... ZPĚT

30. 11. Zimní Víno z blízka 2019

Vinařství Klobása

Malé exkluzivní vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčka do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 320 metrů nad mořem s jihozápadní orientací, se sprašovou půdou a vysokým obsahem vápníku a hořčíku  má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Při výrobě vína se spoléhá hlavně na to, že zná důvěrně každý keř ve vinici a rukama mu prochází každý hrozen, který doprovází až do lahve. Pak může aplikovat zdravou míru selskosti a dodržovat neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sběr a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé z hroznů v pozdním sběru. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, pneumatický lis, nerezové tanky, dřevěné a barikové sudy. Vybrané odrůdy bílých vín zrají v dřevěných sudech. Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných gastronomických provozech a vinotékách především na Zlínsku a v Praze. Specialitou jsou degustace pro malé, maximálně desetičlenné skupiny přímo ve vinici. Komornější složení preferuje Vlastislav Klobása i při degustacích ve sklepě. Z posledních vín upozorňujeme na typický minerální Ryzlink rýnský 2014 s petrolejovými tóny a z mimořádného ročníku 2015 na všechna tři vína, která ležela čtyři měsíce s mícháním na zdravých kvasničních kalech: Chardonnay, Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský.    
 

VINO HORT s. r. o.

Vinařství VINO HORT bylo založeno roku 1999. U zrodu vína stojí vinohradníci, kteří své práci maximálně rozumí. Hrozny pocházejí z předem dohodnutých vinic na Znojemsku, Mikulovsku a Velkopavlovicku. Vinařství klade důraz na výběr zdravé suroviny s fyziologickou vyzrálostí. Výnosnost na keři se pohybuje pod dvěma kilogramy s možností další redukce. Základem filozofie jsou důležitá slova: Odrůda & Poloha. Zpracování hroznů se liší podle odrůd. Vinařství využívá všechny novinky a experimenty, jsou-li v souladu s přírodou a přirozenou tvorbou vína, ale současně se drží tradic. Největší úspěchy sbírá VINO HORT v technologii růžových vín, na která se mimo jiné specializuje. Vína se prodávají ve čtyřech řadách. Základní je bílé Veselé víno s veselou kostičkovou etiketou. Řada VINO HORT se dělí etiketou pro bílá a růžová vína, speciální řadou jsou vína apelace VOC Znojmo. Mimo řady je „královský“ Ryzlink rýnský, představující s naftově-petrolejovými tóny vyšší level než VOC (i když je v této apelaci zařazen). V odrůdové skladbě bylo nedávno Chardonnay nahrazeno Pinotem gris, redukcí prošla řada růžových vín (nově pouze Merlot, Pinot noir a Franceska). Každé víno má v sobě výjimečnost a vitalitu danou osobním přístupem. Roku 2009 přesunulo vinařství produkci červených vín do Francie, kde nyní vzniká cca 20 % z celkového objemu výroby. Mimořádným produktem je tak výsledek nového trendu, spojení vinaře a negocianta – červená cuvée původem z Languedocu, která zaujmou svým bohatým projevem, od nádherné vůně, přes mohutnou chuť, sametové taniny až po plnou a dlouhou dochuť: Nature (100 % Merlot), Selection (70 % Merlot/30 % Syrah) a Premium (60 % Syrah/40% Grenache).
 

