... ZPĚT

26. 3. Jarní Víno z blízka 2022

Vinařství Špalek

V roce 1991 František Špalek spolu se dvěma syny (Markem Špalkem a Petrem Ilgnerem) založil malé tradiční rodinné vinařství orientované na menší množství vysoce kvalitních vín. Tradici převzal od svého otce Josefa, takže příběh vinařství sahá k roku 1945, kdy Špalkovi přišli do Nového Šaldorfu. Vinařství Špalek nyní hospodaří v bioprodukci na 10,5 ha vinic na Kraví hoře – jedné z nejlepších poloh na Znojemsku. Nízké keře, jejich malé zatížení, důsledné zelené práce a osobní dozor ve vinici napomáhají kvalitě hroznů, stejně jako ruční sklizeň a rychlé zpracování díky malým vzdálenostem. 300 až 600 let staré sklepy se nacházejí v šaldorfské lokalitě Modré sklepy. Produkční sklep byl kompletně zrekonstruován na gravitační provoz s nejmodernější technologií. V nabídce jsou odrůdová vína, cuvées, vína bariková, sur lie, vína ledová a známá likérová vína Šaler. Specialitou jsou vína vyráběná technologií z konce 19. stol. uváděná na trh pod názvem Edelspitz. Celkový objem výroby nyní stoupnul na 70 000 lahví. V poslední době Špalkovi vysadili na Kraví hoře Veltlínské zelené (sazenice z Rakouska, rakouské klony) a Pinot noir (sazenice z Francie, burgundské klony) a pořídili novou myčku lahví z archivního sklepa. Archivní produkce je kolem 10 % a putuje tak k zákazníkům ještě čistější než dříve. Vinařství Špalek je zakládajícím členem sdružení Cech vinařů Nový Šaldorf, spolku Šaldorfské sklepy (www.saldorfske-sklepy.cz) a Znojmo VOC (www.vocznojmo.cz). Z ročníku 2017 upozorňujeme na Sauvignon a na Ryzlink rýnský. V roce 2017 se vinařství vrátilo zpět do Salonu vín ČR mezi stovku nejlepších vín.
 

Vinařství SIMENON

Malé mladé ambiciózní vinařství odkazuje v názvu na jméno chvalovického rychtáře Simenona Numbfruhna, který roku 1717 písemně stvrdil, že se v obecní šenkovně budou dodržovat podmínky stanovené pro výčep vína louckým klášterem. Vinař Lukáš Kovalský se tím přihlásil k bohatým místním tradicím, ze kterých si vybírá to nejlepší – viniční tratě, odrůdy i metody výroby vína. Absolvent střední zemědělské školy se specializací na vinařství pracuje ve vinohradech v sousedním Rakousku. Zdrojem hroznů je vlastní vinohrad v trati U sv. Urbana a nákup od smluvních vinohradníků z blízkého okolí. V poslední době Lukáš Kovalský vysadil další dva hektary vinic v trati Dívčí hora. Vinařství se specializuje na bílé odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay a Pálava. Celý proces vinifikace ve vlastním prostředí má Lukáš Kovalský k dispozici od roku 2015, kdy dokončil stavbu nového sklepa ve chvalovické sklepní uličce. Kapacita sklepního hospodářství se zvýšila na 10 000 lahví, degustační místnosti na 20 návštěvníků, k dispozici je i ubytování. Kompletní moderní výrobní zázemí zahrnuje např. pneumatický lis, chlazení, nerezové nádoby a barikové sudy (hlavně na Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Chardonnay), pouze lahvování probíhá ve společnosti Vinice Hnanice. Lukáš Kovalský tak může lépe dosáhnout požadovaných kvalitativních parametrů, efektní adjustáže v lahvích se šroubovým uzávěrem a potřebné stability u vín s vyšším zbytkovým cukrem. Potvrzením správného směru vinařství byla ocenění Ryzlinku rýnského a Sauvignonu z ročníku 2016 v těžké konkurenci na AWC Vienna. Z posledních vín upozorňujeme na Pinot cuvée RESERVE 2016, který ležel osm měsíců v barikovém sudu na kvasnicích.
 

