávají.

Do sudu jde jen 100% materiál. Modré odrůdy necháváme v kontaktu se slupkami od pěti do dvanácti týdnů, pak dostávají prostor v dubových sudech. Tři čtvrtiny úspěchu se rodí na vinici a ten zbytek můžu jenom vylepšit. :) 
 

Janino víno

Jmenuji se Jana Venclová a jsem vinařka a sommeliérka. K vinařství jsem se dostala díky rodinné tradici v srdci Slovácka. Rodinou vášeň jsem se rozhodla povýšit
na profesionální úroveň. Během tří let studia na Mendelově univerzitě v Brně jsem si vinařství zamilovala, a proto jsem se rozhodla vycestovat do zahraničí získat další zkušenosti. Získala jsem stipendium ve Francii na univerzitě Supagro ve městě Montpellier v oblasti Languedoc. Po studiu jsem pokračovala pracovní stáží ve vinařství Chateau Ollieux Romanis. Dnes mám své malé vinařství a vinohrad na Pálavě, můj splněný sen.
 

Vinařství Kacetl

Od dětství jsem se pohyboval v zemědělství, které mi přirostlo k srdci, zejména pak vinařství. Jako malý kluk jsem trávil hodně času s dědečkem ve vinohradu a ve sklípku. Během studia jsem byl vinařstvím pohlcen a stala se z toho vášeň, která mě nesmírně baví a motivuje.
 
 

VITAS winery

Vyrůstal jsem ve vinařské rodině na Vrbici. Věděl jsem, že jediné, co v životě rozhodně dělat nechci je vinařit a ejhle pohltilo mě to. Než jsem začal dělat svá vína, musel jsem projet kus světa, nabrat prací ve vinařstvích mnoho zkušeností, ty však stále sbírám u výjimečných českých vinařů a přitom dělám i vína svá. 

Půda, podnebí, příroda, kvalita hroznů jsou pro mě základ - moje vína vznikají spíše na vinici než ve sklepě. Malé výnosy, vína na sudech, šetrná cesta do lahve, taková moje vína jsou.