Vinařství Piálek & Jäger

Vinařství navazuje na vinařské tradice obou rodin – Piálků a Jägerů. V roce 2004 se dalo do pohybu i komerčním směrem a výroba postupně narůstala z pár tisíc litrů až na současných 50 000 lahví. Hrozny pocházející ze 3 ha vlastních vinohradů v bioprodukci jsou určeny pro nejvyšší řadu vín, pro ostatní řady využívá vinařství suroviny od prověřených smluvních dodavatelů ze Znojemska. V roce 2015 vinařství vysadilo 0,5 ha Sauvignonu na Kraví hoře pro výrobu značkového šaldorfského grand cru – Kraváku. Společnost vlastní čtyři pískovcové sklepy. Největší (bývalý klášterní, 300 let starý) je moderně vybavený a slouží pro výrobu vína. Firma využívá zkušenosti a technologie předků, ale velmi ambiciózně zapojuje nové trendy a moderní postupy. Celé vinařství funguje pouze ve čtyřech lidech, kteří zastávají všechny práce kolem vína až po návrhy designu a etiket. U všech vín se jedná o malé jedinečné ucelené šarže, nejčastěji kolem 3 000 lahví. Firemním mottem by mohlo být: „Tam, kde ostatní končí, my začínáme.“ Původní rozdělení vín do jednotlivých řad bylo rozvolněno novým méně ortodoxním trendem, který lépe odráží snahu propracovat vína tak, aby přinášela konkrétní zážitky. Tematická řada tedy zahrnuje odrůdová vína a cuvées vyrobená s cílem zachovat stejnou linii v jednotlivých ročnících. Odrůdová řada je postavená na vínech VOC doplněných Rulandským šedým a sladším Sauvignonem. Sexenberg a Prémiová řada jsou pak skupinami sestavenými z vín, u nichž práce s hroznem, sudem a všemi technologickými postupy dává vzniknout nepřehlédnutelným originalitám. Sem patří i Kravák, oranžová vína nebo Grand Reservy – vína určená výhradně pro špičkové restaurace z trati Načeratický kopec kvašená a dále školená v jednom a tomtéž sudu až do nalahvování. Vinařství otevřelo v roce 2018 pro návštěvníky nový degustační sklep.
 

Vinařství Koníček

Vinařství Ing. Rostislava Koníčka pokračuje v rodinné tradici. Základem kvality vín jsou hrozny s vysokou cukernatostí pro přívlastková vína. Plná, harmonická a typicky odrůdová vína, vyráběná s filozofií co možná nejméně zásahů do přirozeného procesu výroby a s důrazem na vysokou kvalitu hroznů, odrážející polohu a půdu viniční trati Kraví hora. I proto převážná část hroznů pochází z nákupu právě z této prestižní znojemské viniční trati. Pro zvýraznění vlastností jednotlivých odrůd je snahou nechat vína zrát minimálně do jara následujícího roku na jemných kvasničných kalech. Vinařství Rostislava Koníčka má v nabídce vína suchá i s obsahem zbytkového cukru. Lahvuje se většinou v létě následujícího roku po sklizni. Větší část vín je oficiálně zatřiďována do přívlastků. Velikost jednotlivých šarží je přibližně 500 až 600 lahví. Vinný sklep je pro přátele vína otevřen na objednávku celoročně. Na degustace a posezení se do vinařství mohou ohlásit skupiny až do 50 hostů. V rámci Týdnů vinaře v Šaldorfských sklepech a v letním období je možné vinařství navštívit i bez předchozího ohlášení. Sklep Rostislava Koníčka je jedním z typických historických sklepů s velkou prostornou lisovnou upravenou pro posezení a s dlouhými podzemními chodbami hloubenými v pískovcové skále bez cihlové nebo kamenné klenby. Lisovna prošla citlivou rekonstrukcí, při které byl zachován původní ráz prostorného „preshausu“. Vinařství je zakládajícím členem spolků Cech vinařů Nový Šaldorf a Šaldorfské sklepy, které pořádají všechny významné vinařské akce v této vinařské obci. Z posledních vín upozorňujeme na Sauvignon 2016 výběr z hroznů – Šaldorfský Kravák a růžová vína z odrůdy Cabernet Sauvignon (na znojemské oblastní výstavě byl například růžový Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr vyhlášen nejlepším růžovým vínem).
 

VÍNO VANĚK s. r. o.