Nové Vinařství

Nové vinařství bylo založeno v roce 2005 a hospodaří na více jak 100 ha vinic v Mikulovské podoblasti, v blízkosti Pálavských vrchů. Cílí na zákazníky s vysokými nároky na design a kvalitu vína vyrobeného z výhradně moravských hroznů. Od počátku používá moderní šroubové a skleněné uzávěry. Vína sbírají pravidelně ocenění na domácích i prestižních zahraničních soutěžích. Základem kvality vín je práce s vinnou révou ve vinici. Požadované jakosti vína se vinařství snaží docílit již od řezu révy a následným zacházením s keřem. K tomu využívá šikovnosti lidských rukou a také nejmodernější techniky. Dle stylu přístupu ke keři dělí úrodu do třech úrovní. A to základní, přívlastková a selektivní. Základní surovina je použita na výrobu řad Village, jež jsou vína lehká, šťavnatá a nekomplikovaná. Další fáze sklizně po základní surovině – přívlastková, se využívá k výrobě řad Cépage a Cuvée. Vína v této řadě jsou odrůdově typická a v chuti vyrovnaná. Optimálně vyzrálá surovina je duší pro nejvyšší výrobkovou řadu Petanque. Charakter těmto vínům dodává terroir vinice, odkud pochází.
 

Vinařství Válka

Vinařství Válka pěstuje révu na svazích Přírodního parku Výhon, ve vinařské obci Nosislav. Více než 8 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Jako malovýrobci tvoří víno jako umělecké dílo. Úcta k přírodě a krajině umožní i našim potomkům, aby zůstala úrodná, zdravá a čistá. Vinařství po staletí dává jižní Moravě neopakovatelný charakter, který je prací lidí přetvářen v kulturní místo k žití. Slunce, půda a píle vinaře se promítají do osobitých vín se znaky minerality, která vždy nesou pečeť svého původu v krajině Výhonu. Víno je výsledkem pracovního úsilí, při kterém vinař srůstá s půdou, sklepem a vesnicí, kde víno vzniká.

Vinařství vzniklo v roce 1991, začínalo s malým vinohradem na vlastní půdě a sklepem s několika sudy. Postupným vysazováním vinic na vlastní půdě a s využitím mechanizace a pomalým vybavováním sklepa vinařskou technologií se dostalo na dnešní úroveň. Dnes nabízí osobitá bio vína, jedinečné odrůdové bio hroznové želé, bio mošt a další produkty.
 

Vinařství Lacina

Vinařství Lacina je rodinné vinařství, jehož vína jsou zárukou medailové kvality. Lacinovi si zakládají na poctivé práci, úctě k půdě a respektu k rodinné tradici. Sklepní hospodářství je vybavené špičkovými technologiemi počínaje příjmem hroznů až po samotné lahvování. Hrozny se zpracovávají moderními metodami vinifikace kombinovanými s vinařskou klasikou. Většina vín vzniká řízeným kvašením a následným zráním v sudech. Bez použití šetrných technologií by si Lacinovi nevozili cenné medaile z velkých světových výstav, například z IWC v San Franciscu nebo z OIV v Paříži. Svých úspěchů by ale také nedosahovali bez vlastních vinohradů, či pokud by se se svými víny nemazlili. Lacinovi hospodaří na sedmi hektarech vinohradů v tratích Staré hory, Lizniperky, Bedřišky, Radlice, Išperky (naposledy výsadby Veltlínského zeleného a Chardonnay), ročně vyrobí kolem 30 000 lahví. Svá vína představují v historickém sklepě, který patří ke skvostům Velkých Pavlovic. Sklep, ve kterém na návštěvníky dýchá atmosféra uplynulých pěti staletí, byl vystavěn v první polovině 16. století. Jako rodinné dědictví byl zrekonstruován v roce 2011 a byl oceněn třetím místem v soutěži o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje. Sklep se sýpkou může pohostit až 45 návštěvníků, přes léto je otevřen denně večer i pro volně příchozí (mimo tuto dobu, mimo sezónu a pro skupiny po dohodě). Vinařství Lacina nedávno zařadilo do sortimentu vína typu frizzante a meruňkové víno (Marhulové Sladké víno z velkopavlovických meruněk má titul Zlatá chuť jižní Moravy). Vinařství má pro své zaregistrované příznivce připraven program vinného klubu s nejrůznějšími výhodami. V plánech vinařství na příští rok figuruje výstavba nového vinařského objektu.
 

Vinařství Hulata

Brzy po roce 1989 navázal na rodinnou tradici vinařství Alexandr Hulata st. se syny Zdeňkem a Alexandrem ml. Od roku 2017 se přidali další členové rodiny Zdeněk ml. a Barbora, kteří vinařství začali posouvat novým směrem. Výhodou vinařství rodiny Hulatových je, že se nachází pod pískovcovým kopcem, což dovolilo vyhloubit chodby pro uložení a zrání lahvových vín při konstantní celoroční teplotě 8 °C. Vinařství s produkcí kolem 150 000 litrů sudového a lahvového vína zpracovává hrozny ze čtyř hektarů vlastních vinohradů a z nákupu od místních vinohradníků. Vinohrady se nachází v okolí obce Němčičky. V trati Filiberk byly v letech 2008 až 2012 vysazeny odrůdy Rulandské šedé, Tramín, Pálava a Muškát moravský. V trati Puclejt – Kolberk proběhla v roce 2013 obnova starých vinic za novou výsadbu Hibernalu. A v roce 2016 vysadili Hulatovi rezistentní odrůdy Savilon, Solaris a Erilon (odolné proti chorobám, bez nutnosti chemického ošetření). Cesta od hroznů k vínu začíná na nově pořízených nerezových technologiích od firmy Wottle a Kovo Prudík (příjmová linka, násypka, pneumatický lis), část bílých hroznů se zpracovává řízeným kvašením v nerezových nebo plastových tancích, modré hrozny ve vinifikátorech, vína pak zrají v dřevěných sudech. Konkrétní způsob vinifikace vždy záleží na surovině, pravidlem však je, že bílá vína zrají půl roku až rok, červená vždy alespoň rok. Vybrané partie mohou nazrávat do optimální kondice v pískovcovém labyrintu. K posledním novinkám ve vinařství patří právě prodloužení chodeb a také zavedení centrálního chlazení nádrží. Vedle toho byly v minulém roce dosazeny odrůdy Hibernal, Muscaris a Irsai Oliver. K plánům rodinného vinařství patří výsadba dalších odrůd a rozšíření produkce sektů. Na degustacích jsou vítány skupiny hostů, které mohou využít jak sklepní prostory, tak vedlejší vinotéku, která se nabízí i neohlášeným návštěvníkům jako příjemná kavárna a vinný bar s venkovní terasou.
 

Reisten, s. r. o.

Vinařství Reisten, s. r. o. vzniklo v roce 1999 a jeho dnešní podoba navazuje na představy zakladatelů o hospodaření ve vinicích a kvalitě vína. V roce 2001 vinařství začalo vysazovat vlastní vinice v tratích U Božích muk, Pod Pálavou (Pavlov), Valtická (Mikulov) a Nad Nesytem (Sedlec), dnes hospodaří pod vedením Ing. Jaroslava Stříteckého, vinohradníka a ředitele v jedné osobě, na 31 ha. Poslední výsadby proběhly v roce 2010 na Slunném vrchu, kdy do odrůdového portfolia přibyla Pálava, a v roce 2014, kdy byly dosazeny dva hektary Ryzlinku vlašského. Jinak je odrůdová skladba soustředěna na Pinot blanc, Pinot gris, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Tramín, Pinot noir a Merlot. Vinařství využívá pouze vlastní hrozny. V roce 2013 vinařství poprvé zpracovávalo úrodu v moderním gravitačním sklepním hospodářství. Nová produkční kapacita umožnila využít plně potenciál vinic a dvojnásobně zvýšit výrobu. Základním požadavkem sklepmistra Ing. Zdeňka Musila je převést beze ztrát kvalitu z hroznů do vína – sklízí se ručně, hrozny se pouze odzrňují, bobule přebírají na automatické třídící lince a lisují na nejmodernějším uzavřeném pneumatickém lisu. Vína v kvalitativně vyrovnaných kolekcích jsou určena pro vrcholnou gastronomii, privátní klientelu a vinotéky, koupit se dají za ceny od 150 korun přímo ve vinařství. Vína se vyrábějí ve čtyřech základních sofistikovaných řadách – Classic, Maidenburg, Kabinett a Materle. Pro předem ohlášené skupiny je možné uspořádat exkurzi do vinic a prohlídku sklepního hospodářství. Degustace – řízené po dohodě nebo i pro volně příchozí návštěvníky – se konají ve zrekonstruované stodole v České ulici. Z poslední produkce upozorňujeme na Tramín červený Maidenburg 2015 pozdní sběr (zlatý na Councours Mondial de Bruxelles) a na Pinot Blanc Materle 2015 pozdní sběr (bronzový na soutěži Decanter 2018).
 
 

Vinařství Kněží hora, s.r.o.