Vinařství Jana Vaňka vzniklo v roce 1995. V té době začal vysazovat vinohrady a postupně budovat zázemí ve sklepní uličce u Chvalovic. Roku 2011 předal štafetu synovi Janovi a vinařství bylo převedeno do nové rodinné nástupnické firmy VÍNO VANĚK, s. r. o. Jan Vaněk starší se stará o vinohrady o rozloze 4,5 ha (naposledy bylo přisazeno 0,5 ha Cabernetu Sauvignon a Muškátu moravského), menší část hroznů pochází z výkupu z Kraví hory a z Načeratického kopce. Technologem je Jan Vaněk mladší. Vinařství zastává klasické technologie vinifikace a striktně dodržuje pravidlo, že vína musí před nalahvováním zrát v dřevěných sudech, v nichž mohou dýchat a dosáhnout optimální kvality pro lahvování, a poté ještě jeden až dva roky zrát v lahvích. Lisuje se na novém pneumatickém lisu, zvláštností je používání dubových sudů ke kvašení moštů. Tento proces má vliv na připravenost vín k archivaci a dlouhodobější zachování odrůdového charakteru. Vína se lahvují na moderní lince ve vinařství Lahofer. Od roku 2003 vinařství vyrábí zajímavé červené cuvée Charmant (po 1/3 Svatovavřinecké, André a Dornfelder, výroba ve vinifikátoru). V menším množství se v ceníku nacházejí také různé archivní rarity. Většinu odběratelů tvoří stálí zákazníci, vína jsou distribuována výhradně do vinoték a gastronomie především v Praze. Od roku 2007 má vinařství ve chvalovickém areálu už tři sklepy, nejnovější prodejní a expediční sklep byl vybudován na místě, které po 30 let hyzdila jen ošklivá ruina. Podzemní labyrint v pískovci pod touto budovou vznikl spojením čtyř sklepů starých stovky let a slouží k uskladnění a zrání nalahvované produkce. Mezi víny z ročníku 2016 vyniká Ryzlink rýnský VOC. Zajímavostí je sladký Tramín žlutý a Pinot blanc sur lie. Vaňkovi zvažují do budoucna zařadit do procesu vinifikace také kryomaceraci. V plánu je stavba moderní výrobní haly nebo prostornějšího sklepa kvůli snadnější manipulaci s vínem během výroby a skladování.
 

Vinařství Plešingr

Rodinný podnik spočívá na spolupráci dvou generací - otce Bohuslava, vinaře se čtyřicetiletou vinařskou praxí, a jeho synů Michala a Patrika. Vinařství bylo založeno v roce 1999, zpracovává hrozny z vlastní vinice v trati Staré hory ve Velkých Pavlovicích a od stálých dodavatelů ze Slovácké (Kyjovsko, Strážnicko, Uherskohradišťsko) a Mikulovské podoblasti. Plešingrovi produkují v malých partiích širokou škálu odrůd, při zpracování hroznů je kladen důraz na kvalitu a šetrné zpracování. Bílé hrozny se lisují na pneumatickém lisu, mošt se odkaluje a kvašení probíhá v nerezových tancích při řízené teplotě za pomoci ušlechtilých kvasinek. Po prokvašení a stočení leží bílá vína v nerezu a po vyškolení se celá partie lahvuje.
Modré hrozny pro jakostní vína se zpracovávají v rototancích a po prokvašení se v nerezových cisternách odbourává kyselina jablečná. Modré hrozny pro výrobu lahvových vín se nakvášejí ve vinifikátoru nebo v kádích s ručním mícháním a skrápěním. Po vykvašení i zde probíhá jablečno-mléčná fermentace a vína zrají v dubových sudech, kde leží až do lahvování a pak se ukládají v archivním sklepě ve Velkých Pavlovicích. Pro zrání partií z vlastních vinohradů pořizuje vinařství každoročně nové barikové sudy, které pak v dalších letech „kolují“ sklepem. Sklepní hospodářství se nachází v katastru obce Dubňany, u cesty z Dubňan do Ratíškovic, přímo na Moravské vinařské stezce. Zde se zpracovávají hrozny až do druhého stočení vína. Areál byl nedávno doplněn o klimatizované skladovací prostory, v plánu je prezentační místnost a venkovní posezení. Další provozovna s archivním sklepem se nachází ve Velkých Pavlovicích, kde zrají červená vína.
 