Vinařství Kněží hora, s. r. o. sídlí v Bzenci v srdci moravského Slovácka. Firemním mottem je „Vína nevyrábíme, ale tvoříme, a to s láskou -  s láskou k půdě, k vinici, k hroznu, vínu.“ Část surovin má vinařství z vlastních vinic o rozloze pět hektarů, část od osvědčených moravských dodavatelů, tak aby mohlo svým klientům přiblížit bohatou rozmanitost vůní a chutí. Vinice jsou ve Vinařství Kněží hora v postupné obnově a výsadbě, neboť Ingrovi se rozhodli vrátit život zanedbaným vinohradům nebo místům, která ležela ladem, ač jsou s pěstováním révy po staletí pevně spjata. Odrůdová skladba spočívá zejména na tradičním Ryzlinku rýnském a rulandských odrůdách, které jsou typické pro bzeneckou oblast. Pro obohacení sortimentu však ve vinařství vznikají i vína z hroznů od smluvních vinohradníků, například z Pálavy z vinic se specifickým vápencovým podložím (Ryzlink vlašský, Pálava). Moderní sklepní hospodářství je vybaveno nejnovějšími technologiemi. Bílá a růžová vína zrají v nerezových tancích do jara až léta následujícího roku, červená ve francouzských barikových sudech, v nichž leží vhodné partie po dobu nejméně 24 měsíců. Červená vína se dostávají do prodeje až po třech letech. Lahvování probíhá podle potřeby zpravidla dvakrát ročně. V poslední době vinařství začalo pracovat s metodou sur lie (např. 2018 – Sylvánské zelené, Tramín červený), nebo s metodou kryomacerace. Do vinařství také přibyly nové dubové sudy na bílá i červená vína. Objem produkce se pohybuje kolem 50 000 lahví přívlastkových vín, které jsou ze sklepa k dispozici v cenových relacích 120 až 350 korun. Ochutnat vína je možné ve stylovém sklepě přímo pod Kněží horou nebo v nové „degustárně“ v provozovně v Tyršově ulici. Poděkováním za práci ve vinařství jsou spokojení vracející se klienti a též ocenění získaná na tuzemských i mezinárodních výstavách a soutěžích, např. Salon vín ČR, Víno Jihomoravského kraje, AWC Vienna a dalších.
 
 

Vinařství Václav Šalša

„Člověk se narodí a je v tom,“ shrnuje Václav Šalša lakonicky tradici a důvody vzniku rodinného vinařství, které navazuje na práci několika generací zpět, nejméně až k roku 1796 – datu uvedenému na kládovém lisu z původního sklepa. Václav Šalša vinařil odmala s dědečkem a otcem, dalším stupněm byla výroba vína pro rodinu a kamarády. Před vstupem České republiky do Evropské unie plánoval vysadit hektar vinic a když si chtěl od místního družstva pronajmout půdu, dostal nabídku na převzetí 14 hektarů zbědovaných vinohradů v Ježově a Osvětimanech. Vinice nejdříve vypadaly na vyklučení, ale Václav Šalša správně odhadl potenciál pětadvacetiletých a pětačtyřicetiletých výsadeb. Vinohrady zmladil a obnovil, ty se mu odměnily pěknou úrodou. Veltlínské zelené a Sauvignon ze starých vinic se tak nakonec staly atraktivními položkami nabídky. V roce 2010 bylo vysazeno dalších 1,5 hektaru v obci Čeložnice. V roce 2015 sklidilo vinařství z nových výsadeb panenskou úrodu Ryzlinku rýnského, Sylvánského zeleného, Muškátu moravského, Johanniteru, Hibernalu a Solarisu. Ve vinicích hospodaří Šalšovi v systému integrované produkce. Část hroznů pro doplnění sortimentu pochází z nákupu od vinohradníků ze Slovácké podoblasti. V rodinné firmě působí ještě otec Václav a manželka Zuzana. Sklepní hospodářství má vinařství v bývalé zemědělské stavbě, která prošla celkovou rekonstrukcí. Vinařství dbá na šetrné zpracování hroznů a používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace. V posledním roce byly do sklepa pořízeny nové dubové sudy. Roční produkce se v nedávných letech zvýšila až na 70 000 lahví. Vína se prodávají v cenových relacích 140 až 250 korun ze sklepa, ve vlastním e-shopu, ve vybraných vinotékách a gastronomických provozech a dostávají se i do zahraničí. Od roku 2019 provozuje vinařství v Kyjově pod radnicí vinárnu spojenou s vinotékou. K nejlepším vzorkům z ročníku 2020 patří Sauvignon - stará vinice.
 