Vinařství Stapleton & Springer

Vinařství Stapleton & Springer bylo založeno v roce 2004. Bývalý US Ambasador Craig Stapleton, právník Benjamin Stapleton a vinař Jaroslav Springer uzavřeli dohodu o vzniku vinařství, které ponese jména těchto zakládajících osob a bude vyrábět špičková červená vína. Písemné zmínky  o vinicích v Bořeticích jsou již od roku 1222. Vinařství pracuje na ploše 23 hektarů vlastních vinic. Hlavní část moderního sklepního hospodářství se nachází v rekonstruovaném Vinném statku v Bořeticích postaveném před 250 lety za vlády Marie Terezie.
Ve vinařství Stapleton & Springer se specializujeme na tvorbu červených vín převážně z odrůdy Pinot noir, kterou milujeme. Bílá vína tvoříme z odrůdy Chardonnay. Od roku 2007 pracujeme v BIO režimu a v roce 2011 jsme obdrželi certifikát BIO vinařství. Máme pokoru k přírodě a na vinicích pracujeme tak, abychom je mohli předat dalším generacím v co nejčistším stavu. Šetrnými BIO postupy získáme více antioxydantů v hroznech, lepší chutě a to vede ke kvalitnějším vínům.
Viniční tratě Čtvrtě, Bratáčky, Haltýřky, Záhřebenské, Lumperk a Trkmansko jsme osázeli odrůdami Pinot noir 75 %, Saint Laurent 5 %, Modrý Portugal 10 % a Chardonnay 10 % . Celkem vinařství hospodaří na 23 ha vinic. Naše vína jsou přírodní, pravdivá, živá. Vína jsou vyvážena do USA, Anglie, Polska, Francie, Německa a dalších států. Po domluvě je možnost prohlídky vinic, sklepního hospodářství a řízené degustace.

 
 

Vinařství Žerotín

Vinařství Žerotín vzniklo jako součást akciové společnosti Žerotín před dvaceti lety, když navázalo na bohaté tradice pěstování révy na Strážnicku (první písemné doklady z roku 1471) a na vinohradnickou a vinařskou činnost dřívějšího zemědělského družstva. Název společnosti je odvozen od jména rodu Žerotínů, za jejichž vlády v 16. století dosahovalo vinařství v této části Moravy největšího rozkvětu. Dnes firma hospodaří v integrované produkci na 88 ha vinohradů na jižních a jihovýchodních svazích v katastrech obcí Petrov, Sudoměřice a Strážnice. Část hroznů se zpracovává ve sklepním hospodářství na okraji Strážnice, část se prodává dalším vinařským firmám. Vinařství nabralo kolem roku 2000 nový směr,  když se v postupně modernizovaném provozu zaměřilo na kvalitní lahvová vína. Hrozny se lisují na nejmodernějším uzavřeném pneumatickém lisu. Bílé odrůdy se zpracovávají za pomoci ušlechtilých kvasinek řízeným kvašením, vína zrají v nerezových tancích, modré ve vinifikátorech nebo otevřených kádích, u vín probíhá jablečno-mléčná fermentace, zrají v dubových sudech, částečně v barikových sudech. Kromě podnikové vinotéky v sídle firmy a v Hodoníně provozuje Vinařství Žerotín pro objednané skupiny do 40 návštěvníků dva vinné sklepy - v Petrově a ve Strážnici. V rámci restrukturalizace vinohradů firma vysadila nové inerspecifické odrůdy. V blízké budoucnosti by se měl zvýšit objem produkce lahvových vín (2015 - 30 000 lahví).
 

Vinařství NEPRAŠ & Co.

Vinařství NEPRAŠ & Co. vzniklo jako odraz dlouholetých zkušeností památkového architekta Radomíra Nepraše, autora a zakladatele mnoha významných domácích vinařských projektů (např. Národní vinařské centrum, Salon vín České republiky, prestižní Aliance vinařů V8). Radomír Nepraš založil na přelomu tisíciletí vinařství REISTEN, které si pod jeho vedením vybudovalo přední postavení na trhu s vínem. Po prodeji svého podílu v této firmě se soustředil se svou rodinou na komornější, ale o to ambicióznější Vinařství NEPRAŠ & Co. Bohaté zkušenosti z domova i ze světa přenesl do organického hospodaření na 6,5 ha vinic v tratích Stará hora, U Božích muk, Sahara a Pod Pálavou. Odrůdová skladba spočívá na speciálně vybraných klonech Ryzlinku rýnského, Sauvignonu blanc, Ryzlinku vlašského, Merlotu, Cabernetu Sauvignon a Zweigeltrebe. Enologem vinařství je Ondřej Veselý, absolvent Zahradnické fakulty brněnské MZLU. Sklepní hospodářství se nachází v romantickém prostředí historického domu a sklepa v České ulici v Pavlově. Metody vinifikace se opírají o tradiční způsoby obohacené o nejmodernější poznatky načerpané v celém světě. Vína se vyrábějí výhradně v dřevěných sudech o objemu 2 500, 1 200 a 225 litrů. Zde vznikají bílá vína vynikající svojí mineralitou, čistá, s jasnou a bohatou strukturou, silným extraktem a vůní, ať už se jedná o enologická odrůdová cuvée nebo klasická cuvée Sauvignonu a Ryzlinku rýnského. Červená vína vyzrávají po zpracování i několik let a čekají v sudech na svůj vhodný čas. Roční produkce vinařství se pohybuje kolem 30 000 lahví. Degustace je možné po předchozí dohodě uspořádat pro malé skupiny, vinařství se zaměřuje především na prezentace svých vín na pozvání ve špičkových restauracích a na společenských a obchodních akcích. V posledním roce rozšířilo Vinařství NEPRAŠ & Co. svou sbírku významných ocenění o zlaté a stříbrné medaile na přehlídkách ve Štrasburku a v Paříži.
 

Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov vyrábí víno z vlastních vinohradů rozkládajících se v chráněných krajinných oblastech Pálava a Dunajovské kopce. Od svého vzniku v devadesátých letech se zaměřuje na unikátní terroir nejlepších viničních tratí, s filozofií zaměřenou na šetrný přístup k révě i k přírodě a ve spojení s vysokou invencí vinaře. Vinařství jako první začalo prodávat predikátní a ledová vína u nás a jeho největším úspěchem je dlouhodobý věhlas Ryzlinku vlašského z vinic Železná, Goldhamer, Ořechová hora nebo Liščí vrch. V této odrůdě je na Pálavě ukryt poklad světového významu. Následuje Veltlínské zelené z vinice Daniel, Ryzlink rýnský z vinice Za cihelnou, Chardonnay z Rosentického a další. Mikrosvín má ve svém portfoliu čtrnáct bílých a čtyři modré odrůdy, celkový roční objem výroby je díky přísným nárokům na kvalitu omezen na přibližně 150 000 lahví ročně. U vín s etiketou Flower line je při výrobě kladen vysoký důraz na ovocitý charakter vín s jasně definovanou odrůdovou typičností. Pro řadu Traditional line se vybírají hrozny z nejlepších tratí, jsou to vína s projevem specifického terroir, mají minerální charakter a jsou vhodná k archivaci. Řada Premium line – Legia X Gemina je výběrová řada a vyrábí se jen v nejlepších ročnících. Vinařství drží dlouhodobě špičkovou a zároveň vyrovnanou kvalitu vín s dlouhým potenciálem zrání v lahvích. Jednotlivé kolekce sbírají medaile na významných domácích i zahraničních soutěžích. S víny Vinařství Mikrosvín Mikulov se zákaznící setkávají v nejlepších vinotékách a špičkových gastronomických provozech. V posledním roce vinařství uvedlo nové logo a nové etikety, ve vinicích pokračovaly výsadby Ryzlinku vlašského v nejlepších polohách a rozšířila se nabídka degustací i pracovní tým. Vinařství chystá přestavbu a dostavbu sklepů, včetně kompletního zázemí v Dolních Dunajovicích.
 

Vinařství Maděřič

Ludvík Maděřič vyráběl víno od roku 1985, od roku 1993 začal jako vinař podnikat v rodinném sklepě a od té doby postupně doplňoval sortiment nabízených vín a rozšiřoval služby pro své klienty. O tři roky později už původní prostory přestaly stačit a začal stavět v Moravském Žižkově výrobní halu, kterou později několikrát rozšířil. Rodinné vinařství začínalo na 10 ha vinohradů, v současnosti hospodaří na 25 ha v tratích Prechov, Slovenské a Obory. Trať Slovenské je umístěna na jihovýchodním svahu kopce s půdou jílovitohlinitou až písčitohlinitou. Těžká jílovitá půda dává dobré výnosy hlavně u modrých odrůd. Lehčí půdy dávají bílým burgundským odrůdám a Veltlínskému zelenému typické ovocné aroma. Trať Prechov je rozprostřena na mírném jižním svahu a půda zde má většinou písčitou strukturu. Filozofií vinařství je nabídnout zákazníkům široké odrůdové spektrum, a proto pěstuje většinu tuzemských povolených odrůd. Sklizeň probíhá ve více fázích a hrozny se ve vinohradech ručně probírají podle zralosti. Vinohradnickou část má na starosti Ludvík Maděřič. Ve sklepním hospodářství vedeném sklepmistrem Jiřím Maděřičem se používají všechny moderní technologie – pneumatické lisy, řízené kvašení, vinifikátory, rototanky, mikrooxidace a další. Hrozny se zpracovávají v moderní nadzemní hale, pod níž jsou vyhloubeny archivní sklepy. Ročně vinařství vyrobí kolem 200 000 lahví. Součástí vinařského komplexu je degustační místnost pro 20 osob a penzion s 13 pokoji. Vzhledem k velkému objemu výroby provozuje vinařství vlastní rozvážkovou službu. V ceníku je standardně několik desítek položek v cenových relacích 90 až 180 korun. Nejúspěšnější vína Ludvíka Maděřiče pocházejí tradičně z burgundských odrůd. Z ročníku 2017 pak doporučujeme zejména Pinot blanc pozdní sběr a Ryzlink rýnský výběr z hroznů. Vinařství plánuje na rok 2019 obměnu části vinic a navýšení podílu žádaných odrůd v nich (Pálava, Ryzlink vlašský, Muškát moravský). Zároveň začne rekonstrukce stávající budovy vinařství. Přístavba skladovací haly bude první v pořadí, nová linka pro plnění lahví a zákaznické centrum bude následovat. V souvislosti s tím vinařství zahájí první kroky k ekologickému ostrovnímu systému výroby, který by měl při snížení zátěže životního prostředí přinést nezávislost na dodávkách energií a recyklaci oplachové vody.
 

Vinařství Červinka

Vinice Vinařství Červinka se nacházejí v jedinečné lokalitě Horních Věstonic, vskutku na dotek od Pavlovských vrchů (Pálavy), z jejichž úpatí shlížíte na Mušovská jezera. Degustace vína se zde stává opravdovým zážitkem, který pohladí nejen chuťové buňky, ale lahodí i oku. Hrozny vinné révy u nás rostou na vápenitých svazích pálavských vrchů, které našim vínům dávají nezaměnitelnou chuť. Obhospodařujeme přes 100 hektarů vinic, což nás řadí na místo největšího pěstitele vinné révy v Horních Věstonicích a mezi největší pěstitele na Pálavě obecně. Při výrobě spojujeme generační zkušenosti s moderní technologií, a právě proto můžeme vyrábět vína té nejvyšší kvality. Důkazem jsou nám ocenění z mezinárodních výstav a odměnou zájem a spokojenost zákazníků, díky kterým každým rokem zvyšujeme produkci. Klademe velký důraz na kvalitu a zdraví vypěstovaných hroznů – jenom tak můžeme vyrobit ta nejkvalitnější vína. K pěstování vinné révy a jejímu ošetřování využíváme mechanizaci, pouze v těžko dostupných polohách pod Pálavou musíme spoléhat na lidskou ruku. Kromě tradičních odrůd pěstujeme také hybridní odrůdy, které díky jejich odolnosti téměř vůbec chemicky neošetřujeme. Od roku 2013 jsme členem sdružení VOC Pálava. Rodinnou tradici můžete vychutnat díky spojení našeho vinařství s ubytováním v rodinném penzionu, kde našim hostům připravíme také degustace, stejně tak je k dispozici náš nový prostorný vinný sklípek.
 

Vinařství Václav

Malé butikové Vinařství Václav se nachází v Hustopečích. Zhruba polovina jejich vinic je určena pro pěstování révy k výrobě minerálních vín. Vinařství pěstuje révu v úzkém sponu, což znamená, že vinice jsou vysazeny do řádků 130 cm širokých s drátěnkou 130 cm vysokou a s patrem hroznů ve výšce 35 cm. Na jeden hektar se vejde až 10 000 sazenic.  Hustě vysazené keře révy si navzájem konkurují, a to nutí kořeny hledat si vodu a živiny v hloubkách až několika desítek metrů. Do hroznů se z půdy dostanou i jiné, především minerální látky. Ty pak dodají vínu charakteristickou chuť. Vinařství používá šetrné stroje a minimum chemie. Víno se vyrábí nejmodernějšími technologiemi, ale s důrazem na tradiční postupy.

Objekt vinařství je na dvou místech propojen s vedlejším Degustačním sklepem sv. Václava s apartmány. Oba domy spojuje i jednoduchý a moderní interiér tvořený betonem, štukovou omítkou, stěrkami, pozinkovaným železem. Objekt byl zvenku i zevnitř navržen triem mladých architektů ve složení Veronika Ševčíková, Rostislav Stoklásek a Tereza Teplá, ve spolupráci s Ing. arch. Tomášem Zlámalem.
 