B\V vinařství a. s.

Vinařství B\V bylo založeno v r. 2012, kdy osud svedl dohromady vášnivého milovníka vín Zdeňka Bábíčka a vinaře Petra Vacenovského, který navazuje na dlouholetou rodinnou tradici pěstování vinné révy a výroby vína. Vinařství získává hrozny z vlastních vinic o rozloze 44 ha rozkládajících se v ratíškovské trati Hrubé pole a mutěnické trati Úlehle. Stáří jednotlivých vinic je různé, od mladších (cca deset let, Mutěnice) až po starší vinice (cca 40 let, Ratíškovice). Veškeré hospodaření na obou viničních tratích probíhá pod dohledem zkušeného vinohradníka Petra Vacenovského. Svou strukturou jsou vinice vhodné k pěstování bílých i modrých odrůd a díky teplému podnebí tzv. „Moravské sahary“ s malým množstvím srážek mají v rámci Slovácké vinařské podoblasti předpoklad dobrého vyzrávání i u tak pozdních odrůd, jako je Ryzlink rýnský. Sklepní hospodářství se nachází v historické budově bývalé zámecké sýpky v Miloticích, která pochází z poč. 18. století. Při vinifikaci respektuje Petr Vacenovský současné trendy i historické zkušenosti předků a spolu s moderní vinařskou technologií a šetrným zpracováním hroznů vytváří předpoklad pro jedinečné víno, které svým projevem dokonale vyjadřuje místo, odkud pochází a charakter odrůdy, ze které je vyrobeno. Roční objem produkce je přibližně 70 000 lahví. Vybrané partie se školí a zušlechťují zráním ve francouzských dubových sudech typu barrique. Vína jsou k dispozici kromě sklepa také plošně ve vinotékách po celé republice. Pro návštěvníky jsou připraveny v Miloticích dva základní degustační programy spojené s prohlídkou vinařství a doplněné vhodnou gastronomií zaměřenou na lokální produkty. K nejbližším plánům vinařství patří rekonstrukce sklepního hospodářství.
 

Thaya vinařství, spol. s r.o.

THAYA VINAŘSTVÍ vzniklo transformací Vinařství Trávníček & Kořínek, které má své místo na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nepolevujeme ze svých nároků na kvalitu vína. Vinařství hospodaří na cca 105 hektarech vlastních vinic, které se nachází v katastru pěti vyhlášených vinařských obcí ve Znojemském regionu - Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec a Dyjákovičky.
 

Sedlecká vína

Zemědělské družstvo Sedlec hospodaří pod vedením vinohradníka Ing. Zdeňka Zvonka na 120 ha průměrně dvacetiletých vinic, převážně v lokalitě nad největším moravským rybníkem Nesyt, v CHKO Lednicko-valtického areálu. Vápenné podloží místních půd a zrcadlový efekt Nesytu stojí za vynikající pověstí sedleckých viničních tratí. Půdní a klimatické podmínky vyhovují hlavně bílým odrůdám. Vína z těchto tratí jsou odrůdově typická, lehká, svěží a chuťově čistá s příjemnou kyselinkou a jemným podtónem ovlivněným podložím Pálavských vrchů. Veškerá produkce se zpracovává pod vedením sklepmistra Ctirada Králíka. I bez ohlášení se dají během sezóny sedlecká vína ochutnat ve stánku pod pergolou v areálu družstva. Pro návštěvníky se navíc vždy 5. 7. pořádá Festival Sedleckých vín s ochutnávkou (včetně archivních vín), se specialitami na grilu, cimbálovou muzikou a podobně, v polovině letní sezóny Vinařská benátská noc a na konci září Sedlecké vinobraní. Firmy mohou využít nabídku teambuildingových programů s výrobou vlastního vína. Sedlecká vína pravidelně sbírají ceny na největších tuzemských výstavách a mohou se pyšnit i tím, že byla podávána na slavnostní tabuli britské královny. Z vín ročníku 2016 doporučujeme vyzkoušet Müller Thurgau, který již od roku 2008 nechává sklepmistr dozrát do výběru z hroznů a tvoří z něj v našich podmínkách unikátní víno. Z dalších zajímavých vín doporučujeme Pálavu 2016, Sauvignon 2016 a Tramín červený 2016 (vše výběry z hroznů) nebo růžový Cabernet Sauvignon 2016 (pozdní sběr). K novinkám z posledního roku patří terroirová řada vín při výrobě déle naleželých na kvasničních kalech, oranžové víno a klasický sekt.