Vinařství Ota Ševčík

Vinařství Ota Ševčík je malé rodinné vinařství v Bořeticích. Vinice se rozkládají na 2 hektarech ve viničních tratích Kraví hora a Čtvrtě. Všechny jsou vedeny v biorežimu. Ota Ševčík má vztah k vinohradu a vinařství už od dětství, kdy pomáhal rodičům ve vinici i ve sklepě. První vlastní víno, Večerku – Veltlínské červené ranné, vyrobil v roce 1992. Je jedním ze zakládajících členů vinařského sdružení Autentisté, které se řídí stanovenými zásadami sepsanými v Chartě tohoto sdružení.
 

Restaurace

Jedna Báseň wine & coffee-bar

Jedna báseň je nekuřácká kavárna a vinárna s kuchyní. Nabízí italskou kávu Vergnano, moravská sudová i lahvová vína. Vaří převážně ze sezónních surovin a myslí i na bezlepkáře a vegetariány.
 

La Bouchée Gril & Club na Jakubáku

Nemusíte žít u Středozemního moře, abyste zažili kouzelnou neformální atmosféru, dopřáli si gurmánský zážitek z čerstvých surovin a ochutnali vína, která si zamilujete. Vše najdete v centru brněnského gastrodění – na Jakubáku, v La Bouchée /labušé/ Grilu. Naši kuchaři, inspirováni mediteránskou kuchyní, vaří z kvalitních surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso, vyzrálé lokální hovězí, vepřové a venkovskou drůbež si jezdí do brněnské zrárny a řeznictví Mikrofarma, z chladicí vitríny si můžete vybrat čerstvou rybu i mořské plody, pečivo pro nás připravuje malá rodinná pekárna z živého kvásku a bio mouky.
 

Cafe Podnebi

Kavárna Cafe Podnebi vznikla v kouzelném prostředí zahrady v těsné blízkosti městského parku Špilberk. Díky jejímu úžasnému okolí a příjemné atmosféře se rázem ocitnete mimo veškeré ruchy města. Vstup do kavárny je originálně vyřešen perforovanou bránou, která je tvořena secesním ornamentem a logem kavárny, jež se opětovně objevují v celém pojetí Cafe Podnebí. Samotný prostor kavárny je navržen velmi stroze - jednoduché čtvercové stoly, židle Tonet a podsvětlený bar. Ten tvoří černý ornament, jež je hlavním zdobným prvkem celé kavárny. Architekt Pavlovský se zřejmě inspiroval brněnskými prvorepublikovými kavárnami. Cafe Podnebi je tím pravým místem pro posezení s přáteli nebo  malá pracovní setkání.
 

CAFÉ MORGAL

CAFÉ MORGAL se nachází v unikátním prostoru Místodržitelského paláce, barokní stavby, kam můžete zajít za uměním do Moravské galerie. Samotná kavárna je rovněž takovým uměleckým dílem. Jedinečnému interiéru vévodí barokní freska, kterou doplňuje zbytek zařízení interiéru.
 

PETIT CRU wine bar & shop

Název “PETIT CRU” [: pety kry :] je slovní hříčkou vycházející z francouzského apelačního zákona označující v některých oblastech prémiové vinice, v jiných kvalitativně vyšší třídu vína. PETIT je tedy takové naše malé (petit), ideální místo pro víno… dobrá adresa pro vaše zážitky s vínem.
 

Castellana trattoria

Trattoria je v Itálii místem, kde se dennodenně schází přátelé na kus řeči, na domácí těstoviny i na víno. Vezměte své blízké a přijďte k nám zažít atmosféru italské trattorie!
 

Barceló Brno Palace

Jedinečný butikový hotel v srdci Brna se zajímavou architekturou a dekorací interiérů.

Hotel Barceló Brno Palace***** je městský hotel s výbornou polohou v centru města. Nedaleko se nacházejí hlavní brněnské turistické zajímavosti, jako je hrad Špilberk nebo katedrála svatého Petra a Pavla. Hotel nabízí celkem 119 luxusních pokojů s vkusnou dekorací a plným vybavením.  V restauraci a v lobby baru pak chutné pokrmy dle stálého menu.
 

info pro vinaře


 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz